La llengua catalana és el parent pobre

"Uns dirigents que no saben veure les intencions de l’enemic del poble al qual representen, no serveixen per res. Són deixalles parlamentàries"

No trobareu ni un sol especialista en la matèria que no us digui que la llengua catalana es troba en una situació crítica. Cada vegada són més les veus autoritzades que adverteixen sobre la minorització i substitució del nostre idioma, tot i que no cal ser cap acadèmic per constatar que no en queda ni rastre en àmplies de zones de l’àrea metropolitana de Barcelona. Com tampoc és cap secret el fet que el català ha deixat de ser la llengua vehicular a molts instituts del Principat. Mentre les administracions i els partits nostrats fan l’orni, els legionaris de Vox, PP, PSC-PSOE i Ciutadans volen rematar la feina. Encara els sembla excessiu que només hi hagi un 32% de catalanoparlants. Una xifra, cal dir, que ens situa en el llindar de l’amenaça de la supervivència del propi idioma, tal com indiquen els criteris sociolingüístics.  

Un escenari com aquest hauria de provocar el disseny i aplicació immediat d’un pla institucional per combatre aquesta veritable emergència nacional. Si “la nació és la llengua”, com afirmava Joan Maragall, estem parlant de salvar de Catalunya. Però tenim uns polítics suposadament independentistes que són tan mesquins que signen un acord d’investidura (ERC-CUP) on es comprometen a elaborar un pla integral contra “l’antigitanisme” (pàgina 7 del document), però en el qual no hi ha cap menció a la situació agònica de la llengua catalana.

D’altra banda, uns dirigents que no saben veure les intencions de l’enemic del poble al qual representen, no serveixen per res. Són deixalles parlamentàries. Haurem de fer doncs nosaltres la seva feina. Situem-nos. Avui, fer desaparèixer la catalanitat, no és possible només a còpia de la força bruta. Europa, malgrat les seves connivències amb situacions poc ortodoxes respecte a una democràcia plena, tampoc toleraria un “pronunciamiento”. Ho saben, i també ho sap Madrid. Per això, la seva intenció no és pas la “destrucció” de Catalunya, sinó la seva ”assimilació” o “dissolució” dins l’espanyolitat comuna. Com fer-ho? Anorreant aquells símbols que ens caracteritzen com a nació. Si no hi ha res que ens faci diferents de la gent de Getafe o Mèrida, passarem a formar part de la seva mateixa pàtria i cultura. La llengua és el màxim exponent de la nostra condició de catalans, perquè estructura un pensament i uns valors col.lectius determinats. Si la perdem acabarem pensant i actuant com a espanyols, i és així com culmina amb èxit el procés de colonització. Si som, parlem i raonem com ells, quina independència hem de reclamar?

Estan posant tota la seva maquinària de guerra psicològica al servei del seu objectiu. Cal presentar als catalanoparlants com uns supremacistes sense escrúpols que volen imposar com sigui el seu idioma. Per fer-ho, diuen, fins i tot vulneren els drets dels infants que no poden estudiar en la seva llengua materna i quedaran marcats psicològicament de per vida. “No tenen miraments ni amb els nens!”,  “Assanyalen als que parlen castellà al pati!”, bramen com a ases els Carrizosa, Garriga o A. Fernández. Qui no detesta a qui abusa de la canalla? Presentar com a maligna i perversa a una col.lectivitat, justifica la seva desaparició. L’objectiu? Fomentar la por dels catalans i que, d’aquesta manera, renunciïn a la seva personalitat nacional. “Si ens fem espanyols, desapareixeran els problemes”, volen que acabem pensant. És així com es mata a un poble. Sense persecucions, trets o cadàvers. Simplement sabent jugar amb la seva por. Qui no entengui això o no faci res per capgirar la situació, no pot dirigir Catalunya perquè en serà el seu enterrador. O fem foc nou a la política catalana que entengui la situació d’emergència patriòtica que vivim, o acabarem cantant ben contents el “loo lo, loo lo, lololo lolo lolo lolo looo lololo lolo looooo” quan veiem al Borbó.

Comentaris

  El català al món és una llengua de tercera divisió 14/04/2021 9:42 pm
  I ho heu de acceptar indepes perquè és la realitat. La vida és dura nacionalistes catalans.
  Sapiens 14/04/2021 7:29 pm
  La llengua es important, pero fins que no aprenguem a deslligarla del fet i sentiment nacional no avançarem, m'explico: Malauradament, com diuen, la majoria de catalans parlen en castellà o altres llengues i si els excloem de la nacio catalana no serán independentistes mai. Conec a gent que no parla català i es independentista al igual que alguns de familia molt catalana que parlen català i no ho son. Els Peruans per exemple parlen espanyol pero no son ni se senten espanyols, el canadencs parlen angles o frances i no se senten anglesos o francesos. Es mes, tenim "catalans" que parlen o saben català per l'escola pero se senten espanyols, colombians o marroquins i per altra banda i han que parlen espanyol i se senten catalans. NO s'ha de barrejar idioma i nacio o nacionalitat.
  Georgiana 14/04/2021 6:49 pm
  No fa ni dos dies, encara calent del forn. Alguns, s’han enfadat perque la Biblioteca Nacional de España organitza una exposició sobre manuscrits medievals escrits en català dels anys 1270 i 1440. I la institució, la Biblioteca Nacional de España atenció, “lamenta el malestar causado”. Una Biblioteca excusant-se als discriminadors incultes que ens discriminen. Una Biblioteca fomentant l'incultura! El mon al reves.
  Bot 14/04/2021 5:18 pm
  Els polítcs catalans actuals seran jujtats per alta traïció a la nació catalana.
  Jordi (Català i Suís) 14/04/2021 4:53 pm
  Només recordar als Espanyols que pengen comentaris en Espanyol que MAI no en llegeixo CAP. Fa més de 20 anys a Vilaweb ja ho intentaren i vaig fer una crida als Catalans al boicot total i els paios tornaren al Català. Espanyols: foteu el camp de la web i del Sud dels PPCC i endueu-vos la vostra llengua d'Ocupants i Colons. I no torneu ni de vacances. Podeu anar amb el que diu que són els vostres 400 milions ... de tercermundistes.
  39
  31
  Respon
  LlunyDeCat 14/04/2021 3:34 pm
  No és pas la llengua catalana el parent pobre. Són els Catalans els parents pobres.
  16
  15
  Respon
  Veterà antifranquista. 14/04/2021 3:33 pm
  Una de les moltes raons per les que vaig refusar públicament i vaig votar en contra del malaurat Estatut de Catalunya del 1979, és que posava el català i el castellà en plà d'igualtat; aixó era tant com condemnar el català a l'extinció Els que resten d'alehores em diuen "Tenies raó" Perónadonar-se'n ara ja no serveix de res.
  Veterà antifranquista. 14/04/2021 3:33 pm
  Una de les moltes raons per les que vaig refusar públicament i vaig votar en contra del malaurat Estatut de Catalunya del 1979, és que posava el català i el castellà en plà d'igualtat; aixó era tant com condemnar el català a l'extinció Els que resten d'alehores em diuen "Tenies raó" Perónadonar-se'n ara ja no serveix de res.
  Jordi (Català i Suís) 14/04/2021 3:29 pm
  Les elits catalanes saben que la llengua és l'arma letal per derrotar els Espanyols. L'exemple de Flandes és paradigmàtic. Els Flamencs refusen de parlar francès malgrat que l'estudien a escola. Periodistes del diari suís Le Temps varen anar a Flandes fa uns 15 anys i només els vells flamencs els responien en francès. La gent per sota dels 60 tots en anglès. Les elits catalans hagueren pogut encoratjar l'ús exclusiu i intensiu del català i no ho feren. I el resultat és una catàstrofe sociolingüística que ja no té retorn. Només cal veure els Espanyols penjant comentaris en Espanyol a aquesta web i a d'altres sense cap problema i els rucs Catalans que els llegeixen i els responen.
  12
  11
  Respon
   Jordi como el autor del artículo charnego. 14/04/2021 3:53 pm
   Jordi, burros hay en todas partes,está web no está limitada solo a Catalunya,se puede leer en cualquier parte del mundo y puede escribir quién lo desee en ella y además en el idioma que le parezca mejor,siempre con la queja de que el catalán ha sido arrinconado y ahora algunos queréis hacer lo mismo con el español,es que tú que además de catalán según dices eres Suizo,nunca hablas en español?
    Juan 14/04/2021 9:38 pm
    Al Jordi ese, de suizo nada. Se debe haber olvidado los medicamentos hoy,
  LlunyDeCat 14/04/2021 3:23 pm
  Cada vegada que he visitat CAT durant els darrers 35 anys m'he sentit estranger a la meva Pàtria. Als 80 encara hi havia Espanyols que et parlaven Català. A finals dels 90 els comportaments dels Colons (i descendents) i dels funcionaris Ocupants ja va canviar totalment. I als 2000 la cosa ja va anar cap al desafiament i la provocació. Recepcionistes d'hotels al Vallès i Barcelona parlaven anglès i quan m'hi adreçava en Català em responien en Espanyol. Lloguer de cotxes al Prat la mateixa cosa. Per què aquesta catàstrofe ? Us en dono les raons: 1-1978 hauria d'haver estat l'inici de la campanya arreu del Principat menada per la Generalitat: "Parleu en Català !". Que hauria estat la continuació de "En Català si us plau!". No es va pas fer. Ho varen enfocar tot a la Immersió lingüística a les escoles SENSE voler canviar els comportaments lingüístics dels Catalans que eren (i són) tòxics i renunciant a viure en Català. 2- Malgrat els avisos dels sociolingüistes com en Lluís Vicent Aracil, les elits polítiques catalanes varen neutralitzar tot intent de promoure l'ús del Català entre els Catalans per tal de forçar la població estrangera (Espanyols i la resta) a passar al Català.; 3- La raó profunda d'aquesta negligència de les elits polítiques era i és la por. La por a la reacció de la Colònia Espanyola. Tot fou basat en la por. Són una gent poruga, covarda i incompetent. Només els interessa i els ha interessat llurs beneficis i poder viure de la menjadora. 4-Ni la Generalitat ni el Parlament no ha pas mai defensat els Catalans a cada agressió, humiliació i discriminació de la part dels Espanyols quan han volgut exigir l'ús del Català. I això continua igual. Impossible de fer cap Independència quan els mateixos Catalans i llurs elits es caguen diàriament en llur pròpia llengua. I a nivell de llengua mínimament correcta només cal veure el nivell repugnant de TV3 i de molts comentaris a les webs. Una altra prova que gran part dels Catalans se'n foten de llur pròpia llengua. I tenim sempre tota aquesta colla de cretins que pengen comentaris dient que l'Espot és extrema dreta. Com si aquest era el tema.
  Julio Loras Zaera 14/04/2021 10:13 am
  Santiago Espot és un ultradretà de cap a peus, però un ultradretà intel·ligent que sap fer colar el seu missatge disfressant-los amb paraules suaus. I vosaltres, o sou tan poc intel·ligents que li doneu veu o ja us va bé.
   Uix! 14/04/2021 1:29 pm
   Aquí els únics racistes i genocides són els espanyols que viuen a Catalunya. Fora d'Ñ no tenen collons de anar en contra de la llengua del país on els pertoca viure. Aquí sí, perquè per ells és Ñ per dret de conquesta. Tan els de dretes com els d'esquerra són iguals de catalanofòbics, una forma de racisme. La consti sí és un paper signat per ultradretans que consagra la supremacia del castellà.
    expat 14/04/2021 1:52 pm
    Veig com a mínim dos problemes, el primer es de disonància cognitiva, no interpretes correctament la paraula genocida. El segon, és de cultura general, ningú va en contra de la llengua d'un país on no li pertoca viure, en tot cas va contra la llengua que li volen imposar allà on viu.
     Jo 14/04/2021 7:42 pm
     Gll i polles. Ves a alemanya a parlar l'spanglhis que deus dominar perfectament.
      expat 14/04/2021 10:15 pm
      Lamentable el coneixement formal que teniu. Aniré on em doni la gana, visc a un país lliure, evidentment, no gràcies a persones com tu. Els idiomes que domino no crec que sigui important ara, però si fossis prou hàbil per entendre el meu comentari previ et donaries que la teva resposta no aplica. Hauràs d'estudiar més. A la bresola pot ser.
  Donec Perficiam 14/04/2021 9:54 am
  D'acord amb l'Espot que el tema de voler castellanitzar Catalunya és una estrategia. Res de nou. Franco ja ho va fer "dissimuladament" als anys 50-60, i tants altres personatges de la politica caspañola també ho han intentat. Però fins que no tinguem la República Catalana i no declarem el català com a "ÚNICA" llengua oficial, no podrem aturar aquest desproposit. Per més lleis, politiques i estrategies que fem per defensar-la, mentre estiguem a Caspaña, no serviràn per gaire. És com nedar contra corrent...ens cansarem molt i no avançarem. Els caspañols són tant ignorants que no poden entendre que la llengua amb la que neixes i et desenvolupes forma part del teu ADN tota la vida, i que per més que et vulguin impossar una de diferent, no la reconeixes mai com a "teva". És com voler que una vaca sigui carnívora....doncs no...
  Miquel 14/04/2021 7:53 am
  Ya desde lo del Estatut que nuestros politicos independentistas no se enteran de lo urgente y necesario que es la independencia YA, mientras tanto nos roban, humillan e intentan fagocitar nuestra cultura, historia e identidad. En todas las independencias han sido los politicos quienes empujaron a la gente al "gran paso". En Cat. ha sido y es al reves, nuestros politicos lo tienen todo a favor, pero se inventan rollos para seguir estirando el tiempo, ya sea por la silla o porque no se atreven. Estamos muy cerca de un punto de no retorno y nuestros politicos no se enteran.
  Luisnomeacuerdo 14/04/2021 1:29 am
  El problema es cuando los fascistas independentistas como tú, Santiago y cierra tractoria, utilizan el idioma como una herramientas de asedio y discriminación con sus compatriotas que o lo desconocen o no quieren utilizarlo porque no les da la gana y tu vas a dar la monserga para señalarlos e imponer tus fanáticas y excluyente ideología, así no Santiago de tractoria, asi no.
  1
  305
  Respon
   Mikelet 14/04/2021 8:54 pm
   PARA LUISNOMEACUERDO. Entiendo que puedas ser anti indepe, ya que cada uno es anti lo que le da la gana, pero es que tus comentarios destilan un odio tan profundo, que me hace pensar que tienes algún tipo de desajuste mental. No es normal que una persona, digamos que mentalmente sana, haga estos comentarios con este odio tan exacerbado. Debe ser muy difícil vivir con tanto odio, por eso te aconsejo que te pongas en manos de un profesional. Serás mâs feliz.
   Neng 14/04/2021 7:45 pm
   Noi tu ets un puto feixiste i tens sort que no t'han fotut un tret al clatell.
   Donec Perficiam 14/04/2021 9:32 am
   Els caspañols que parleu castellà teniu un problema mental important i confoneu les coses....us considereu atacats quan algú us parla un idioma que no és el vostre, i considereu que la vostra llengua és en perill.....no enteneu res. Us haurieu d'esforçar més. El món és ple de mil-lers d' idiomes que no són el vostre i no teniu exclusivitat de res, encara que sigui al "vostre" pais....
   51
   20
   Respon
    expat 14/04/2021 1:30 pm
    Els indepes que no parleu castella, teniu un problema mental important i confoneu les coses... us considereu atacats quan algú us parla un idioma que no és el vostre, i considereu que la vostra llengua és en perill.....no enteneu res. Us haurieu d'esforçar més. El món és ple de mil-lers d' idiomes que no són el vostre i no teniu exclusivitat de res, encara que sigui al "vostre" pais....
     Neng 14/04/2021 7:46 pm
     Vaja un imbecil que no sap argumentar i ha de copiar el que diuen altri.
      expat 14/04/2021 10:17 pm
      És molt evident que no has estat capaç d'entendre la ironia. No pateixis, segueix treballant els quaderns de la bressola per elevar el teu nivell.
  Georgiana 14/04/2021 12:26 am
  Final del segle XX- 1978. La Constitució Espanyola relega a un paper secundari el català en els territoris on és llengua pròpia, ja que el castellà es referma com a llengua oficial de tot l'Estat i l'única que els espanyols tenen l'obligació de conèixer (art. 3.1), si bé permet que els estatuts d'autonomia reconeguin d'altres llengües com a cooficials a les respectives comunitats autònomes (art. 3.2), però assolint un rang secundari de "dret" i no d'"obligació", encara que l'Estatut d'Autonomia de Catalunya diu que "els ciuatadans de Catalunya tenen el dret i el deure" de conèixer el català (art.6.2). .[56] 1976-2008. Es publiquen almenys 149 Reials Decrets i altres normatives per garantir l'obligatorietat de l'etiquetatge de productes alimentaris i d'altres en castellà front a l'única llei que hi ha, per exemple, a Catalunya.[57] 1986. Llei de patents que obliga el castellà en la documentació prestada.[58] 1986 Sentencia 83/1986 del Tribunal Constitucional contra la Llei de Normalització Lingüistica de Catalunya. 1988 Sentencia 123/1988 del Tribunal Constitucional contra la Llei de Normalització Lingüistica de Balears 1989. Reial decret que aprova el Reglament del Registre Mercantil. Obliga que les inscripcions es facin exclusivament en castellà.[59] 1995. La Llei 30/1995 d'ordenació i supervisió de les assegurances privades. Obliga que les pòlisses siguin en castellà. 1995, 17 de setembre. Fase final de la segregació del Bisbat de Lleida amb el decret Ilerdensis et Barbastrensis de finum mutatione, 84 parròquies cultural i tradicionalment catalanes del Bisbat de Lleida a la Ribagorça, la Llitera i el Baix Cinca havien de passar immediatament al Bisbat de Barbastre-Montsó.[60] 1998, 15 de juny. Segregació definitiva del Bisbat de Lleida. Les últimes 27 parròquies catalanoparlants de la Franja de Ponent passen al bisbat de Barbastro-Monzón.[60] Segle XXI- 2007, 23 d'abril, entra en vigor el nou Estatut d'Autonomia d'Aragó que no reconeix l'oficialitat del Català a la Franja de Ponent.[61] 2008 Declaració de l'Académie Française en contra del reconeixement de les llengües regionals a la Constitució.[62] 2010, 9 de juliol, es fa pública la sentència del TC respecte a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 2006, que entre altres estableix que la llengua catalana no és la llengua preferent de l'administració a Catalunya ni tampoc la llengua vehicular del sistema educatiu.[63] 2011, 15 de març, el TSJC suspèn parts del reglament lingüístic de la Diputació de Girona on s'estableix que els rètols, impresos i actuacions internes de la institució han de ser en català.[64] 2012, 26 de juny el Tribunal Suprem d'Espanya denega que el català sigui l'única llengua vehicular del sistema educatiu de Catalunya obligant que el castellà també sigui la llengua de treball.[65] 2016, el govern francès prepara una reforma de la Llei de l'Educació Nacional per reduir les hores de classe de català i altres llengües que consideri "regionals" d'un 25% a un 50%.[66] 2019, L'Advocacia de l'Estat insta a que la Generalitat Valenciana, ha de comunicar-se únicament en castellà amb el govern català i el balear.[67] 2020, El Ministeri d'Economia espanyol aprovà ajudes pel desenvolupament tecnològic i de continguts només a les sol·licituds escrites "almenys" en llengua castellana.
