Escoltant els àudios del comissari Villarejo és com s’entén millor el perquè d’aquesta obsessió de mantenir el secret d’estat sobre la Transició, encara que hagin passat més de quaranta anys d’aquell moment històric. I és que tot el sistema polític, tots els engranatges institucionals, totes les accions que van desembocar en l’actual règim són un fangar impossible de presentar davant de l’opinió pública, per més narcotizada que estigui, com és el cas de l’espanyola. Villarejo ha entreobert la tapa de la claveguera i la fortor arriba fins a Sanxenxo.

Aquells mètodes, procedents de la dictadura, s’han perpetuat. Però la marca autoritària i desvergonyida deixa petjada en totes les decisions que es prenen en el marc de l’Operació Catalunya, reflectides en dotzenes d’àudios i documents. No hi ha ni un bri de respecte per la legalitat. I no només això, una camarilla de totpoderosos comandaments polítics i policials van ser capaços d’enganyar a l’FBI per destruir un banc andorrà sense rumiar-s’ho cinc minuts i amb el ple suport de la màxima direcció política de l’Estat.

L’independentisme va calcular malament el suport que podia obtenir a Europa política, certament. Però l’estat espanyol ha pecat de supèrbia davant dels tribunals europeus, fins i tot dels andorrans. Encara no n’hi ha cap que hagi extraditat un sol polític català i les perspectives als tribunals d’Estrasburg i Luxemburg són més aviat contràries als interessos espanyols. El que s’entén menys és la passivitat del Govern i l’atonia de les institucions catalanes, entestades en un enfrontament intern socialment estèril i políticament insostenible.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Narcís a juny 15, 2022 | 22:52
    Narcís juny 15, 2022 | 22:52
    És impossible un estat així pugui existir .. ni es polític ni és democràtic ni és just que sí fàctic que sí prevaricador que sí brut ! PD : com pot ser possible Catalunya/ PPCC hagi suportat tanta maldat fins encara ara, avui i ací si no és per procurar no incórrer en el vessament de sang !
  2. Icona del comentari de: Independentista a juny 16, 2022 | 07:30
    Independentista juny 16, 2022 | 07:30
    Dues coses: en primer lloc, no crec que el govern espanyol rebi sancions de cap mena; els governs estatals s'ajuden sempre entre ells. Segon: què voleu que faci el govern(?) de Catalunya?. Doncs com que no te cap mena de poder, no pot fer res.
    • Icona del comentari de: Somatent a juny 16, 2022 | 13:08
      Somatent juny 16, 2022 | 13:08
      Plegar per exemple?
  3. Icona del comentari de: Ricard a juny 16, 2022 | 08:37
    Ricard juny 16, 2022 | 08:37
    L'article parla de "l'opinió narcotitzada opinió pública espanyola". Discrepo, crec en la democràcia, i per tant crec que és exactament l'opinió política castellana qui lidera i permet l'apartheid al que els catalans estem sotmesos. L'apartheid fa segles que dura, i abasta tots els règims polítics dominats per castellans. Simplement l'apartheid es fa més evident quan els catalans ens hi oposem. El racisme està instal.lat entre els castellans.
  4. Icona del comentari de: Cat a juny 16, 2022 | 12:51
    Cat juny 16, 2022 | 12:51
    Tots sabem que a l'estat li sua Andorra, i que no pasará res de res. Després no digueu que no estaven advertits.
  5. Icona del comentari de: Independentista a juny 17, 2022 | 07:20
    Independentista juny 17, 2022 | 07:20
    Què dius, Somatent?. Plegar?. I el sou i les prebendes que?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa