El nacionalisme espanyol tendeix a barrejar la grandiloqüència amb l’esperpent; l’entotsolament de l’orgull ferit, amb la falta de mesura. Per això, les seves accions i declaracions solen implicar una retòrica exagerada, una gestualitat sobreactuada i una actitud de menyspreu envers aquell a qui considera inferior.

Les declaracions del president del PP de la setmana passada, en què pressionat pel monstre mediàtic que Aznar es va dedicar a engreixar dues dècades enrere, sobre l’existència d’un suposat Apartheid lingüístic a Catalunya escenificat a partir de la immersió i de les maniobres (eixorques) per salvar-la, no deixen de ser una bona mostra d’aquest nacionalisme a mitges entre la honra de Calderón de la Barca i la generació ressentida del 98. En el fons, el PP, com C’s (aquesta formació creada amb aportacions de les elits postfranquistes) i, darrerament, la nova generació de Vox (el braç polític d’uniformats i togats i expressió actualitzada i neoliberalitzada del franquisme de sempre) no representen sinó aquest nacionalisme sobreactuat que reivindica el dret a menysprear públicament el català, al dret a tot aquell que es reivindica espanyol a desconèixer una llengua i tot allò del que consideren inferior.

El nacionalisme espanyol, especialment a partir de l’esmena a la totalitat que va rebre arran del procés independentista, s’ha acostumat a la màxima goebbelsiana de repetir mil vegades que les víctimes són culpables, i que els catalans són totalitaris perquè es resisteixen a reconèixer la primacia lingüística i cultural del castellà i perquè es resisteixen a provincianitzar-se. En altres paraules, i com fa qualsevol persona, moviment, cultura o ideologia tòxica, que les víctimes d’una injustícia es mereixen el patiment per ser o existir. I per a això, no dubten a fer servir el clàssic recurs de la deshumanització envers aquells a qui consideren inferiors, objecte de menyspreu i no subjectes de ple dret. Els catalans, especialment durant els darrers anys, en plena descomposició de la cleptomonarquia borbònica i postfranquisme togat, ha engegat una campanya d’atribució d’un seguit de característiques essencials, gairebé “racials”, als catalans: nazis, lazis, cobardones, totalitaris, violents, peor que los etarras, egoístas, insolidarios… No importa la incoherència de les premisses, sinó l’efecte de generar rebuig a qui, en el fons, qüestiona l’ordre postfranquista d’un estat que, durant dècades, va ser capaç de simular ser una democràcia, i que quan ha vist perillar l’hegemonia dels hereus de 1939, literalment, ha embogit.

La darrera atzagaiada ha estat l’acusació que la Generalitat ha creat un règim d’Apartheid contra els ciutadans que tenen el castellà com a primera llengua. Que el sistema d’immersió del català (aquella mena de quimera que, simplement no s’ha aplicat mai de manera seriosa) és una eina totalitària. De fet, bona part de l’ofensiva contra l’autonomia del país i la seva essència reflectida en un afer tan sensible com la llengua, té a veure amb l’escola catalana, un dels escassos àmbits on la Generalitat va intentar fer alguna cosa (amb resultats, com s’ha vist, més que migrats a causa, sobretot, de la timidesa amb què es va aplicar). Van ser les entitats de defensa del castellà –la majoria de les quals connectades amb el món de la política, o de les elits funcionarials i empresarials espanyoles a qui molestava la presència pública del català i la seva pugna perquè la llengua tingués un estatus d’igualtat respecte l’espanyol– la punta de llança d’una catalanofòbia que en el fons, no és més que un dels eixos identitaris del nacionalisme espanyol i els seus servidors polítics.