  Georgiana 14/04/2021 12:21 am
  Cronologia Guerra Civil i Franquisme: 1936 Prohibició governativa a Mallorca d'usar el català a les escoles i a la vida pública, sota la consigna «Si eres español, habla español», signada per Mateu Zaforteza Musoles.[45] 1938: el 5 d'abril es deroga l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, per la qual cosa el català deixa de ser oficial a Catalunya. Juan Merida és multat pel Delegat de Seguretat Interior i Ordre públic de Sevilla i la seva Província, per "la seva falta de patriotisme i descortesia en parlar en el dialecte català en el menjador de l'Hotel Itálica".[47] En entrar a Lleida, les tropes franquistes tirotegen aquelles plaques del cementiri que estan escrites en català. 1939: Franco diu "La unitat nacional la volem absoluta, amb una sola llengua, el castellà i una sola personalitat, l'espanyola.". En conseqüència a aquesta política s'emprenen moltes accions com la derogació de l'Estatut de Catalunya, la lluita contra rètols, anuncis i papers en català, circulars sobre el català a l'escola, iniciant-se de la més dura minorització de la història contra el català. Ordre del Ministerio de Educación Nacional espanyol on se suprimeix qualsevol ensenyament relacionat amb la cultura catalana. És abolit l'ensenyament de filologia catalana, història moderna de Catalunya, geografia de Catalunya, Dret Civil Català, història de l'art medieval català.[48] A les fàbriques s'instal·len rètols on es prohibeix explícitament als obrers parlar en català. L'Institut d'Estudis Catalans, ens normativitzador del català, es converteix en el Instituto de la Hispanidad de Barcelona. La casa de Pompeu Fabra, normativitzador del català, del carrer de la Mercè de Barcelona és assaltada i la seva immensa biblioteca personal cremada enmig del carrer. S'instal·là un gran rètol a la zona ocupada feia poc de la ciutat de Lleida: "Si ets patriota parla en espanyol". 4 de febrer les planxes d'edició i els romanents editorials del Diccionari General de la Llengua Catalana són destruïts per l'exèrcit espanyol. 16 de febrer: Es prohibeix per decret l'ús de la llengua catalana com a segona llengua.[49] 25 de febrer Ban de l'alcalde accidental d'Olot on prohibeix la presència del català en tots els àmbits. 4 de març Ban de l'alcalde de Mollet del Vallès on s'obliga a redactar en castellà tots els rètols escrits en català. 28 de març El Palau de la Música Catalana passa a dir-se Palacio de la Música. 31 de març L'ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat acorda treure tots els indicadors dels carrers en català. 18 d'abril El governador civil de Tarragona Mateo Torres prohibeix els rètols en català als establiments i a la via pública. 3 de maig Ordre del comandant militar espanyol de Bellver de Cerdanya perquè desapareguin tots els rètols o anuncis "en llengua regional". 7 de maig El General en Cap de Catalunya multa a M. Casanovas Guillen amb 2.000 ptes per dirigir-li una instància en català. 20 de maig El comandant militar espanyol de Granollers dóna vuit dies de termini per substituir tots els rètols i anuncis del català al castellà. 27 de maig L'ajuntament de Lleida acorda que tots els seus serveis es facin en castellà. 7 de juny L'ajuntament de Breda obliga a canviar totes les plaques de retolació dels carrers del català al castellà. 16 de juny El comandament militar espanyol de Sant Hipòlit de Voltregà ordena que en 48 hores se substitueixin tots els rètols en català pel castellà. 24 de juny L'alcaldia d'Olot ordena tapar o esborrar tots els rètols públics en català. 9 d'agost Un ban de l'ajuntament de Sant Feliu de Llobregat prohibeix parlar en català als funcionaris tant a dins com a fora dels edificis oficials. 10 d'agost És detingut el professor de la UAB Bel·larmí Rodríguez i Arias per fer classes en català. 7 de setembre El Centre Excursionista de Catalunya és obligat a traduir el seu nom al castellà. 12 de setembre Es modifica l'escut del F.C.Barcelona i s'elimina les quatre barres per dues. 17 d'octubre El cinema Euterpe de Sabadell és multat i clausurat durant quinze per haver parlat el seu director, Tomàs Pasarisas, en català. 28 d'octubre Carta del ministre espanyol de Governació, Ramón Serrano Suñer, enviada a tots els bisbes catalans per comunicar-los la nova normativa d'usos lingüístics en la comunicació de l'Església amb els feligresos "hasta tanto que el idioma español sea entendido por todos (lo que se logrará con una tenaz labor escolar)".[50] 25 de desembre La representació teatral d'Els Pastorets a la Garriga és obligada a fer-la en castellà. 1940 Circular sobre el "Uso del Idioma Nacional en todos los servicios públicos" per la qual es prohibeix el català. Ordre ministerial que prohibeix el català a les marques comercials. Prohibició del català al cinema. 1941 Els Jocs Florals de Barcelona queden prohibits i fins al 1970 se celebren en la clandestinitat. 1941 Entra en vigor el "Decreto del Consejo Nacional de Deportes" que obligava a modificar la denominació de clubs 1944 Decret que aprova el nou Reglament notarial segons el qual necessàriament cal fer les escriptures en castellà. 1945 Ordre ministerial que obliga a batejar els vaixells en castellà. Nueva ley de educación primaria que només deixa ensenyar en castellà.[35] 1947 Supeses les edicions de Marià Manent per ser en català. 1948, 25 de desembre, la censura espanyola prohibix informar de la mort de Pompeu Fabra i no s'admeten les esqueles als periòdics.[35] 1952 Se segresta la revista Aplec. El governador de Barcelona, Felipe Acedo, diu als editors: ¿Ústedes creen que hemos hecho la guerra para que el catalán vuelva a ser de uso público?[51] 1953 Es prohibix a València la revista Esclat per ser en català, tot i que acabà publicant-se clandestinament.[52][53] Es prohibix l'edició d'una novel·la de Miquel Llor per ser en català.[53] 1955, 2 de setembre. Fase preliminar de la segregació del Bisbat de Lleida: el Decret de la Sagrada Congregació Consistorial Cesaraugustanae et aliarum agrega els municipis catalanoparlants de Mequinensa i Faió a l'arxidiòcesi de Saragossa. La segregació es completaria durant l'anomenada "transició democràtica". La persistència de l'episcopat espanyol, acompanyada de la passivitat i indiferència del poble i autoritats catalanes, va aconseguir trencar 800 anys d'homogeneitat del Bisbat de Lleida, separant la Franja de Ponent del seu territori històric i cultural i obligant-la a incorporar-se a un nou bisbat situat fora de l'àmbit cultural català. 1956 Reglament de presons: els presos tan sols poden parlar en castellà.[35] 1957 Al Registre Civil els noms només seran en castellà. 1961: Nou Reglament de Telègrafs pel qual es prohibeix el català. La junta directiva de la Federació Catalana de Muntanyisme és destituïda per la Delegación de Educación Física y Deportes espanyols en assabentar-se que les seves assemblees es feien en català. 1968 Prohibició a Joan Manuel Serrat de cantar en català a l'Eurovisió.
  Tom 14/04/2021 12:16 am
  Espanya pais de palettes franquistas
   expat 14/04/2021 1:53 pm
   Funcionari de poble tu.
  Georgiana 14/04/2021 12:16 am
  Cronologia Història contemporània- "Parleu en francès, sigueu nets", inscripció en una escola francesa, a Aiguatèbia i Talau, en la qual es prohibeix als nens de parlar català. 1801 Manuel de Godoy obliga que a cap teatre no es representi cap obra que no sigui en castellà. 1802 En caure Menorca sota la jurisdicció de l'Estat espanyol per l'abandó dels anglesos, el capità general de l'illa ordena tot seguit que a les escoles només s'ensenyi el castellà.[16] 1821 El Pla Quintana obliga a fer servir el castellà al sistema escolar.[17] 1825 El Pla Calomarde, intenta instituir l'ensenyament oficial uniforme en castellà: es prohibeix l'ús del català a les escoles. 1828 El bisbe de Girona obliga que els llibres parroquials es facin en castellà.[18] 1834 La Instrucció Moscoso de Altamira obliga a fer servir el castellà al sistema escolar.[17] 1837 Un edicte reial imposa càstigs infamants als infants que parlen català a l'escola. Al mateix temps la instrucció del Gobierno Superior Político de Baleares mana castigar als escolars que parlin català mitjançant la delació dels alumnes.[19] 1838 El Reglament Vallgornera obliga a fer servir el castellà al sistema escolar.[20] 1838 Es prohibeix que els epitafis dels cementiris siguin en català.[21] 1843 Reglament Orgànic de les Escoles Normals d'Instrucció Primària del Regne (d'Espanya) inclou entre el currículum obligatori la Gramàtica Castellana, així com història d'Espanya, nocions de literatura espanyola, etc.[22] 1846 Circular de la Junta Suprema de Sanidad que obliga a fer les receptes mèdiques només en castellà o llatí.[23] 1857 Llei Moyano[24][25] d'instrucció pública, la qual només autoritza el castellà a les escoles.[17] 1862 Llei del notariat que prohibeix les escriptures públiques en català.[26] 1867 Prohibició que les peces teatrals s'escriguin exclusivament "en los dialectos de las provincias de España", pel ministre de Governació espanyol González Bravo.[27] 1870 Llei del Registre Civil que hi priva l'ús del català.[28] 1881 Llei d'enjudiciament civil que prohibeix l'ús del català al jutjat.[29] 1898 La Dirección general de Correos y Telégrafos prohibeix parlar en català per telèfon a tot l'estat espanyol.[30] 1900 Una pastoral del bisbe Josep Morgades sobre la necessitat del catecisme i de la predicació en llengua catalana fou controvertida en el senat i el parlament i per la premsa de Madrid i àdhuc pel secretari d'estat del papa, Mariano Rampolla. 1902 Reial decret de Romanones que obliga a l'ensenyament del catecisme en castellà.[32] 15 de desembre - Menéndez Pidal publica l'article "Cataluña bilingüe" a El Imparcial de Madrid, on defensa el decret Romanones, afirmant, per exemple, que les "Corts catalanes mai no varen tenir per llengua oficial el català". Prohibició dels Jocs Florals de Barcelona de Barcelona per ordre militar.[33] Prohibició també a Palma. 1914-1918, durant la Primera Guerra Mundial, els catalans que van anar a defensar els francesos a les trinxeres van rebre queixes de part dels francesos perquè parlaven català entre ells. Els motius, segons aquests, eren perquè, sense base fonamentada, es pensaven que es reien d'ells. 1916 El diputat Morera i Galícia defensa una proposició per garantir el lliure ús del català en tots els àmbits. Romanones respon que la cooficialitat és inacceptable i la proposta del diputat català és derrotada, al Congrés, per 120 vots contra 13. 1917 Reglament de la Llei del Notariat que prohibix l'ús del català. 1923 Circular que obliga a l'ensenyament del castellà. 1923 Reial decret que prohibeix l'ús del catalá a actes oficials i obliga a portar tots els llibres i registres oficials en castellà. 1924 Reial decret els prospectes de medicaments en "español" de manera preferent. 1924 El general Lossada és nomenat president interí de la Mancomunitat de Catalunya i implantà l'ensenyament en castellà a les escoles de la Mancomunitat 1924 Els Jocs Florals de Barcelona s'han de celebrar a Tolosa a causa de la dictadura de Primo de Rivera.[37] 1924 Antoni Gaudí, a l'edat de 72 anys és detingut i apallissat per dirigir-se en català davant la policia. 1924 Per Reial Ordre espanyola, se sancionaran els mestres que ensenyin en català. 1926 Reial decret que criminalitza a qui es resisteixi passivament a utilitzar el castellà i pena de "arresto mayor a prisión correccional" per qui usi un idioma distint del "español"[38] 1926. Ordre pel qual se sanciona l'ensenyament del català amb el trasllat del mestre.
  Georgiana 14/04/2021 12:11 am
  Cronologia Edat Moderna- 1482 Comença la supressió i crema de la Bíblia Valenciana fins al punt que durant anys es va dubtar de la seua existència. 1539 El rei de França Francesc I, publica un edicte (l'anomenat Edicte de Villers-Cotterêts) mitjançant el qual queda obligatòriament establert que tot text administratiu que s'editi al Regne de França s'hagi d'escriure en francès.[4] 1560 El Tribunal del Sant Ofici insta que en los negocios de la fe todo se proceda en lengua castellana.[5] 1561 El Tribunal del Sant Ofici obliga que no se escriban los procesos en lengua catalana.[5] 1624 En el memorial del comte duc d'Olivares a Felip IV d'Espanya hi diu que "treballi i pensi amb consell mundà i secret per a reduir aquests regnes de què es compon Espanya per a l'estil i lleis de Castella sense cap diferència". 1661 Lluís XIV atorga al Collège de Jésuites, a perpetuïtat, les classes de gramàtica a la Universitat de Perpinyà, a través de les quals s'introdueix el francès entre la noblesa, el clergat i la burgesia. 1672 Ordenança per a promoure escoles per a l'ensenyament en francès. 1682 Ordre que exigeix la llengua francesa als rossellonesos per obtenir càrrecs públics i obtenir títols honorífics i dóna sis mesos per aprendre'l[6] 1683 Prohibició als rossellonesos d'estudiar al Principat.[6] 1700 Edicte pel qual Lluís XIV promulga que tots els procediments judicials, les deliberacions del magistrats municipals, les actes notarials i tota mena d'actes públics siguin en francès sota pena de nul·litat.[6] 1700 Lluís XIV de França deixa escrit que l'"ús del català repugna i és contrari a l'honor de la nació francesa".[7] 1707 - 1719 Decrets de Nova Planta de València (1707), Mallorca (1715), Catalunya(1) (1716) i Sardenya (1719). S'hi prohibeix l'ús oficial del català. Felip V de Borbó era nét de Lluís XIV de França. 1707, comença la castellanització, substitució o eliminació de topònims al País Valencià. El 6 de desembre, Macanaz fa un ban públic a València amb l'ordre de Felip V de construir en el lloc on era Xàtiva, una nova població anomenada "Ciudad de San Felipe" (en castellà). Vegeu Extermini de Xàtiva. 1707, o voltants, desaparició del topònim Isla de Xàtiva dels mapes posteriors d'Amèrica.[8] 1712, 20 de febrer - Es dicten instruccions secretes al corregidors del territori català: Pondrá el mayor cuydado en introducir la lengua castellana, a cuyo fin dará las providencias más templadas y disimuladas para que se consiga el efecto, sin que se note el cuydado.[9] 1714 Felip V de Borbó deixa escrit que "es procuri traçudament anar introduint la llengua castellana en aquells pobles on no la parlen". 1715 La Consulta del Consell de Castelles escriu que a l'aula no hi ha d'haver cap llibre en català, on tampoc es parlarà ni escriurà aquesta llengua i on la doctrina cristiana s'ensenyarà i serà apresa en castellà. Afegeix que "no s'han d'escollir mitjans febles i menys eficaços sinó els més robusts i segurs, esborrant de la memòria dels catalans tot allò que pugui conformar-se amb les seves abolides constitucions, usatges, furs i costums".[10] 1716 Ordre que a Perpinyà es prediqui només en francès. 1755 En l'article 10 del Decret de Visita del Provincial dels Escolapis es mana a tots els religiosos de l'ordre parlar només en castellà i llatí, tant entre si com amb la resta de la població. La pena per parlar en català és viure a règim de pa i aigua. 1768 El comte d'Aranda promou una reial cèdula per la qual es prohibeix l'ensenyament del català a les escoles de primeres lletres, llatinitat i retòrica; es foragita el català de tots els jutjats, i es recomana que ho facin també les cúries diocesanes.[11] 23 de juny de 1768 - Real Cédula de S.M. a consulta de las del Consejo, reduciendo el arancel de los derechos procesales a reales de vellón en toda la Corona de Aragón, y para que en todo el Reino se actúe y enseñe en lengua castellana, con otras cosas que se expresan. 1772 Reial cèdula per la qual es mana que tots el mercaders i comerciants majoristes i a la menuda portin els llibres de comptabilitat en castellà.[12] 1776 El bisbe de Mallorca obliga a utilitzar el castellà a les parròquies i en l'ensenyament del catecisme. 1780 José Moñino y Redondo, comte de Floridablanca, promulga una reial provisió per la qual obliga totes les escoles a ensenyar la gramàtica de la Reial Acadèmia Espanyola.[13] 1794 La Convenció Nacional Francesa decreta l'ensenyament generalitzat del francès, parlat per un 10% de la població francesa en aquell moment, per "per anihilar el patuès i universalitzar l'ús del francès". Comença el gran genocidi lingüístic a França. 1799 Reial cèdula que prohibeix "representar, cantar y bailar piezas que no fuesen en idioma castellano"
  No exageris Espot 14/04/2021 12:02 am
  És clar que hi ha un munt d'especialistes que et diran que el català no està en situació crítica. Ara, si només escoltes als lingüistes de la secta koiné o similar, doncs bé, allà tu. Més amplitud de mires és el que et falta, Santiago.
  105
  90
  Respon
   Uix! 14/04/2021 1:32 pm
   I tu, per on tu mires? Pel forat del cul?
   18
   26
   Respon
    No @Uix! 14/04/2021 9:25 pm
    Pel forat de cul no miro, només parlo el català i faig kk. Les llengües normals les parlo amb la boca, cordes vocals, laringe, etc, lo corrent.
    expat 14/04/2021 1:55 pm
    Aquest és el nivell dialèctic dels del poble elegit??
     Uix! 14/04/2021 3:12 pm
     No hi ha dialèctica amb qui comença qualificant a l'altra de sectari o fa exposició dels seus prejudicis cognitius ( poble escollit) Se'n diu sarcasme, carallot.
      expat 14/04/2021 7:38 pm
      Jo evidentment he fet servir el sarcasme, ben vist. En general és quelcom més acceptat que l'insult o la grolleria. Davant la tesi de qui ha fet el comentari previ, s'hagués esperat d'algú un pèl més instruït una antítesi, (dialèctica). Et queda lluny, és potser massa sofisticat per a tu.
  Narcís 13/04/2021 11:36 pm
  Com serà de malvat aquest estat que sí el català el xerressin quatre .. continuarien dient el mateix contra Catalunya ! PD : necessiten d' enemic ' interior ' .. i qui millor que aquell que retrata la falsedat, la covardia, l' interès bastard i la misèria de sa existència !
  Fran BCN 13/04/2021 8:49 pm
  El problema.de les.escoles es què quan hi ha un nen castellanoparlant, tots s' adapten a ell......
   Anònim 13/04/2021 11:44 pm
   Falso y además lo sabes.
   16
   84
   Respon
   Lluís 13/04/2021 10:57 pm
   Clar i que vols que li Cusin una estrelleta i el posin a treballar..
   44
   10
   Respon
    Jo 14/04/2021 7:52 pm
    Dons mira pot ser si.... Ara digueu me nazi. Jo he viscut la situacio de arribar a cat. i no entendre res a escola, em van ajudar i no m'he mort o sigui que a pendre pel cul tots aquets inadaptats que no es volen enterar que viuen a un altre pais.
     expat 14/04/2021 10:22 pm
     El que sembla que no s'adona ets tu. Lamentablement tot l'esforç d'integració que vas fer, no et va permetre tenir un correcte coneixement dels verbs catalans i l'ortografia, això i altres moltes coses sembla que les vas deixar pendents.
   Ramon 13/04/2021 10:10 pm
   A les escoles i a tot arreu. Un dia n'explicarà una del Sopar amb les Estrelles que organitza l'ajuntament d'aquella tipa que troba que la defensa del català és "un rollo".
  Albertet 13/04/2021 8:14 pm
  Estic completament d'acord amb el senyor Espot i altes persones que ja han tracta d'aquesta qüestió recentment. I crec que encara hi ha molta gent que no s'adona dels esforços que fan els espanyols per a anorrear-nos definitivament com a poble. I és trist observar com gairebé ningú s'atreveix a parlar d'una punyetera vegada que ens trobem davant d'un fenomen de COLONITZACIÓ en tota regla. I cal dir les coses pel seu nom: Aquells que diuen que "també" són Catalans i que, manifestament odien tot el que és català, començant per l'idioma, no ho són en absolut. Són els colons que necessita l'estat espanyol per liquidar-nos.
   Gonzalo 14/04/2021 12:44 am
   Colono será tu puta madre.
   33
   133
   Respon
    Jo 14/04/2021 7:55 pm
    Heil Gonzalito, no fill no, la puta es ta mara. Records i digues li que puji la tarifa.
   Purista 13/04/2021 10:58 pm
   Hi ha molts colons. Només una guerra els farà fora
    Pau 13/04/2021 11:49 pm
    Tú más que purista,eres jilipollas.
    36
    40
    Respon
    Anònim 13/04/2021 11:45 pm
    Que susto!!!!
  Ricard 13/04/2021 8:06 pm
  Faig una crida complementària a l'enaltiment de l'aranès.
   Phillip 13/04/2021 10:59 pm
   Deixa la beguda.
  Doctor Strangelove 13/04/2021 7:54 pm
  Mentida xarnego, els que parlem el català no arribem ni al 10%! Aquest 22% que li sumes parlen catanyol i es dediquen a donar puntades de peu a la nostra llengua. El que sí, t'accepto és això de deixalles parlamentàries! Doc.
   Pere 14/04/2021 11:45 am
   Els tornaran a votar, Espot. No cal que t'hi escarrassis. El català té els anys comptats, i per idiota voluntat dels catalans. De fet, ja som espanyols. Tu mateix ho has dit: 32% de catalanoparlants. Catalunya, doncs, 68% espanyola. Catalunya és avui Espanya. Gràcies als catalans. Per imbècils.

Nou comentari