L’última barbaritat de Pablo Casado defensant el franquisme no és cap sorpresa. No és l’exabrupte d’un fanàtic o l’ocurrència anacrònica d’un extremista dins del Partit Popular. Ni tan sols es tracta d’una estratègia electoral per recuperar l’espai de la ultradreta que, teòricament, els està prenent la gent de VOX. La frase de Casado forma part d’una de les tradicions més ininterrumpudes, sagrades i constants de la dreta espanyola: la defensa ideològica de la dictadura de Franco. Espanya segueix arrossegant un respecte indiscutible per Franco i per la seva tirania de quaranta anys. Ningú ha condemnat els miserables que torturaven, que mataven, que reprimien o que amenaçaven a tots aquells que divergien. I no és pas per ganes de no remoure el passat. No oblidem que tribunals espanyols han perseguit i condemnat gent per fer acudits de la mort de Carrero Blanco. Un assassinat polític contra el líder d’una dictadura. Doncs bé, riure’s de la seva mort va provocar que l’Audiència Nacional (un detritus del feixisme) condemnés a Cassandra Vera. Era tan aberrant la cosa, que el Tribunal Suprem la va absoldre. Per coses així sí que els agrada remenar el passat, a Espanya. Per defensar la memòria d’un feixista. Curiosament, no han mogut un dit per condemnar torturadors confesos com Antonio González Pacheco, un psicòpata de manual que va morir sense cap penediment.

El mateix Pablo Casado va ridiculitzar les víctimes de la violència feixista sense que cap tribunal el cités a declarar. Va dir: “Los de izquierdas son unos carcas, todo el día con la fosa de no sé quién”. I no és l’únic, Rafael Hernando va dubtar dels motius d’aquells que volien trobar els seus familiars executats pel franquisme: “Algunos se han acordado de su padre cuando había subvenciones para encontrarlo”. Un alcalde del PP, Manuel González Capón, va anar una mica més enllà amb una frase antològica: “Quienes fueron condenados a muerte será porque se lo merecían”. El Partit Popular ha tingut líders que, a banda d’insultar les víctimes de la dictadura, han utilitzat la ironia per fer-ho encara més sagnant. Com el penós Francisco Camps: “El abuelo de Zapatero no le transmitió cariño.” Per qui no ho sàpiga, l’avi de l’expresident espanyol va ser executat durant la guerra civil. Compareu tota aquesta baixesa moral contra les víctimes amb qualsevol dels acudits de Cassandra Vera, condemnada per ironitzar sobre l’atemptat a Carrero Blanco.

El franquisme és un dels valors morals més ferms i persistents a Espanya. És una ideologia de ferro colat i el Partit Popular n’ha fet bandera tota la seva història. Gent com Mayor Oreja han definit la dictadura com una “situación de extraordinaria placidez” o Esperanza Aguirre ha defensat que la guerra civil no va ser “entre buenos y malos”. Aquest feixisme endèmic a la dreta espanyola no és estratègic o tàctic, és sincer. És honest. L’única estratègia que apliquen al PP és desmarcarse de Franco per suavitzar la seva posició d’ultradreta. Però el franquisme els surt de manera natural perquè, ens agradi o no, és una idea de força consens en molts grups de la població espanyola. I precisament d’aquesta idea, d’aquest franquisme social, sorgeixen problemes irresolubles com el conflicte català. 

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a juliol 05, 2021 | 20:18
  Anònim juliol 05, 2021 | 20:18
  Y criminal.
 2. Icona del comentari de: fat boy a juliol 05, 2021 | 22:11
  fat boy juliol 05, 2021 | 22:11
  Escolti, a veure si parlem amb propietat. Acabar amb la vida d'un dictador no es mai un assassinat, es una execucio, es digui Carrero o Mussolini. Pel contrari, quan uns feixistes acaben amb la vida d'un democrata es sempre un assassinat, mai una execucio, sigui l'avi del Zapatero, el Companys, o el cap de la resistencia francesa Jean Moulin. A veure si ho tenim clar que al final semblem tontets.
  • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 05, 2021 | 23:49
   Doctor Strangelove juliol 05, 2021 | 23:49
   A veure noi grassonet, tu no ho sembles, ets tonto del cul! Doc.
   • Icona del comentari de: fat boy a juliol 06, 2021 | 00:21
    fat boy juliol 06, 2021 | 00:21
    Les expectoracions dels feixistes m'indiquen que vaig ben encaminat.
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 06, 2021 | 11:49
     Doctor Strangelove juliol 06, 2021 | 11:49
     I tant, vas ben encaminat cap al frenopàtic. I com va dir la senyora Ayuso, si em diuen feixista és que estic fent les coses bé. Mira que s'ha de ser ignorant per dir feixista a algú només perquè no pensa com tu. Mira tio, tinc doctorats, màsters i per caritat cristiana em digno a llegir les teves animalades, t'hauries de sentir molt i molt satisfet que un intel·lectual et faci una mica de cas, però tu en canvi m'insultes. En fi, suposo que seguir la paraula de Jesús té aquestes coses. Doc.
     • Icona del comentari de: fat boy a juliol 06, 2021 | 13:57
      fat boy juliol 06, 2021 | 13:57
      Ha, ha, ha. Vinga home, tu un doctorat, deu ser per la Juan Carlos I o deus ser doctor en Piano i Costura. Pero tu et penses que tenir doctorats i masters i parlar set idiomes es privil.legi teu?. Per cert, com es que tu em pots dir tonto del cul i jo no et puc dir feixista?. El que tu dius es un insult, el que jo et dic es nomes una constatacio. Apa, una culleradeta de Fluimucil, que et facilitara les expectoracions.
 3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juliol 06, 2021 | 00:23
  Luisnomeacuerdo juliol 06, 2021 | 00:23
  Donde va a parar, lo de los fasscistas independentistass, como este fanático con chandal dominguero y resto de lazinazis son muchos mejores solo hay que verlos, anda y vete a cagar a la via del anuncio del butireferemdum, payaso.
 4. Icona del comentari de: El Pí de 3 Branques. a juliol 06, 2021 | 01:20
  El Pí de 3 Branques. juliol 06, 2021 | 01:20
  España no te remei i Catalunya està infestada d´españolistes, constitucionalistes, monarquics i feixistes. I som tan babaus que no els sabem ni identificar...
 5. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a juliol 06, 2021 | 07:22
  Veterà antifranquista. juliol 06, 2021 | 07:22
  La ideologia franquista és a Espanya, anterior a Franco; aquest no va fer res més que assumir-la. I per aixó persisteix, és consubstancial amb - diguem-ho pròpiament- Castella. De res serveix ni servirà anar legislant i disponent.
 6. Icona del comentari de: Epaña y sus mulos catolicos.heil a juliol 06, 2021 | 08:08
  Epaña y sus mulos catolicos.heil juliol 06, 2021 | 08:08
  España es franquista o no serà. La sagrada inquisicion, la sagrada constitucion, la sagrada bobonia borbonica son españa i els seus epañols, raza d'esterils i morts de gana, catolics bruts com el franco o l'asno asnar, una bestia amb cervell dessecat
 7. Icona del comentari de: magrab a juliol 06, 2021 | 13:29
  magrab juliol 06, 2021 | 13:29
  El primer any a Catalunya: "Es vivia millor amb Franco". Gent d'ordre, normal, em va sorprendre. Pero en realitat és una mica com l'anhel de l'espirit de temps de Guerra a Gran Bretanya. La malaltia d'una Europa sense guerra (al menys guerra oberta) que ja no te motor ideologic per avançar ni full de ruta común.
 8. Icona del comentari de: Com a part d'Espanya, Catalunya és franquista en el que li toca a juliol 06, 2021 | 13:45
  Com a part d'Espanya, Catalunya és franquista en el que li toca juliol 06, 2021 | 13:45
  Barcelona va ser la zona més privilegiada d'Espanya pel franquisme. El camp català, ple de carlins, també es va adherir amb entusiasme al Movimiento Nacional. CiU va absorbir una quantitat enorme de franquistes (només cal veure la d'alcaldes franquistes que va acollir a les seves files) i el secessionisme actual té moltíssims tics del 'franquisme; per descomptat no és gens democràtic, partint sempre de dalt a baix, mai a l'inrevés.
  • Icona del comentari de: Maragalls franquistes vivents del Gal a juliol 06, 2021 | 17:25
   Maragalls franquistes vivents del Gal juliol 06, 2021 | 17:25
   Mes franquistes que els maragalls de Porcioles, Reventos el ricatxo o el narcisito Serra hijastro del criminal i lladres narcisto de Carreras no hi ha ningu, tret del abuelo chorzin del,Aragones. Pujol a la preso amb Franco, Maragalls amb Porcioles,purs franquiste mise4ables no juyja5s per f4anquistes d'erc
 9. Icona del comentari de: Espanya és una aberració de la història a juliol 06, 2021 | 17:18
  Espanya és una aberració de la història juliol 06, 2021 | 17:18
  Error, no és franquisme, és espanyolisme, Espanya és això i tots els espanyols són això. Els catalans hem de deixar de fer el passerell, no hi ha espanyols bons i espanyols dolents, TOTS són el mateix, TOTS són supremacistes, TOTS ens volen exterminar (uns físicament, uns altres només culturalment), TOTS són la mateixa merda. No us involucreu en les seves guerres perquè a l'hora de la veritat ells faran pinya contra nosaltres, que els donin pel cul a Casados y Sánchez y Zapateros, són la mateixa púrria.
  • Icona del comentari de: La aberració històrica és el nacionalisme català a juliol 06, 2021 | 19:26
   La aberració històrica és el nacionalisme català juliol 06, 2021 | 19:26
   La majoria d'espanyols no són franquistes; els joves ni tan sols saben qui era Franco. El nacionalisme català és una religió totalitària que contamina tot el que toca; i està molt impregnada de franquisme.
 10. Icona del comentari de: Narcís a juliol 06, 2021 | 18:58
  Narcís juliol 06, 2021 | 18:58
  Franquisme ? A saber quants li passaven per la dreta i .. de sempre ! Àdhuc vestits d' esquerres d'allò més ! PD : si més no, d'ençà de la invasió bobònica amb ajut dels francesos o millor aleshores exèrcit del món ! Nota : com de gent s'hi apuntà i apunta a l' exèrcit com mitjà de vida ( què vols ser de gran , militar o cura ? ) ! Anotació al marge : és espanya en si mateixa .. quan han acceptat res català que no sigui ajudà'ls-hi a conquerir .. ' Catalanote, vuélvete a tu país ' ( pel que feia a ' Fernando ' ) !
 11. Icona del comentari de: federalista a juliol 08, 2021 | 09:54
  federalista juliol 08, 2021 | 09:54
  tira li doctor al tarat del noi gros, aquests fanatics nomes entenen com es va veure l'u d'octubre les hosties, son com els rucs amb pals van sino els indepres es desboquen de vegades com ara toca pastanaga be, pero si comencen a treure pit com aquest tarat del noi gros, pals i hosties altra vegada com als nois a veure si aprenen ja.

Nou comentari

Comparteix