El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El que cal és una llei de drets lingüístics
  • CA

Si bé no hi ha dubtes que la immersió va ser un encert històric, la manera com es va plantejar, des del seu inici, va constituir un error estratègic. En qualsevol cas, hi ha un punt important d’aposta política del president Pujol, en un dels seus exercicis de possibilisme que va caracteritzar la seva trajectòria. Si mirem enrere i deixem de banda la versió edulcorada de la Transició (a la pràctica, una etapa violenta i conflictiva), la posició de Catalunya era més que fràgil.

Malgrat que el catalanisme va apostar clarament per l’establiment d’un règim democràtic en un estat on tot el seu aparell, des dels policies als conserges eren fanàticament franquistes, qualsevol gest que sonés a independència, nació o identitat implicava el risc d’un cop d’Estat (i n’hi va haver una colla d’intents, més enllà del 23F). Es tractava d’una època en què la policia matava pels carrers, i els grups de paramilitars feixistes actuaven impunement. Per tant, es va optar per unes polítiques de recatalanització teòricament ambicioses, a la pràctica, tímides.

Quan Catalunya va assumir, via Estatut de 1979, les competències en Educació hi va haver una discussió interessant sobre la manera com el català (que havia estat sempre a fora de l’escola pública, fora de l’anecdòtica i estadísticament irrellevant experiència del Patronat Escolar a principis del segle XX) podia implementar-se a l’escola. No hi van faltar veus, entre les quals la de Marta Mata, sota l’òrbita socialista, que van estar temptades per una doble línia en funció de la llengua materna [avui aquest concepte s’està substituint per “primera llengua”], més o menys com ha passat al País Basc.

Jordi Pujol ho considerava un error. Era conscient de l’abrupte trencament que es va produir durant la República entre les masses obreres anarcosindicalistes immigrades i unes classes mitjanes autòctones insensibles i hostils davant el fet, i que va contribuir a la inestabilitat social dels anys trenta i una revolució, la del juliol de 1936, que horroritzà el catalanisme noucentista. A més, en la seva etapa d’activisme social, i en la relació amb intel·lectuals de l’alçada de Paco Candel, havia assumit la idea de l’”un sol poble” que permetria una cohesió davant d’una nació fràgil i en minoria demogràfica (l’any 1975 els nascuts a fora de Catalunya eren majoria), la qual cosa implicava la necessitat de fer una política que busqués el consens en un context difícil.

A tot això, s’imposà una nova realitat. La idea d’una escola en català va sorgir, en bona part, de grups de pares mobilitzats de les zones obreres l’àrea metropolitana de Barcelona (amb epicentre a Santa Coloma de Gramenet), imbuïts d’experiència de lluites sindicals i veïnals, que exigien que els seus fills aprenguessin català. I no ho feien per dèries patriòtiques. Els pares, en termes educatius, solen prendre decisions racionals. Consideraven que el català era el passaport que possibilitava l’accés a la classe mitjana. Els manobres, treballadors de la SEAT, cambrers, fusters, metal·lúrgics volien que els seus fills fossin mestres, empleats de La Caixa, oficinistes, comercials, advocats,… Alguns se’n van sortir.

Tanmateix, la societat catalana és matusserament classista, la globalització posà contra les cordes les classes mitjanes i les promeses de progrés social, en molts casos, es van esvair a partir d’una creixent precarietat laboral i inestabilitat econòmica, de manera, actualment, bona part de la creixent desafecció al català per part d’una part important de la societat catalana (hàbilment manipulada des de l’Estat i els seus artefactes polítics i mediàtics), té a veure amb els límits del català com a “passaport”.

Posteriorment, ja el 1983 es presenta la Llei de Normalització Lingüística, una llei de mínims, que tractava d’assegurar l’ús del català a les administracions públiques (i regulava el sistema d’immersió) que va comptar amb un important consens. El clima era propici, encara. Hi havia certa mala consciència franquista (i, a diferència d’Espanya, un antifranquisme sociològic), encara que va ser un acord de mínims que ho fiava gairebé tot a la bona voluntat de la ciutadania.

A la dècada posterior es va fer un intent d’una llei més ambiciosa, la Llei de Política Lingüística (1998), que, tanmateix, tot i que en els anys posteriors es va millorar l’índex de coneixement del català (a causa sobretot de la immersió) no comptà amb la determinació d’anar massa més enllà. Queda en la memòria la impotència d’imposar quotes al català al cinema, entremig de brutals pressions de les major nord-americanes, o d’imposar sancions dissuasòries als reiterats incompliments en l’àmbit públic o privat.

Ja en els anys 2000 (la dècada de les decepcions, tal com la va batejar l’historiador Joan B. Culla), amb un franquisme desacomplexat gràcies al lideratge de José María Aznar i la seva Brunete mediàtica (afortunada metàfora de Pasqual Maragall), es va començar a pagar de la manca de decisió catalanista. El pujolisme possibilista ho va fiar tot a uns pactes de la Transició que van caducar al cap d’una generació. El problema va ser la incompleta recatalanització del país que, entre possibilisme i poc atreviment (Pujol era molt conscient que el colpisme niava en les estructures profundes de l’Estat i l’establishment), va deixar, literalment sols a l’escola i TV3, objectes, per tant dels atacs del supremacista nacionalisme espanyol, que consideraven que s’havia anat massa lluny i que esdevenien els darrers baluards que s’oposaven a la total assimilació lingüística i cultural.

Malgrat la típica retòrica de defensa de l’escola catalana, la Generalitat no va fer altra cosa que grans declaracions i copets a l’esquena als mestres. Tanmateix, la va deixar abandonada a la seva sort. Els mestres no són ximples, de manera que, en plens atacs atiats per Ciutadans i altres entitats profundament anticatalanes, la pressió creixent de la ultradreta (especialment entre els joves ressentits de les àrees metropolitanes, sovint pròxims a Vox), i que saltar-se la immersió comportava menys problemes que cedir a les pressions de l’entorn (de fet, no en comporta cap), han anat optant per descafeïnar el sistema, el gran secret a veus que un informe del Departament de la tardor passada va deixar en evidència: la reculada del català a les aules, més com a reflex que com a causa de la reculada del català a l’espai públic i privat.

En qualsevol cas, pensar que aquesta dinàmica es pot variar centrant-se exclusivament en l’escola és no haver entès absolutament res. La immersió s’ha de complir, evidentment, i ningú amb un mínim sentit comú professional o ètic ho hauria de qüestionar. Tanmateix, l’escola ha de ser només un ingredient més respecte al que hauria de ser una política global sobre la llengua. Cal una nova llei (i, sobretot, un nou paradigma polític) sobre el català. Una llei de drets lingüístics que asseguri l’ús del català a tots els àmbits, i que es faci complir. Una llei que impedeixi tota discriminació a qualsevol persona que vulgui ser atesa en català, i que comporti exclusió de l’àmbit públic i sancions dissuassòries a l’àmbit privat a qui no compleixi amb aquest dret.

I aquí, les pròpies institucions catalanes han estat les primeres a ser negligents. No és acceptable que un pacient no sigui atès en la seva llengua pel seu metge o el personal sanitari. Aquest principi suïcida de preferir la importació de professionals d’arreu del món disposats a treballar per un sou miserable i unes condicions precàries ha fet molt més mal que Ciutadans o Societat Civil Catalana dinamitant la convivència o magistrats malintencionats redactant sentències per damunt les seves possibilitats. No hauria de ser possible que en els plecs per a les licitacions públiques no hi hagi clàusules que obliguin a l’empresa adjudicatària a assegurar l’atenció en la llengua oficial del país (i que, com assenyala aquest pedaç de reforma de la llei de política lingüística vigent, faci del català la llengua “normalment emprada”).

De fet, en el projecte de llei de privatització dels serveis públics (coneguda com a Llei Aragonès, no aprovada en teoria, d’aplicació real a la pràctica), entre un munt de bones intencions, desigs d’inclusivitat i altres ensucrades declaracions programàtiques, enlloc sortia l’obligatorietat de l’ús del català. De fet, no hauria de ser possible que en els menjadors escolars, en les activitats extraescolars, la immersió no estigui funcionant. No hauria de ser possible que en qualsevol establiment privat, comerç, bar, restaurant, no només no puguis ser atès en català, sinó, com s’observa de manera creixent, es mostri una hostilitat en contra de la llengua sense que això comporti una sanció prou contundent per fer entendre que són comportaments inadmissibles.

Una llei d’aquestes característiques no pot guiar-se per les bones intencions, la bona voluntat de la gent o el voluntarisme dels parlants, sinó a partir de la determinació i la coherència d’unes institucions que creuen realment en el que defensen, i que cal que demostrin que la llengua és prioritària respecte a la temptació de salaris rebentats i precarietat generalitzada que expliquen, en bona mesura, com aquestes dues primeres dècades del segle XXI han estat catastròfics per a la llengua.

En el discurs catalanista sempre ha existit un abús del victimisme, com a excusa per no fer absolutament res. Si tenim una llengua minoritzada, el que cal és plorar menys i actuar més, amb contundència, amb iniciativa, amb determinació. És allò que sempre diu Màrius Serra: Català a l’atac!

Comentaris

  1. Icona del comentari de: LlunyDeCat a maig 20, 2022 | 22:29
    LlunyDeCat maig 20, 2022 | 22:29
    Vaig viure els darrers anys d'en Franco i la Transició. I vaig viure l'inici de l'ensenyament del Català a l'escola. I llegint l'article recordo quina era la Realitat que no relata l'article. La Realitat era (i és) que els Catalans havíem rebut a partir dels 60 una massiva colonització d'Espanyols. No pas de "Franquistes". La mala consciència "franquista" de què parla l'article no ho és pas. És "mala consciència dels Espanyols". L'article insisteix en el mite "Un Sol Poble" volent encara ocultar la Realitat d'una Nació Catalana Colonitzada massivament pels Espanyols. No fou pas el Franquisme el primer sinó que ve de lluny. Però voleu carregar la culpa als Franquistes per així barrejar Traïdors (Botiflers Catalans) i Espanyols (Feixistes, Comunistes, Anarquistes, etc). Perquè aquest és el nucli de la Gran Mentida de les elits Catalanes (siguin anarquistes, comunistes, socialistes, centristes o franquistes-botifleres): no hi ha pas Colonització, els Espanyols i llurs descendents són "Catalans", som un Sol Poble i tota la resta de collonades que només ells es creuen. La llengua no és pas dissortada i perseguida: ho són els Catalans. I les humiliacions i agressions que els Catalans reben per llur llengua no són pas del periode Franquista Espanyol. Són d'abans i d'enguany. I les miserables elits MAI no han pas defensat els Catalans i no faran. Com va dir en Junqueras: la llengua espanyola és patrimoni de Catalunya. No va pas dir dels Catalans però és el mateix.
    • Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a maig 21, 2022 | 13:55
      Català a l'escola i arreu maig 21, 2022 | 13:55
      Com sempre, LlunyDeCat l'encerta de ple. Gràcies
    • Icona del comentari de: M'agrada més el Flautista d'Hamelin a maig 21, 2022 | 20:22
      M'agrada més el Flautista d'Hamelin maig 21, 2022 | 20:22
      Ets molt pesat @LlunyDeCat i ja no aportes res. Sempre amb el mateix conte noucentista fals, confús i amb les mateixes paraules. Evoluciona una mica, home.
  2. Icona del comentari de: Anna C. G. a maig 20, 2022 | 23:12
    Anna C. G. maig 20, 2022 | 23:12
    Un article que va al fons de la qüestió. Cal parlar clar i català. Gràcies!
  3. Icona del comentari de: fat boy a maig 21, 2022 | 00:57
    fat boy maig 21, 2022 | 00:57
    I encara hi ha una altra cosa que no es diu. Truques a una empresa (per exemple el Banco Sabadell) i et surt una veu que et demana si prefereixes ser ates en catala o en xarnego. Demanes en catala i et surt un tio en xarnego, li dius posim amb algu que parli en catala, i ves quina casualitat, que els que parlen en catala resulta que estan sempre ocupats, es a dir que queden be amb la vianda al plat que es diu. L'altre dia vaig haver d'entendre'm en angles perque el fulano vivint a Catalunya no parlava catala pero angles si. Al menys em va quedar el consol de fregir-lo a ell i al seu puto banc en l'enquesta posterior.
  4. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a maig 21, 2022 | 07:32
    Veterà antifranquista. maig 21, 2022 | 07:32
    Se'ns va voler fer creure que ja s'havien assolit els objectius. Que tot ja estava endegat i perfectament bé. I els que no ho creiem erem un franquistes, uns retrògrads, uns pessimistes i no se pas quantes coses més. Ja ho estem veient. I ara el Poble no ho creurà, si li diuen que tot anirà bé.
  5. Icona del comentari de: Francesc Font a maig 21, 2022 | 08:31
    Francesc Font maig 21, 2022 | 08:31
    1982 o 83.Respecte de la demanda de català a Sant Coloma de Gramanet, recordo una manifestació de pares un dia immigrants, amb una gran pancarta que deia "Que el catalán no se quede en Sarriá", la foto d'aquesta pancarta va ser publicada a l'Avant, portaveu del PCC. Penso que tot just a Santa Coloma va estar una de les primeres escoles que van començar a fer classes en català... i també penso que som nosaltres qui hem retrocedit.
  6. Icona del comentari de: Anònim a maig 21, 2022 | 09:12
    Anònim maig 21, 2022 | 09:12
    L'estat putañol sempre ens anirà a la contra, però veure que aquí mateix els que han tingut el poder durant més de 30 anys no han fet res de res pel català fa mal. I són els mateixos que ara ens diuen que són els més indepes i els més catalans, i els més disposats a reventar-ho tot...
  7. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a maig 21, 2022 | 14:12
    Català a l'escola i arreu maig 21, 2022 | 14:12
    Potser ja n'hi ha prou de fer el ploricó i ara ens hauríem de dedicar a pensar què hem de fer CADASCÚ DE NOSALTRES (no la Generalitat, els partits, els demés, etc.) per aturar i revertir la davallada de la nostra llengua. Només que un 20% dels que s'esgargamellen lamentant-se de la situació i criticant els demés, deixessin de canviar de llengua davant els inadaptats, ja estaríem avançant. Si, a més deixessin de peixar els establiments físics i virtuals que no atenen en la llengua del país, encara més. Tampoc estaria de més fer-se soci de la Plataforma per la Llengua
    5
    Icona de dislike al comentari de: Català a l'escola i arreu a maig 21, 2022 | 14:12 123
    Respon
  8. Icona del comentari de: LlunyDeCat a maig 21, 2022 | 18:22
    LlunyDeCat maig 21, 2022 | 18:22
    Any 1978. Setembre. Decret d'Ensenyament Obligatori del Català a totes les escoles de CAT. Les escoles de l'Eixample de Barcelona tenien una barreja d'alumnes Catalans i Espanyols. La mainada entre ells es deien Catalans i Castellans. Ells ho tenien clar si més no. Els pares dels alumnes Espanyols - llevat dels qui eren funcionaris o mestres Espanyols destinats a CAT - volien que llurs fills esdevinguessin Catalans. Les Associacions de Pares d'Alumnes varen pressionar els Mestres Espanyols i varen impedir-los boicotar la immersió lingüística malgrat el Manifest dels 2000 (recordeu en Losantos, Amando de Miguel, etc) contra l'entrada de la llengua catalana a les escoles. Fins i tot hi hagué casos de pares de la Guàrdia Civil que volien que llurs fills esdevinguessin Catalans a través de la llengua. Però les nostres miserables elits mai feren el que calia fer. I no ho faran pas ara perquè ni tan sols identifiquen la Realitat.
  9. Icona del comentari de: El Parlament Europeu es posiciona a maig 21, 2022 | 20:35
    El Parlament Europeu es posiciona maig 21, 2022 | 20:35
    El Parlament Europeu ha exigit al Govern de Catalunya que compleixi les sentències judicials. Ho ha fet després de l'esmena presentada per l'eurodiputada Maite Pagazaurtundua. L'Eurocambra exigeix que la Comissió actuï contra "les entitats subestatals" que no compleixin amb "la responsabilitat judicial, la independència del Poder Judicial i l'execució de les resolucions judicials". «De la mateixa manera que la Unió Europea ha actuat en els casos dels ajuntaments que van declarar "espais lliures de LGTBI" a Polònia, hauria d'actuar en el cas de Catalunya, on hi ha sentències que el govern ultranacionalista tampoc vol acatar», ha subratllat la eurodiputada Maite Pagazaurtundua.
    223
    Icona de dislike al comentari de: El Parlament Europeu es posiciona a maig 21, 2022 | 20:35 2
    Respon
  10. Icona del comentari de: LlunyDeCat a maig 21, 2022 | 21:59
    LlunyDeCat maig 21, 2022 | 21:59
    Allò que cal és iniciar un Boicot total, permanent i exhaustiu contra la llengua dels Espanyols. Llengua imposada pel terror i la violència als Catalans. Quan les nostres elits facin aquesta crida al Boicot a l'Espanyol, aleshores començarà veritablement el Procés cap a la Independència. El Boicot vol dir: rebutjar parlar i escriure Espanyol. Parlar amb algú que et parla Espanyol. No respondre a ningú que et parla Espanyol. No veure tvs, no escoltar ràdios, no llegir llibres, diaris ni revistes en Espanyol. No veure films en Espanyol. El Boicot cal que tingui també la part econòmica: boicot a tots els productes dels Espanyols. El més sorprenent és que aquest "Boicot" ens el fan des de fa anys i panys els ... Espanyols. Lectors Catalans: imagineu una vida sense la llengua dels Espanyols. És el paradís ! La vida dels Catalans fóra millor sense els Espanyols.
  11. Icona del comentari de: LlunyDeCat a maig 21, 2022 | 22:19
    LlunyDeCat maig 21, 2022 | 22:19
    Els eterns debats sobre la llengua catalana són eterns perquè són estèrils. Molt poca gent ha fet el que cal. En Xirinacs ja als 70 en plena dictadura dels Espanyols es negava a parlar Espanyol. La llengua catalana és l'únic signe d'identitat dels Catalans. I les elits catalanes sempre malden per endormir-los amb la llengua. Per això cap agressió i humiliació originada per un Espanyol o altre Estranger a CAT ressona al Parlament o al Govern de la Colònia. Fa molts anys que metges, policies, botiguers, personal d'administracions públiques, etc, agredeixen els Catalans per parlar o exigir el català. I MAI han fet res per defensar-los. I volíeu que aquests miserables us duguessin a la Independència ??? L'article malda per amagar la Colonització quan escriu (citan en Candel) que el 1975 la majoria de la població de CAT havia nascut fora. Déu meu ! Sempre amagant allò que la canalla a l'escola del 1978 anomenava obertament "Catalans i Castellans". Però per a les miserables, covardes i mediocres elits catalanes, la Realitat és massa per gestionar. Aleshores s'inventaren tots els eslògans patètics i mentiders que ens han dut a la catàstrofe social actual on quan arribes al Prat ja t'adones que allò no és pas CAT i que ni tan sols sents parlar català. Si parles català al taxista s'emprenya i el mateix al lloguer de cotxes. Viviu en una Gran Mentida que simplement és un Suïcidi lent i segur com a Nació. La llengua i els calers són les dues claus per fer fora els Espanyols. Boicot a llur llengua i a llurs impostos. I boicot a llurs productes. Teniu les eines però per evitar el conflicte preferiu suïcidar-vos.... amb les vostres elits.
  12. Icona del comentari de: Ella a maig 21, 2022 | 22:58
    Ella maig 21, 2022 | 22:58
    Perquè no em publiqueu el comentari?
  13. Icona del comentari de: LlunyDeCat a maig 21, 2022 | 23:15
    LlunyDeCat maig 21, 2022 | 23:15
    La prova que les elits catalanes són miserables ha estat avui mateix amb la final del Barça-Lyon. L'Ajuntament i el Barça han muntat una pantalla gegant al carrer i tot el partit ha estat narrat en la llengua dels Espanyols.... I malgrat que TV3 també ho feia. Les Elits es caguen en la llengua i en els Catalans. I ho vénen fent des de fa segles. No és pas des del Franquisme. A final d'any farà 44 anys del Decret d'Ensenyament del Català i cal ésser una colla de retardats per tenir el que tenim enguany i que cap miserable membre de l'Elit es planyi i faci alguna cosa. Jo m'haguera anat a casa o a prendre una cervesa i no haguera pas aguantat un partit narrat en Espanyol. Però és clar, una gent i unes elits que li donen la Creu de Sant Jordi a un Traïdor i Feixista com en Samaranch, no poden pas fer-ho millor.
  14. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 22, 2022 | 00:02
    Luisnomeacuerdo maig 22, 2022 | 00:02
    Pues no amigo Javier, se avecinan tiempos malos, pero que muy malos para los fascistas independentistas de tractoria, así que no estaría de más que moderaras tu odio hacia tus compatriotas españoles.
  15. Icona del comentari de: LlunyDeCat a maig 22, 2022 | 03:47
    LlunyDeCat maig 22, 2022 | 03:47
    Per tal de copsar el nivell de les nostres elits només cal llegir l'entrevista a la Gabriela Serra a Vilaweb (https://www.vilaweb.cat/noticies/gabriela-serra-anti-otan/). Diu dues coses claus: afirma que el responsable de la Invasió Russa d'Ucraïna és ... l'OTAN i la segona que no vol pas Exèrcit Català. Fa basarda tota l'entrevista. I la Gabriela Serra pertany a les elits catalanes encara que siguin les de l'esquerra i independentista. Els Catalans amb aquesta colla de carallots acabaran desapareixent i ni tindran Llengua, ni Policia ni Exèrcit ni Calers perquè els Espanyols els fotran tot. Però això sí: tots molt solidaris, parlant Espanyol quan cal i quan no cal i aguantant agressions, humiliacions, robatori i misèria.
    • Icona del comentari de: Ets un pesat @LlunyDeCat a maig 23, 2022 | 03:44
      Ets un pesat @LlunyDeCat maig 23, 2022 | 03:44
      I només dius xorrades.
  16. Icona del comentari de: Culer. a maig 22, 2022 | 09:08
    Culer. maig 22, 2022 | 09:08
    Lluny de Cat. He anat a veure el partit. I,en sentir que la llengua de la retransmissió era la castellana, he marxat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa