De què parlaran –si parlen– Pedro Sánchez i Pere Aragonès la setmana que ve?

"Tant uns com els altres insisteixen que es pot negociar una certa 'conllevanza', buscant guanyar temps almenys fins després de l'estiu"

En realitat, ni els mitjans de comunicació nacionals ni els cenacles i tertúlies de Madrid s’ocupen des de fa ja bastants dies prioritàriament de l’actualitat catalana: hi ha moltes altres qüestions en els afanys informatius que, per unes raons o per altres, s’imposen en els titulars. I és que Catalunya segueix sent una assignatura pendent, incòmoda, tant per a la política governamental de Pedro Sánchez com per a la d’una oposició conservadora que ha perdut gairebé tota la seva influència en la vida pública catalana. I aquest malestar, per descomptat, es reflecteix en el que és una prioritat per als mitjans de comunicació, que només troben ambigüitats quan pregunten sobre el futur de les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya.

És una situació aquesta, la del desinterès informatiu, que molt previsiblement canviarà la setmana que ve, que és quan, en principi, i sense que hi figuri una data encara en les agendes oficials, es veuran Pedro Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per primera vegada després de les eleccions catalanes … i després de les madrilenyes.

L’hermetisme que habitualment regna a La Moncloa sobre gairebé tot impedeix fins i tot especular amb probabilitats d’èxit sobre en què acabarà la cimera Sánchez-Aragonès. Al Govern central, aquesta és la veritat, no es detecten senyals de nerviosisme davant la imminència d’una trobada que, pels seus escassos precedents i també per com està la situació, haurà forçosament de ser bastant transcendent. “Ha de ser important o serà un fracàs”, opinen mitjans que es diuen propers als preparatius d’una futura mesa de negociació.

El que s’ha pogut detectar quan intentem saber com estan les coses és el següent (i prego que es tingui en compte que res del que segueix es basa en declaracions oficials, sinó en converses amb persones que podrien tenir una certa implicació en les relacions entre el món oficial català i el de el govern central):

 • La trobada se celebrarà, tot i que encara no hi hagi data definitiva, a curt termini, perquè aquesta és la voluntat d’ambdues parts: oferir, almenys, la sensació que encara hi ha contacte.
 • Tant el govern central com el Govern pretenen envoltar-la d’una atmosfera positiva, que respongui al desig, expressat per portaveus d’Esquerra, que el govern espanyol “presenti una alternativa real a la independència”. Una alternativa que va molt més enllà dels més de quaranta punts específics pendents de la negociació bilateral, des de l’ampliació del Prat fins a la gestió autonòmica de l’IRPF. “Aragonès i Sánchez han de fer una negociació molt més política que tècnica”.
 • A Madrid es descarta que aquesta alternativa passi per la convocatòria d’un referèndum d’independència, ni per la concessió d’una amnistia (aniria contra la Constitució) als presos. És probable, per tant, que una part de la conversa entre Pedro Sánchez i Aragonès giri al voltant de com i quan es concedirien els indults, que és un tema intensament polèmic en una societat espanyola que sembla partida en dos per aquesta qüestió.
 • Hi temes genèrics que seran necessàriament abordats, entre ells la ‘desjudicialització’ de la vida política en el que a Catalunya es refereix.
 • Sánchez demanarà a Aragonès mostres de realisme: “la independència de Catalunya és ara per ara impossible i la Generalitat ha de saber-ho; de fet, ho sap “.
 • El finançament autonòmic no ha de ser un escull entre la Generalitat i el govern central: hi ha fórmules per abordar-la des plans nous.
 • El govern central admetria que Oriol Junqueras, si s’escau, formés part de la mesa de negociació, però no com a president de la delegació catalana. És un tema inacceptable per a una part de la societat de la resta d’Espanya. I és que Aragonès és una figura “moderada” amb la qual tot el diàleg serà una mica més fàcil que, per exemple, amb Quim Torra, tot i que sempre estarà condicionat per les pressions que el president de la Generalitat rebi dels seus “aliats”, Junts i la CUP.
 • Sánchez explicarà a Aragonès la difícil posició en què alguns dels temes més sensibles en la relació entre el Govern i el govern central posen l’executiu del PSOE i Unides Podem: “A la Generalitat, però, no els convé que el Govern central es debiliti més, perquè qualsevol alternativa seria pitjor per a ells”, diuen en ambients socialistes, referint-se a un hipotètic futur executiu del Partit Popular amb suport de Vox i Ciutadans.
 • El cas de Puigdemont és cada dia que passa més sensible per als cercles governamentals madrilenys: el retorn de la immunitat concedit pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea a l’expresident, a Comín i a Ponsatí és una fita més en els revessos que la justícia espanyola pateix a Europa pel que fa a el tractament judicial del Procés. Però les dues parts coincideixen que Puigdemont és un assumpte espinós, difícil de gestionar per a l’executiu de el PSOE, sí, però també per a Esquerra Republicana de Catalunya. Què passaria, per exemple, si Puigdemont es plantés de sobte a la plaça de Sant Jaume, com ha insinuat algun advocat? Posaria en un compromís el govern central, sens dubte, però també el de la Generalitat.

Aquest sembla que és el marc d’una trobada certament difícil per a ambdues parts. Però tant uns com els altres insisteixen que es pot negociar una certa conllevanza, buscant guanyar temps almenys fins després de l’estiu. Després, diuen mitjans paragovernamentals a Madrid aixecant les celles, “vindran una altra Diada, un altre primer d’octubre, en fi … qualsevol taula negociadora, amb les premisses situades en el pitjor dels escenaris, tindria molt difícil arribar a resultats positius per a una o altra banda, o per cap de les dues parts, i llavors què? “.

Així, crec, estan les coses. Continuarà la setmana que ve probablement …

Comentaris

  Bepo 06/06/2021 11:44 am
  Una bona pregunta, acabarà sen "UN DIALOGO PARA BESUGOS", és a l'únic que poden aspirar. Com deia aquell insigne entrenador de futbol: TEATRO DEL BUENO. No siguem il·lusos, un parlarà del temps i l'altre de basquet i la parròquia contenta.
  esess 05/06/2021 5:31 pm
  quedem que quederem
  Les nenes maques d'erc ninets 05/06/2021 7:42 am
  Sanchez no et passis amb el nenet Peret. No abussis, es un aprenent
  De que parlaran? 04/06/2021 7:58 pm
  Parlaran de que ERC vagi donant suport al PSOE per mantenir la legislatura i continuar vivint del mòmio.
  Erc las CHCACHAS DEL PSOE.GAL 04/06/2021 7:05 pm
  Aragones cap a casa de l'amo, pobre esclau
  Dani_Andreuenc 04/06/2021 6:55 pm
  No es negocia amb segrestadors. Aixo es traïció.
  Parlaran de la dita d'en Roc 04/06/2021 6:43 pm
  La dita d'en Roc diu així: Fa tres anys que som casats i cada any hem mort el porc, menys enguany i l'any passat i ara dos tampoc. Una metàfora excel·lent per parlar molt del porc per arribar a la conclusió no veure ni pernils ni botifarres.
  Junqueras al psoe ja!!!! 04/06/2021 6:32 pm
  Aragones anira a ballar.li una sardana al Jefe Nazional del,155. Erc la falange y las Jons
  Un catalán de bién no insulta. 04/06/2021 6:26 pm
  Amb això estic d'acord amb tu Gonzalo. Avui et trobo molt canviat. I de passada el PER com els extremenys i andalusos .
  Gonzalo 04/06/2021 1:13 pm
  Los catalanes de bien,no los asquerosos laZisnaZis, aspiramos a conseguir el mismo trato fiscal que disfrutan Navarra y vascongadas.
   @Gonzalo 04/06/2021 6:26 pm
   El mismo trato fiscal de Navarra, País Vasco i Portugal
   Un catalán de bién no insulta. 04/06/2021 6:21 pm
   Amb això estic d'acord amb tu Gonzalo. Avui et trobo molt canviat. I de passada el PER com els extremenys i andalusos .
  Narcís 04/06/2021 12:22 pm
  Ja n' hi ha prou, ço és, no ens n' enganyem més : 1. Defora, a espanya, manen els fàctics amb el suport del poble ignorant ensems amb el malvat ! 2. Dient ' resta d' espanya ' , espanya roman com allò què és o simple ' geografia ' que no nació de res ! 3. Tothom sap Catalunya té raó amb tot allò que diu .. per molt que vulguin amagar-ho nostres botxins amb la fal.làcia de no ser constitucional ! 4. Òbviament que cal una " amnistia " davant farsa o prevaricació que clama al cel àdhuc la " restitució " amb sa indemnització .. on n' és negat per la constitució ? i 5 . No volem res d' aquest estat, ens n' és prou desapareguin de nostra existència .. al món hi som quatre dies i nostra obligació n' és ser-hi amb tota la identitat, amb tota la ment i amb tota l' ànima ! PD : prou de piratejar- nos rere l' excusa de la solidaritat , de la igualtat .. no ens volen que sí nostres diners, diners ' catalans ' ?
  Més dona dos rocs que aquests totxos, Pere i Pedro. 04/06/2021 11:13 am
  conversa d'ascensor
  Vendetta 03/06/2021 10:02 pm
  De la democraciaplenisima jjja putaejpanya sempre 33
  Fraret 03/06/2021 9:36 pm
  l'amnistia no la contempla la Constitució?
   Gonzalo 04/06/2021 2:06 pm
   No. La amnistía se concede cuando es una causa política, perdón generalizado....cosa que no ocurre en este caso de laZinaZismo.
   25
   16
   Respon
    lluna plena 04/06/2021 7:25 pm
    i sí que es concedeix en TERRORISME d'ESTAT!! VAJA, VAJA. Per cert, el subconscient t'ha traï, has dit las Vascongadas. Uf, fa tufillu a las JONS. HEIL, tu.
     Gonzalo 05/06/2021 12:50 pm
     Si vosotros repetís como loritos lo de paisus catalans, yo digo vascongadas.
  ciutadà 03/06/2021 7:31 pm
  Parlaran de no res transcendent. Potser de futbol.

Nou comentari