Assaltar capitolis

"Si en comptes d'un violent racista fos una dona negra la que posa els peus a la taula d'un despatx del Capitoli?"

És bo o dolent assaltar capitolis? El sempre provocador Manuel Delgado penjava a Facebook una foto (aquella on es veu un seguidor de Trump assegut a un despatx del Capitoli, amb els peus sobre la taula) i es preguntava:“Llàstima que no sigui dels nostres, perquè la idea no és dolenta. Si, per exemple, els assaltants fossin negres i el que està assegut aquí fos una xicana, doncs igual…”.

Delgado provoca i obliga a anar més enllà del lamentable espectacle interpretatiu dels fets del Capitoli per part de la púrria més nostrada: el PP comparant el Capitoli amb “Rodea el Congreso”; Ciutadans amb el moviment independentista, mentre Antena 3 segueix donant veus a feixistes mentiders en horari de màxima audiència. Per una altra banda, i en resposta a aquesta ofensiva interpretativa de la dreta, l’esquerra i l’independentisme, a la defensiva: “no, Rodea el Congreso no va entrar”; “va ser pitjor Jusapol”; “els independentistes som pacífics, mai un paper a terra”; “no hem ocupat mai un hemicicle”, etc, etc. i un altre cop l’esquerra, el sobiranisme i els seus entorns a la defensiva mentre la dreta i l’extrema dreta marca el pas.

La dreta i l’extrema dreta espanyola aconsegueix culpar i acorralar l’esquerra i el sobiranisme fent servir uns fets protagonitzats per un moviment de dreta i d’extrema dreta. I la manera de fer-ho és centrar-se en la forma (assaltar institucions està lleig) i oblidar completament el fons de la qüestió (els que van assaltar el Capitoli ho feien per defensar les mateixes tesis que aquí defensen polítics de Vox, PP i Ciutadans). I l’estratègia funciona i l’esquerra i el sobiranisme ha sortit en massa a refusar la forma sense entrar en el fons, sense atrevir-se ni tan sols a preguntar-se que és el realment greu: assaltar el Capitoli o que els assaltants siguin uns feixistes, xenòfobs, racistes, i masclistes? En comptes de fer-nos aquesta pregunta, els que aquí a Espanya són feixistes, xenòfobs, racistes i masclistes obliguen la resta a mirar la forma i no parlar del fons, que en el fons és -crec- el que està proposant Delgado amb el seu comentari.

Si en comptes d’un violent racista fos una dona negra la que posa els peus a la taula d’un despatx del Capitoli? Algú dirà que no hi ha ni “nostres” ni no “nostres”, que tota irrupció a les institucions del poder establert han de ser condemnades de la mateixa manera i que assaltar Capitolis (o parlaments, o el que sigui) està sempre igual de malament, ho faci qui ho faci. Sí? De veritat és el mateix? I llavors perquè quan ho fan els negres, els pobres, els desnonats, els bombardejats, els llargament oprimits, són rebuts amb una pluja de bales, però quan ho fan els racistes, feixistes i xenòfobs, la policia els obre la porta?

Sincerament, m’agradaria viure en un món on no calgués mai ocupar res: ni Capitolis, ni parlaments, ni oficines bancàries ni fer manifestacions, ni res de tot això. M’agradaria que les institucions d’intermediació política servissin per donar resposta als anhels i necessitats de tots els membres de la societat. M’agradaria, per exemple, poder confiar en el sistema judicial, en les forces de seguretat, en els partits polítics, en els periodistes… però cada dia m’ho posen més difícil. No cal que faci la llista, oi? En un món ideal on totes aquestes institucions funcionessin, seria deure de qualsevol ciutadà decent condemnar qualsevol intent de subversió d’aquestes, les perpetri qui les perpetri. Lamentablement, però, aquestes institucions no funcionen, estan segrestades i cada cop és més difícil pensar en què puguin ser reformades. Jo només us dic que quan recordo que gent com Jordi Cuixart passa Nadal entre reixes, em vénen ganes d’ocupar moltes coses. I quan veig que visc en un país on les elèctriques apugen impunement el preu de la llum passant per damunt la salut de milions de persones, em vénen moltes ganes d’ocupar coses. No ho puc evitar. I no puc evitar posar-me de molta mala llet quan l’esquerra que fa quatre dies deia que calia nacionalitzar les elèctriques avui es dediqui a fer tuits i poca cosa més.

Potser si els governs i les institucions són tan inútils per preservar els drets de la majoria i només serveixen per blindar els privilegis d’una minoria lladre i corrupta, els moviments emancipadors haurien de debatre sobre si “la idea no és dolenta”, com diu Delgado. Jo no ho sé. Però tinc ben clar que renunciar a pensar (com fa gran part de l’esquerra nostrada) és obrir-li el camí als feixistes. Ells no dubtaran a arrasar amb el que calgui quan tinguin l’oportunitat. És històricament així. Com històric és el fet que la pressa de la Bastilla del 14 de juliol de 1789 és una fita de la qual no ens hauríem d’avergonyir mai. Segur que se m’escapen coses. Però ajupir el cap davant la dreta i l’extrema dreta, mai és una opció. A mi el que diu en Delgado em fa pensar, la veritat.

Comentaris

  ciutada del mon 12/01/2021 12:41 pm
  i al tal fachin res sense comentaris ' un revolucionari de pacotilla sudaca i xarnego que nomes va contra espanya, el iglesias es un espanyolista malvat pero el macario canadell, o el espot o la borras de dretes, ultra catalans i en el cas de macario canadell. lo mateix que xistorra xenofob i supremacista son sempre bons insulta sempre als que no pensa com ell, el xarnego sudaca aquest mai diu res de ningu catala de dretes ultra nazionalista ara si es espanyol encara que siga d'extrema esquerra com el garzon el de izquierda unida es un fatxa imperialista malvat en fi res a dir d'aquest pobre home sudaca.
  ciutada del mon 12/01/2021 12:35 pm
  i que noi gros, et tiraren d'holanda i et mandaren a la teua benvolguda espanya jajaja es ironia, per feixista i xenofob no noi gros, quan un holandes, homes amants de la llibertat, t'escoltaren parlant amb tant d'odi dels teus compatriotes , i futurs veins si es que algu dia aconseguiu la indapandenchia, clar, al carrer i cap espanya noi gros a l'europa del nord temple de les llibertats noi gros no volen ni fanatics, ni xenofobs ni intolerants es clar adeu noi gros, i pot anar-te amb l'altre feixista el suis tarat,al nou planeta descobert al sistema estelar alfa centauri, d'on pareix que han detectat unes senylas de radio, ah i ja no torneu mai mes a la terra es clar, la merda sempre millor a altre sistema estelar noi gros de res, de un ciutada cosmopolita, si no saps que es cosmpolita que crec que no truca'm abans de anar-te amb le faxa suis a altre planeta i t'informe de res.
  Bot 10/01/2021 4:58 pm
  L'extrema dreta i l'extrema esquerra tenen un sol amo, i compleixen les seues ordes. Així ha estat des de fa segles.
  Joanb 10/01/2021 11:57 am
  Ben cert que s’ha perdut la iniciativa davant de tanta ignominia de la dreta i l’extrema dreta. A veure quan espavilem i deixem d’anar a la defensiva. A diferència del que fan ells, cal que ens esforcem una mica i fem servir la intel·ligència, no ens hauriem de limitar a mirar només la superfície, sinó que ens hauriem de sentir obligats a arribar fins al moll de l’os. L’assalt del 23F i el referèndum de l’1O no pertanyen a la mateixa categoria de fets, és clar que no. La gent del 155 i el “a por ellos” són la que ha simpatitzat manifestament amb Trump. De què coi ens acusen ara? Aquests fanàtics volen fer creure que els molins de vent són monstres que cal matar amb la llança, que una gent que fa cua de manera pacífica per votar som terroristes perillosos i que està de sobres justificat que ens apallissin amb les porres, les pilotes de goma i els gasos lacrimògens, que ens empressonin i afussellin. No siguem babaus. A veure si espavilem d’una vegada ja.
  La tradicional combinación de desverguenza, promesas incumplidas y borregos 10/01/2021 11:50 am
  Business as usual ... Tout va trés bien, Madame la Marquise.
  Estimado Albano: 10/01/2021 9:38 am
  Sois muy especiales. Os queremos. El camino acaba de comenzar.
  Bot 09/01/2021 6:08 pm
  Trump, malo, caca!, Mao Tse tung, bueno, bonito, barato! Aquest és el nivell.
  44
  14
  Respon
  Es molt pesat i avorrit! 09/01/2021 5:42 pm
  Ramon! Escriu en altres llocs... es que carregues massa...
  Ramon 09/01/2021 2:45 pm
  A sota diuen que la diferència entre la revolta catalana i l'americana és que nosaltres som majoria. Doncs aquí hem vist mil i una revoltes d'extrema violència que ens les han justificades, aplaudides, enaltides, tota la premsa del costat dels revoltats sense preguntar-se si tenien o no la majoria de la població al darrere. N'hi havia prou amb què la revolta s'entengués com esquerranista.
  Bot 09/01/2021 1:52 pm
  El somni humit dels rentat de cervell (gràcies a Soros) de l’extrema esquerra és veure a tot arreu l’extrema dreta i viceversa. I ho diu un d’esquerres de tota la vida.
  Francesc Font 09/01/2021 10:54 am
  En el cas de l’assaltament del Capitoli, la gran pregunta no és què hauria passat si qui estigués amb les potes damunt de la taula hagués estat una dona negra, si no si una dona negra hauria pogut arribar allà. És a dir. Si els assaltants al Capitoli haguessin sigut bàsicament negres, barrejats amb algun xicano, o sigui, éssers evidentment inferiors ¿l’actuació dels defensors de la llei: policia i guàrdia nacional, hauria estat la mateixa que davant d’una massa de “caucàsics”? I a mes de radical extrema dreta, evidentment.
  Ejpañol 09/01/2021 10:48 am
  El Biden va dir que els fets del Capítol freguen la sedició, si haguessin passat davant del departament d'Economia de Califòrnia sense entrar a l'edifici, sense morts, cantant cançonetes però al dalt de dos vells Nissan patrol, doncs 9 anys a la presó per sedició
  Gonzalo 09/01/2021 6:55 am
  Tanto rollo para acabar diciendo que si lo hacen los míos esta muy bien. Y si lo hacen los que no piensan como yo, esta muy mal. Se nota que no acabaste la universidad. Como el fuigpelmont. Tal para cual.
  177
  171
  Respon
  fat boy 09/01/2021 2:18 am
  Jo hi veig tres diferencies fonamentals, 1) Els independentistes teniem una majoria parlamentaria, els del Trump, no (i a mes, anaven armats) i 2) el mamarratxo del a por ellos espanyol en sa vida s'ha presentat a unes eleccions, l'america al menys n;havia guanyat unes i 3) A Trump el poden ficar a la preso, al Borbo no.
  57
  12
  Respon
   Ernest 09/01/2021 9:43 am
   Yo veo tres incoherencias fundamentales en tu discurso sectario y NAZIonalista, 1º la mayoría parlamentaria no es la mayoría social. De hecho Trump, tiene mas porcentaje de votos sobre población que los nazis en Cataluña. Incluso aunque los nazis en Cataluña fueran mayoría social, seguirían siendo una minoría en España y España debería defender a las minorías perseguidas en aquella parte del país, de igual forma que el que todos los pedófilos de España se juntaran en un pueblo para obtener la mayoría política del ayuntamiento, no le daría derecho ni legitimación, ni a la democracia opción de dejar desamparados a sus victimas 2º no se que tiene que ver el "mamarracho" (Sic) con que fascistas asalten las instituciones en Cataluña o EEUU, 3º Tampoco se que tiene que ver el "Bombón" con el culos y las témporas. Aquí los lideres NAZIonalistas que alentaron es asalto a las instituciones son los que fueron juzgados y condenados (con toda lógica) y supongo que allí harán lo mismo, si los encuentran.
   72
   123
   Respon
    Gali Boadella Montserrat 09/01/2021 5:32 pm
    un buen ejemplo de ensalada mental
    fat boy 09/01/2021 2:56 pm
    Ha, ha, ha. Ernest, les expectoracions dels feixistes m'homoren. Continua aixi.
    16
    10
    Respon
     Ernest 10/01/2021 6:36 am
     y a parte del argumento ad hominen del facha el que no bote, lo de siempre con los intolerantes fanáticos y totalitarios, A falta de argumentos, insultos.
    El problema eterno de Spain is pain y del Lolo-lolo, su hinno NAZIoná: O Nazis o ná, na de na. 09/01/2021 10:51 am
    Los nazis en Catalunya y en el Reino de Ispain siempre han ido e iran de la mano de los franquistas, los fascistas y los falangistas. O sea que Ciudadanos Colonos siempre irá de la mano del PpsoE y de VOX. Es otra herencia más, junto al corona-virus borbónico, de vuestro glorioso alzamiento NAZIonal.
    56
    10
    Respon
     Ernest 10/01/2021 6:34 am
     la ignorancia es atrevida y la estupidez aun mas. Si lo aderezamos con fanatismo e intolerancia y el hecho de que ningún cagado se huele su propia mierda, llegamos a la explicación de porque los NAZIonalistas en España son incapaces de reconocer la realidad de su trasfondo ideológico.
     19
     15
     Respon
      Reino de Borbonia-Francoland 10/01/2021 12:03 pm
      Querido Ernest, deja de lado por un momento tu muy bien formado espíritu NAZIonal y, mirándote al espejo, repite contigo mismo: "la ignorancia es atrevida y la estupidez aun mas. Si lo aderezamos con fanatismo e intolerancia y el hecho de que ningún cagado se huele su propia mierda, llegamos a la explicación de porque los NAZIonalistas en España son incapaces de reconocer la realidad de su trasfondo ideológico."
  Ramon 09/01/2021 12:46 am
  No fa gaire el chavista aquell espanyol de la cua va cridar a posar setge al parlament espanyol. Aquí ho vam viure al nostre, amb els anomenats "indignats" agredint els representants del poble i intentant impedir-los l'accés a la cambra. Barcelona és un infern cada vegada que una sentència judicial ordena retornar a llur propietari un local envaït. Per no parlar dels cristos sindicals. I en tots aquests casos, se'ns enalteix el revoltat i criminalitza el policia. El dret a la violència no el té ningú. El dret a la protesta, tothom.
  Luisnomeacuerdo 08/01/2021 11:02 pm
  Tic tac tic tac el lovox acecha a los borreguetes groñordos y lo sabéis. El fachincito quiere un puesto .
  33
  23
  Respon
  Ramon 08/01/2021 10:54 pm
  El més greu del que ha passat a Amèrica no és la revolta sinó el frau. Si el frau que s'ha constatat, exactament el mateix, s'hagués produït en sentit contrari per fer guanyar Trump, revoltes també n'hi hauria hagut però llavors ens les haurien enaltides, els morts d'ahir serien màrtirs, i els policies que els van abatre, assassins.
  Ramon 08/01/2021 10:45 pm
  Per què els contraris a la recent llei espanyola d'eutanàsia no tenen dret a armar els cristos que armarien els que la defensen, si un futur govern espanyol la derogués? Que potser les esquerres tenen el dret en monopoli a la revolta, l'aldarull, la violència, l'agressió, la trencadissa i la cremadissa? Doncs certament així ha sigut durant dècades. Però pinta que the times they are a-changin', progres.
   fat boy 09/01/2021 2:31 am
   Perque els contraris a l'eutanasia volen dictar als altres com s'han de comportar en un assumpte que no els afecta (del que no n'han de parir res, dit en el pus bell catalanesc que al mon sia), en canvi, els favorables no obliguen a ningu. Es per aixo, no se si ho entens. Es com el divorci, l'avortament o menjar entrecots pel Divendres Sant.
    Ramon 09/01/2021 1:57 pm
    El problema amb l'eutanàsia és el que pot colar-se per la porta que s'obre. Mira Holanda. En un context on els progres fan un heroi -i candidat electoral- aquell record Guinness de sedacions terminals a avis, el Dr Montes, un context on es fan manifestacions pel sacrifici del gos Exkalibur però no pels milers d'avis morts en unes condicions que, d'haver estat els sociates a l'oposició, ja s'hauria rodat una pel·lícula de denuncia que coparia els propers Goya, una llei com la votada dies enrere fa feredat.
     fat boy 09/01/2021 2:52 pm
     Mira, punxes en os perque jo he viscut 20 anys a Holanda precisament aixi que ja et puc dir que l'eutanasia esta mes vigilada que el frau a Hisenda, que ja es dir.
    Ramon 09/01/2021 1:49 pm
    Respecto el cristià que rebutja l'avortament des del minut 1 de l'embaràs. I per descomptat que també respecto que pugui defensar-ho, mobilitzar-se, fer agit-prop i fins i tot dir-nos monstres, assassins, a qui no som d'eix parer. Però, entén-me, jo que com la majoria de la població admeto l'avortament en les primeres setmanes també tinc per monstres, per assassins, els responsables dels avortaments de vuitmesons que es practicaven a Barcelona. Aquelles pràctiques també les hauríem d'haver permès a qui les volgués?
    Ramon 09/01/2021 1:44 pm
    No, no, no pots posar aquestes quatre coses dins un mateix sac. Hi estic quasi al 100% d'acord en el tema de l'abstinència. D'acord amb matisacions en el tema del divorci. Bastant en desacord en l'eutanàsia. I completament en desacord en l'avortament: qui hi està en contra té tot el dret del món de lluitar i d'intentar convèncer perquè no sigui legal. No dic que se'ls hagi de fer cas per força. Només dic que tenen tot el dret de defensar ses posicions com a norma general.
     fat boy 09/01/2021 6:29 pm
     Em sembla que no ho has entes. Es democratica la legislacio que permet que la gent pugui fer el que vulgui sense obligar a ningu i menys si ni els va ni els ve als altres. Per exemple, permetre el matrimoni homosexual per a mi es legitim perque com deia Jefferson does not steal my wallet nor breaks my leg, perque no m'incumbeix perque no soc homosexual i perque ningu m'obliga a casar-me amb cap homosexual. En el cas de l'avortament no es ja que no s'obligui a ningu a avortar, es que, com que soc un home, es impossible que aixo m'afecti. Pel contrari es antidemocratica la legislacio que obliga a tothom a fer el que els rota a alguns i a imposar-los la seva manera de veure la vida. Es el cas de l'eutanasia pero tambe als que vulguin, per exemple que les dones no puguin votar, que els negres siguin reduits a l'esclavatge o que als jueus se'ls extermini. Si alguna dona creu que nomes els homes han de votar (n'hi ha hagut alguna, la progre Victoria Kent, per exemple) doncs ja s'apanyara, si algun negre es vol apuntar al KKK es molt lliure i si algun jueu es vol fer del Partit Nazi (algun n'hi va haver) doncs el mateixm, el que no es permisible es que imposin aquesta manera de pensar a tothom, i menys a qui els afecta directament. Finalment tots aquests punts de vista sectaris, irracionals i antidemocratics estan amparats per la llibertat d'expressio pero la seva imposicio per mitjans coercitius i fins i tot armats han de ser destruits sense contemplacions, perque al final uns bandarres armats diuen que volen matar a 26 milions i en lloc d'un consell de guerra i una cadena perpetua obtenen un concert de xiulets i de mirar a una altra banda.
  Ramon 08/01/2021 10:42 pm
  La revolta americana en si mateixa em sembla justa. Hi ha hagut frau. Tenen raó per estar com una moto. Cosa que no significa que s'hagi d'aprovar qualsevol violència, assaltar edificis públics o propietat privada. Però, escolta, quan tot això ho fan des de la ideologia oposada bé que ens ho enalteixen, tant si hi ha raó per la revolta, com si no.
   Joan de Terrassa 10/01/2021 10:23 am
   Ramon, d'on treus tu que ha hagut frau?
   Jo 09/01/2021 9:01 am
   I tu com collons afirmes ixo del frau, au va.
    Ramon 09/01/2021 2:42 pm
    Jo per les informacions que TV3 no ha donat entenc que hi ha hagut frau. No sé si determinant. Però l'important és que els revoltats així també ho creuen. I lògicament protesten perquè consideren que se'ls ha robat la victòria. És que potser aquestes revoltes, aquests assalts d'espais públics o privats només són lícits quan combreguem amb la ideologia dels revoltats?
  Bot 08/01/2021 10:22 pm
  El que s'ha de derrotar és el feixisme i el comunisme, d'acord?
  22
  10
  Respon

Nou comentari