Ambició de poder

"La mala fama que té entre nosaltres la vocació de manar es deu al fet que el poder tradicionalment a Catalunya sempre l’han exercit els de fora i ha servit per reprimir-nos"

Als EUA hi ha una expressió representativa de la seva manera tradicional de contemplar la política. Poc més o menys és la següent: “Si tens un problema com a ciutadà, ves a veure el teu alcalde. Si no te’l resol, ves a veure el teu governador. Si tampoc te’l resol, ves a veure el teu senador o congressista. I si aquest tampoc ho fa, presenta’t a president”. A Catalunya, en canvi, si tenim un problema… fem una assemblea! 

Són dues formes de contemplar la relació amb el poder. Uns es consideren capaços de conquerir-lo individualment, els altres no concebem fer res al respecte sinó és en companyia de molta gent. És la diferència entre una mentalitat lliure i una altra de colonitzada. A partir d’aquí podem entendre el perquè de consignes que han fet fortuna en el món independentista. “Entre tots ho farem tot”, “Sols el poble salva el poble” o “lluites compartides”, són l’expressió de concebre la política com un ramat sense pastors. I segurament per això, sovint, se’ns menja el llop.

En canvi, la història ens demostra que mai no hi ha hagut cap moviment que hagi triomfat sense uns lideratges clars i amb una gran ambició de poder. Però a Catalunya això està mal vist. Qui sembli que vol manar rebrà totes les malediccions i cal dissimular-ho amb frases com: “qualsevol altre podria ocupar el meu lloc” o “si m’ho demanen, em presentaré com a candidat”. Tot ha de ser consensuat. Tenia raó Margaret Thatcher quan va afirmar que “El consens és l’absència de lideratge” i el definia amb aquestes paraules: “el consens és el procés a través dels quals s’abandonen tots els principis, creences, valors i polítiques tot cercant una cosa en la qual ningú creu, però a la que ningú s’hi oposa”. Una mena de roda del hàmster amb la que s’hi troben còmodes els que no aspiren a tenir el poder per canviar la història. A tot estirar, administren el dia a dia. No us sona aquesta música quan veieu l’actual govern de la Generalitat?

Suposo que la mala fama que té entre nosaltres la vocació de manar es deu al fet que el poder tradicionalment a Catalunya sempre l’han exercit els de fora i ha servit per reprimir-nos. Aleshores, ho veiem com una cosa perversa i que cal combatre. Si, a més a més, els de casa que teòricament haurien de comandar una miqueta, demostren ser uns ineptes, tenim l’escenari perfecte per tal que tothom vegi els polítics com uns éssers detestables.  

Sense ambició de poder és impossible guanyar mai res. Més d’una vegada, quan m’ha preguntat algun mitjà de comunicació espanyol per què sóc partidari de  la independència de Catalunya, he respost amb rotunditat “perquè vull ser amo a casa meva”. Naturalment, quan li dius això a una gent acostumada a l’”ordeno y mando”, els hi generes desconcert. És clar, com que ens consideren les seves minyones, no entenen que alguna d’elles es rebel·li i aspiri a ocupar un lloc de comandament.

Estic absolutament convençut que si voluntat de manar amb majúscules dels polítics catalans es reflectís en els seus gestos i declaracions, Espanya entraria en col·lapse. Malauradament, no van més enllà de la vocació de gestor. No demostren cap petit símptoma de voler conquerir el poder, quan en realitat la lluita per la independència de la Nació és una lluita pel poder. Qui el tingui serà qui mani. O ells o nosaltres. O amos o esclaus.

Comentaris

  adolf 12/10/2021 10:27 am
  I jo afegeria que qui vol consensuar-ho tot es que no vol assumir responsabilitats
  Luisnomeacuerdo 12/10/2021 10:44 am
  Feliz día de la fiesta nacional para santiago el descabalgado y demas lazinazis de tractoria. Viva España, viva el Rey, viva el orden y la ley y viva la Guardia Civil. A joderse paletos.
   Socjo 12/10/2021 7:50 pm
   ja t'has quedat satisfet, sapastre? Ets com un nen que truca al timbre d'una casa i es posa a correr.
  fat boy 12/10/2021 12:05 pm
  Jo diria que el problema es mes aviat l'abundancia de Capitans Aranya que produeix aquesta terra.
  Narcís 12/10/2021 12:43 pm
  No ho he acabat pas d' entendre , ço és, ens està dient que els catalans necessiten una mena de capità manaies per fer front a anihilador i espoliador espanyol sense ser reconegut o votat pel poble que diu defendre ? PD : això no seria un made in spain .. i, allò pitjor, posar-s'ho d'allò més fàcil a qui reté la força bruta i barata així les armes i l' ànim de vessar- hi sang innocent ? Nota : avui, ara i ací, tenim el MHP Puigdemont o president legal, legítim i lícit per a fer-lo costat democràticament i pacífica mitjançant el CxR ! Anotació al marge : òbviament fúmer fora un delinqüent de casa amb bones paraules i raonament no n' és possible .. aquí sí que un hom ha de preparar-se per a la guerra si vol la pau ! Incidència : ja n'hi ha prou de fúmer's amb els nostres que cerquen la llibertat de Catalunya ( tant de bo, dels PPCC ) siguin de partit quin fossin .. el que ens cal és " donar màxim suport a qui pateix/ pateixen l' exili " perquè tothom de portes enfora se n' adoni de l' absència total de democràcia que hi ha a aquest estat així com de la tirania que sofreix nostra nació, nació catalana !
  Francesc 12/10/2021 9:47 pm
  Exacte. No passen de vulgars minyones llepaculs amb sous estratosférics que no paga cap empresa. Per això s'han ficat en política, per parasitar el país en nom del partit i per benefici personal. Per això no cal tornar a votar la mateixa gent si és que volem un resultat diferent. Per lo únic que volen la unitat ERColaboracionista i JXSOU és per seguir xuclant de la mamella catalana tots els anys que puguin viure de parasitar i enganyar el país
  jg 12/10/2021 10:46 pm
  este señor es el de los pititos contra el himno? espot cni
  Pere IV 12/10/2021 10:52 pm
  Voler manar implica la ferma voluntat de fer triomfar les pròpies conviccions (no importa quines siguin), assumint amb coratge la possibilitat de fracassar i acceptant-ne la responsabilitat i les conseqüènies. Homes amb aquestes qualitats foren, als Estats Units, Washington i Lincoln; a Alemanya, Bismarck i Hitler; a Anglaterra, Cromwell i Churchill; A Rússia, Pere El Gran i Stalin. Els pobles capaços de donar aquesta mena d'homes, fan la Història; els que no, es limiten a patir-la.
  Decebudíssim. 13/10/2021 7:41 am
  No penssesiu pas, aixó. Una de les experiències més nefastes de la meva vida ha estat el presentar-me a les primeres eleccions municipals a la població on visc, i sortir elegit. Fou espantós veure com els companys de candidatura, unes persones de vàlua, uns excel·lents companys, es convertien en una mena de monstres, àvids de poder. Vaig dimitir i mai més no he votat ni penso tornar-ho a fer.
  Decebudíssim. 13/10/2021 7:41 am
  No penssesiu pas, aixó. Una de les experiències més nefastes de la meva vida ha estat el presentar-me a les primeres eleccions municipals a la població on visc, i sortir elegit. Fou espantós veure com els companys de candidatura, unes persones de vàlua, uns excel·lents companys, es convertien en una mena de monstres, àvids de poder. Vaig dimitir i mai més no he votat ni penso tornar-ho a fer.
  federalista 13/10/2021 9:47 am
  hahahah per aixo espot tu cuan amb les teues teories t'has presentat has arrasat amb 4 majories absolutes hahahah es ironia es clar. no t'han votat ni els veins de la teua escala, vinga deixa de dir majaderies,i ximpleries i a xiular l'himne amb un pito estelado que es l'unic que saps fer i malament, despres vas a declarar per la xiulada, i et cagues als calcotets, supose que estelados que portes hahhahahahahahahahahhahhaha.

Nou comentari