El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cap vent no és favorable per a qui no sap a quin port vol arribar
  • CA

Els moviments jurídics d’aquest mes, amb una més o menys desfavorable opinió de l’advocat general de la Unió Europea sobre les euroordres ens alliçonen sobre els perills de confiar excessivament en la feina i la feixuga responsabilitat amb què ha hagut de carregar l’exili. Com servidor de vostès ja ha expressat diverses vegades, és un error confiar excessivament en les institucions europees o que els problemes dels catalans es puguin resoldre des de fora. Malgrat que és obvi que Espanya és un estat disfuncional amarat de cultura política franquista, a Europa, a la seva comissió, al seu Parlament, als seus tribunals, abunden també la incompetència, els prejudicis i la vulnerabilitat davant les males arts, el transaccionisme interessat, o directament el suborn i compra de voluntats. Cal recordar que entre alguns excel·lents parlamentaris i funcionaris, també hi ha sobrepoblació d’ineptes, corruptes i males persones que són enviats al reciclatge de les institucions europees. Sense anar més lluny personatges de l’alçada de Zoido o amants de l’Anís del Mono estil Junker en són bona mostra. Com m’ha confessat algun eurodiputat català, als passadissos del Parlament de Brussel·les i Estrasburg et trobes el millor i el pitjor d’Europa. I no sempre els primers són capaços d’imposar-se als segons.

Als catalans, la majoria dels quals europeistes, ens agrada confiar en la integritat moral del projecte de construcció continental. Tanmateix, la crua realitat és que la dimensió moral de Brussel·les és més postureig que realitat. Amb entusiasme, arriba a acords amb Turquia, i ni tan sols és capaç d’organitzar un simple boicot al mundial de futbol de la teocràtica Qatar, on milers de treballadors en condicions d’esclavatge han mort en les obres faraòniques d’una repressiva dictadura.

Des de l’independentisme es fan reiterades apel·lacions a l’exili, com la gran esperança que ens ha d’ajudar a bastir la República. Ara bé, més enllà de l’honorable tasca de persones que han actuat, lluny de casa, amb una dignitat heroica, la realitat és que això d’apostar-ho tot a l’exterior no deixa d’exhibir certa mandra i negligència a l’hora d’organitzar una estratègia de confrontació a l’interior que permeti mobilitzar els centenars de milers d’activistes que poden actuar i identificar de manera correcta els adversaris. Perquè, efectivament, un dels pitjors defectes indepes és la tendència al caïnisme de Twitter, la facilitat amb què apareix la categoria de “traïdor”, les sospites, ressentiments i altres elements que revelen tàctiques estèrils i laments de gent de vocació perdedora.

Òbviament, n’hem tingut prou perspectiva per veure que l’independentisme institucional, més que fracassar, no ha tingut èxit. Manca convicció, imaginació, valor, esperit de confrontació i, sobretot, determinació. Sobra, per contra, victimisme, sospita, capelletisme i fe en què el conflicte es pot guanyar sense esforç. Per la seva banda, entitats com Òmnium o l’ANC, més enllà de la bona voluntat, semblen haver perdut el necessari instint assassí per generar tensió amb el Regne d’Espanya. I semblen haver perdut certa capacitat d’embranzida i imaginació. Les samarretes de la Diada semblen haver caducat com a element estratègic. S’imposa, doncs, l’exploració de nous mètodes i noves tàctiques. La Diada podria ser una bona oportunitat, més que per recórrer de nou a uns elements folklòrics cada vegada més fossilitzats, per assajar certa bel·ligerància contra els símbols de l’Estat, el seu poder judicial, administratiu i econòmic. I molt especialment, contra tot allò que té a veure amb l’element fundacional del nacionalisme espanyol que representa el franquisme. A tall d’exemple, no entenc com el monument franquista de Tortosa no hagi caigut al riu, per molta protecció jurídica que obtingui. ANC i Òmnium han de canviar el xip, o potser cal que els CDR es converteixin en una entitat visible. O que el Consell per la República deixi enrere la discreció i es constitueixi com a govern provisional de la República, deixant, si cal, en ridícul, unes institucions que, a banda de partidisme, accepten la legalitat del Règim del 78, que no resulta altra cosa que la continuació del Règim del 39 per altres mitjans, encara que amb idèntics objectius.

D’altra banda, cal una renovació a fons dels lideratges independentistes. És el que cal fer quan passa el temps i no s’observen resultats. D’una banda, per descomptat, caldria que la militància d’ERC, de Junts, de les CUP apartin aquelles personalitats a qui sobra retòrica i manquen fets concrets o gestos tangibles i carregats de significat. Tots sabem que això és difícil perquè els dèficits democràtics a dins els partits dificulten enormement això, i perquè també és cert que existeix certa tendència al capelletisme i el sectarisme intern que impedeixen disposar de mecanismes mínimament fiables que permetin organitzar els partits de baix a dalt. Una altra possibilitat, i caldria anar-hi pensant, seria un front unit de personalitats independents, de prestigi i ideològicament plurals (amb mecanismes d’exclusió de frikis) disposats a crear una candidatura a les diverses institucions amb l’exclusiu mandat de proclamar la independència, i en el cas més que probable en què no hi hagués majoria, no participar de les institucions generant cert bloqueig parlamentari i governamental fins que els independentistes, necessitats dels seus vots, restin en evidència davant els seus votants, i condicionada la seva gestió. 

En qualsevol cas, s’aproxima una tardor difícil, amb l’anunci de tempestes socials i econòmiques. En aquestes circumstàncies, l’independentisme més val que estigui ben organitzat, i sobretot, disposi d’un full de ruta clar per complir amb el mandat del primer d’octubre. Si més no, els aconsellaria retenir aquesta frase del sempre pessimista i agnòstic Arthur Schopenhauer: “Cap vent no és favorable per qui no sap a quin port vol arribar”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a juliol 22, 2022 | 20:07
    Veterà antifranquista. juliol 22, 2022 | 20:07
    Vam comèter l'error d'idealtzazr Europa, però ha resultat ser tan corrupta com quasevol altre estat.
    • Icona del comentari de: fat boy a juliol 23, 2022 | 07:00
      fat boy juliol 23, 2022 | 07:00
      La culpa no es d'Europa, l'error va ser en confiar en jxc, erc i cup, els espanyols van retirar grans empreses de Catalunya, nomes inverteixen el 37% dels pressupostos i aqui tots els politicastres callats com a morts en lloc de fer que la Generalitat organitzi una fuga massiva de capitals (cosa perfectament legal dins l'UE) a l'estranger. Si els francesos rebessin una milmilionada d'euros catalans cada any ja ho veuriem si untant-los les mans no se'ls estovaria el cor, mentrestant ningu s'arrisca, com es natural, a alliberar els esclaus del vei si aquests estan entretinguts a fer-li annilingus a l'amo, ni ara ni mai.
  2. Icona del comentari de: Una a juliol 23, 2022 | 00:52
    Una juliol 23, 2022 | 00:52
    Qui presideix la comissió de peticions europees a Brussel·les? Ja els ho dic: Un diputat de ciutadans. Ja pot anar tothom gallejant que ciutadans no pinta res, doncs mira, es veu que les queixes dels catalans eren tantes que han posat un censor, un inútil rematat ara ben útil de president. Els eurodiputats catalans de fora i de dins, faran alguna cosa? De moment no diuen res. Ni PPSOE, és clar. Així, un inútil d'un partit en descomposició bloqueja iniciatives dels ciutadans de tota la Unió. I ja ni parlar del feixistes o dels diputats corruptes de Bulgària o Hongria
  3. Icona del comentari de: Joan a juliol 23, 2022 | 08:18
    Joan juliol 23, 2022 | 08:18
    Article totalment estèril que obvia l'evidència: saben perfectament a quin port volen arribar, perquè ja són al port que desitgen: l'autonomisme. Hi viuen de nassos. I el poble encantat votant-los reiteradament, car els asseguren el victimisne i la reivindicació folklòrica.
  4. Icona del comentari de: Dues conseqüències lògiques de l'article a juliol 23, 2022 | 11:08
    Dues conseqüències lògiques de l'article juliol 23, 2022 | 11:08
    1. L'autor dóna com a fets evidents les seves simples opinions . En la meva simple opinió és obvi que Espanya NO és un estat disfuncional amarat de cultura política franquista. 2. No sap de navegació o no és obvi que sàpiga.
  5. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juliol 23, 2022 | 14:05
    Luisnomeacuerdo juliol 23, 2022 | 14:05
    Donde va a parar Javier, ni punto de comparación con las instituciones de tractoria, donde de todo es transparente y de socrático solo hay que ver el Parlamento dirigido por esa fascista independentista del flequillo de escoba y por los a anteriores que hubo. Y el gobierno de la region co milhaus, tomtorra y demas especímenes tractorianos. Son modelos universales.
  6. Icona del comentari de: Narcís ( l' 11S Catalunya ha de dir ' prou ' ens n' anem d' estat que només sap esfondrar i anihilar , damunt, d' allò més covardament ! ) a juliol 23, 2022 | 16:32
    Narcís ( l' 11S Catalunya ha de dir " prou " ens n' anem d' estat que només sap esfondrar i anihilar , damunt, d' allò més covardament ! ) juliol 23, 2022 | 16:32
    Aquest estat és patètic . . no volen saber- ne res d'allò català .. que sí de nostres avenços per fúmer-nos , de nostres rendiments com si de quinquis tractessin .. i de nostre territori/ ca nostra com ' okupes ' violadors de domicili ( llàstima dels dignes/ decents amb personalitat pròpia que també els pateixen defora ! ) ! PD : Catalunya ha de mostrar fora mida que amb aquests manaies de l' estat ensems amb majoria de sa població o catalanofòbia " no volem, no podem, seguir ni un segon més " tot sortint-ne com un llamp d' aquest mal, d' aquest crim, d' aquesta xurma, xurma acomplexada, envejosa, gelosa i imperialista de la pitjor estofa .. amagats, ben amagats, rere el mot d' espanyol !
  7. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a juliol 23, 2022 | 17:52
    LLARENA dPENA juliol 23, 2022 | 17:52
    D'acord. S'han de renovar les direccions dels partits. Però, quin d'ells està disposats a defenestar-se ?. Molts d'els alts càrrecs dels partits, de tots els partits de l'arc parlamentari, son vividors que només mantenen el seu lloc de feina iu, especialment, els que se suposa que son indepes, no estànm disposats a jugàrse.la. Totalment d'acord també amb l'opció d'una nova alternativa als actuals "partits teóricament indepes" que faci necessària la seva aportació. Cosa que ja ha proposat l'ANC. No la votaría.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa