Complex d’esclau i independència

"L’esclau sempre es queda a mitges, mai no acaba de culminar res. Les cadenes mentals el mantenen lligat a l’amo a través de la por al càstig que avui encarnen el Tribunal Suprem, l’Audiència Nacional o el Tribunal de Cuentas"

Quan els catalans escolten  l’expressió “complex d’esclau” arrufen el nas. “Això no va amb nosaltres”, pensen generalment. Parlar d’esclavatge en ple segle XXI ho confonem amb les cadenes dels negres que s’emportaven a Amèrica des de l’Àfrica fa uns quants segles. Però l’esclavatge també és mental. Hom pot ser un esclau amb cadenes d’or… o amb un bon compte corrent al banc. A Catalunya en tenim una bona colla i amb noms ben il·lustres.

Qui va encunyar i teoritzar sobre aquest concepte fou Carles M. Espinalt fa més de seixanta anys. Ell ja deia que és un desordre psíquic que els catalans hem anat adquirint a través de segles de colonització i repressió espanyola. L’eina per superar-lo és l’enfortiment del propi caràcter. La manca d’autoritat i sentit polític que tenen els nostres dirigents deriva directament d’aquest complex inconscient. Els exemples d’aquest desordre psicològic el trobem des d’en Pujol fins a en Puigdemont, tot passant per en Junqueras. Només des d’aquest prisma, podem entendre que el president a l’exili faci petons a una bandera espanyola en un aeroport perquè li ordeni un merda seca espanyol que fa de dependent en una botiga, o que un exvicepresident empresonat fins fa quatre dies afirmi ridículament que ell “ama a Espanya”. Ben mirat, és una cosa de bojos. Podem fer la independència amb aquestes tares?

Reconec que no ens plau entrar en aquest debat psíquic. Preferim reduir-ho tot a estratègies polítiques sense entrar a valorar mai les capacitats o la personalitat dels qui dirigeixen. Però si analitzem el discurs i el posat angelical de la gran majoria dels líders polítics anomenats independentistes, sembla que no vulguin molestar ningú. El complex d’esclau es caracteritza, entre altres coses, per una manca de rotunditat que és producte de qui no se sent segur de les seves possibilitats. L’esclau sempre es queda a mitges, mai no acaba de culminar res. Les cadenes mentals el mantenen lligat a l’amo a través de la por al càstig que avui encarnen el Tribunal Suprem, l’Audiència Nacional o el Tribunal de Cuentas. 

Quan sento dir als dirigents de Junts, Esquerra o la CUP que a Catalunya hi ha un problema polític és quan més clar es veu tot això que estic dient. Parlar de problema polític sense no dir mai que l’origen de tot plegat és la condició de Catalunya de nació ocupada, és perpetuar la confusió de tot plegat. No ho fan perquè tenen por de què diran a Madrid. Treure’s el complex d’esclau de sobre comença, tal com apuntava Carles M. Espinalt, afermant el caràcter. Tenir caràcter significa parlar clar i no dubtar quan hom ha de prendre les decisions que considera necessàries sense que el condicionin les conseqüències. Així no és estrany que d’un líder afirmem sempre que és una persona de “caràcter”.

No podem ignorar per més temps aquestes coses quan parlem de fer la independència. Si repassem la història, veurem que els nous estats s’han fundat sempre quan els seus promotors polítics han decidit abandonar qualsevol contemporització o possibilitat d‘entesa amb l’ocupant. Foragitar-lo esdevé llavors l’objectiu únic i fonamental. Però això no es pot fer amb la mentalitat de l’esclau que sempre està pendent de la condemna en lloc de pensar exclusivament en la victòria.

Ens van entretenint amb suposats i futurs embats amb l’estat o amb taules de diàleg.

Comentaris

  JUNQUERAS, per Deu, plega, español!!! 20/07/2021 7:52 pm
  ERC no son res mes que uns ESCLAUS DEL SANCHEZ, UNS POCAVERGONYES A LES ORDRES DEL SANCHEZ, D'ESPAÑA
  N 20/07/2021 11:03 pm
  Anem-hi junts . . siguem pro CxR .. no ens deixem distreure . . ni facilitem el ' divideix i impera ' ! PD : no els agradaria defora ens hi barallesim !
  Ya lo dijo Lacan 20/07/2021 11:04 pm
  El psicoanálisis consiste en que un terapeuta desastroso asume el tratamiento de un paciente aun más desastroso. Para muestra, este botón.
   Ramon 21/07/2021 6:07 pm
   10 comentaris fets pel mateix fatxa casteñol amb 10 perfils diferents. Santiago, endavant i ànims.
    Cuando el dedo de Lacan señala la Luna... 21/07/2021 9:02 pm
    .... Ramon cuenta los comentarios. +1
  Vendetta 20/07/2021 11:44 pm
  Processistas son el problema ,er jxc cup momium aNc botiflers culpables
  Luisnomeacuerdo 21/07/2021 12:10 am
  Por cierto Santiago de tractoria habéis descubierto algún otro personaje histórico que provenga de tan nefasta repugblica y queráis dar a conocer al mundo, cuando sepas algo nos lo cuentas a los atapuercanos que estamos deseosos de compartir estos grandes descubrimientos. Payasooooooooos que sois más tontos que el que aso la manteca.
  Jordi (Català i Suís) 21/07/2021 4:50 am
  Tota la web és bombardada per Espanyols que evidentment són pagats per fer-ho. Com és possible que un Espanyol vingui aquí a penjar comentaris que cap Català llegeix ? Només s'explica pel fet que és una feina per a ells. Probablement treballin per a la Gestapo espanyola (PN, GC). La prova del complexe d'esclau és primer de tot deixar publicar aquesta gent, segon és veure Catalans que els llegeixen llur merda i tercer constatar que els responen els comentaris. No heu pas entès que Ells ho fan per fregar-vos per la cara que teniu obligació per llurs lleis de saber llur llengua ? No heu pas entès encara que teniu l'arma final per anorrear-los ? Només boicotant llur llengua a tots els nivells. Els Flamands ho feren i els ha anat bé. Els Quebequesos també i els va bé. Per què no ho feu ?
   @ Jordi (Català i Suís) 21/07/2021 6:19 am
   Escribo para expresar mi opinión, igual que tú. Solo que con más fundamento, y mejores modales.
  Pajaritu 21/07/2021 9:04 am
  Calliiii... Caaaalliiiiii... ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
  Doctor Strangelove 21/07/2021 11:57 am
  A veure Santi, això de l'esclavatge mental és una incongruència, car per això s'ha de tenir ment i una mica de raciocini, cosa que la majoria de vell, ninis i sense estudis hiperventilats no teniu. No sé si m'explico, però és igual, tampoc ho entendreu! Doc.
   Doctor Strangelove, el bo. 21/07/2021 6:49 pm
   T'expliques molt bé, ets un poca pena que baveja i pixa sempre fora de test. Només saps insultar, malparlar i exhibir-nos la teva mala educació que no crec t'hagin ensenyat els teus pares. Els com tu, bastants, sou uns tarats irrecuperables i aquest diari publiquen les vostres anormalitats per distreure al personal. La teva formació és la que tenen els simis, procura comportar-te com ells, ja que no et mereixes cap consideració. Compra't cacauets! Doc.
   Quim 23/07/2021 12:53 pm
   Doncs jo estic molt esperançat. El Cigronet i Pokémon són dos grans i carismàtics estadistes. Cal insistir a votar processisme, i ho tindrem a tocar. Tossudament alçats, llum als ulls i força al braç, escalf i tal. Seguim!
  Tip 21/07/2021 12:28 pm
  Fora els Espanyols de la Web ! No els llegiu !
   Dr Sallop 21/07/2021 1:12 pm
   No pots ser mes incronguent, o mes dictador, o mes troç de soca !! t'hagradaria un Movimiento Nacional oi ??
   Jordi Romaguera 21/07/2021 10:39 pm
   Sr. Espot. Us felicito per l' exposició tan Ben feta que feu en el vostre escrit. En efecte, el people que voy la independència necessita uns líders amb caràcter. Recordo que quan el meu mestre Daniel López m' ensenyava que era Catalumya, em va fer edtudiar qui era en D. Ben Gurion d' Israel. En Maxaryck de Txecoslovàquia (llacors annexionada) en Pildsudski de Polònia. Aquests dos darrers amb biografia catalana fets d' abans de la Guerra d' Espanya contra Catalunya. (1936-1939). Llacors un hom s' adona que un poble necessita líders per alliberar-se dels ocupants. Ho ha demostrat la història. I els líders amb força caractereològica. Com molt bé heu explicat Al vostre escrit. Per molts anys.
  Dr Sallop 21/07/2021 1:12 pm
  No pots ser mes incronguent, o mes dictador, o mes troç de soca !! t'hagradaria un Movimiento Nacional oi ??
  jordiet 21/07/2021 1:57 pm
  aquests nyordos que escriuen aquí, ens mostren el camí, per cert, qui els deu pagar?
  @"Fora els Espanyols de la Web" 21/07/2021 6:25 pm
  Casi mejor empezamos por los tontos. ¿Que tal si sales un rato a la calle a lanzar adoquines o a colgar lazos? Son profesiones con mucho futuro en nuestra inexistente República
  Ona 22/07/2021 2:24 am
  Flipo amb els qui us llegiu els comentaris dels mamarratxos espanyolistes. Feu pena. Deixeu de llegir i encara més contestar els tarats que venen a vomitar el seu odi a la nostra nació. Vejam quan apreneu a guanyar.
   Doctor Strangelove 22/07/2021 10:41 am
   Però si sempre guanyem, i ara vés al gimnàs a rebaixar cul, tot i que t'aniria millor anar a una biblioteca i documentar-te una mica! Un petó, Doc.
  Ex-independentista 22/07/2021 7:14 am
  Certament, no podem fer la independència amb aquestes tares; per aixó jo he deixat de ser independentista. Me'n van fer quan complia el servei militar, als anys seixanta, me'n han fet desdir els nefastos representants políics que tenim.
   No els fem el joc als dirigents de partits 22/07/2021 12:22 pm
   Compte, és precisament el que estan intentant
    Ona 22/07/2021 6:32 pm
    Cap independentista deixem de ser-ho mai, perquè el desig d’emancipació nacional és independent de cap polític, o procés, no et deixis enganyar per qui diu que és un “ex”.
  Resumint 22/07/2021 1:57 pm
  El problema només es un i es diu Castella. Gallecs, bascos, valencians i els de ses illes hem de fer fora a Castella com a únic escull que entorpeix la Confederació de Pobles Ibèrics de respecte mutu a les nostres singularitats. Que Castella es foti el castellà altrament dit l'espanyol "por sus cojones", on els hi càpiga.

Nou comentari