El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La fràgil identitat espanyola
  • CA

La polèmica de la setmana passada sobre la candidatura per a representar Espanya a Eurovisió podria semblar banal. I tanmateix, resulta més que significativa. L’evidència que el grup Tanxungueiras, no només era el que tenia la proposta musical més atractiva, sinó que el vot popular hauria d’haver servit per enviar-les a Torí, a aquest concurs musical, màxim exponent del kitch europeu, va xocar contra l’Estat profund. Perquè resulta més que obvi que la intervenció del jurat suposadament professional va alterar, no només el resultat, sinó el sentit comú d’assolir una bona classificació al concurs.

L’esperpent valleinclanesc del 29 de gener, amb totes les polèmiques sobreactuades dels dies posteriors, sí ha deixat al descobert un fet indiscutible. Les llengües que no són el castellà, a Espanya, són un tabú. Hi ha una guerra desfermada contra el gallec, l’euskera, i per descomptat, el català. Qualsevol espanyol mitjà, independentment de la seva condició social, nivell d’estudis o orientació política es nega a reconèixer, en plànol d’igualtat, allò que en la legislació general, inclosa la constitució, apareix sota l’eufemisme “otras lenguas cooficiales”, com si hi hagués un terror a pronunciar pel seu nom a català, euskera i gallec, com si la seva simple pronúncia invoqués el fantasma dels “enemigos de España”. 

És per això que el nacionalisme espanyol, el màxim exponent polític del qual, hereu de la pitjor versió del lerrouxisme, Ciudadanos, va tenir la seva raó de ser la persecució del català, la seva presència pública i el seu estatus social. A tot això, i qualsevol lector s’hi deu haver trobat en més d’una ocasió, bona part dels habitants de l’Espanya monolingüe opina amb naturalitat que el català o el gallec són dialectes, que deu ser cosa “de los pueblos”, que no entenen la dèria aquesta de mantenir una cosa arcaica, que els molesta la seva presència pública, i que demanen –amb mirada exigent– que la classe d’una assignatura de la facultat que s’imparteix en català, com el 60% dels graus, es faci en castellà que así lo entendemos todos. Certament, existeixen excepcions individuals honorables, tanmateix, i només cal remetre’s als mitjans monolingües o la composició d’institucions representatives, l’espanyol tipus Lambán és més freqüent que erudits com Moreno Cabrera.

No va només de la normalitzada catalanofòbia a peu de carrer, de mitjans i d’institucions. Fa alguns mesos, la possibilitat de demanar l’oficialitat de l’asturià va desfermar una tempesta al Principat, amb l’aparició de plataformes contra l’oficialitat i unes campanyes molt dures protagonitzades especialment per Ciudadanos i Vox. L’intent de normalitzar aquella llengua minoritzada semblava com a una manera judeo-maçònica de romper España. L’existència d’un moviment independentista a Galícia, significatiu, encara que a hores d’ara minoritari, també ha implicat diverses “Operación Garzón” amb acusacions inventades de terrorisme, empresonaments i repressió arbitràries. Això denota un pànic a què les perifèries no espanyoles, les mateixes que van atorgar en la votació popular d’Eurovisio els vots a les Tanxungueiras, i que cada vegada més es desmarquen del bipartidisme del règim (on de Vox una força marginal, votada majoritàriament per policies, funcionaris traslladats o inadaptats). En qualsevol cas, està clar que laboratoris d’idees com l’Institut Elcano o la FAES descriuen aquestes perifèries com a una amenaça que cal combatre i a la qual cal pressionar identitàriament. Això explica, també, operacions polítiques com les de Ciudadanos, les de Vox, o les del jurat del festival de Benidorm.

Un altre episodi ben significatiu d’aquestes darreres setmanes va ser la visita del Borbó a Puerto Rico, on sense tenir en compte els elementals principis de la vergonya aliena, no va dubtar a defensar el model espanyol de colonització. Servidor de vostès que va fer totes les matèries d’història d’Amèrica mentre estudiava a la UAB podria parlar de les “encomiendas”, una mena de camps de concentració que implicava el suïcidi col·lectiu dels indígenes, l’ús de gossos per devorar els indis que s’oposaven a la seva esclavització, l’ús intensiu d’esclaus africans (amb una esperança de vida que no anava més enllà dels sis anys), les pràctiques salvatges i els camps a la guerra de Cuba o altres atrocitats que fan de la “llegenda negra”, mal que pesi a Elvira Roca Barea, una versió infantil d’una realitat encara més abominable. En un moment en què les antigues potències colonials, potser amb més hipocresia que sinceritat, fan autocrítica i demanen perdó sobre el passat imperial (ho ha fet la monarquia britànica, o els estats de França, Portugal Holanda o Alemanya), les paraules del monarca espanyol, o bé són fruit d’una ignorància suïcida, o bé són un obsequi per a Vox, que ara per ara sembla el dipositari del nacionalisme espanyol militarista i ranci del segle XX, i dipositaris del reaccionarisme tradicional espanyol.

De fet, la historiadora Gemma Torres, fa poc va publicar un llibre imprescindible, La virilitat d’Espanya a l’Àfrica. Nació i masculinitat al colonialisme al Marroc (1880-1927) on explica l’articulació del nacionalisme espanyol modern a partir del seu fracàs colonial, primer a inicis del segle XIX, quan perd la major part del seu imperi a partir de la seva fragilitat política i militar, i sobretot, quan perd de manera vergonyosa Cuba i Filipines el 1898, després de topar amb la realitat del seu subdesenvolupament econòmic i social. La manifesta inferioritat espanyola i la condició de potència de segon ordre va generar una necessitat de reivindicar un paper entre les diverses potències colonials europees i va veure en el Marroc la possibilitat de redimir-se.

Allà, un nucli de militars, els mateixos que havien perdut per golejada davant els nord-americans van generar una ideologia reaccionària que veia en el control colonial del Marroc una mena de masculinitat agressiva, que feia considerar com a inferiors, no només els marroquins, sinó també aquelles propostes alternatives d’identitat: gallecs, catalans, bascos, que passen a ésser considerats enemics. Perquè, de fet, aquesta mena de nacionalisme acomplexat, es fonamenta sobre la supremacia de l’Espanya d’arrel castellana, que pretén també tractar els seus propis ciutadans i dissidents, com la població subjugada de les colònies nord-africanes. Aquesta era la idea del falangisme, i aquesta és la idea que perviu entre bona part dels espanyols monolingües.

I arribem aquí, en què el nacionalisme espanyol no ha canviat gaire des de l’època de militarots al pur estil Primo de Rivera o Franco. Un supremacisme com a sublimació d’una profunda sensació de fragilitat. Malgrat que hi hagi un esforç prou gran, i amb gran quantitat de recursos (la indústria audiovisual, sense anar més lluny), la realitat és que l’Estat profund sembla sentir terror per tres noies amb panderetes, cantant en gallec. Un fet així és contemplat com a una taca en la continuïtat de l’hegemonia espanyo-castellanocèntrica. I, la realitat, més enllà de la propaganda, és que en els darrers quaranta anys, l’espanya monolingüe castellana (malgrat que algú se m’emprenyi, això inclou les Castelles, Cantàbria, la Rioja, Andalusia, Extremadura, Múrcia i un Aragó pràcticament assimilat) ha posat la major part dels ous a la cistella de Madrid, cada vegada fa més evident un desequilibri territorial. 

La fortalesa de la capital, amb ànsies de fer un París, tot i que amb estil de Mèxic DC, en realitat ha propiciat una desertització demogràfica, econòmica, social i cultural, que ha desestructurat la pròpia nació espanyola (potser amb l’excepció d’una Andalusia costanera més dinàmica). L’Espanya buidada és la conseqüència d’un Madrid gran que, a partir de les polítiques estatals, ha esdevingut un forat negre amb perill de col·lapse, que pot semblar molt fort i poderós, i que tanmateix, veu com la perifèria se li rebota. L’autoritarisme ranci que menysprea i discrimina els més de quinze milions de ciutadans que no tenen el castellà com a única llengua, a més, de les àrees geogràfiques més dinàmiques, mostra una profunda i gairebé freudiana fragilitat. En el fons, Espanya no ha superat el desastre del 98.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ok Gal a febrer 04, 2022 | 23:28
    Ok Gal febrer 04, 2022 | 23:28
    No ha superat el 98? No vaig viure els cops d’estat ni els militars que havien de defensar enlloc d’assassinar, però diria que van superar bastant el 98. Van superar el desastre amb més molt desastre intern, això sí, estalviant-se els bitllets del viatge. Són uns incults descerebrats.
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 04, 2022 | 23:53
    Luisnomeacuerdo febrer 04, 2022 | 23:53
    Fragilidad mental es la que teneis los fascistas independentistas estais en el bordeline democrático, y lo que es mejor aún no habéis superado el manoseado 1714, eso sí que es de psi.co.lo.grocs.
  3. Icona del comentari de: Tip a febrer 05, 2022 | 02:27
    Tip febrer 05, 2022 | 02:27
    L'Hispano-Centrisme és un dels defectes de les elits catalanes. L'article analitza encara una altra vegada els Espanyols i com sempre obvia parlar del per què les elits catalanes i els catalans en general es caguen en la seva pròpia llengua i MAI la defensen que vol dir defensar-se ells mateixos de les agressions dels Espanyols. Hi ha dos elements clau a la Colònia Espanyola que anomenem Catalunya (hi podem incloure la resta del Sud dels PPCC): la llengua i els calers. No serveix per a res parlar dels Espanyols i de la merda de país i d'Història que tenen. Ells ho tenen molt millor que els Catalans primer perquè CAP altra Nació no els obliga a parlar una altra llengua i la segona que aquesta mateixa "altra" Nació no els fot més de 16 mil milions per any (cal afegir-hi el que foten al PV i a les Illes). Aleshores ni Identitat Fràgil ni romanços. Els qui tenen la Identitat Fràgil sós els Catalans que des de fa 40 anys les elits ens anomenen "Catalanoparlants". Elits catalanes: heu perdut el Nord si de debò l''havieu tingut alguna vegada.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 06, 2022 | 09:03
      Pere Llimonera i Citronell febrer 06, 2022 | 09:03
      A ti te convendría leer la obras de Molière : "El Enfermo imaginario" y "El Medico a palos"... 'Mare de Deu'... Doctor en naderías y fantasías fantasmagóricas... cuanta deriva intelectual, cognitiva, histórica, psicológica, sociológica y de todo orden...
    • Icona del comentari de: Coll a febrer 06, 2022 | 18:38
      Coll febrer 06, 2022 | 18:38
      Merda ideològica. Això és el comentari d'en @Tip i poca cosa més. Veritats ni una.
  4. Icona del comentari de: ciutadà a febrer 05, 2022 | 09:40
    ciutadà febrer 05, 2022 | 09:40
    La identitat espanyola potser sigui fràgil, però té una mala salut de ferro.
  5. Icona del comentari de: Ricard a febrer 05, 2022 | 10:46
    Ricard febrer 05, 2022 | 10:46
    No existeix cap Espanya d'arrel castellana. Existeix una Castella imperial, a qui Espanya no li interessa gens.
  6. Icona del comentari de: Anònim a febrer 05, 2022 | 14:29
    Anònim febrer 05, 2022 | 14:29
    Així rebentin
  7. Icona del comentari de: Narcís a febrer 05, 2022 | 19:57
    Narcís febrer 05, 2022 | 19:57
    Tot resta reduït al ( dit descaradament, desvergonyida i cínica ) ' ancha es castilla ' tot amagant- s'ho en el mot espanya .. pot ser un hom més estúpid, malvat i pallasso ? PD : però mentre llurs manaies visquin de collons de mico ensems amb els subordinats ben comprats així com la ignorància de massa de sa població ( no debades com deia un filòsof que no recordo " el més perillós és la ignorància sincera i l' estupiditat conscient " ! ) .. no hi ha res a fer com no sigui quelcom que no vull esmentar en societat nostra o pacífica, educada, cívica, formada, il·lustrada i, sobretot, humana .. cristiana !
    • Icona del comentari de: Antoni a febrer 06, 2022 | 14:21
      Antoni febrer 06, 2022 | 14:21
      Ostres Narcís, abans no insultaves com fas ara... Tot i que la teva redacció costa d´entendre, els insults et surten prou clars.
      • Icona del comentari de: Narcís a febrer 06, 2022 | 15:41
        Narcís febrer 06, 2022 | 15:41
        Antoni, permete'm : no són insults, atès que qui així parlà tot volent anihilar l' existència de Catalunya/ PPCC .. és delata prou de ser-ho ! PD : no veus mateixos manaies de baixa mena presidents de comunitats com es fumen amb Catalunya ( quan haurien de ser d' allò més agraïts ) per a enfilar-s'hi o seguir enfilats tot vivint d' una moma de por i .. se'n diuen espanyols ?
  8. Icona del comentari de: Clar a febrer 05, 2022 | 20:11
    Clar febrer 05, 2022 | 20:11
    A veure si aconseguim que tinguin un altre 98 i pls perde de vista:
  9. Icona del comentari de: lagrimitas a febrer 06, 2022 | 13:47
    lagrimitas febrer 06, 2022 | 13:47
    vuestro odio me alegra el domingo y si eurovision es vuestro soporte ya hemos ganado. Apa
  10. Icona del comentari de: Traca a febrer 06, 2022 | 15:10
    Traca febrer 06, 2022 | 15:10
    Como duele eh diez. Las cositas que hay que escribir para ganarse el pan, animo
    • Icona del comentari de: ton c. a febrer 06, 2022 | 18:33
      ton c. febrer 06, 2022 | 18:33
      i que en farem de l´onze?
  11. Icona del comentari de: Auber a febrer 06, 2022 | 16:44
    Auber febrer 06, 2022 | 16:44
    Tenen massa pes demografic pel que aporten.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa