El català es pot apagar i el govern no fa res

"Un pla de xoc institucional elaborat per alguns dels grans experts en la matèria i aplicat amb tota la fermesa governamental, fa anys que s’hagués hagut de posar damunt la taula"

Totes les veus autoritzades ho adverteixen: la llengua catalana ha entrat en una fase on perilla  la seva supervivència. De fet, només cal parar l’orella pels carrers de les grans ciutats catalanes per adonar-se que el seu ús cada dia és més residual. Que en qualsevol botiga de Barcelona el dependent s’adreci al client en català, és una raresa. Naturalment, una gran majoria de catalanoparlants col.labora que la situació cada dia sigui més dramàtica. Perquè són pocs els que estan disposats a generar escenes de tensió per tal de mantenir el seu idioma a peu i a cavall. Ens manca el caràcter de les mentalitats lliures.

Una situació com aquesta hauria de generar la mobilització immediata d’un govern que s’anomena independentista. Un pla de xoc institucional elaborat pels alguns dels grans experts en la matèria (Catalunya sempre ha estat terra de grans lingüistes) i aplicat amb tota la fermesa governamental, fa anys que s’hagués hagut de posar damunt la taula. Però, és clar, això significa haver d’enfrontar-se a les hordes polítiques i mediàtiques de Madrid que ho qualificarien directament de “neteja ètnica”. Si els nostres dirigents són així de pusil.lànimes amb la llengua, no ens ha de sorprendre la claudicació continuada de la gent del carrer.

El més greu és que tots fan com si no passés res. No volen ni sentir parlar que el català pot apagar-se. Llavors, Catalunya finiria com a col.lectivitat nacional i seria simplement un altre territori annexionat a la llengua, cultura i valors de l’Espanya castellana. Hem iniciat ja aquest procés?

No fa ni dues setmanes l’ajuntament del Cap i Casal, publicava l’enquesta de la joventut corresponent al 2020. Entre aquestes dades descobríem que només el 28% de joves barcelonins tenen el català com a llengua habitual quan, fa només cinc anys, aquesta xifra era gairebé deu punts superiors. Fem números. Si en aquest període de temps, la llengua catalana ha perdut a la capital de Catalunya aquest tant de per cent de parlants entre les generacions més joves, en quinze anys el català serà un idioma de vells. És a dir, el preludi d’una llengua morta.

Vivim una veritable emergència nacional que no mereix l’atenció dels responsables d’Esquerra, Junts o la CUP. La colonització mental que pateixen els ha arribat a fer creure que el català és una llengua d’anar per casa. Per això, el president Aragonès i la consellera Alsina van utilitzar el passat mes de juliol el nostre idioma davant del cos consular acreditat a Barcelona com si fos una llengua tribal. Només va servir per fer les salutacions dels caps de la tribu als convidats estrangers. L’important es va dir en la llengua de l’amo, en castellà.

Quan els màxims representants de Catalunya tenen aquesta concepció del que significa la nostra parla, això vol dir que el futur de la nació té tots els números  per ser “rojigualdo”. Però a ells poc els importa. Del que es tracta ara és de ser bons minyons i mantenir les menjadores, si cal vestint-se de “manola” o amb “montera” de torero.

Tot plegat, és una prova més que som en mans d’inconscients, aprofitats i mediocres els quals l’única capacitat que tenen és la de protagonitzar el ridícul i la humiliació col.lectiva. El català? “Ja el parlarem a casa amb els avis”, pensen segurament. Ben mirat, votar-los esdevé un potencial suïcidi col.lectiu.

Comentaris

  Jordi (Català i Suís) 30/08/2021 9:04 pm
  Finals dels 70 i durant els 80: el sociolingüista valencià Lluís Vicent Aracil s'escarrassava per fer entendre a les elits catalanes i als estudiants de la Universitat on feia classes que calia definir una estratègia per impedir que el Català finís residual com ha esdevingut 40 anys més tard. Tal com ell ho havia predit. Proposava utilitzar l'Anglès com a llengua franca per fer barratge a l'Espanyol i al Francès. El tractaren de foll i perturbat. Com en Xirinacs i com a qualsevol que tingui les coses clares i que no vulgui pas viure de funcionari públic o de partit tota la vida. La proposta de l'Aracil és ja impracticable. Actualment només n'hi ha una: Crida al Boicot a la Llengua dels Espanyols. No parlar pas MAI Espanyol. Exigir que us parlin Català. Boicot a llurs tvs, ràdios, diaris, revistes, etc. Ho van fer els Flamands als 70 i els Quebequesos després.
   Què és "l'espanyol"? 31/08/2021 5:12 pm
   Sempre s'havia anomenat castellà. L' "espanyol" no està ni a la Constitució, que parla sempre de castellà (art. 3, on diu que és obligatori saber-lo peró no ho és parlar-lo) i de les "altres llengües espanyoles". Per tant, quan algú pretengui que se li parli en "español, que estamos en España" se li pot respondre que si Catalunya és Espanya el català també és espanyol, tal com diu la seva sagrada constitució. I si contesta que no ho és doncs està considerant que Catalunya tampoc NO és Espanya. I si a més es considera una autoritat, per aplicar la llei primer ha de coneixer-la. ¿A que ningú tindrà els pebrots per respondre-li això? Doncs així ens va...
  Tripartit no, gràcies 30/08/2021 10:01 pm
  "El català es pot apagar i el govern no fa res" FAAAALS ! el governet de Vichy fa tot el que pot per castellanitzar Catalunya, la prova TV3, cada dia amb més continguts en llengua colonial, la despreocupació amb el tema etiquetatge i la permissivitat amb els mestres i professors que fan les classes directament en la llengua dels castellans. La sanitat pública catalana farcida de professionals que no parlen la llengua del país perquè els metges i sanitaris catalans han hagut d'emigrar i els han substituït per espanyols i sud-americans, etc. Estic convençut que hi ha una estratègia perfectament planificada per fer desaparèixer la nostra llengua i que els encarregats d'aplicar-la són els nostres polítics i funcionaris al servei de Castella, alguns dels quals passen per independentistes
   SinChan 31/08/2021 9:35 am
   i la terra ès plana! recorda
  Quien siembra vientos recoge tempestades. 30/08/2021 10:45 pm
  ¿Conoces a un fanático "lazicatalan" que "marcaba" comercios y amenazaba médicos?.
   Sr. Floïd 31/08/2021 9:22 am
   Potser un tal Espot? Quin tros de fatxe es aquest home,
  Luisnomeacuerdo 30/08/2021 11:37 pm
  Como tienes de ida la perola, santiago de tractoria, a ti te van hablar del catalán, que a fanático fascista independentista no te gana ni el pastelero loco. Coge los trastos y vete a Lérida a recoger peras. Engañabobos y así harás algo por la repugblica.
   Un ciutadà 31/08/2021 10:58 am
   Vols dir que el fanatic ets tú ?
  Junqueras el franco pel genocid8i drl català, una nosa per erc 31/08/2021 6:22 am
  Amb junqueras a Sant Vicente del Junqueras, ell va enterrar elcatalà, i ara ho vol fer a tot arreu. AMPLIAR LA BASE EXTINGINT EL CATALA, quin fill de hitler, quin genocida, quin franquista
  Maria 31/08/2021 7:59 am
  El govern català treballa per l'apagada del català i per mantenir els seus comptes corrents ben atapeits amb dietes, en lloc de gastar-s'ho en la defensa de la nostra identitat i la nostra llengua. Són uns venuts. Comenant pel Rufián, cognom inclós.
  Doctor Strangelove 31/08/2021 11:27 am
  A veure Sport, als pobles és on sempre s'ha parlat el català, a l'anomenada tractòria. Aquí a BCN la gent és bilingüe i no passa res de res. Al català no li passa res de res, simplement evoluciona cap al catanyol degut al baix nivell que hi ha als col·legis on si acabes el batxillerat (regalat) tens el nivell C per la cara! Però el que et dic Sport, no només és el català, és la lògica, les matemàtiques i tot el que sigui raonar, sinó de què tenim tants ninis i "mileuristes" que es pensen que l'independentisme els salvarà? Tothom sap que si tens dos dits de front, no pots tenir líders batxillers, ni titelles de batxillers o gent com en Gandhi Gras a qui no se li coneix ofici, per no parlar de Rufians, Rulls, Turulls i Cucurulls o gegantes del pi a qui als 50 passats se'ls hi treu una plaça de titular a la uni, quan hi ha xavals de 30 amb currículums infinitament millors! En fi, Sport dedica't a anar al programa del capellà aquest que ara el fan a 8tv i allí vomita les teves cabòries! Doc.
  Totes les veus autoritzades ho adverteixen?. La UNESCO no, i es veu molt autoritzada 31/08/2021 11:46 am
  Per a la UNESCO el català no està en situació de vulnerabilitat. http://www.unesco.org/languages-atlas/es/atlasmap.html
  Pedro 31/08/2021 9:03 pm
  Santiago, cariño mio, ¿ tu te has enterado de cómo va la economia en tu tierra para perder el tiempo con idioteces como lo que dices ? Despierta, que te hace falta.
  Narcís 31/08/2021 11:16 pm
  És obvi que si ja no es parlés català a Catalunya .. encara dirien catalans volen fúmer l' espanyol tot fent el que diu l' autor o etnocidi .. què se'n pot esperar d' estat malvat fora mida ? PD : a Catalunya, català , i això no desfà ser comprensius amb d'altres no catalans !

Nou comentari