És molt dur haver de barallar-se per demostrar que dos més dos fan quatre, o què, tot parafrasejant Carod Rovira, ens diem Josep Lluís aquí, i a la Xina Popular. Tanmateix, la comparació històrica amb l’Apartheid serveix per demostrar precisament el contrari del que pretenen els acusadors-inquisidors. L’Apartheid va ser tot un conjunt de lleis promulgades a Sud-Àfrica amb la intenció d’establir un sistema de discriminació legal sistèmic de la minoria colonial europea en contra de la majoria africana autòctona. Tanmateix, aquest Apartheid no era una causa, sinó un instrument per sotmetre un col·lectiu nacional, lingüístic i cultural, perquè partia de la premissa que hi havia persones que, pel sol fet de tenir unes característiques racials i culturals determinades, tenien més drets que altres. I a Catalunya, es miri com es miri, la crua realitat és que els catalanoparlants estan discriminats, perquè, a diferència dels qui tenen l’espanyol com a primera llengua, no tenen el dret a fer servir la seva llengua en tot context i circumstància. Els espanyols residents a Catalunya tenen el dret a ignorar el català i exercir la seva existència monolingüe sense la més mínima violència. Els catalanoparlants no poden exercir el dret a viure en català de manera exclusiva o a ignorar completament l’espanyol. De fet, no tenen reconegut ni el dret a què els atengui el metge en català, a ser jutjat en la seva llengua o, ni tan sols a què et serveixin un cafè sense haver de barallar-s’hi. L’asimetria constitucional és clara: l’espanyol és una llengua que tothom té el dret a fer-la servir i l’obligació de conèixer-la. Els catalanoparlants es troben objectivament, per contra, en un graó inferior. Els parlants de l’espanyol poden viure en la seva llengua. Els catalanoparlants, no. I, a més, a l’Espanya d’avui, aquests darrers han de patir nombroses humiliacions quotidianes a mans, especialment, d’una població que es comporta com a una elit colonial, i fa servir el menyspreu cultural com a una eina de sotmetiment. I ataquen, insulten, menyspreen, difamen sense que cap persona amb lideratge social o polític s’atreveixi a censurar actituds hooliganistes com les de Lambán, Arrimadas, Espinosa de los Monteros, Ayuso, Feijoo o qualsevol altre oportunista o cínic que desitja ser aclamat per la plebs. 

Certament, bona part del nacionalisme català ha caigut en el parany d’abusar d’un victimisme woke que no porta a cap qualsevol altre lloc que l’esterilitat política i cultural. Certament, en les darreres dècades, i amb el suposat retorn de la democràcia (com a historiador discrepo completament d’aquesta premissa, perquè Espanya, ni tan sols durant el període republicà, mai no ha estat una “democràcia plena”, ni tan sols mínimament equiparable a la dels països occidentals) es va fer un ingent esforç de recuperació cultural. Tanmateix, aquest esforç va ser fruit del voluntarisme, no pas d’una decidida voluntat institucional. Al cap i a la fi, la llengua o la identitat mai no ha gaudit d’un mínim suport institucional, o de prou fermesa.

La responsabilitat, per tant, recau també en el nostre propi país. Convé canviar el país i ser més quebequesos, és a dir, mantenir una decidida voluntat (que inclou també fer servir qualsevol mena d’autoritat pública per desafiar aquesta asimetria de drets) per fer del català i de Catalunya (i com reclamava Ferran Soldevila) un país normal. En aquest sentit, cal deixar de buscar constantment l’aprovació dels opressors, per potser assenyalar-los i combatre’ls, que és el que cal quan hom s’enfronta a aquells que reivindiquen menys drets a qui considera inferior. La por al trencament de la convivència ha de desaparèixer, perquè la convivència ja s’ha trencat per la part de dalt, per part de les elits colonials que reclamen el dret a una Catalunya sense català. Per tant, potser ens cal una mica més de Franz Fanon i erradicar aquest intent patètic de semblar més simpàtic a còpia de renúncies. Si no els agrada el català, potser que es tapin les orelles. O que marxin, que trobaran molts països on no hauran de sentir parlar català.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Doncs a juny 10, 2022 | 20:56
    Doncs juny 10, 2022 | 20:56
    Com sempre, excel·lent.
  2. Icona del comentari de: Ricard a juny 10, 2022 | 21:23
    Ricard juny 10, 2022 | 21:23
    I tant que hi ha apartheid, i els negres som nosaltres.
  3. Icona del comentari de: Narcís a juny 10, 2022 | 23:12
    Narcís juny 10, 2022 | 23:12
    Deformar/ tergiversar, en fi, capgirar i falsejar tot adulterant fets, casos o esdeveniments quins fossin .. és la professió única i exclusiva que dominen aquests malvats ( cal desglossar tanta mentida, tant engany, tanta falsedat, tanta fal·làcia . . tanta infàmia, tanta difamació . . tanta injúria i tanta calúmnia dita i exercida per aquesta gent contra Catalunya, contra l' existència de Catalunya i mateixos PPCC ? ) ! PD : i no es confongui l' autor, no ens hi tenen com inferiors sinó ben al contrari " sempre s'han tingut inferiors ells " i, allò pitjor, sempre s'hi tindran ( per això ens hi volen de sa ètnia cultural .. perquè no excel·lim, no sobresortim, no brillem més que ells, sent com som catalans ensems amb tota la història de nostra mil·lenària nació, que sempre han volgut i continuen silenciant àdhuc pel que fa a l' espanya que tant diuen d' estimar ! ) , si més no, majoria de populus populi o plebs que no els ben situats a la vora del poder, poder amb l' espoli/ diners que ens fumen i .. ni així !
  4. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juny 10, 2022 | 23:54
    Luisnomeacuerdo juny 10, 2022 | 23:54
    Los mayores exponentes de discriminación lingüística es la que hacéis los fascistas independentistas de tractoria con vuestros compatriotas españoles que no quieren plegarse a vuestras neuras lazinazis.
    • Icona del comentari de: fat boy a juny 12, 2022 | 12:22
      fat boy juny 12, 2022 | 12:22
      ...O al reves te lo digo, para que me entiendas.
    • Icona del comentari de: fat boy a juny 12, 2022 | 12:28
      fat boy juny 12, 2022 | 12:28
      "Pero ara voste es un subdit del Tercer Reich!". Viktor Laszlo "Mai no he acceptat aquest privilegi". De "Casablanca".
  5. Icona del comentari de: Catalanet a juny 11, 2022 | 00:16
    Catalanet juny 11, 2022 | 00:16
    Més enllà del que diu l'article, aquest autor, igual que molts altres, cau en la trampa de referir-se amb tota normalitat al "espanyol" en comptés de fer-ho al "castellà". No anem bé
    • Icona del comentari de: fat boy a juny 12, 2022 | 12:24
      fat boy juny 12, 2022 | 12:24
      Com ja deia molt be l'enyorat Perich sobre una proposta de Camilo Jose Cela "El espanol o castellano es el idioma de los espanoles...o castellanos!".
  6. Icona del comentari de: ton c. a juny 11, 2022 | 08:37
    ton c. juny 11, 2022 | 08:37
    gairabè li compro tot l´article, i ara que faràn els hereus del franquisme, cridar als cascos blaus de la ONU, per posar ordre, pot semblar una atzagaiada, peró venint d´Espanya, estiguem atents,
  7. Icona del comentari de: Lagrimitas a juny 11, 2022 | 13:17
    Lagrimitas juny 11, 2022 | 13:17
    El día de la marmota. Y ahí fuera la gente pasa del tema. Cada día sois menos tic tac tic tac
    • Icona del comentari de: JordiP a juny 11, 2022 | 17:49
      JordiP juny 11, 2022 | 17:49
      Sefurament. com el volcà Chimborazo. Espereu i beureu. Portem massa generacions humiliats i arreconats per a oblidar.nos fàcilment.
    • Icona del comentari de: ton c. a juny 11, 2022 | 18:34
      ton c. juny 11, 2022 | 18:34
      que no ho sabìa que ara van amb piles els rellotges, o potser s´ha quedat clavat amb el franquisme, ui.
    • Icona del comentari de: fat boy a juny 12, 2022 | 12:30
      fat boy juny 12, 2022 | 12:30
      Encara passa mes de the Rock of Gibraltar. Excepte el Conyzalo que cada cop que sent la paraula sembla que li vingui una embolia.
  8. Icona del comentari de: BondiaCatalunya a juny 11, 2022 | 20:23
    BondiaCatalunya juny 11, 2022 | 20:23
    Reflecteix bé la situació actual. Ara, oblida un factor que alterarà, i molt (no sabem encara com), l'escenari. La dreta neofranquista de les espanyes és molt a prop de tornar al gobierno. Tret d'això hi ha un altre element que caldrà observar, i són les resolucions judicials europees. Cal veure fins a quin punt poden llimar les urpes de la repressió. Sigui com sigui, el més calent és a l'aigüera.
    • Icona del comentari de: fat boy a juny 12, 2022 | 12:35
      fat boy juny 12, 2022 | 12:35
      La dreta franquista es al govern des del 1939, nomes que el 1978 es va afaitar el bigotet d'alferes provisional.
  9. Icona del comentari de: Informeu-vos Sr. Historiador (de chichinabo) a juny 12, 2022 | 11:33
    Informeu-vos Sr. Historiador (de chichinabo) juny 12, 2022 | 11:33
    Espanya ha estat una democràcia plena fins al 2020. Parlem de The Economist, que és qui dóna els títols. Ara Espanya es considera una democràcia defectuosa juntament amb països occidentals com França, Estats Units, Estònia, Portugal, República Txeca, Itàlia, Bélgica, Polonia, Bulgaria, Croacia, Hungría, Moldàvia, etc. O sigui, que Espanya ha estat una "democràcia plena" alguna vegada (no mai) i sempre equiparable a països occidentals.
    • Icona del comentari de: fat boy a juny 12, 2022 | 12:41
      fat boy juny 12, 2022 | 12:41
      Ja ens agradaria estar la meitat de defectuosos que a Franca o Portugal. Digues als francesos que un jutge pot fer fora del parlament a diputats electes o espiar partits politics i associacions democratiques sense que ningu badi boca. Ils sont en republique, Monsieur, no com aqui.
      • Icona del comentari de: No ho entens, oi? a juny 12, 2022 | 16:25
        No ho entens, oi? juny 12, 2022 | 16:25
        França és com Espanya i Espanya està per sobre de Portugal. Si no estàs d'acord queixa't a l'Economist, però no donis per bones opinions sense cap fonament més que el teu adoctrinament nacionalista catalanet.
        • Icona del comentari de: fat boy a juny 12, 2022 | 18:35
          fat boy juny 12, 2022 | 18:35
          Pero tu saps on es Portugal?. Ho dic perque resulta que hi vaig viure uns quants anys, xarnego de merda. Va-te lixar filho de mãe.
          • Icona del comentari de: No ho entens, oi? a juny 12, 2022 | 20:34
            No ho entens, oi? juny 12, 2022 | 20:34
            A veure criptoxarnego maleducat. Que visquessis a Portugal un temps no vol dir absolutament res. Menys una simple opinió que ve d'un inútil com tu.
            2
            Icona de dislike al comentari de: No ho entens, oi? a juny 12, 2022 | 20:34 1
  10. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 12, 2022 | 17:04
    Pere Llimonera i Citronell juny 12, 2022 | 17:04
    Suerte que en Cataluña hay españoles de bien com yo que defienden la colonia a capa y espada, somos los ultimos de Filipinas y la metropoli no se acuerda de nosostros. Nos sentimos maltratados por Madriz y su gobierno de pandereta. Apa, bon dia.
  11. Icona del comentari de: ALcotan SL a juny 12, 2022 | 18:04
    ALcotan SL juny 12, 2022 | 18:04
    Yo no me voy a ir, como a ti te gustaria ....Sr.DiaZ....La historia esta llena de gente como tu..

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa