El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
21 de desembre del 2017: la gran oportunitat perduda
  • CA

Sovint, la història es juga en un instant.  Són aquells moments on es demostra l’habilitat per capgirar-la. Cal reconèixer que els catalans no hem estat tradicionalment prou hàbils quan ens hi hem hagut d’encarar. Ens ha fallat la determinació o el sentit polític. Malgrat això, cal dir en el nostre favor que mai no hem deixat de generar les oportunitats. “Qui no persevera, no va”, deia Ramon Llull. Aquí és on rau el secret de la nostra pervivència com a poble.

Per mirar de no repetir els errors, sempre és recomanable analitzar aquells fets que haurien pogut alterar el nostre esdevenidor nacional. Un dels que ho va poder fer van ser les eleccions del 21 de desembre del 2017, tot i que sempre ha passat desapercebut perquè posava massa en evidència les servituds dels partits polítics catalans anomenats independentistes. Per què va ser una oportunitat perduda?

Mirem de recordar en detall aquells dies convulsos. El govern espanyol, el 27 d’octubre d’aquell any, decideix aplicar el 155. Segons hem pogut saber després, en les rengles espanyoles, hi havia por de les conseqüències d’aquella decisió. Van arribar a témer aldarulls al carrer i vagues dels funcionaris de la Generalitat. No les tenien totes. La llàstima és que no sabem aprofitar que ens vegin més forts del que realment som. Ara bé, sens dubte la conseqüència més rotunda de l’aplicació de l’esmentat article fou la convocatòria d’eleccions al Parlament pel dia 21 de desembre. Era exercir tot el poder de l’estat sense miraments quan encara Catalunya era en una situació de fortalesa. Què van fer els convocats? Com van actuar Esquerra, Junts i la CUP? Obeir com xais. Per què? Simplement s’hi jugaven les garrofes.

En aquells moments van prevaldre (com sempre)  els interessos, les nòmines i les poltrones. Quedar fora de les institucions espanyoles significava perdre unes remuneracions electorals que deixaven aquests partits sense cap mena  de subvenció oficial. El sou de la seva gent, en perill. Cap d’ells va voler imaginar un parlament català integrat únicament per partits espanyols. Veure l’hemicicle català ocupat només per diputats de Ciutadans, PP, PSC i Comuns, significava l’escenificació d’un conflicte entre dues comunitats nacionals. Catalans i espanyols.

Però hi havia, i continua havent-hi és clar, un problema irresoluble: com guanyar-se la vida al marge del sou oficial. Ben mirat, uns dirigents independentistes disposats a arribar fins al final, allò primer al que renuncien és a mantenir-se gràcies a l’almoina de l’ocupant. La dignitat nacional comença per aquí. Malauradament, no han tingut mai cap mena de confiança en les seves possibilitats.

En unes circumstàncies com les que acabo de descriure, s’obria la possibilitat de crear un poder paral·lel al de l’estat espanyol. Un parlament de catalans contraposat a un parlament d’espanyols. Un conflicte ètnic al bell mig de la UE. La negociació haguera estat ineludible… per molt castissos que fossin els del PP en aquells moments.

Per contra, l’acceptació tàcita de la dominació espanyola en aquella jornada ens ha portat a la situació actual. Tot queda justificat. Els empresonaments, les multes, els indults… Quan li obres la porta al lladre, et buida la casa. Estem avisats.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juny 23, 2021 | 00:15
    Luisnomeacuerdo juny 23, 2021 | 00:15
    Santiago de tractoria que eres español, más que el gazpacho por muchas pajas mentales que te hagas, porque de las otras tu fanatismo lazinazi impide que se te ponga en forma por mucha esteladina 1714mgs que te metas para tu cuerpo.
  2. Icona del comentari de: Donec Perficiam a juny 23, 2021 | 08:52
    Donec Perficiam juny 23, 2021 | 08:52
    Efectivament Santiago. Però hi han hagut moltes més ocasions on ens faltava poc per trencar la corda i com que ens feia mal estirar tant, la deixavem anar. És tant incoherent com fer una marató i abandonar quan ets al km. 40 i només t'en queden 2 per arribar, encara que els peus i les cames els tinguis rebentats. La lluita no té preu ni aturador quan saps que pràcticament ja no et queda res a perdre, i que el pitjor que et pot passar és seguir trinxat per el teu carceller. Aixó si que ens hauria de fer por i hauriem de fer "el que sigui" per deslliurar-nos del marit maltractador. Ja sabem com acaben aquestes històries i sovint el marit maltractador li és igual suicidar-se després de matar la dona i/o els fills....doncs aixó....
  3. Icona del comentari de: Narcís a juny 23, 2021 | 09:04
    Narcís juny 23, 2021 | 09:04
    Què és veiés dues comunitats nacionals ? Això sí que seria fer entrar el lladre, l' invasor, el violador de domicili . . com ciutadà amb tot allò que implica a ca nostra ! A Catalunya només hi ha una comunitat nacional, la comunitat catalana, ço és, la resta s'hi fa sinò se'n vagin ( que com diuen ells ' ancha es Castilla ' ! ) ! PD: per ventura vol que passi allò passat a Israel o mateix Jerusalem ? Nota: la resta sobre col.locacions i ingressos .. prejudicis així res a dir ! Anotació al marge : un estat covard i armat així miserable només entén de vessament de sang innocent .. se l' ha de fer front al Parlament ( amb la majoria absoluta ) , en manifestacions constants que delatin tirania estrangera espanyola i suport polític europeu mitjançant Conveni Europeu de DDHH i . . . . . . . .
  4. Icona del comentari de: federalista a juny 23, 2021 | 09:42
    federalista juny 23, 2021 | 09:42
    jajaj conflicte etnic al segle 21 diu aquest tarat xarnego, net de mursia, i que es diu santiago, tu estaries per aspecte i orige etnic amb els espanyols, a no ser que la etnia catalufo esteleda o espanyola la digui cadascu, ah i josep bou amb 12 cognoms catalans estaria, al bandol etnic catala en fi i tu al castella, si parlem d'orige etnic es clar.
  5. Icona del comentari de: Gonzalo a juny 23, 2021 | 14:00
    Gonzalo juny 23, 2021 | 14:00
    Claro, campeon...por eso tú te presentaste para estas últimas elecciones......lastima que no pasaste ni el primer corte... jajajajajjaajja!!!!!! Anda...vete a acostar médicos que hablan en castellano, o a chivarte de los comercios que tienen los rótulos en castellano. Payaso!!!!!!
  6. Icona del comentari de: Ricard a juny 27, 2021 | 19:56
    Ricard juny 27, 2021 | 19:56
    Entenc l'argumentari. Però no es pot parlar d'oportunitat perduda quan no hi ha voluntat, ni per part política ni del poble, que vota reiteradament aquests farsants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa