Els catalans coneixem poc, o gairebé gens, els conceptes sobre els quals s’enlaira la idea d’Espanya. No ens preocupem de saber quins han estat i com pensen els seus “pares intel·lectuals”. Poden estar morts físicament, però els seus preceptes continuen marcant espiritualment les línies mestres dels grans partits polítics espanyols, des de Vox fins a Podemos.

Així, per exemple, Ramiro de Maeztu publicava a primers dels anys trenta del segle passat el seu “Defensa de la Hispanidad” on podem llegir: “El ideal hispánico está en pie. Lejos de ser agua pasada, no se superará mientras quede en el mundo un solo hombre que se sienta imperfecto”. Ras i curt. La perfecció hom només la pot assolir a través de la hispanitat. Qui no sigui “rojigualdo”, és una cosa inferior i a mig fer.

Podríem pensar que aquestes coses només tenien predicament entre la gent carca, catòlica i de dretes. Però el llibre en qüestió va ser elogiat per personatges tan diferents com Azorín, Ortega i Gasset, Gabriela Mistral, Eugeni d’Ors, Pérez de Ayala o Antonio Machado. El famós poeta andalús, enaltit per les esquerres espanyoles i per les seves minyones catalanes, li va enviar una nota d’agraïment a l’autor que començava així: “Querido Maeztu: Con toda el alma le agradezco el envío de su hermoso libro “Defensa de la Hispanidad”, que he leído y releo con gran deleite”. Ja ho veieu, Espanya és el seu ideal suprem i innegociable

Mentrestant, nosaltres actuem com uns passerells i els rendim honors. Encara recordo quan l’estiu del 2020 els presidents Torra i Puigdemont van anar a posar flors a la tomba de Machado a Cotlliure. Fins i tot, el més “radicals” creuen que tenim “amics” a l’altre bàndol. Pobrets! No fa ni una setmana un bon amic gallec em deia: “… però Santiago, la teva gent no se n’adona que més del setanta per cent d’espanyols us odia?” Té més sentit polític aquest home que no pas tots els diputats independentistes del Parlament plegats.  

Ens incomoda haver d’encarar-nos a aquestes coses. Parlem de conflicte polític per no parlar de conflicte nacional, però per a ells és un conflicte ètnic. Se senten superiors simplement pel fet de tenir la quarta llengua més parlada del món i no suporten que un seu territori colonitzat encara parli un idioma diferent. El racisme no ve determinat exclusivament pel color de la pell. En el cas dels espanyols respecte als catalans, és una qüestió d’oïda i no pas de vista. El supremacisme, ens agradi o no, està impregnat en el moll de l’ós de la seva societat. La majoria dels seus integrants vota opcions polítiques que senten la llengua, cultura i valors hispànics com una cosa superior davant catalans, bascos o gallecs. Ho dubteu després d’escoltar les declaracions dels seus màxims dirigents?

Menystenen tot allò que no combregui amb la manera que tenen de veure el món. Però aquí tenim uns dirigents polítics que s’entesten a amagar la realitat. És clar, això significaria haver de descriure i encarar l’arrel del problema. Només conceben el racisme quan les víctimes són de Gibraltar cap avall. Llavors es mobilitzen i clamen contra la injustícia. Tot plegat és la incongruència de l’esclau a qui l’aterra reconèixer que, per a molts espanyols, és el mateix dir-se Jordi que Mohamed

Comentaris

  Una Novembre 29, 2021 | 20:20
  Clar i català.
  Article molt penós Novembre 29, 2021 | 20:49
  Trista empanada mental amb molt poc sentit. Més venint d'un colon l'avi del qual, guàrdia civil, era d'Almansa, d'on va venir el seu pare, conegut com "El Pestaña" a la Pobla de Segur.
   Ricard Novembre 30, 2021 | 15:42
   L'habitual desqualificació personal sense arguments dels castellanistes.
  Luisnomeacuerdo Novembre 29, 2021 | 21:45
  Este mamarracho como todos los fascistass independentistas no habrá leído las declaraciones del tomtorra, del pedro soler, badía el asesino, del puigcerdo, dalmases y demas aborígenes de tractoria, contra sus compatriotas, solo les falta las camisas pardas, pero vistos los personajes en vez de miedo dan pena y risa.
   vendetta Novembre 30, 2021 | 08:08
   vete a tu pueblacho de legañas y miseria colono
   narciso Novembre 30, 2021 | 10:09
   ja, ja, Gonzalo, estás como una chota, ves "fascistas" hasta tras las farolas, de hecho ves a "fascistas" en los antifascistas, eso es lo más!, será que te ves reflejado en todas partes?, como narciso.
    Gonzalo Novembre 30, 2021 | 13:04
    Estas contestando a luisnomeacuerdo....madre mía...menuda empanada mental arrastras ..
     mismas mierdas, misma persona. Novembre 30, 2021 | 14:39
     "luisnomeacuerdo" y "Gonzalo" sois la misma persona, con diferentes nicks... y las mierdas que soltáis son las mismas...
   ave-maría Novembre 30, 2021 | 14:04
   Luis-no-mea-cuerdo = mamarracho como todos los fascistas anti-independentistas no habrá leído las declaraciones de Torra, Pere Soler, Dalmases y demas de expaña, contra sus compatriotas, solo les falta las camisas azules, personajes que dan pena y risa.
  Ricard Novembre 29, 2021 | 21:53
  Article tristament encertat. Només una precisió: no hi ha espanyols, sinó castellans i assimilats són els que l'articulista anomena "espanyols". Però als castellans Espanya se'ls en refot. Només els importa Castella vi els castellans. El demés ho ocupen despòticament. Per tant d'espanyols no en tenen ni gota
   Un comentari Novembre 30, 2021 | 14:24
   S'atribueix al poeta portuguès Luís Vaz de Camões (1524-1580) la següent frase: “Falai de castelhanos e de portugueses, porque espanhóis somos todos”. Amb el temps matisa João Baptista da Silva Leitão de Almeida Garrett (1799-1854). Noteu que per aragonesos entén tots els habitants de la Corona d'Aragó i per castellans els de la Corona de Castella: «Aragoneses, Castelhanos, Portugueses, todos éramos, por estranhos e próprios, comummente chamados «espanhóis» assim como ainda hoje chamamos «alemão» ao Prussiano, Saxão, Hannoveriano, Austríaco: assim como o Napolitano, o Milanês, o Veneziano e o Piemontês recebem indistintamente o nome de Italianos.» i « Mas espanhóis somos, de espanhóis nos devemos apreciar todos os que habitamos à Península Ibérica: Castelhanos nunca». Aquest és el sentit de distingir castellans d'espanyols, que inclou com a espanyols, de fet aragonesos, els catalans.
  Anònim Novembre 29, 2021 | 22:21
  Espanya crea odi contra Catalunya. No ve d'ara. Llegint escrits de Góngora , Quevedo I Lope, ja passava en el seu temps. La nació castellana es va forjar amb sang I lladronici: vuit segles de reconquesta, quan els faltaven diners cap a concarir un poble o ciutat d'al-Andalús, cinc segles de conquesta d'Amèrica, espasa I extotrsió, destrossa. I ara ens toca el rebre a nosaltres. No és estrany que els Paīsos Catalans tinguin el més gran dèficit fiscal. Aquest senyor sap la dita "el mal d'Almansa a tots Alcança"?
  Violents que sempre ens han odiat Novembre 29, 2021 | 22:31
  I tant que són racistes.ODIEN, ens odien. No som castellan de Castella, som una altre nació, sotmesa.. però això ja ve d'abans e:el rei catòlit era odiat per català, Gongora, Quevedo deien barbaritats dels catalans. Són gent violenta acostimats a viure de conquestes:la reconquesta,la comquesta d'Amèrica... ara ens toca a nosaltres pagar la festa. No és estrany que els Paīsos Catalans siguin els que pateixen el major dèficit fiscal (no val Madrid, viu de ser capital, funcionaris.empreses centralitzades...)
   Parlant de l'odi a Espanya recomanat per Prat de la Riba Novembre 30, 2021 | 16:59
   A un himne escrit per Vicenç Albert Ballester i Camps, creador el 1908 de l'estelada, se li va afegir música i es va presentar oficialment el setembre de 2008 al Fossar de les Moreres per part de Catalunya Acció, presidida pel Sr. Espot, dins els actes del Memorial en commemoració del Dia de la Resistència. Es va modificar el text original i es van suprimir les dues primeres estrofes que copio a continuació. Va ser per l'excessiva aparició de la paraula "odi (catalanesc contra Espanya, es clar)" que en aquell moment no molava: I.// De l'odi i del rencor la copa ja és ben plena / Aquest gran odi és sant, és l'odi a la cadena, / Es el rencor als vils, la ràbia als folls tirans. / La copa de l'amor a nostra Pàtria esclava també es desborda ja i al cor ens bull la saba / del ardits almogàvers, del avis catalans. II.// Un odi gloriós arrasa una muntanya, / El nostre odi tità contra la vil Espanya / és gegantesc i foll, és gran, diví i sublim; / fins n'odiem el nom, el crit i la memòria / les seves tradicions, la seva xorca història / i àdhuc als seus fills propis nosaltres maleïm. Vicenç Albert Ballester firmava amb els simpatic i sense odi pseudònims: VIC (Visca la Independència de Catalunya) i VICIME (Visca la Independència de Catalunya i Mori Espanya).
   Gonzalo Desembre 01, 2021 | 14:31
   El rey Fernando el católico era catalán? Desde cuándo Zaragoza ha sido catalana?
  Potser ho fan veure això de que es creuen superiors. Novembre 29, 2021 | 22:32
  De fet es la inseguretat que tenen de veure la seva incapacitat per aprendre un'altre idioma, quan aquí Catalunya, fins i tot el més petit dela casa parla ( com a minim!), dos idiomes. Es a dir son incults i no ho poden soportar
  Tip Novembre 29, 2021 | 22:57
  Fora els Espanyols i la llengua dels Espanyols de la web i del país !
   Gonzalo Novembre 30, 2021 | 13:03
   Sabes que este digital está subvencionado por la generalidad catalana? Apa venga.....tapate un poquito, que dicen que va a refrescar.
    ¿y qué? ¿argumento estúpido?, pos sí. Novembre 30, 2021 | 14:37
    Y "La Razón" por el Govern de Espanya
  Més dades Novembre 29, 2021 | 23:25
  Recomano al Sr. Espot el llibre "Racisme i supremacisme a l'Espanya contemporània". Hi trobarà una gran quantitat d'informació.
  Pau Novembre 30, 2021 | 00:01
  Ricardo,cuando un tonto coge una senda,o se acaba la senda o se acaba el tonto,y tú la has cogido con los castellanos,si un andaluz,un murciano,un cantabro etc,son castellanos,tú también eres castellano,aunque te joda,pero la verdad es que el conjunto de todos,somos España.
   fat boy Novembre 30, 2021 | 10:16
   I beg to differ...
  Machado es un racista descerebrado. Novembre 30, 2021 | 07:30
  Y Espot, un extraordinario poeta.
  Doctor Strangelove Novembre 30, 2021 | 07:33
  Tu Ricard de jove tenies un nòvio de la meseta. I et va deixar per retardat, d,aquí el teu odi als castellans! Doc.
   Joder, Gonzalo Novembre 30, 2021 | 10:11
   Joder, Gonzalo, hoy reapareces con tu odio visceral hacio todo lo catalán, como "amor extraño"?, venga va suicídate! que los catalanes y catalanas nunca van a desaparecer.
   Ricard Novembre 30, 2021 | 14:00
   El problema que té vostè és que no argumenta. Només renya. Està fora de lloc.
  vendetta Novembre 30, 2021 | 08:09
  colonos racistas putaejpanyasempre
  Narcís Novembre 30, 2021 | 09:04
  Per què no viuen i deixen viure ? Per què no són i deixen ser ? Per què no fan i deixen fer ? . . . Per què no són a ca seva i Déu a la de tothom ? PD : verament aquestes preguntes a un delinqüent són sobreres i .. no estic d' ànims ni vull fer una radiografia psicològica de país veí botxí amb sa farsanteria, amb sa fatxenderia, tot plegat, amb sa misèria moral/ ètica maquillada, solapada, camuflada de trajes d' uniformes plenes de medalles d' origen d'allò més fosc ensems amb llurs venuts o correl·ligionaris de traje i corbata !
  lagrimitas Novembre 30, 2021 | 09:12
  yo odio a los indepes como espot con todas mis fuerzas, de hecho aplicaría técnicas no muy legales con ellos de reeducacion y castigo en general que harían felices a himmler. Contra los catalanes no tengo nada, porque iba a tenerlo?
   Fart de pallassos Novembre 30, 2021 | 11:07
   Doncs adaptat o exiliat xarnego, per tu farà. Aquí més del 80% estem d'acord amb en Spot i la resta fan nosa
   Va, passa, ruc! Novembre 30, 2021 | 11:26
   Estàs per tancar, tarat. Au, cap a casa que al bar hi passes massa hores.
  Federalista Novembre 30, 2021 | 09:35
  Ricardo y l'altre tarat l espot i algu friki mes, feu un mini partidet, i a treure amb Sort mig esco, jajaja de 135 un Quart pero cadascu,suposant que us vote mitja escala de veins imitja familia, i ja despres. Convencer las Altres 134 y mig jajaja qué soy 4 pallassos i barallats.
   Ricard Novembre 30, 2021 | 14:03
   Quina federació més curiosa defensa vostè, on empren una sola llengua per als noms... És normal que només s'hi apuntin els del PSOE, i només uns quants d'ells (poquíssims).
  No cola Novembre 30, 2021 | 11:37
  Tant sols veient els comentaris dels colons xarnegos en aquest diari ja es veu tot l'odi i racisme que tenen cap a tot el que sigui català. Trist que continuïn vivint en un lloc que odien tant, pobres animalons. Deuen ser el rebuix que no volen ni els propis egspanyols.
   Ricard Novembre 30, 2021 | 14:05
   Molts no viuen pas aquí. Si fossin d'aquí escriurien en català, ja que són molt "constitucionalistes", diuen.
   Gonzalo Novembre 30, 2021 | 16:43
   A veure...no es cap als catalans. Es cap al separatistes xenofobs i miserables. Y si. Soy tan catalán como tú. Y uso el castellano y el catalan quan em surt dels collons.
  LlunyDeCat Novembre 30, 2021 | 11:38
  La capsa de Pandora s'obre finalment. Avui en Partal a Vilaweb escriu clarament que "Col·lectivament, no és que parlem català perquè siguem catalans, sinó que és perquè parlem català que som catalans" (https://www.vilaweb.cat/noticies/per-la-llengua-per-lescola-pel-que-som/). I això ha estat un tabú des de fa 50 anys, esclafat per les elits catalanes arreu del sud dels PPCC. I afegeix "La llengua és allò que ens fa una nació i sense llengua, simplement, no som". I jo afegeixo que per això els Espanyols ens odien. Perquè després de 300 anys encara no ens han pogut esclafar i assimilar.
   L'església partaliana de Jeremies diu moltes ximpleries Novembre 30, 2021 | 13:21
   Ni cas a aquesta perjudicial secta hipersubvencionada. Fins i tot lo Sr. Cot es va queixar aquest any, sense esmentar explícitament el feló, de lo poquet que rep el Món i lo molt que reben d'altres també de l'olla.
  LlunyDeCat Novembre 30, 2021 | 11:49
  A l'entrevista amb el represaliat Pau Sànches hi trobem els insults que els Mossos d'Esquadra que el detingueren li dedicaren: "Català de merda, Independentista i et fotrem la porra pel cul". No explica pas si li ho digueren en Espanyol, però el més probable és que sí. Són els mateixos Espanyols que infecten aquesta web. Són l'Enemic. (https://www.vilaweb.cat/noticies/pau-sanchez-llagostera-protestes-sentencia/)
  Taffimay Novembre 30, 2021 | 12:22
  Exacte
  Tip Novembre 30, 2021 | 14:27
  Anys 70. Vall de Benasc. Franja de Ponent. Un cotxe amb matrícula de Saragossa queda atrapat per la neu. Passem per allà amb un Land Rover i ens aturem. Som quatre Catalans. Ells són quatre Espanyols. Baixem i els oferim ajudar-los i ens hi adrecem en Espanyol. Alhora parlem entre nosaltres en Català. Veiem la cara de sorpresa que fan els Espanyols. Ens posem a set a empènyer el cotxe. Després d'uns quants intents el cotxe ix del clot. Els proposem anar al darrere els darrers 2 quilòmetres fins a Benasc. Quan arribem i ens acomiadem un d'ells ens diu que han estat molt sorpresos perquè érem Catalans i els havíem ajudat. Ells creien que els Catalans eren uns malvats. Els demanem qui diu tot això. Resposta: tothom allà (a Espanya). És l'opinió general. I d'això fa 45 anys. I res no ha pas canviat. Pitjor: des que la majoria de Catalans ha esdevingut independentista, l'odi dels Espanyols ha crescut encara més. I només cal veure'ls a aquesta web on comparteixen insults i amenaces amb la purriassa botiflera i els traïdors. Això és ja una guerra oberta i sense quarter i serà o Ells o Nosaltres. No hi haurà pas treva fins a la victòria.
   Ricard Novembre 30, 2021 | 15:49
   És un autoengany colectiu dels castellans aquest odi als catalans. Són ells que s'han d'espavilar a saber com som. Nosaltres ja fem massa coses per ells secularment, sense cap reconeixement.
   Aquesta anècdota sembla falsa de manual Novembre 30, 2021 | 15:55
   I Benas és a la comarca aragonesa de la Ribagorça. La suposada franja de ponent no existeix; és un altre constructe nacionalista català sense fonament.
    fat boy Novembre 30, 2021 | 18:39
    Doncs si la Franja de Ponent no existeix, de la Hispanidad ja ni en parlo, a America tothom us odia amb tota la seva anima. Comprovat.
     Bultaco Novembre 30, 2021 | 21:33
     No sé si la Hispanitat existeix o no, ni m'importa. El que és molt clar és que els països catalans no existeixen ni han existit mai i la franja de ponent tampoc.
   Gonzalo Novembre 30, 2021 | 16:50
   Los salvadores de la nieve.....la historia que emocionó a Steven Spielberg.
  El racisme és un cas particular de discriminació Novembre 30, 2021 | 16:05
  El Sr. Espot parla de discriminació en general però no de racisme, encara que ell creu que sí. Parlar català no genera cap raça o grup etnic.
   fat boy Novembre 30, 2021 | 22:28
   Ni la religio, oi?. Ser de religio jueva tampoc genera cap raca o grup etnic. Ui, ui, ui, que nomes justifiquem el que ens interessa.
    Bultaco Desembre 01, 2021 | 21:29
    Les religions no generen grups ètnics. Actualment els jueus tampoc no ho són. Quants grups ètnics molt diferents són cristians o musulmans? Raonant només a conveniència, oi?.
  federalista Desembre 01, 2021 | 17:05
  et creus de veritat noi gros que els catalans sou una raca diferent a la resta d'espanyols jajajajajajajajajajajajaj ui ui noi gros o be ricard ja que esteu igual de tarats i sou el mateix segurament, lo vostre ja es de frenopatic, dona'm el numero del director del puiquiatric noi gros que son les cinc, i es l'hora de prendre l'antipsicotic jajajajaja.mare meua quins cervelles deu meu, deuen tindre merda dins hahahahahahahahahahahahaa.

Nou comentari