El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El cas de la formadora que tenia prohibit parlar català
  • CA

Aquests dies hem viscut un nou episodi d’agressió a la llengua catalana i a la persona que la parlava. No és que això constitueixi cap sorpresa ni cap notícia excepcional, dissortadament. De fet, és la norma. El degoteig d’agressions de què són víctimes els catalanoparlants en el seu propi país ha esdevingut norma i es manté com una constant que molts catalans entomen com moltes persones negres entomen el racisme, com moltes dones entomen el sexisme o com molts homosexuals entomen l’homofòbia. Però que això sigui un fet quotidià no vol dir que s’hagi de permetre.

Res no és casual, però. Tres segles de dominació forçada d’un poble tenen una repercussió en aquest poble que va molt més enllà de la colonització identitària, fiscal, cultural i lingüística, també la tenen en el seu marc mental, que a força de veure inferioritzada la seva llengua acaba creient-la realment inferior. Avui dia, en ple segle XXI, hi ha milers de catalans que, per bé que no ho reconeixeran mai, creuen que la seva llengua és inferior a l’espanyol. Ho negaran sense mala fe si hom els ho pregunta, és clar, tanmateix ho creuen. Observem, si no, com esborren la seva llengua tan bon punt algú els parla en espanyol. I és que la idea d’inferioritat habita en el cervell català com a fruit del domini abassegador de la llengua espanyola en tots els àmbits de la vida catalana. Per això, en el nostre dia a dia, sense perjudici de l’amor que sentim per la nostra llengua ni per l’emoció que ens provoquen certs esdeveniments o manifestacions públiques, els catalans ens comportem d’acord amb aquest principi: l’espanyol, llengua d’autoritat; el català, llengua de voluntat. És a dir, l’espanyol l’ha de saber tothom, el català només qui vulgui. En altres paraules, el català és la llengua que cal esborrar en el supòsit que un hispanoparlant no la parli, cosa que, com recordarem, Joan Oliver va exemplaritzar molt bé en el seu “Romanço del fill de vídua”: “Però sóc catalanista i a casa, amb la mamà, si no hi ha visita, parlo sempre en català”.

És important que reflexionem sobre això, perquè aquesta autoinferiorització inconscient és l’arrel no ja de les claudicacions del ciutadà anònim en tota mena de situacions sinó de les claudicacions de les autoritats governamentals que, autoproclamat-se catalanistes, independentistes i no sé quantes coses més, practiquen i imposen un espanyolisme militant. Aquest és el cas de la conselleria d’Igualtat i Feminismes, governada per Esquerra Republicana, amb la seva prohibició de l’ús del català a una formadora que impartia classes sobre com detectar i combatre l’assetjament sexual. El cas s’ha fet públic gràcies a la denúncia presentada per la mateixa formadora a la Plataforma per la Llengua. No vull pensar en l’assetjament laboral que aquesta formadora patirà a partir d’ara per haver tingut la gosadia de denunciar la vulneració dels seus drets. De fet, la coacció que va rebre dels seus superiors ja la va convertir en víctima d’assetjament.

Al curs, tot i saber que les classes s’impartirien en català, s’hi van inscriure cinquanta-una persones. És important remarcar que s’hi van inscriure, perquè entenguem que no es va agafar ningú de l’orella i se’l va dur a classe. Hi va anar qui va voler. I, és clar, com passa sempre, no van faltar els alumnes que en el decurs de la classe van interrompre exigint: “No lo entiendo”, “Hable en español”. La formadora els va replicar que es tractava d’un curs formatiu de l’administració pública que estava establert en la llengua pròpia del país, el català, i que, a més, era la seva pròpia llengua. Doncs bé, immediatament, abans de la classe següent, tots els inscrits al curs van rebre un correu electrònic d’una tècnica de la conselleria comunicant-los que la llengua de la classe següent ja seria l’espanyol. Ho veu el lector, que fàcil? Treus el català i s’acaben els problemes. El català és una llengua molt problemàtica.

Les excuses de mal pagador que ha presentat la conselleria són ridícules i demostren la gravetat de l’enfonsament sistemàtic de la llengua catalana a mans dels mateixos polítics encarregats de protegir-la i normalitzar-la. Diu la conselleria que hi havia dones nouvingudes que “no havien accedit a classes de català” tot obviant que els alumnes s’hi havien inscrit per voluntat pròpia i que, en el supòsit que hagués estat obligatori, no els hauria quedat més remei que assistir al curs impartit en català de la mateixa manera que assistirien al curs en francès, si fossin a França, o en neerlandès, si fossin als Països Baixos. Que la formadora, particularment, sàpiga espanyol, grec, italià o rus no l’obliga a canviar la llengua de la classe. La llengua pròpia de la classe, com la del país, és el català, i els assistents són a Catalunya, no a l’Equador, Grècia, Itàlia o Rússia.

Però no perdem el fil. Ens trobem davant d’un cas de discriminació lingüística flagrant imposat no pas per cap empresa privada, sinó per una conselleria del govern de Catalunya, i això és d’una gravetat extrema. D’una banda, la llengua catalana, entesa, segons sembla, com a llengua inútil per la conselleria d’Igualtat i la secretària de Feminismes, va desaparèixer del curs; de l’altra, es va prohibir a la formadora que la parlés, cosa que la va desacreditar davant dels alumnes, i se la va obligar a parlar en la llengua “que entiende todo el mundo”.

S’adona, el lector, de fins a quin punt són profundes les arrels de la colonització mental que patim i de quins són els paràmetres del marc hispanocèntric en què vivim? Sempre hi ha una excusa per esborrar el català. No, no era Vox, ni PP, ni Ciudadanos, ni PSOE, ni el Gobierno de España, era Esquerra Republicana qui esborrava la llengua catalana i transmetia als inscrits, fossin qui fossin i vinguessin d’on vinguessin, la idea que la llengua catalana és una pura ornamentació, una ornamentació que, si et molesta, en tens prou d’aixecar el braç o moure una mà perquè desaparegui de la teva vista com si fos una mosca. No estaria de més que la conselleria d’Igualtat i Feminismes, abans de predicar, s’inscrivís en un curs sobre com detectar i combatre l’assetjament pel sol fet de ser catalans.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a desembre 28, 2021 | 20:46
    Doctor Strangelove desembre 28, 2021 | 20:46
    A veure tros de carn amb potes. Eren dones de fer feina, sudamericanes i de l'est, que no en tenen ni castanya de català, i que venen a endreçar-nos la casa. És veritat que tenen més neurones que un homínid mono-neuronal com tu, però per desgràcia tenen molt poca formació. I et recordo meló, que la idea era ensenyar-les, i per fer-ho t han d,entrendre, tros de soca vella i podrida, com la teva neurona. Deixa de ser un sectària del batxiller foll, i fes alguna cosa productiva en la teva lamentable i trista vida. Bones festes. Doc.
    • Icona del comentari de: Art a desembre 29, 2021 | 09:39
      Art desembre 29, 2021 | 09:39
      Imbècil
      • Icona del comentari de: Democracia a desembre 29, 2021 | 22:16
        Democracia desembre 29, 2021 | 22:16
        No en teniu ni idea, repetiu moltes mentides. Soc cstalà i parlo català, pero per el exemple de que a França es faria en frances, a Italia en italià i punt es fals. Si un curs es fa a Italia, pero TOTS tant formador com alumnes saben angles pero no tots saben italià, el curs es fa en angles i no hi ha cap problema, quin problema hi ha si tots ho entenen, encara que no sigui l'idioma del pais, la finalitat es impartir el curs per a que tots ho aprenguin.
        • Icona del comentari de: Ricard a desembre 30, 2021 | 11:06
          Ricard desembre 30, 2021 | 11:06
          "democràcia"? Ja els ensenya als castellans que la gent ha de poder votar? O vostè és queda en un debat acadèmic?
    • Icona del comentari de: Miquel a desembre 29, 2021 | 10:41
      Miquel desembre 29, 2021 | 10:41
      Només dues coses, doctor. El curs era de lliure elecció; i ERC té l'obligació de complir l'Estatut. El teu raonament duu a la desaparició administrativa de la llengua nacional ("pròpia", en l'eufemisme estatutari). La demagògia ens durà a l'extinció cultural.
    • Icona del comentari de: catalàemprenyat a desembre 29, 2021 | 11:23
      catalàemprenyat desembre 29, 2021 | 11:23
      @doctor no sé què. Que un individu tant intel-ligent com tú es cregui obligat d'emprar l'insult per fer-se entendre, et fa perdre tota la credibilitat. No has reblat cap element de l'article on et donen les proves de que la desaperició de català no és sempre una consequencia de l'acció de l'estat, sinó el fet dels catalans mateixos. Entenc que això no t'agrada. Vols dir que no és veritat ? Si insultes d'aquesta manera vols dir que no hi estàs d'acord. Et proposo d'escriure a la consellera per dir-li tot el teu amor.
    • Icona del comentari de: Llorenç a desembre 29, 2021 | 12:18
      Llorenç desembre 29, 2021 | 12:18
      Doctor, i vostè perquè insulta? Després de llegir la primera frase he desistit veure si aportava cap argument.
      • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a desembre 29, 2021 | 14:27
        Doctor Strangelove desembre 29, 2021 | 14:27
        A veure tros de carn amb potes. Yo insulto perque em surt dels collons, i perque soc espanyol, es molt sencill, imbècil, tros de carn. Doc.
        • Icona del comentari de: Ricard a desembre 29, 2021 | 16:53
          Ricard desembre 29, 2021 | 16:53
          Aquest doc un cop més perd una oportunitat d'argumentar i ser educat. "Sencill". Llàstima.
        • Icona del comentari de: Fidel a desembre 30, 2021 | 00:55
          Fidel desembre 30, 2021 | 00:55
          Doncs, entesos Doctor Collons!
    • Icona del comentari de: Antonieta Prats a desembre 29, 2021 | 22:39
      Antonieta Prats desembre 29, 2021 | 22:39
      Em sembla que no cal insultar si hom té una opinió diferent a la nostra. Personalment, he trobat més rsonat i digne de consideració l'article que la vostra resposta violent i forassenyada.
  2. Icona del comentari de: Ex- votant d`' ERC. a desembre 28, 2021 | 20:58
    Ex- votant d`' ERC. desembre 28, 2021 | 20:58
    Totges les notícies s'han de comprovar. Però, vist el capteniment d'E.R.C. és molt probable que sigui certa.
  3. Icona del comentari de: Ex- votant d`' ERC. a desembre 28, 2021 | 20:58
    Ex- votant d`' ERC. desembre 28, 2021 | 20:58
    Totges les notícies s'han de comprovar. Però, vist el capteniment d'E.R.C. és molt probable que sigui certa.
  4. Icona del comentari de: Ricard a desembre 28, 2021 | 21:20
    Ricard desembre 28, 2021 | 21:20
    Qui ha dimitit?
  5. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 29, 2021 | 00:08
    Luisnomeacuerdo desembre 29, 2021 | 00:08
    Víctor ya eres muy viejo para ser un fanático camisa pardoamarilla y portarte como un supremacista con tus compatriotas españoles, has debido estudiar mucho en educación para adultos en las laziskastolas de tractoria para vomitar de esta manera. Relax and cup café in Plaza Mayor, de Madrid, por supuesto. Paleto.
  6. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 29, 2021 | 03:55
    Pere LLimonera i Citronell desembre 29, 2021 | 03:55
    REFERÉNDUM PARA SABER QUE PORCENTAJE DE ASIGNATURAS EN ESPAÑOL/CASTELLANO QUIEREN LOS CIUDADANOS QUE SE DE EN LAS ESCUELAS EN CATALUNYA Propongo que como medida de profundización en la Democracia y por el apego que una parte de la sociedad catalana tiene a los "Referendos"; y por simple higiene democrática, para saber que piensa el pueblo catalán realmente sobre la "inmersión" y el modelo educativo, que se Realice un Referéndum a la vez que las próximas votaciones autonómicas, para saber que porcentaje de asignaturas en Español/Castellano quieren los ciudadanos que se de en las escuelas en Catalunya: el 25%, el 50%, el 75% o el 100%... Luego se puede hacer una media ponderada de los resultados y aplicarla en la "Escola" Catalana! - Creo que sería el método mas Democrático y abriría el camino para "ablandar" el corazoncito del Estado de la Nación Española para otros posibles futuros "referendos" en Catalunya sobre otros temas... Sería un Win-Win clarísimo para todos y me sorprendería que el Govern y los Partidos Nacionalistas de patrias-inventadas (que se auto-proclaman tan "Democráticos", "al contrario que otros") N0 estuvieran de acuerdo en realizarlo; incluso "me extrañaría" que ellos mismos o el 'Govern' no lo propusieran prontamente al Gobierno de la Nación...
    • Icona del comentari de: JordiP a desembre 29, 2021 | 10:04
      JordiP desembre 29, 2021 | 10:04
      00, mira que ets pesaíco, co.ny!
      • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 29, 2021 | 14:31
        Pere LLimonera i Citronell desembre 29, 2021 | 14:31
        JordiP... una abraçada; et veig molt per aquí, per aquests llocs... pot ser no sóc jo el pesat...
        • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 29, 2021 | 20:45
          Pere LLimonera i Citronell desembre 29, 2021 | 20:45
          Este comentario NO es del VERDADERO "Pere LLimonera i Citronell", que soy yo... Es un TROLL que comenta usando el nombre de otros para meter Cizaña... El Troll IndePendenciero que usa mi nombre y el de otros para comentar solo busca crear indignación y cólera entre los catalanes con sus insultos y comentarios de "Falsa Bandera"...
          • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 30, 2021 | 01:50
            Pere LLimonera i Citronell desembre 30, 2021 | 01:50
            SI, Si que es un comentario del VERDADERO Pere LLimonera i Citronell, que soy yo... el comentario de "JordiP... una abraçada; et veig molt per aquí, per aquests llocs... pot ser no sóc jo el pesat" esa respuesta al comentario de JordiP si es Mía... Tu comentario en cambio es una copia de un comentario mio en que denuncio a los TroLLS separatas suprematas como tu...
  7. Icona del comentari de: Joan Tàrrega a desembre 29, 2021 | 08:19
    Joan Tàrrega desembre 29, 2021 | 08:19
    ERC GENOCIDES DEL CATALÀ, HEIL JUNQUERAS.155, com ja va fer a San Vicente de sus huertos, el MOLT HONORABLE FRANQUISTA JUNQUERAS de ESPAÑA
    • Icona del comentari de: Traca a desembre 30, 2021 | 11:28
      Traca desembre 30, 2021 | 11:28
      Ferrovial
  8. Icona del comentari de: Junqueras el piyufo de VOX a desembre 29, 2021 | 08:31
    Junqueras el piyufo de VOX desembre 29, 2021 | 08:31
    CONSELLERIA DE FEMINISME FRANQUISTA, pur junquerisme marrà espanyol. Dimitir? Aixo els porcs no ho fan mai
  9. Icona del comentari de: Miren a desembre 29, 2021 | 09:11
    Miren desembre 29, 2021 | 09:11
    Caram!, com crema la qüestió de la llengua. Sembla que no hagin passat els anys i de nou ens trobem en un afer de militància si no volem que desaparegui. I és que no pararan! El que no m'esperava és que els hi poséssim així de fàcil. Va començar el senyor Tardà amb voler "eixamplar la base", amb els votants del PSOE al Baix Llobregat i ensinistrant, molt bé per cert, a Gabriel Rufián a seguir per aquest camí (La Fábrica, un canal de TV en castellà per conquerir les esquerres de tot l'estat). Ara ja no "fan veure que..." ara ja "cal parlar la llengua de l'amo", diu l'esclau.
    • Icona del comentari de: Ricard a desembre 29, 2021 | 16:54
      Ricard desembre 29, 2021 | 16:54
      Als pancastellanistes la diferència sempre els "crema". És el que implica la xenofòbia.
  10. Icona del comentari de: Narcís a desembre 29, 2021 | 09:16
    Narcís desembre 29, 2021 | 09:16
    Ras i curt : 1. de bell antuvi .. no entenc aquesta mena de cursos o formacions .. com no sigui endollar personal/ malbaratar cèntims públics que són sagrats ( atès que són de tercers obligats a pagar o impostos ) ! i 2. tractés del que tractés .. no crec fos tan fonamental com per no entendre-ho en català .. al cap i a la fi tothom sap allò que és el mal així denunciar- ho si fos el cas que no pas tanta literatura ! PD : pel que fa a canviar d' idioma a ca pròpia ( i en un cas com aquest ) .. sí n' és força absurd .. no n' és d' estranyar hom parli menys català a Catalunya, ço és, com deia lingüista català que malauradament no recordo : " si un idioma no és útil ni necessari , es perd " ( res que no passaria a Zamora o Sevilla pel que fa al seu ) !
  11. Icona del comentari de: David a desembre 29, 2021 | 10:19
    David desembre 29, 2021 | 10:19
    El primer que aprèn un estranger quan arriba a Catalunya és que ha de demanar que se l'atengui en castellà.
  12. Icona del comentari de: Miquel a desembre 29, 2021 | 10:47
    Miquel desembre 29, 2021 | 10:47
    "Democràcia" vs demagògia. No cal saber grec per tenir clara la diferència d'aquests dos termes polítics. Faci's l'harakiri, o vagi-se'n a un altre país. Madrid l'acolliria amb els braços oberts.
  13. Icona del comentari de: Perot Rocaguinarda a desembre 29, 2021 | 10:52
    Perot Rocaguinarda desembre 29, 2021 | 10:52
    Sóc culpable d'haver fet tot el possible " com antic votant ERC" per fer entendre al màxim de gent possible que s'ha de deixar de votar a aquesta gent, ens hi va el Pais
  14. Icona del comentari de: No crec que el castellà sigui superior a desembre 29, 2021 | 11:02
    No crec que el castellà sigui superior desembre 29, 2021 | 11:02
    L'ESPAÑA CASTELLANA TÉ UN PROBLEMA PSICOLÒGIC DE SEGLES: DEESPRECIA TOT EL QUE NO ÉS CASTELLÀ, Machado ho definia: desprecia tot el que no coneix. Que en fa de segles que odia el català i tot el que representa: Quevedo, Unamuno en són dos exemples... I no parlem dels reis. Odi a la diferència. Creuen que al món sols hi ha el castellà i en els terrenys que dominen així ho volen. Víctor no comparteixo amb tu els fet de considerar superior el castellà a Catalunya (potser sí que és més fàcil ). Sempre he pensat que era la llengua portada per la immigració que era incapaç d'aprendre el català. Ho sento. benvingudes les persones ... per`si pugués ser amb una mica més de respecte a la llengua del país que les ha acollit.
  15. Icona del comentari de: MHP a desembre 29, 2021 | 12:35
    MHP desembre 29, 2021 | 12:35
    Molt pitjor es assetjar a un nen i la seva familia per demanar que es cumpleixi la llei: visites a l'escola del "conseller", assetjament total a les xarxes socials, missatge institucional del "president" de la Generalitat. Poca vergonyes, feixistes, supremacistes: aquests son els que s'estan carregant el català. Apa nois, a pastar fang
    • Icona del comentari de: Ricard a desembre 29, 2021 | 16:55
      Ricard desembre 29, 2021 | 16:55
      No n'hi ha prou amb un assetjament en els seus somnis. Ha d'existir.
      • Icona del comentari de: MHP a desembre 30, 2021 | 12:33
        MHP desembre 30, 2021 | 12:33
        ¿Mande? ¿A quin món vius, xixarel.lo?
  16. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 29, 2021 | 14:18
    Gonzalo desembre 29, 2021 | 14:18
    Me repito, me cae mal el imbécil éste, pero no es nada personal, yo soy un español muy español, por eso me veo obligado a insultar al sujeto ese, es superior a mis fuerzas. Imbécil. Los españoles somos seres respetuosos, unos ciudadanos europeos de sombrero y copa, todo el mundo en Europa habla bien de nosostros, los alemanes tenían los judíos, pero nosostros tenemos nuestros propios judíos; los catalufos, somos la envidia de Europa.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 29, 2021 | 15:50
      Gonzalo desembre 29, 2021 | 15:50
      Este comentario es de un TROLL que comenta usando Nombres de otros para meter Cizaña... El Troll IndePendenciero que usa Anónimos, nombres falsos y nombres de otros comentaristas para comentar, solo busca crear indignación y cólera entre los catalanes con sus comentarios de "Falsa Bandera"...
  17. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 29, 2021 | 14:19
    Luisnomeacuerdo desembre 29, 2021 | 14:19
    Los camisas pardoamarillas , culo pepsicola, el bigote de una gamba por el ojete. Por favor, no preguntes a Freud que quiere decir esta obsesión mía por el ojete.
  18. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 29, 2021 | 14:19
    Luisnomeacuerdo desembre 29, 2021 | 14:19
    culo culo culo
  19. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 29, 2021 | 14:21
    Pere LLimonera i Citronell desembre 29, 2021 | 14:21
    REFERÉNDUM PARA SABER QUE PORCENTAJE DE ASIGNATURAS EN ESPAÑOL/CASTELLANO QUIEREN LOS CIUDADANOS QUE SE DE EN LAS ESCUELAS EN CATALUNYA Propongo que como medida de profundización en la Democracia y por el apego que una parte de la sociedad catalana tiene a los "Referendos"; y por simple higiene democrática, para saber que piensa el pueblo catalán realmente sobre la "inmersión" y el modelo educativo, que se Realice un Referéndum a la vez que las próximas votaciones autonómicas, para saber que porcentaje de asignaturas en Español/Castellano quieren los ciudadanos que se de en las escuelas en Catalunya: el 25%, el 50%, el 75% o el 100%... Luego se puede hacer una media ponderada de los resultados y aplicarla en la "Escola" Catalana! - Creo que sería el método mas Democrático y abriría el camino para "ablandar" el corazoncito del Estado de la Nación Española para otros posibles futuros "referendos" en Catalunya sobre otros temas... Sería un Win-Win clarísimo para todos y me sorprendería que el Govern y los Partidos Nacionalistas de patrias-inventadas (que se auto-proclaman tan "Democráticos", "al contrario que otros") N0 estuvieran de acuerdo en realizarlo; incluso "me extrañaría" que ellos mismos o el 'Govern' no lo propusieran prontamente al Gobierno de la Nación... buff, buff, qué inteligente soy, cuanta mierda doy de mí, un día más.
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 29, 2021 | 15:44
      Pere LLimonera i Citronell desembre 29, 2021 | 15:44
      Este comentario NO es del VERDADERO "Pere LLimonera i Citronell", que soy yo... Es un TROLL que comenta usando el nombre de otros para meter Cizaña... El Troll IndePendenciero que usa mi nombre y el de otros para comentar solo busca crear indignación y cólera entre los catalanes con sus comentarios de "Falsa Bandera"...
      • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 29, 2021 | 20:46
        Pere LLimonera i Citronell desembre 29, 2021 | 20:46
        SI, Si que es un comentario del VERDADERO Pere LLimonera i Citronell, que soy yo... . esa respuesta a la supremacista si es Mía... Tu comentario en cambio es una copia de un comentario mio en que denuncio a los TroLLS como tu...
  20. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 29, 2021 | 14:27
    Luisnomeacuerdo desembre 29, 2021 | 14:27
    Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.Paleto.
    • Icona del comentari de: Anònim a desembre 29, 2021 | 15:49
      Anònim desembre 29, 2021 | 15:49
      Este comentario es de un TROLL que comenta usando Nombres de otros para meter Cizaña... El Troll IndePendenciero que usa Anónimos, nombres falsos y nombres de otros comentaristas para comentar, solo busca crear indignación y cólera entre los catalanes con sus comentarios de "Falsa Bandera"...
      • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 29, 2021 | 20:48
        Luisnomeacuerdo desembre 29, 2021 | 20:48
        SI, Si que es un comentario del VERDADERO Luisnomeacuerdo, que soy yo... . esa respuesta a la supremacista si es Mía... Tu comentario en cambio es una copia de un comentario mio en que denuncio a los TroLLS como tu...
  21. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 29, 2021 | 14:28
    Pere LLimonera i Citronell desembre 29, 2021 | 14:28
    Por si acaso no se ha comprendido bien, lo repito; REFERÉNDUM PARA SABER QUE PORCENTAJE DE ASIGNATURAS EN ESPAÑOL/CASTELLANO QUIEREN LOS CIUDADANOS QUE SE DE EN LAS ESCUELAS EN CATALUNYA Propongo que como medida de profundización en la Democracia y por el apego que una parte de la sociedad catalana tiene a los "Referendos"; y por simple higiene democrática, para saber que piensa el pueblo catalán realmente sobre la "inmersión" y el modelo educativo, que se Realice un Referéndum a la vez que las próximas votaciones autonómicas, para saber que porcentaje de asignaturas en Español/Castellano quieren los ciudadanos que se de en las escuelas en Catalunya: el 25%, el 50%, el 75% o el 100%... Luego se puede hacer una media ponderada de los resultados y aplicarla en la "Escola" Catalana! - Creo que sería el método mas Democrático y abriría el camino para "ablandar" el corazoncito del Estado de la Nación Española para otros posibles futuros "referendos" en Catalunya sobre otros temas... Sería un Win-Win clarísimo para todos y me sorprendería que el Govern y los Partidos Nacionalistas de patrias-inventadas (que se auto-proclaman tan "Democráticos", "al contrario que otros") N0 estuvieran de acuerdo en realizarlo; incluso "me extrañaría" que ellos mismos o el 'Govern' no lo propusieran prontamente al Gobierno de la Nación...
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 29, 2021 | 15:46
      Pere LLimonera i Citronell desembre 29, 2021 | 15:46
      Este comentario NO es del VERDADERO "Pere LLimonera i Citronell", que soy yo... Es un TROLL que comenta usando el nombre de otros para meter Cizaña... El Troll IndePendenciero que usa mi nombre y el de otros para comentar solo busca crear indignación y cólera entre los catalanes con sus comentarios de "Falsa Bandera"...
      • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 30, 2021 | 01:45
        Pere LLimonera i Citronell desembre 30, 2021 | 01:45
        SI, Si que es un comentario del VERDADERO Pere LLimonera i Citronell, que soy yo... . esa respuesta al comentario supremacista si es Mía... Tu comentario en cambio es una copia de un comentario mio en que denuncio a los TroLLS separatas suprematas como tu...
  22. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 29, 2021 | 15:01
    Pere LLimonera i Citronell desembre 29, 2021 | 15:01
    Deja de contar falacias y sofismas... Machado era un gran poeta y tenia razón; pero no se refería exactamente a eso que tu pretendes en tu tergiversación sectaria e interesada de sus versos... Nunca se ha hablado y estudiado mas el Catalán que hoy día (que es en realidad una lengua importada a las tierras catalanas: el Lemosín / Lemosí moderno, el dialecto Occitano traído por los colonos de la Provenza Francesa hace unos pocos siglos)... En lo que hoy es Cataluña se hablaba otro dialecto del Latín comprendido y usado en toda la península por todos... ... - yo NO veo que los catalanes tengan un "especial interés" en aprender Aragonés, Gallego, Euskera, Bable o el Silbo Canario; Ni veo que la Generalitat haya puesto Institutos ni programas de Estudio para ello... Solo veo caprichos, cabezonería, supremacismo, adoctrinamiento y egoísmo económico... - Te Recuerdo que las "Lenguas Propias" de la Península eran, en todo caso las Lengua Iberas -y dialectos- hoy desaparecidos, con excepción, quizás , del Euskera... y que, la mayor parte de las Lenguas habladas hoy, lo son porque nuestros antepasados, que son los mismos y comunes en toda la Península, fueron CONQUISTADOS por ROMA. El Latín -Vulgar y culto- fue Impuesto durante y después de la conquista y la Caída del Imperio Romano; y que después la península, Hispania o España -como prefieras- fue invadida y conquistada numerosas veces; y nuestros antepasados, divididos política y socialmente en diferentes y numerosas áreas cambiantes al dictado y según el interés de los diversos invasores... y de ahí surgen las lenguas que hablamos hoy en las diferentes Regiones... - Te Recuerdo que lo que conocemos hoy día como Catalán, hasta el siglo 18 se conocía por el nombre de "Llemosí" / Lemosín" y es un dialecto Occitano implantado primeramente por las huestes barbaras de Carlo Magno en la "Marca Hispánica" y posteriormente expandido por partes de la Corona de Aragón mediante colonos Occitanos, donde ya existía un dialecto general del Latín, hablado y comprendido en toda la península... - Te Recuerdo que si quieres establecer "Lenguas Propias" de Cataluña al día de hoy, estas serían, hoy día, tanto el Catalán, como el Castellano, que hace ya muchos siglos que se utiliza también en Catalunya; y que aunque hace 5 siglos no era mayoritario si era utilizado, por parte del pueblo y muy especialmente por la gente culta, mercaderes y clases altas, aumentando progresivamente siglo tras siglo; y hoy es la Lengua mayoritaria de los Catalanes que la tienen en mas de un 65% como lengua materna... ¿Cuantos siglos hacen falta para que una lengua sea considerada "Lengua Propia" de una zona en particular? Ademas de ser el Español/Castellano la lengua común y oficial de todo el País...
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 29, 2021 | 20:47
      Pere LLimonera i Citronell desembre 29, 2021 | 20:47
      Este comentario NO es del VERDADERO "Pere LLimonera i Citronell", que soy yo... Es un TROLL que comenta usando el nombre de otros para meter Cizaña... El Troll IndePendenciero que usa mi nombre y el de otros para comentar solo busca crear indignación y cólera entre los catalanes con sus insultos y comentarios de "Falsa Bandera"...
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 29, 2021 | 21:00
      Pere LLimonera i Citronell desembre 29, 2021 | 21:00
      SI, Si que es un comentario del VERDADERO Pere LLimonera i Citronell, que soy yo... . esa respuesta a la supremacista si es Mía... Tu comentario en cambio es una copia de un comentario mio en que denuncio a los TroLLS como tu…
  23. Icona del comentari de: No em crec res a desembre 29, 2021 | 15:59
    No em crec res desembre 29, 2021 | 15:59
    Tot el que toca aquesta Conselleria a les ombres de la Generalitat que es diu "Plataforma per la llengua" s'esmerda i converteix en tòxic i faudulent. Víctor és un peix en aquesta aigua bruta i verinosa; és el seu medi natural.
    • Icona del comentari de: Ricard a desembre 29, 2021 | 20:44
      Ricard desembre 29, 2021 | 20:44
      Per als catalans la llengua mai no és tòxica, fraudulenta, bruta i verinosa. Vostè pot triar país. Els catalans també.
      • Icona del comentari de: No Ricardín a desembre 29, 2021 | 21:10
        No Ricardín desembre 29, 2021 | 21:10
        No és la llengua. Lo que és tòxic, fraudulent, brut, verinós i coses pitjors són les idees i l'actuació del nacionalisme català.
        • Icona del comentari de: Ricard a desembre 30, 2021 | 11:08
          Ricard desembre 30, 2021 | 11:08
          Com sempre la seva mala educació preval. Llàstima.
  24. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 29, 2021 | 16:04
    Gonzalo desembre 29, 2021 | 16:04
    A ver, caballero, el país es España. Y la lengua oficial es el castellano. Esta región no es ningún país soberano, y de gracias que aún se les permite tener la lengua regional como co-oficial.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 29, 2021 | 20:49
      Gonzalo desembre 29, 2021 | 20:49
      Este comentario NO es del VERDADERO "Gonzalo", que soy yo... Es un TROLL que comenta usando el nombre de otros para meter Cizaña... El Troll IndePendenciero que usa mi nombre y el de otros para comentar solo busca crear indignación y cólera entre los catalanes con sus insultos y comentarios de "Falsa Bandera"...
  25. Icona del comentari de: Venga.. a desembre 29, 2021 | 17:37
    Venga.. desembre 29, 2021 | 17:37
    A avivar los falsos mantras y a remover la marmita del odio no sea que la parroquia se duerma o se despiste. Que pueblo mas lamentable con estos gurus opinadores manipulandoles las visceras con las mas asquerosas mentiras.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 29, 2021 | 20:51
      Gonzalo desembre 29, 2021 | 20:51
      A ver, don Quijote, el país es Afganistán Y la lengua oficial es el afgano. Esta región no es ningún país soberano, y de gracias que aún se les permite tener la lengua regional como co-oficial.
      • Icona del comentari de: El torranassos a desembre 30, 2021 | 19:45
        El torranassos desembre 30, 2021 | 19:45
        No existe un idioma afgano, allí hablan el pastún, el Darí (persa afgano), turcómano, uzbeko u otras más). O sea que son plurilingües.
  26. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 29, 2021 | 20:49
    Pere LLimonera i Citronell desembre 29, 2021 | 20:49
    catalanes tengan un "especial interés" en aprender Aragonés, Gallego, Euskera, Bable o el Silbo Canario; Ni veo que la Generalitat haya puesto Institutos ni programas de Estudio para ello... Solo veo caprichos, cabezonería, supremacismo, adoctrinamiento y egoísmo económico... - Te Recuerdo que las "Lenguas Propias" de la Península eran, en todo caso las Lengua Iberas -y dialectos- hoy desaparecidos, con excepción, quizás , del Euskera... y que, la mayor parte de las Lenguas habladas hoy, lo son porque nuestros antepasados, que son los mismos y comunes en toda la Península, fueron CONQUISTADOS por ROMA. El Latín -Vulgar y culto- fue Impuesto durante y después de la conquista y la Caída del Imperio Romano; y que después la península, Hispania o España -como prefieras- fue invadida y conquistada numerosas veces; y nuestros antepasados, divididos política y socialmente en diferentes y numerosas áreas cambiantes al dictado y según el interés de los diversos invasores... y de ahí surgen las lenguas que hablamos hoy en las diferentes Regiones... - Te Recuerdo que lo que conocemos hoy día como Catalán, hasta el siglo 18 se conocía por el nombre de "Llemosí" / Lemosín" y es un dialecto Occitano implantado primeramente por l
  27. Icona del comentari de: Guillem Ben-Aviat a desembre 29, 2021 | 20:57
    Guillem Ben-Aviat desembre 29, 2021 | 20:57
    En l'assumpte de la llengua, menys fer el ploricó i més plantar cara: no canviar de llengua davant els inadaptats, deixar de consumir en establiments que no atenen en la llengua del país i fer boicot a les botigues web que no tenen pàgina en català. Això i evitar els productes audiovisuals en la llengua colonial seria un bon començament. Ara bé, si hi ha catalans que són prou imbècils per llegir i, a sobre, respondre els comentaris espanyolistes i A SOBRE DE SOBRE, FER--HO EN EL SEU CONY DE LLENGUA, vol dir que haurem de picar molta pedra per recuperar el terreny perdut
  28. Icona del comentari de: Ermessenda de Carcassona a desembre 29, 2021 | 23:07
    Ermessenda de Carcassona desembre 29, 2021 | 23:07
    Totalment d'acord amb l'escrit. Deplorable l'actuació de la Consellera Tània Verge d'ERC. Ningú li ha explicat a aquesta senyora què és la immersió? A base de sentir una llengua s'acaba entenent. Un pot parlar més a poc a poc. I parlem d'una llengua que ve del llatí, no és pas xinès.
  29. Icona del comentari de: Erc la VOX DEL FRANCO JUNQUERAS a desembre 30, 2021 | 06:19
    Erc la VOX DEL FRANCO JUNQUERAS desembre 30, 2021 | 06:19
    Junqueras i la seva consellera RACISTA-FEMINISTA son PURS FRANQUISTES GENOCIDES DEL CATALÀ. Qui vota ERC ES UN PUR FRANQUISTA QUE ODIA EL CATALÀ
  30. Icona del comentari de: STOP AL FEIXISME ERC a desembre 30, 2021 | 09:39
    STOP AL FEIXISME ERC desembre 30, 2021 | 09:39
    Tània Verge UNA RACISTA D'ERC.GENOCIDES DEL CATALÀ. FOTEU.LA FORA es una filla de Franco, una porqueria humana
    • Icona del comentari de: MHP a desembre 30, 2021 | 12:35
      MHP desembre 30, 2021 | 12:35
      Noi, estàs bastant malalt, quina pena.
      • Icona del comentari de: ERC.SS nazisme junquerista a desembre 30, 2021 | 16:50
        ERC.SS nazisme junquerista desembre 30, 2021 | 16:50
        Erc es odi, es racisme, es sanchisme. Junqueras un hitler vulgar i español. La filla de Hitler Tania Verge.SS continua rn plaza, la molt miserable rata genocida
  31. Icona del comentari de: Leolo a desembre 30, 2021 | 13:18
    Leolo desembre 30, 2021 | 13:18
    La Tània Verge no és d'ERC. D'on ho treieu això?
  32. Icona del comentari de: ton c. a desembre 30, 2021 | 15:50
    ton c. desembre 30, 2021 | 15:50
    est+a be aquest joc de trolls, parlan malament l´un de l´altre, ens teniu entretinguts.
  33. Icona del comentari de: Andreu a gener 08, 2022 | 11:13
    Andreu gener 08, 2022 | 11:13
    "Se n'adona, el lector...?" En fi. La tabarra alliçonadora pedagògica d'aquest senyor és tan insofrible com estèril. Porta decenis repetint-se amb la mateixa estratègia inútil. I tot per no acceptar d'una vegada que els cats no pensen defensar ni la dignitat que no tenen, ni la llengua ni sortir del victimisme, perquè en gaudeixen. Tot per no acceptar la veritat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa