Sincerament, no vaig entendre molt bé, en la compareixença de Pedro Sánchez davant els mitjans dimecres passat, per què assegurava que el diàleg amb el Govern català, organitzat en la famosa i inoperant Mesa, pot esperar perquè “vostès comprendran” (ens va dir als informadors) que hi ha altres temes més prioritaris ara per als espanyols. El que no comprenc concretament és per què qüestions com, per exemple, la lluita contra la pandèmia, el preu de la llum o el mecanisme per al repartiment dels fons europeus són incompatibles amb fer que aquesta Taula de negociació –per què no dir-li així—entre el Govern central i el Govern català, que el president Aragonés tant urgeix, comenci com més aviat millor a concretar la seva agenda, el seu calendari, els temes a tractar. I posar-los en marxa.

Tot això, suposant, clar, que la gestió ‘nacional’ de la pandèmia, la llum o els diners que arriba d’Europa no siguin qüestions que interessin, i molt, als catalans, la qual cosa és molt suposar.

No crec, la veritat, i sé que això que diré no agradarà a molts lectors, que aquest diàleg prosperés molt si se cenyís exclusivament, com pretenen alguns sectors de l’independentisme, als temes ‘amnistia i referèndum per a la independència’. Crec que el mateix president Aragonés, fins on sé, sap que tal pretensió és, ara, impossible. Però sí que es pot avançar en moltes qüestions que signifiquin una millora per a Catalunya i per a la normalització de les relacions amb la resta d’Espanya, que és ara, em sembla, el màxim al que es pot aspirar.

Obstinat com sembla estar a embarcar-se una llarga precampanya electoral –que, en principi, tremolin, no conclourà fins a finals de 2023-, Sánchez aparta, com a pedres que es tiren fora del camí, les qüestions que poden ser problemàtiques, i això inclou fins i tot unes mesures ‘dures’ per a prevenir el rebrot del coronavirus, que ell prefereix tractar gairebé com si d’una grip molesta es tractés. I, per descomptat, les exigències de Catalunya són una d’aquestes pedres, i ben grosses, en la sendera.

Moltes vegades he repetit aquí que per a res soc independentista –com havia de ser-ho?–, però sí fortament partidari d’un desenvolupament màxim de les possibilitats que una autonomia ofereix. I això només pot aconseguir-se mitjançant una negociació intel·ligent, flexible i realista dins de les normes que ara tenim, però interpretades en sentit expansiu, no, com s’ha fet fins ara, restrictiu; avorreixo als ‘falcons’. I això, clar, posa a Sánchez en una difícil situació davant alguns dels seus ‘barons’ –per exemple, el castellà-manxec, l’aragonès o l’extremeny—i davant una part important de la seva militància.

Tinc la impressió que al president del Govern central li interessaria prolongar l’actual situació el major temps possible, almenys fins a la celebració de les pròximes eleccions legislatives, que ja dic que el més probable és que se situïn, si res canvia substancialment, cap a finals de 2023. Per a llavors, esdeveniments internacionals, com la presidència espanyola de la UE o la cimera de l’OTAN que reunirà a Madrid als màxims mandataris mundials, Biden –si la seva salut li ho permet—inclòs, serviran per a enfortir la ‘imatge d’estadista’ de Pedro Sánchez, a qui fins ara cal reconèixer que les coses no li estan sortint del tot malament.

Però crec que s’equivocarà greument si pretén no entrar a fons en el ‘tema català’ durant aquest 2022 que es presenta ple de reptes, la majoria d’ells per complet imprevisibles. Perquè qui ens anava a dir a nosaltres que aquest 2021 que està marxant per la porta de darrere seria un any en què hem vist coses, des d’un tipus vestit de búfal posant els peus en la taula del despatx del president del Senat dels Estats Units, o un esquiador a la Porta del Sol, o l’espectacle de la lava destrossant-lo tot al seu pas, que segurament mai tornarem a veure en les nostres vides? Hem d’aprendre d’una vegada que l’imprevisible s’ha convertit en el més previsible que pugui succeir-nos a partir d’ara. Així que deixar que alguns problemes es podreixin, al pitjor estil de Mariano Rajoy, pot ser, més que perillós, simplement suïcida.

Comentaris

  Anònim Desembre 30, 2021 | 20:49
  A qui li importa el que vulgui en xanxes? Ja en tenim prou d'engrunes, volem el forn de pa sencer i el camp per plantar blat. Au súbdits ñols a disfrutar de la vostra llibertat de bar de canyes
  Gonzalo Desembre 30, 2021 | 20:50
  No es ninguna mesa de negociación. Es de diálogo. Y punto. Se negocia cuando se tiene algo que ofrecer. Que puede ofrecer un gobierno regional? Déjense de tonterías. El gobierno central les está ofreciendo simple y llanamente una vuelta a la normalidad y fidelidad constitucional lo más honrosa posible.
   JordiP Desembre 31, 2021 | 17:18
   Que qué pot oferir el bàndol indepe? Doncs, per exemple, no boicotar l'economia espanyola. Doncs, per exemple, anar-se'n sense fer massa soroll i agraïnt a Castella el llarg temps de convivència no pacífica. Doncs, per exemple, marxar sense reclamar, i aconseguir, tot el que Castella ens ha esgarrapat en els tres darrer segles (pel cap baix). Doncs, per exemple, establint la doble nacionalitat pels súbdits castellanoespanyols que vulguin mantenir la ciutadania catalana. Doncs, per exemple, mantenint les compres de primeres matèries, subconjunts i productes acabats que fins ara, i mantenint l'Espanya castellana com a client preferent de les exportacions catalanes. Doncs, per exemple ... l'any que vé seguirem.
    Ray Gener 01, 2022 | 10:59
    Mira Jordi, el teu problema sembla ser una anàlisis de la situació completament erroni. Podem parlar dels exemples que tu creus que serien interesants a una soposada taula de negociacio: 1No boicotejar l economia espanyola. Ja ho heu intentat fer un munt de vegades sense cap èxit. 2 Anarse sense fer soroll, porteu 10 anys fent tot el soroll que heu pogut i no ha servit de res. 3 No demanar el que Castella ha esgarrapat els ultims segles, mentre esteu on esteu, el que demaneu no va en lloc, es diferent, si fousiu independents aquestes demandes podrien tenir alguna oportunitat. 4 La teva oferta de doble nacionalitat no té cap base, ja que això pasaria després de la independencia, aleshores avui això no és cap element de negociació 5. Respecte a les compres industrials, les empreses (ja veig que d'això tu fas un pel fluix) compren on més eficient els resulta. No on als politcs els agradaria. Resumint, els teus grans exemples de elements de negociació, no son més que desitjos sense cap base
  Realitat Desembre 30, 2021 | 21:37
  La pandemia mundial amb milers de morts serà mes prioritari, no?
   REFLEXIU Gener 01, 2022 | 06:01
   Prioritari no vol dir excloent, o és què el govern no fa res més?
    Realitat Gener 02, 2022 | 15:21
    Potser ets reflexiu pero no tens gaire comprensio lectora. Ningú ni l'article diu que no es faci la taula, es diu que NO es prioritaria.
  Narcís Desembre 30, 2021 | 23:20
  1. 2on paràgraf ben aconseguit ! 2. Manaies o/i majoria d' aquest estat : " no ens deixen ser espanyols ni ens deixen no deixem de ser-ho " ( així què nassos volen ? ) ! 3. Per què por a un referèndum quan, com qui diu, " mitjà espanya viu ací, qui no hi viu hi té família i molts que no hi són hi han viscut " .. serà perquè saben a hores d'ara sabem el mal que ens hi volen ? 4. L' amnistia a tothom n' és de llei, atès que fou una declaració, a més feta enrere, i provocada fora mida fins escopir-nos d' allò més per qui governava aquest estat .. quina altra eixida hi havia ? I 5. Qui pot negar que Catalunya, mateixos PPCC no pinten res dins ( dessota ) aquest estat , quan sent nació que formà/ conformà ( fora banda les causes ) aquest estat .. volen tractà'l com simple regió sinó comarca castellana tot amagant/ silenciant la veritat de sa història, fets i efemèrides, així com devaluar fins l' anihilació sa llengua, sa cultura, sa mateixa ciència i sa economia ? PD : qui n' és ningú per obligar a un català ser espanyol quan tothom sap defora ser un ' estigma ' ser de Catalunya i .. llurs espanyolíssims botxins no se n ' amaguen de seguir ofenent, ferint, maltractant, estomacant, perseguint, descapitalitzant i empresonant d' allò més prevaricadorament i perdonavides ?
  Pere LLimonera i Citronell Desembre 31, 2021 | 02:41
  El "Procés" catalán ha perdido ya el sentido (bueno, nunca lo tuvo)... es un maremágnum de empanadas mentales, falacias Históricas, imposturas culturales, Dogmas de Fe Lingüísticos, intereses económicos de poderes fácticos locales, y 'peix al cove'... una impostura llevada a cabo por los "Senyoritos" de parte de la Burguesía Extractora Catalana para manejar al pueblo, manipularlo y ostentar el poder con mas facilidad... luego algunos 'ximplets' y gente de buena Fe se creyeron el cuento poco a poco y así comenzó el proceso de adoctrinamiento que dura ya siglo y pico... Al principio eran 4 gatos y la gran mayoría de Catalanes no les hacían ni caso; les trataban de locos; y ahora tras la crisis económica del 2008, que aprovecharon para manipular al pueblo, piden el cielo apoyados por grupos de fanáticos radicales y simpleras que se han tragado el cuento, década tras década... ... Los simples y los políticos psicópatas manipuladores existen en todos lados; y ahora la t0nteria se repite y comienza en Asturias; como antes se dio en Catalunya y Euskadi (y siempre con 'potencias' extranjeras metiéndose por medio y financiando a algunos grupos de estos psicópatas, simplones y dementes)... ... Veremos si dentro de 30 o 40 años no hay un puñado de t0nt0s de lo 00 en Asturias pidiendo "Independencia"... Por lo pronto, algunos ya quieren crear un Asturiano "Batua" y hacerlo Oficial y obligatorio en la administración y educación, porque el Asturiano NO existe (existen varios dialectos que con frecuencia no se comprenden entre ellos, como pasa con el Euskera y antes los dialectos catalanes)... Pidieron unificar los diversos dialectos -como se hizo con el Catalán actual y el Euskera Batua... Y, una vez realizado, ya hay unos cuantos políticos que aprovechando quieren montarse su "Chiringuito"... Hoy en Asturias, están todos los componentes entre "Listillos" y "B0b0s" para que se repita lo mismo que en Catalunya y Euskadi; por que para los que NO lo sepan esa era la situación hace 1 siglo o poco mas: la inmensa mayoría de Vascos y Catalanes se consideraban Españoles y algunos grupitos de "Listillos" empezaron a montar sus chiringuitos y los simples a seguirles el cuento; hasta que aparecieron partidos como ERC, CIU y otros hasta hoy que viven de eso (y muy bien, con suledazos e mas de120.000 euros, "Industria del Catalanismo", Chiringuitos a tutti-pleni y 3% o mas...)... ... Se monta el partido, se adoctrina al populacho y luego a crear chiringuitos de todo tipo y a vivir bien, enviando a sus hijos a escuelas trilingues y cuatrilingues, pero obligando al pueblo a ser monolingue el la lengua del Terruño, aunque esta consista, en principio, en dialectos separados y no sea mayoritaria... Así comenzó todo; y así sigue...
   Reino de Borbonia-Francoland Desembre 31, 2021 | 10:18
   El Reino de España o Borbonia-Francoland ha perdido ya el sentido (bueno, nunca lo tuvo)... es un maremágnum de empanadas mentales, falacias Históricas, imposturas culturales, Dogmas de Fe Lingüísticos, intereses económicos de poderes fácticos de todo tipo y 'pelotazos Bernabeu'... una impostura llevada a cabo por los "Señoritos" de parte de la Burguesía Extractora Catalana -upper Diagonal, Cambó, Vidal Quadras, Fomento, Ciudadanos-Vox-PP...- y de la totalidad de la burguesía española de la corte borbónica para manejar al pueblo, manipularlo y ostentar el poder con mas facilidad... luego algunos 'pardillos' y gente de buena Fe se creyeron el cuento poco a poco y así comenzó el proceso de adoctrinamiento que dura ya varios siglos intensificándose mediante el genocidio y los casi 40 años de formación del espíritu nacional que impuso el dictador apadrinado por Hitler y Mussolini, el mismo que volvió a colocar a los borbones para dejarlo todo "atado y bien atado".
   Pilar86 Gener 02, 2022 | 01:58
   Una fantàstica resposta al Pedro Limonero.
  teix Desembre 31, 2021 | 07:50
  Sánchez és una mena d’en Rajoy amb la cara maquillada. Ambdós tenen molt assumit que, “a Catalunya, ni agua”. Rajoy se’ns feia el dontancredo i de la seva boca només sortia el no. Sánchez diu que sí; que bé, que ja ho veurem, que no hi ha pressa, que l’assumpte de Catalunya no és prioritari. Això, ja sabem que ho pensa, en Sánchez, però un president no ho pot dir
  Català Desembre 31, 2021 | 08:11
  Catalunya no és prioritaria per a Espanya; només li cal anar trampejant la situació i deixar que les baralles entre els partits seudoindepenentistes li facin la feina.
  Flavi Desembre 31, 2021 | 10:32
  Diu l'articulista: "Moltes vegades he repetit aquí que per a res soc independentista –com havia de ser-ho?–...". Tot i que en el fons amb la seva pregunta retòrica ho reconeix sense adonar-se'n, no em sembla gens sobrer recordar-li que vosté SÍ que n'és d'independentista o és que potser no vol que el seu país disposi d'un estat propi tan independent com, per exemple, Portugal. Que li proposin -o encara més: l'hi imposin- la incorporació del seu país al Regne del Marroc i el seu independentisme encara es farà més evident.
  Luisnomeacuerdo Desembre 31, 2021 | 10:42
  Aquí tenemos a otro amigo de los subhumanos independentistas pardoamarilllentos. No te vayas muy lejos que después de ir a por ellos vendremos a por ti y por el ojete te la meteremos como nuestros abuelos le hicieron al plumilla rojo andaluz. Voy por rutas imperiales...
   Anònim Desembre 31, 2021 | 16:30
   Doncs Luis se fuerte' i quedat en el pueblo, aquí estorves i no fas punyetera falta. Au a cagar a la vía borbònica
   JordiP Desembre 31, 2021 | 17:20
   Bocazas. Tú ets dels primeres que tira a còrrer tant punt sembla que la cosa s'està posant una mica malament. Covard, malparlat i irrespetuós. Gent desagradable. xenòfoba i superba com tú sou els responsables de haver perdut tot l'imperi que vàreu guanyar a base de sang i rapinya.
  airausu Desembre 31, 2021 | 13:48
  En Sánchez-R78 no mourán ni un dit de l'status quo actual, ni en temes de finançament ni molt menys en temes d'autodeterminació. Per no robar el que es produeix a CAT (20.000.000.000€/any), a quines CCAA perjudiques? Tant senzill com aixó. No perjudicar CAT (ja no dic ni beneficiar) implica carregar-te l'actual sistema Ñol. Què hi guanya en Sánchez, l'R78, l'IBEX35, la monarquia, el PP, BOCS, inclús Podemos amb no perjudicar CAT? RES. Què pot oferir CAT a canvi en una negociació amb Ñ? RES. La taula fake va nèixer morta. Sols queda fer-ne l'enterrament.
  fat boy Desembre 31, 2021 | 15:53
  Mentre l'Aragones vagi fent de masover del cortijo espanyol cap problema.
  Anònim Desembre 31, 2021 | 16:31
  Tranquil xato, li queden 2 dies de tranquil·litat.
  JordiP Desembre 31, 2021 | 17:38
  Catalunya no és tema prioritari? És clar, després de tres-cents anys i escaix ja no ve d'un segle, oi? Doncs ja era prioritari per a Fernando I d'Aragó, per a Felip IV-Olivares, per a Felip V i següents, per a l'insurrecte i perjur general Franco (aquell que va dir al periodista USA "sí, Catalunya ha estat una raó important per al nostre alzament" (no sic), per als guanyadors de la guerra civil que van caure sobre Catalunya com núvol de voltors del 39 ençà, i ara, com no, pels castellans "col·locats", que veuen perillar el seu país sense el 30 d'exportacions i el 27% dels seus ingresos fiscals, que procedeixen de Catalinya, precisament. I Espanya amb 1,4 Bilions de deute sobirà (sobirà deute, sí). Així les coses, per a Catalunya i els catalans SÍ que és prioritari fugir d'aquest mecanisme munyidor que erosiona el nivel de riquesa de tots els catalans, indepes o no.
  Carles Desembre 31, 2021 | 18:47
  "...per a la normalització de les relacions amb la resta d’Espanya, que és ara, em sembla, el màxim al que es pot aspirar." Somniem, si, constantment, somniem sense límits en els somnis Somniem fins l'inimaginable Somniem sempre I ho esperem tot, hem après l'art d'esperar, aquest art d'esperar En nits interminables d'impotència; sabem esperar i ho esperem tot, tot I ho volem tot, volem l'impossible per a arribar al possible Volem el possible per a arribar a l'impossible;
  Guillem-, Gener 01, 2022 | 09:15
  I N D E P E N D E N C I A
  Junqueras es EL GAL Gener 01, 2022 | 16:41
  Apovar el pressupos mes gran del Ejercito de España nomes ho pot fer EL GENERALISIMO JUNQUERAS LA VOX DE FRANCO. ERC fills de puta
   Anna Gutierrez Gener 02, 2022 | 05:30
   El pressupost drl Sanchez.junqueras.155 es forrar el EJERCITO de España, el gran mèrit del pocavergonya Rufian de Tejero y de Junqueras. La Politica social de erc es pur franquisme militar. ESQUERRES FRANQUISTES, esquerres criminals contra el POBLE CATALÀ. QUANT COBRA ERC, PER FORRAR EL EJERCITO DE ESPAÑA.UNA.GRANDE Y LIBRE? CORRUPCIO, CORRUPCIO I MALVERSACIO
  Fabencio Gener 02, 2022 | 01:23
  El camino del dialogo ya se hizo y acabo en un nuevo estatut, que fue boicoteado por la derecha y por el TC. Es una vía muerta. Cualquier avance en la autonomía será boicoteado. España no tiene proyecto atractivo para los catalanes. Solo nos queda la independencia.
   Ray Gener 02, 2022 | 09:26
   No te projecte pels indepes, la resta amb les seves miseries ja ens hi trobem prou be
  Erc es EJERCITO DE ESPAÑA per exterminar als catalans Gener 02, 2022 | 16:34
  FORRAR AL EJERCITO DE españa NOMES HO POT FER EL DESGRACIAT JUNQUERAS.HEIL
  Aigualit Gener 02, 2022 | 20:20
  El Sr. Sánchez si que sap de confrontació intel.ligent, es pixa a la boca de Rufi i companyia. Quin tip de riure, nois.

Nou comentari