El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El circ dels indults reversibles
  • CA

Confesso que aquests darrers dies m’he sentit avergonyit com a català, en veure el comportament llagoter d’una part del país, inclosa una part de la que es diu independentista, davant la nova i repugnant ‘Operación Cataluña’ que ha muntat l’Estat espanyol amb la farsa dels anomenats ‘indults’ als presoners polítics. En dic ‘farsa’, perquè tot, absolutament tot, ha estat una farsa, una farsa elaborada a quatre mans, com s’ha demostrat amb la carta d’Oriol Junqueras escrita submisament al dictat i sota la supervisió de la Moncloa i publicada en els mitjans també autoritzats per la Moncloa. Si ja és baix que un català, per molt il·luminat i per molt enviat de Déu a la terra que se senti, es presti a aquesta humiliació, encara ho és més que el seu partit polític hi contribueixi. Però així ha estat. I això no és res, comparat amb el que veurem.

La farsa, però, té arrels que ens porten molt més enrere dels indults en si mateixos i de la rendibilització política que el govern espanyol n’està fent. El circ dels indults, per entendre’ns, només és una derivada, una conseqüència perfectament esperable del xoc frontal entre la justícia espanyola i el dret internacional, que és el mateix que dir entre la justícia turca i el Tribunal Europeu de Drets Humans.

No sóc tan càndid per creure que Europa ajudarà Catalunya a independitzar-se. Europa ja ha demostrat reiteradament la seva covardia o indiferència a l’hora d’intervenir fins i tot en les injustícies més sagnants. Però és prou evident que una cosa són els interessos dels estats i una altra els tribunals de justícia europeus. Són lents, és cert, molt lents, però són infinitament més justos que els espanyols, cosa gens difícil, sigui dit de passada. Ho hem vist en les contínues desqualificacions que ha rebut l’Estat espanyol, tant dels tribunals europeus com de les Nacions Unides. Una altra cosa és que l’Estat espanyol faci allò que més sap fer, que és el fatxenda de cara a la galeria. Però rep pressions ocultes i pronunciaments que el posen en evidència davant del món i no li queda més remei que subordinar-s’hi. Els indults, doncs, són això: una excusa per emmascarar el que és en realitat un compliment forçat d’un requeriment de la justícia europea. De fet, una Espanya governada pel PP, per més que ara, tot exercint d’oposició, cridi “sacrilegi!”, s’hauria vist obligada a fer el mateix. Un Estat amb presoners i exiliats polítics constitueix una insuportable pedra a la sabata de la Unió Europea.

Per això els presoners ja són al carrer. Però ho són –com era d’esperar d’un Estat mancat de cultura democràtica– a la turca, amb indult reversible. És a dir, per mitjà de maneres dictatorials: dient que se’ls perdona, inhabilitant-los políticament i amenaçant-los de tornar a la garjola. En altres paraules, com que la clatellada del Consell d’Europa era inevitable, a Espanya li calia muntar un circ que s’hi avancés per estalviar-li la profunda vergonya d’haver d’obrir les presons. “Quina humiliació!”, va pensar la Moncloa, només d’imaginar-s’ho. I com que Pedro Sánchez és tant o més nacionalista espanyol que la seva oposició i molt més mentider que Nixon i Zapatero junts, ha integrat el circ dels indults en la farsa de la Taula de Diàleg tot revestint-los amb el conegut discurs de la “concòrdia”, que és una altra falsedat, perquè ni Pedro Sánchez, en particular, ni Espanya, en general, volen cap concòrdia; allò que volen és la submissió de Catalunya. Ho va dir Sánchez: els catalans tenen dret a pensar com vulguin, però no tenen dret a ser catalans sense ser espanyols. I va remarcar: “Catalunya sense Espanya no seria Catalunya”. Amb sis paraules redactades amb el ventre, aquest pobre home va esborrar els mil anys d’història de Catalunya i va posar en relleu la seva ignorància.

Tot plegat recorda els discursos dels amos blancs als negres: “Teniu el dret de voler ser lliures, però no teniu el dret de ser-ho”. I per sostenir aquesta dominació, Espanya branda una legalitat feta a la seva mida de la mateixa manera que els blancs brandaven als negres la legalitat blanca. És en aquesta línia que Pedro Sánchez, per tal de maquillar la humiliació de l’excarceració, diu ara que “si, per a construir convivència, abans va ser útil el càstig, ara és útil el perdó”. Quina supèrbia! Demano al lector que torni a llegir aquesta darrera frase, si us plau, perquè és reveladora de la mentalitat i de la ideologia totalitàries d’aquest home i del seu govern: “càstig” i “perdó”. Ells, erigint-se en amos de la nostra vida, de la vida de Catalunya, s’atribueixen el dret de castigar la nostra dissidència amb el seu poder despòtic i també de perdonar-nos en virtut del mateix poder, que és el que, segons ells, els permet “construir convivència” amb l’ús de les 155 formes de violència al seu abast, entre les quals l’armada, la judicial, l’econòmica i la psicològica. Per això insisteixen tant en el “reencuentro”, en la “concòrdia” i en el retorn a la “normalitat”. Però què entén l’opressor per “reencuentro”, “concòrdia” i “normalitat”? Doncs la submissió de l’oprimit, és clar. Que n’és, de bonic, que l’oprimit desi els seus afanys de llibertat, que s’oblidi de les agressions que ha sofert i que, lobotomitzat, es retrobi com un xai amb l’opressor per tal que regni la “concòrdia”.

Així, mentre el circ dels indults escenifica el “perdó” i la “concòrdia”, amb la col·laboració inestimable del qui havia estat vicepresident dels oprimits, l’Estat espanyol escull una via que no sigui tan escandalosa com la de la presó, però que permeti continuar perseguint tres mil dissidents, destruint les seves famílies i espoliant-los econòmicament mitjançant la fabricació de proves grotesques i acusacions falses –en la línia de Turquia, Rússia o la Xina– a fi de provocar-los la mort civil. La quarantena de catalans perseguits pel fet d’haver explicat Catalunya al món en el ple exercici de la llibertat ideològica i d’expressió, d’acord amb el resultat de les urnes al Parlament, forma part d’aquesta Operación Cataluña a través del Tribunal de Cuentas, un organisme estatal que, com si fos una màfia, es reparteixen pares, fills, avis, germans, oncles, nebots, cosins, cunyats i camarades diversos. Ens equivocaríem, per tant, si penséssim que el terrorisme d’Estat consisteix només en la creació de comandos, com ara el GAL. En absolut. Perseguir i agredir la dissidència sota la doctrina del pensament únic de la “unidad de España” també és terrorisme d’Estat. El circ dels indults no té més objectiu que capgirar la realitat fent creure que el govern espanyol, com diuen Salvador Illa, el PSC i la seva cort de tertulians, és un govern “magnànim” que “perdona” els presoners polítics, sempre que siguin bons minyons. És la frase que diu cada setmana el maltractador a la seva dona després de fotre-li el cop de puny de rigor: “Et perdono perquè vegis que sóc magnànim”. En realitat els “perdonen” per poder alentir els seus recursos a Europa, ja que si estiguessin entre reixes el procediment seria d’urgència i Espanya rebria la clatellada molt abans. I els “perdonen”, també, perquè si el Consell d’Europa es pronunciava estant els presoners encara a la garjola, Espanya, a més d’alliberar-los, hauria hagut de demanar-los perdó, ja que a un pres innocent no se’l perdona, a un pres innocent se li demana perdó. Una humiliació massa gran per a un Estat estufat i superbiós com l’espanyol. Tanmateix, per poder muntar i vestir aquesta farsa, els calia comptar amb un aliat a la nostra banda, un aliat que escrivís al dictat de la Moncloa, que glosés el “gest” i la “magnanimitat” de Pedro Sánchez i que demanés obediència, pusil·lanimitat i resignació cristiana als catalans tot dient-los que la llibertat ara no toca. Ara toca submissió. Sense l’ajut d’aquest aliat la farsa era impossible. I el van trobar. A cent setanta-cinc quilòmetres de la Jonquera.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Avia a juny 29, 2021 | 07:48
    Avia juny 29, 2021 | 07:48
    Gracies per parlar clar. Estic esgarrifada amb la traicio. Ens mourem els catalans o ja estem be........ben maltractats i apallisats
    • Icona del comentari de: ATUREM HO TOT a juny 29, 2021 | 20:41
      ATUREM HO TOT juny 29, 2021 | 20:41
      MOVIMENT
  2. Icona del comentari de: Narcís a juny 29, 2021 | 08:49
    Narcís juny 29, 2021 | 08:49
    Què cal dir d' un estat descarat, desvergonyit i cínic .. fals de tota falsedat .. professional de prendre el pèl als seus espanyolets mil del carrer mitjançant la desinformació ( no debades ja saben quin comandament d' informatius triaren i quins milions donaren a mitjans privats ) .. que no saben gens ni mica allò que vol dir " dignitat " ? PD : el GAL només fou la materialització màxima d' allò que és aquesta ' pàtria ' .. la resta el mateix tot volent-ho maquillar/ camuflar de dret !
  3. Icona del comentari de: El Teatre Xinès de Manolita Chen a juny 29, 2021 | 09:03
    El Teatre Xinès de Manolita Chen juny 29, 2021 | 09:03
    Cada un munta els seus bolos com pot. Pedro Sánchez amb el seu circ, els presos comuns (han acceptat l'indult, ergo admeten la seva culpabilitat) amb el seu Teatre Xinès de Manolita Chen: massatges tai a TV3, homenatge a la Generalitat i el que queda. Recordem que Pachá ja ha obert les seves portes i que heu de recollir monises per al Tribunal de Comptes, nois.
    • Icona del comentari de: Narcís a juny 29, 2021 | 09:40
      Narcís juny 29, 2021 | 09:40
      Tu, xenet, hauries de ser a la presó tota la vida i esquarterat econòmicament fins la mendicitat . . de qui pot ser compatriota un infeliç així ! PD : verament , el dimoni existeix !
  4. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juny 29, 2021 | 13:24
    Doctor Strangelove juny 29, 2021 | 13:24
    En el moment que el polític presos accepten l'indult entren en aquest circ que molt bé coneix, com a bon pallasso-bufó de JxCAsh, l'ínclit Alexandre. La gent reflexiva i objectiva sabem que això va de cadires, sinó penseu en el Gandhi Gras o el Sàntxes, on caurien morts fora de la política? No veieu que, fora de la política, han treballat menys que en Carpanta? En fi, com dic sempre "un idiota sempre troba algú més idiota que li fa cas", i els que us agrada el que diu l'Alexandre aquest, sou el paradigma d'aquesta memorable afirmació! Doc.
    • Icona del comentari de: Ferro pudent a juny 29, 2021 | 23:56
      Ferro pudent juny 29, 2021 | 23:56
      Impressionant reflexió Doctor
    • Icona del comentari de: Lionel Mandrake a juliol 01, 2021 | 19:23
      Lionel Mandrake juliol 01, 2021 | 19:23
      Grans arguments per a defensar Espanya ha, ha. Espanya sense comentaristes com el dr. Strongelove no seria el mateix. El doctor és com tots els humoristes, solament es divertit quan "treballa".
  5. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a juny 29, 2021 | 16:36
    LLARENA dPENA juny 29, 2021 | 16:36
    Totalment d'acord amb aquest article d'opinió. El Sr Alexandre no podia quadrar.ho millor. cCrec que gent de Junts també estan col.laboran amb aquesta farsa sense fer cap tipus d'esforç ni patir gaire tot i que l'actor principal de la farsa son la gent d'ESGERRO AUTONOIMISTA DE CAT, antiga ERC. Aquesta farsa ja estava planejada feia tamps peró no podien ensenyar la poteta inmediatament. Han anant preparant el trerreny poc a poc (ampliar la base, etc. etc.). I és ara, que ESGERRO, ha trovat el moment pere lloar les bondats del PSOE i en Sánchez i aconseguir que molts que els voten no s'emprenyin aprofitant l'ocassió del que ha de venir per l'avís del Consell d'Europa a Escanya. El que no he entés de l'article és qui és el col.laborador imprescindible d'en Sánchez que viu a 175 kms de La Jonquera ? Serà en Junqueras ?. No méstranyaria gens, sobre tot des que va destapant alhora que engrandir la merda que representa les politiques d'en Sánchez i la taula de dialeg (que no de negociació). Encara ho veurem tot molt pitjor quan comencin a justificar les sevas baixades de pantalons i renuncies.
    • Icona del comentari de: Donec Perficiam a juny 30, 2021 | 10:47
      Donec Perficiam juny 30, 2021 | 10:47
      A 175 Km. de La Jonquera hi ha la pressó de Lledoners.....no cal dir res més.
  6. Icona del comentari de: Donec Perficiam a juny 29, 2021 | 16:40
    Donec Perficiam juny 29, 2021 | 16:40
    Espectacular article Victor. Com a resum podriem dir que el Tribunal de la Santa Inquisició va fer la feina bruta de castigar els politics indepes i barruts, deixant després la porta oberta perque el Desgobierno de Caspaña demostri al món la seva democràcia indubtablement autèntica, indultant-los. Mentre, les clavagueres, jutges de segona i extorsionadors de cuentas, van fent la seva feina trinxadora... per a tota la resta: Mastercard. Vull marxar. Aixó ja no hi ha qui ho aguanti. Cada cop és pitjor.
  7. Icona del comentari de: Ramon a juny 29, 2021 | 17:15
    Ramon juny 29, 2021 | 17:15
    Monumental.
  8. Icona del comentari de: Canya al botifler a juny 29, 2021 | 19:57
    Canya al botifler juny 29, 2021 | 19:57
    Hi ha gent, com el Doctor Strangelove, que no té sentit del ridícul d'exhibir la seva ignorància. És un idiota al servei de la seva idiotesa. Ni escriure sap, el pobre.
  9. Icona del comentari de: Ramon a juny 29, 2021 | 20:19
    Ramon juny 29, 2021 | 20:19
    El millor article que li recordo al compatriota Víctor Alexandre.
    • Icona del comentari de: Teresa a juliol 02, 2021 | 22:58
      Teresa juliol 02, 2021 | 22:58
      Si, un gran i profund article. Per rellegir tot sovint i mantenir el cap clar. El millor article que li he llegit. ja l´he fet còrrer.
  10. Icona del comentari de: lluiset a juny 29, 2021 | 23:47
    lluiset juny 29, 2021 | 23:47
    Ets el millor!!!!!!!
  11. Icona del comentari de: R ES PSOE, ES MAFIA FERROVIAL, ROBAR, ROBAR I ROBA a juliol 01, 2021 | 08:35
    R ES PSOE, ES MAFIA FERROVIAL, ROBAR, ROBAR I ROBA juliol 01, 2021 | 08:35
    El Bufó borbonic Aragones, pura llufa psoecialista, qeu fa de President, si no val res de res, un menor d'edat i minyona barbuda del Sanchez del A POR ELLOS? ERC ES PSOE, ES ESPAÑA, PUTA ESPAÑA. Votar ERC es esser un miserable A POR ELLOS. Junqueras el Cagat borbonic, nomes esta a la politica per FORRAR.SE ELL I EL GERMÀ LLADRE FERROVIAL.
  12. Icona del comentari de: MHP a juliol 01, 2021 | 09:55
    MHP juliol 01, 2021 | 09:55
    Que preocupats amb els ondults, si wls 9 no estan d'acord, quw els rebutgin i que tornin a la grajola, fácil no?
    • Icona del comentari de: . a juliol 01, 2021 | 19:15
      . juliol 01, 2021 | 19:15
      Ecs !
  13. Icona del comentari de: Bit a juliol 01, 2021 | 15:25
    Bit juliol 01, 2021 | 15:25
    El circ de la plandèmia és igual al circ del processisme
    • Icona del comentari de: rd a juliol 01, 2021 | 19:14
      rd juliol 01, 2021 | 19:14
      Un comentari ben estúpid d'un comentarista estúpid, ve-t'ho ací.
  14. Icona del comentari de: Pere a juliol 01, 2021 | 19:12
    Pere juliol 01, 2021 | 19:12
    Més clar que l´aigua. Que bé que ho expliques Víctor. Ets de pedra picada! No necessitem al Junqueras.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa