“El vell món es mor. El nou triga a aparèixer. I en aquest clarobscur, sorgeixen monstres”. Aquesta és, potser, una de les frases més citades d’Antonio Gramsci. I probablement, una de les millors definicions a aplicar a una Espanya on el franquisme no s’acaba de morir, i la democràcia no acaba de néixer. I és aquí on sorgeixen tota aquesta col·lecció de monstres que sempre han viscut en les tenebres (i clavegueres) del sistema.

El que hem viscut aquesta setmana, amb una mena de competitivitat per veure qui retorça més els principis del dret, fiscals i magistrats fan una competició aviam qui a diu i la fa més grossa. La voluntat de portar Puigdemont i l’exili amb grillons delata la seva essència totalitària pròpia del despotisme oriental. La bilis que escup a diari els mitjans de comunicació hispànics, amb les mentides de dècades sobre la qüestió catalana o la immersió, farien enrojolar el mateix Steve Bannon. Ara bé, com hem arribat fins aquí?

Per entendre el mecanisme pel qual Espanya practica l’etern retorn nietzscheà a la llegenda negra i el femer on xipolleja alegrement, cal una altra referència menys culta. Es tracta de la pel·lícula Gremlins, una estranya història de terror-comèdia dirigida per Joe Dante el 1984. La trama és simple. Un noi rep com a regal de Nadal una mena de bestiola simpàtica, una mena de peluix viu, anomenat Gizmo, d’una estranya espècie animal anomenat gremlin. Tanmateix, rep tres taxatives prohibicions: evitar-li la llum de dia, no donar-li mai aigua, i no alimentar-lo mai passada la mitjanit, ni que supliqui. Un got d’aigua vessat accidentalment propicia una reproducció en sèrie de l’animaló, que es va reproduint i replicant en progressió geomètrica, de noves bèsties agressives i molt violentes que gaudeixen destruint tot el que troben al seu pas. I a mesura que es reprodueixen, practiquen tot un seguit de malifetes nocturnes, en una mena de festa rave, on no hi manca la tortura i la crueltat refinada fins posar en perill tota la comunitat. En altres termes, vindria a ser una metàfora de com, de vegades, i de manera inesperada, una amenaça creix del no res fins que s’arriba a fer incontrolable i sense aturador. Com fer d’aprenent de bruixot pot acabar fatal. Com mai, mai, mai, mai, s’ha de donar aigua ni menjar (que alimenta la seva mala llet) als gremlis que són entre nosaltres.

Probablement el president Rajoy, davant la qüestió catalana va cedir a la temptació de buscar solucions jurídiques a problemes eminentment polítics, tal com qualsevol assessor hauria aconsellat. El gest, en una farsa democràtica com Espanya, va ser com si hagués llençat el seu Gizmo particular a la banyera de casa seva. Això va tenir uns efectes equivalents a invocar els fantasmes del Valle de los Caídos i desencadenar una mena de catàstrofe còsmica. I tot plegat, en un moment en què bona part de l’opinió pública espanyola, devastada per la crisi de 2008, començava a ser conscient de la dimensió corrupta (“La corrupció és el sistema”, David Fernández), va creure que canalitzant la ira del sistema en una direcció, es resoldria màgicament el problema.

I ara Espanya es troba amb una rave permanent de gremlins. Gremlins amb toga, retorçant el dret com sigui. Gremlins amb uniforme, inventant-se càrrecs contra la dissidència. Gremlins amb micròfon, proferint insults, desqualificacions, mentides i difamacions contra qui va en contra dels principis del Movimiento. Gremlins amb corbata, posant els diners de les grans empreses expúbliques privatitzades al servei d’operacions fosques i mirant de corrompre Europa per mirar de sabotejar el principi d’autodeterminació. Gremlins amb escons, ressuscitant una ideologia que ha esdevingut un estrany còctel entre José Antonio i Margaret Thatcher. Gremlins amb sotana, disposats a inventar-se que la independència és pecat. Gremlins amb corona, cridant al més pur estil Erdogan el aporellos contra una de les principals minories nacionals. Gremlins de totes les formes i colors, destruint la democràcia, la convivència, els valors, principis i qualsevol altre element en què s’hauria de fonamentar una societat europea.

És cert que aquesta història de terror que vivim en directe pateix d’un context històric global que ens empeny (permetin-me que torni a abusar del pensador sard Antonio Gramsi) vers el pessimisme de la intel·ligència, mentre ja fa temps que s’ha esvaït l’optimisme de la voluntat. Complint-se la profecia de Margaret Thatcher, després de trinxar l’economia i deixar creixents sectors socials a la intempèrie, aquesta involució global implica també transformar els cors i les ànimes envers una deriva individualista i insolidària. És en aquest terreny en què aquests gremlins franquistes s’uneixen als gremlins neoliberals (els de dretes i també els d’esquerres) per deixar-nos inermes davant uns poderosos carregats de diners, de mala llet i postureig. Ara bé, l’experiència històrica (i la pel·lícula de Joe Dante, també) ens ofereixen pistes per sortir de l’atzucac. En el cas de la ficció, el director va optar per tancar tots els gremlins en una casa que els protagonistes fan saltar pels aires. Potser no cal ser tan radical i recordar que la llum del dia mata gremlins. Malgrat tot, el periodisme, el món de les idees, la mobilització popular, potser no fan miracles, encara que sí que ens poden ajudar a entendre que cal matar el vell per construir el nou. I, certament, com va demostrar el cas de Rajoy i el seu Gizmo particular a la banyera, només la independència, la casa pròpia, l’ordre d’allunyament dels gremlins sorgits del Valle de los Caídos, ens pot generar un happy end.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a gener 21, 2023 | 02:06
    Jordi (Català i Suís) gener 21, 2023 | 02:06
    No són pas "Gremlins". Són simplement "Espanyols". Per què encara us reprimiu de parlar clar i català ? No són pas monstres ni feixistes ni ultra nacionalistes ni extrema-dreta ni franquistes ni Règim del 78. Són Espanyols i punt. I els teniu a casa i ho omplen tot perquè parlen sempre Espanyol i ells saben que no són pas Catalans malgrat haver nascut aquí i haver fet l'escola "falsament" catalana. No parlen català als fills, veuen les tvs espanyoles, llegeixen tot en Espanyol i llur món "cultural" és Espanyol, d'Espanya i de l'Amèrica Llatina. Encara insistiu a separar els Bons Germans Ibèrics (una il.lusió de l'Anarquisme Català de principis del XX) dels de l'Oligarquia. Són els mateixos !
    • Icona del comentari de: 100% d'acord a gener 21, 2023 | 10:36
      100% d'acord gener 21, 2023 | 10:36
      100% d'acord. Qualsevol que hagi passat uns dies a Espanya ho sap. Basta de mentides i eufemismes.
      • Icona del comentari de: Miquel Myers a gener 21, 2023 | 15:54
        Miquel Myers gener 21, 2023 | 15:54
        Si vius a Catalunya passes la major part del teu temps a Espanya.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 21, 2023 | 12:35
      Pere Llimonera i Citronell gener 21, 2023 | 12:35
      Però, Jordi (Català i Narnio), clar que parlen Espanyol/Castellà, perquè és la llengua Comuna, Majoritària i Oficial del País... Normal... Y en la Región Autonómica Catalana también. En todas es lo mismo. Otra cosa es que el Catalán, como lengua Catalana autóctona también que es, deba ser respetado, usado por quien quiera hacerlo y estudiado; que ya lo es... En Fin, aunque siga habiendo un minoría de independencieros secesionistas suprematas (y cada vez menos), lo cierto es que "el Procés" està finiquitat i amortitzat"; y lo demás son ganas de dar la brasa; y continuar por un sendero que no aboca a ningún sitio; que se pierde en el bosque en un marasmo de maleza... Y ya lo dice el refrán: "Cuando el sendero se acaba, el T0NTo sigue...". ... "La política bruta i el cinisme dels polítics catalans corruptes és el problema veritable i principal"... "Clar i català" ... "Apa, Adéu!"
      • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 21, 2023 | 15:00
        Luisnomeacuerdo gener 21, 2023 | 15:00
        Este comentario es del auténtico Pere Llimonera i Citronell?
        • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 23, 2023 | 09:20
          Pere Llimonera i Citronell gener 23, 2023 | 09:20
          ... SÍ, sí lo es... ... Ja, ja, ja... ¿Otra vez?... creo que eres, de nuevo, el TRoLL usurpa nombres separata supremata del Nacional Catalanismo inventa patrias, pero esta vez suplantando al comentarista Luisnomeacuerdo, y no al Gonzalo (como hiciste ayer en otro articulo preguntando mas o menos lo mismo), pero de todas formas te contestaré de nuevo: Ciertamente; ese comentario es mio, del verdadero Pere... Supongo que los TRoLLs pronto lo replicarán, pero cambiado y lleno de T0NTaas, como suelen hacer... Apa, Siau!
  2. Icona del comentari de: T'has lluït a gener 21, 2023 | 10:00
    T'has lluït gener 21, 2023 | 10:00
    Més que Gremlin, l'article ha sortit Frankenstein. Barrejar franquisme i neoliberalisme, total per tornar-hi a colar pel mig l'obsessió (comença a semblar fantasia) de la Thatcher, no té ni cap ni peus. Hi ha coses que és millor preservar-les de somnolències humides abans no ens transformin en éssers irracionals.
  3. Icona del comentari de: Narcís a gener 21, 2023 | 12:47
    Narcís gener 21, 2023 | 12:47
    És obvi que ser Catalunya/ PPCC nació culta, il·lustrada, conseqüentment, pacífica, així com occidental i europea i del s.XXI . . no guardi cap afinitat amb estat incult, ignorant i d' empatia zero que viu/ sobreviu de la catalanofòbia, catalanofòbia cercada per a interessos espuris que no pas patriòtics de cap mena ! PD : no n' és ni serà mai d' estranyar sigui sempre considerat el nort d'Àfrica !
  4. Icona del comentari de: Miren a gener 21, 2023 | 18:35
    Miren gener 21, 2023 | 18:35
    "... vindria a ser una metàfora de com, de vegades, i de manera inesperada, una amenaça creix del no-res fins que s'arriba a ser incontrolable i sense aturador. Com fer d'aprenent de bruixot pot acabar fatal. Com mai, mai, mai, mai, s'ha de donar aigua ni menjar (que alimenta la seva mala llet) a aquests gremlins que són entre nosaltres" el feridor del cas és que tot veient aquests gremlins alguns pensen que els poden reformar tot i la seva mala llet,passant a ser aliats en lloc de foragitar-los.
  5. Icona del comentari de: Ok Gal a gener 21, 2023 | 22:23
    Ok Gal gener 21, 2023 | 22:23
    Ves per on, també està al diari una entrevista al director “d’odi que crema”, que defensa la individualitat i tenir armes. Portar armes i no podem anar a judici sense advocat i procurador, som simples xai-gremlins Estem en un món de màfies, però diria que els gremlins que exploten no són les màfies precisament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa