Jocs de taula

"Si la taula no dóna resultats, el més radical dels aliats, JxC haurà d'aprofitar els preparatius previs i implementar la unilateralitat que predica"

Els adversaris de la taula de diàleg es divideixen en dos grups: els que creuen que no serveix per a res i el que creuen que no servirà per a res. Hi ha una diferència temporal més decisiva del que sembla. Els primers, bàsicament extraparlamentaris, pensen que la taula malgrat el seu nou i flamant rebateig com a “taula de negociació” no és més que una excusa, un parany, una trampa per endarrerir la independència per dos, quatre, deu, vint anys. Curt: mai. El que correspon, doncs, és plantejar la unilateralitat ja. Els segons, bàsicament els partits, els dos aliats al govern, donen a la taula un marge de dos anys per si de cas, contra tota expectativa, servís per a alguna cosa.

I aquí apareix una nova divisió. ERC dedicarà tots els seus esforços a fer productiva la taula. JxC respectarà el termini amb més escepticisme. Mentrestant proposa anar per feina, parant el terreny mitjançant la confrontació intel·ligent. Es tracta, de no tancar portes, però seguir treballant en la via de la resistència pacífica fins a assolir la independència.

Aquestes diferències es fan valer també per enfortir la posició del govern a la taula de diàleg des d’un punt de vista de teoria de jocs. És de suposar que cada jugador comptarà amb el suport incondicional dels seus, als que representa. Però si hi ha una part dels seus que li pressiona en un sentit més radical, també aquest “pressing” enfortirà la seva posició negociadora. La mobilització al carrer -i bona prova a estat la Diada- recolza els negociadors de la taula. Els permetrà no fer concessions que els seus rebutjarien. És el que es coneix com l’avantatge de negociar amb les pròpies opcions restringides per una força major, en aquest cas, la voluntat independentista de la gent.

Si la taula no dóna resultats, el més radical dels aliats, JxC haurà d’aprofitar els preparatius previs i implementar la unilateralitat que predica. La lletra menuda d’aquest propòsit quedarà a interpretació de qui ho formula. L’altre partit de l’aliança, ERC, a desgrat del seu suposat pragmatisme -o potser per això justament- espera que la independència ens tombi del cel com el manà. La vocació sobiranista, que agermana a ERC amb els Comuns, PSC i sectors de ciudadanos segons va exaltar-se en alguna ocasió Joan Tardà, preveu el feliç moment en què la independència sigui una convicció universal, una mena de Zeitgeist o “d’esperit de l’època”.

A banda d’aquestes cavil·lacions, la qüestió escarida sembla ser si la taula de diàleg donarà o no resultats i això és fàcil d’esbrinar atès que els resultats es poden quantificar i mesurar. Sembla que el gobierno espanyol ha vençut la primera temptació d’humiliar els catalans i el president Sánchez assistirà a la inauguració de la taula, però després deixarà el seu lloc als segons espases i la taula tornarà a la seva humiliant condició de comissió bilateral de competències. Els costes i beneficis de cada part estan clars. De la part catalana, l’objectiu polític estratègic és aconseguir un compromís de l’Estat espanyol cap a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. Hi ha també, per descomptat, una muntada de qüestions de “gerència”, de l’administració.

La mateixa claredat d’objectius reina a la banda espanyola. El gobierno ensems i un munt de ministres per separat han rebutjat la idea mateixa d’un referèndum d’autodeterminació, amb el complement, per si algú tenia dubtes, que l’autodeterminació no és un dret, breu, que no existeix. I és ridícul negociar sobre el que no existeix. La negativa tancada del gobierno fins i tot a considerar el referèndum planteja la qüestió de la continuïtat de la mesa, qüestió que els participants resoldran amb la seva habitual fantasia. Si no es pot ni parlar de referèndum, és clar que els resultats de la taula seran iguals a zero o potser negatius. I reduir el seu contingut als assumptes “gerencials” és arriscar-se a sentir la vella dita castellana, “para ese viaje no hacían falta alforjas”.

A més a més, el gobierno de Sánchez, que, per cert, gaudeix de bona salut parlamentària, també té la seva posició al joc de la taula enfortida per la limitació d’opcions. Ja el fet que hi hagi una taula de diàleg amb Catalunya provocarà un intens malestar de les altres Comunitats autònomes en virtut de l’acresolada doctrina del “cafè para todos”. I qualsevol acord que pugui interpretar-se com un atemptat contra la unitat d’Espanya serà rebutjat al Congrés espanyol amb àmplia majoria. Fins si tot amb els vots en contra de part del grup socialista el Congrés.

Comentaris

  Luisnomeacuerdo 14/09/2021 11:24 pm
  Cotorralero ,licenciado de Castilla, destacado en tractoria, no te has dado cuenta ta aún que esos fanáticos fascistas independentistas alos que tanto admiras son unos cagados que solo están por el carguito, la pela es la pela.
   . 15/09/2021 4:16 pm
   piensas? luego no existes, seria demasiado
   Bepo 15/09/2021 6:35 pm
   El que podries fer Luisnomeacuerdo, és aprendre bé la teva llengua i escriure amb correcció. Els com tu sou uns malalts i una colla de borregos. Apa, preste la medicació i ajeure!
   Bepo 15/09/2021 6:48 pm
   El que podries fer Luisnomeacuerdo, és aprendre bé la teva llengua i escriure amb correcció. Els com tu sou uns malalts i una colla de borregos. Apa, pren la medicació i ajeure!
  Doctor Strangelove 15/09/2021 7:09 am
  Diu en Cota-lelo, Junts x Cash haurà d,implementar la unilateralitat. Però, vell xaruc, no veus que no saben pas com fer-ho? Ells han de fer bullir l,olla per a continuar cruspint-se els musclos belgues! Quin frau! Doc.
   . 15/09/2021 4:19 pm
   com tu cada dia et cruspeixes el teu enteniment
    El sifoner 15/09/2021 5:13 pm
    No home no, doc es cruspeix el seu ‘excrement’, cada dia, si es que evacua cada dia, que ho dubto molt, igual no te forat i ho fa per la boca i aleshores escriu lo que li surt.
   Bepo 15/09/2021 6:45 pm
   Un altre acudit del honorable doctor, un ressentit amb el món, no aquest que et publiquen totes les xorrades que escrius (és un eufemisme), sinó amb el que, segons tu, anem contra direcció. Ets un gandul i un "masca mierdas" Phil Philipps. Vas deixar d'escriure al Nacional perquè ja no és gratis i has caigut aquí, com cau la caca d'ocell des d'un arbre. No entenc com aquest diari admet i publica el que dius, les bajanades que escampes i la pudor que destil·les. Ten algun amiguet per aquí dins? i fas manetes?
    Doctor Strangelove 15/09/2021 8:14 pm
    Tinc molts amics, idiota! Doc
     Pere 16/09/2021 5:00 pm
     Continues sent un babau i un talòs.
     Yo soy amigo del Strange! 16/09/2021 7:15 pm
     Ya de pequeño se llevaba todas las ostias en el patio del colegio, por pedante y enterado. Yo le defendía por que me daba pena, y venia llorando y diciendo que los iba a denunciar, ¡DENUNCIAR! Inmediatamente se llevaba otra docena de ostias... por pedante y enterado. Ahora escribe por ahÍ, en el anonimato, demostrando lo pedante y enterado que puede llegar a ser (siempre se supera), pero eso si, esta vez no le atizan... pero como se enteren de quien es, se va a llevar todo lo acumulado de golpe. Atte.: Luisnomeacuerdodequesoyelgonzalo.
      Doctor Strangelove 17/09/2021 6:58 am
      🖕Doc.
  Bona reflexió 15/09/2021 8:35 am
  Ben dit sr Cotarelo.
   Tu no hi toques, oi? 15/09/2021 7:39 pm
   Torna a llegir-ho i ens detalles on veus la bondat i la reflexió...
  "aprofitar els preparatius previs i implementar la unilateralitat " 15/09/2021 9:34 am
  Todo mi apoyo. Sería una lástima desaprovechar las fantásticas estructuras de Estado que venden en Ali Express a precios de risa.
  Angela Tetas 15/09/2021 10:30 am
  HI HA MOLTE GENT QUE NO TE FEINA AVANS ES DEIA QUI NO TE FEINA AL GAT PENTINA ARE PARLEN DE UNA TAULA DE DIALEG , SUPOSO QUE EL MENU SERA SOPA DE besugo al ajillo besugo al horno al ajo arriero cuajada gallega i copa de jerez
   pel dimoni de pit generós 15/09/2021 7:43 pm
   el nivell dels trolls muy y musho ejpaÑoles és aquest coneixement del idioma català? Aviat serem independents...
  Vaja! Cap comentari corruptgent? 15/09/2021 11:05 am
  Sembla que el vostre estimat gurú Cotalelo per fi s'ha donat del engany i us estira les orelles... Que activareu la DUI? Com Fuigpelmón o el pallasso Torra?
   . 15/09/2021 4:18 pm
   tocas la guitarra i fas auuuuuuuuu?, no ets el Charly Rivel, pero fent de pallasso desprestigies la professio
    Molt bé, noi.. 15/09/2021 7:37 pm
    A part d'insultar, saps rebatre? O votes corruptgent...
     Junqueras Heil, el racista 16/09/2021 4:02 pm
     Junqueras el arte de robar al os catalanes. Racismo junqueras, impuestos identitarios y racistas a los catalanee
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 15/09/2021 12:31 pm
  Entre els que desafien el poder del virrei Junqueras, n'hi ha que ho fan perquè són independentistes i saben que té l'encàrrec d'imposar la nostra rendició i n'hi ha que tot el que volen és prendre-li el lloc. De vegades costa distingir els uns dels altres, sobre tot perquè els que només volen prendre-li la trona s'esforcen a ser confusos per aconseguir el suport de l'independentisme. Hi ha però, com per a la Covid, un test que si no és infal·lible poc se'n falta: la posició respecte al referèndum del 1-O i el seu resultat; els qui diuen que s'ha de fer un nou referèndum acordat amb els espanyols (del que vam fer el 1 d'octubre del 2017, i la gran victòria del poble català ni en parlen ) , en general són partidaris de l'autonomisme i volen, ells, el seu partit, etc. substituir Junqueras i ERC en el paper de gerent dels interessos castellans. El darrer 11 de setembre, 400.000 catalans vam deixar clar al carrer que no renunciàvem al 1-O i això obligarà als partidaris de l'autonomisme a multiplicar les seves estratègies d'emmascarament per a dissimular les seves intencions
  miquel u 15/09/2021 1:46 pm
  Crec que realment no hi ha "adversaris a la taula" el que hi gent que no és optimista en els resultats de la taula. ahir mateix Pedro Sanchez va dir que la cosa va per llarg, més de dos anys i potser més de quatre.. a tots en agradaria un bon resultat, un bon acord que ens porti l'amnistia per als mes de 3000 represaliats i exiliats. Així com la possibilitat de fer un referèndum pactat, encara que sigui a 4 anys..
   . 15/09/2021 4:15 pm
   ilus
   Erc puta españa.155 15/09/2021 5:19 pm
   Tartana ferrovial, cobres una bona nomina d'erc.ferrovial? A robar, junquerisme 155
   Guillem Ben-Aviat 15/09/2021 6:59 pm
   No ens cal fer-ne cap de nou de referèndum, ja en vam fer un el 1 d'octubre del 2017 i el vam guanyar, per això el Parlament de Catalunya va proclamar la independència el dia 27 d'aquell mateix mes. El que cal és aixecar-ne la suspensió, fer balanç d'actius i passius i un calendari per la retirada de les forces d'ocupació. Tot el demés és xerrameca
    Fes memòria... 15/09/2021 7:46 pm
    El Parlament va cumplir, però després un poc honorable batxiller va trigar 8 segons a suspendre la DUI i va fugir deixant-ho tot enmerdat.
    Per xerrameca tenim a Fuigpelmón 15/09/2021 7:48 pm
    Una declaració del resultat de l'1-O impecable, sublim, però ba trigar 8 segons a suspendrela i fugir deixant-ho tot enmerdat.
     Corrupgent Ferrovial, el panxut entregat al Marchena por la gracia de Dios 16/09/2021 6:56 pm
     I UN PANXUT, conegut com el QUINQUI FERROVIAL, es va escapar cap a casa, ben cagat i entregant.se a la Guarida civil per HONOR D'ESPAÑA I ORGANITZAR EL FESTIVAL MARCHENA, i ell ben vestit, respectuós, cagat i arriba españa. Junquera el ENTREGAO A ESPAÑA, PURA RONYA PSOE.ERC. Entregar.se a la guardia civil es independentisme franquista.junqueril. ERC.ESPAÑA.UNA
    Pel Guil·lem Ben-Adormit 15/09/2021 9:07 pm
    Recordes que un poc honorable batxiller va trigar segons a suspendre la DUI, i hores en fugir deixant-ho tot enmerdat? No et sembla que qui hauria d'aixecar la suspensió es qui la va suspendre? Fuigpelmón???
     Corrupgent Ferrovial, el panxut entregat al Marchena por la gracia de Dios 16/09/2021 6:55 pm
     I UN PANXUT, conegut com el QUINQUI FERROVIAL, es va escapar cap a casa, ben cagat i entregant.se a la Guarida civil per HONOR D'ESPAÑA I ORGANITZAR EL FESTIVAL MARCHENA, i ell ben vestit, respectuós, cagat i arriba españa. Junquera el ENTREGAO A ESPAÑA, PURA RONYA PSOE.ERC
    Corrupgent Ferrovial, el panxut entregat al Marchena por la gracia de Dios 16/09/2021 6:54 pm
    I UN PANXUT, conegut com el QUINQUI FERROVIAL, es va escapar cap a casa, ben cagat i entregant.se a la Guarida civil per HONOR D'ESPAÑA I ORGANITZAR EL FESTIVAL MARCHENA, i ell ben vestit, respectuós, cagat i arriba españa. Junquera el ENTREGAO A ESPAÑA, PURA RONYA PSOE.ERC
  BUTIFARRES JUNQUERAS, de porcs catalans 15/09/2021 7:51 pm
  Entre el panxut catolic Don Ferrovial Junqueras i el llobató catòlic Aragones del Canguro, la secta porcina d'erc.españa poden dedicar.se a fer embutits de porc senglar i a menjar. ERC BUTIFARRERIA ALS CATALANS
  Narcís 15/09/2021 8:18 pm
  Si Catalunya/ PPCC fos espanya, seria " catalana ' amb tot allò que implica políticament que no pas extensió castellana ! PD : així doncs, què es pot tractar amb qui sent el botxí diu també de votar .. quan allò que ens cal ( i urgentment ) és desempallegà'ns-e d' aquest ? Nota : i si hi afegim ser nació diferent en sa totalitat així origen, llengua, història, cultura i , perquè no dir-ho, economia . . . què nassos hi ha d' afí perquè ells hagin també de votar ? Anotació al marge : aquest Sánchez digui clarament tenir por a son propi país ( això sí no n' és un d' ells ! ) .. començant per malifetes que li pugui fer el seu propi poder judicial !
   Psiquiatra d'en Narcís 16/09/2021 9:03 am
   Segueixi sense pendre la medicació que li vaig receptar i seguirà vomitant les seves incongruències. Aviat tornarà a la casa de repòs d'on no l'hauria d'haver deixat sortir mai, pel seu bé i de la huminatat.
  Junqueras te gana, el molt lladre panxut 16/09/2021 6:41 am
  La mesita per robar nomines, Junquerisme catolic, apostolic i ferrovial
  JUNQUERAS Y SANCHEZ, UNS LLADRES D'ESPAÑA COMO DIOS MANDA 16/09/2021 8:03 am
  La MESITA DELS POCAVERGONYES ha quedat retratada, pur manteniment del SISTEMA DE LLADRES D'ESQUERRA PER LES NOMINES. ROBAR ES JUNQUERISME GERMAFOBIL
  gostí 16/09/2021 9:49 am
  i bona prova a estat la Diada- ..-i bona prova ha estat la Diada- Per favor.....
  Donec Perficiam 16/09/2021 2:35 pm
  Ara tots (sense excepció) voldran treure profit partidista i desviaràn la cosa com els vagi millor. Psoe, com sempre, es possarà medalles per no fer res (sentar-se a escoltar i no fer res absolutament del que dirà). ERC es possarà medalles per ser el partit més pacifista de la història de Catalunya i prometre que ens portarà a Itaca sense violència. Junts presumirà de tenir raó per que d'aquesta taula no en sortiràn ni bolets. Els de Vox i PP ja sabem que els servirà per fer una pujada electoral de la que pagarem les conseqüencies molt de temps. Comuns podrà seguir dient que la Generalitat no treballa prou per als ciutadans de Catalunya. La Cup també podrà seguir dient que amb aquesta llufa de Gobern Català no anirem enlloc (tenen raó). I haurem perdut el temps, els diners que s'en van a Caspaña, la paciencia i la dignitat durant 2 o 3 anys més. Tot un despropòsit bestial.
  OK CORRAL 17/09/2021 4:33 pm
  Saben omplir-se les butxaques, grimpar, saben com fer feliços als de l'IBEX, als tertulians de Mad, pujar a l'AVE, ex tgv, com fer lleis molt injustes, saben compartir una taula, feina i cadires amb els del GAL, fer el patètic davant els jutges, anar a plorar com bons privilegiats a europa i a la ONU però, ves per on, no saben fer la independència, ja és mala sort. O són simples titelles o uns entabanadors. I ho diu la mateixa GC: amb un xiulet, una olla, un mapa i una passejada es pot fer de tot. Si no són titelles, ja saben, que contractin uns quants GC (segur que molts interessats abans en la indep. que no en vendre droga i traficar), i independents en tres dies.

Nou comentari