El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La UE sanciona Rússia i vaticina “conseqüències severes” per al país
  • CA

La Unió Europea ha acordat un nou paquet de sancions encara més dur per respondre a la invasió russa d’Ucraïna. Aquest dijous s’ha celebrat una cimera extraordinària de caps d’estat i de govern de la Unió Europea en què s’han decidit les noves restriccions a l’economia, les exportacions i les finances russes a més de suspendre els visats.

Els líders europeus també han elaborat una llista negra de persones pròximes al Kremlin en la què s’inclouen persones implicades en l’operació militar russa a Ucraïna. El president rus, Vladimir Putin, ha defensat l’enviament de tropes al país, la presa de la central nuclear de Txernòbil i els atacs aeris i bombardejos perquè “no hi havia una altra opció”. Aquest dijous a la tarda les forces ucraïneses han perdut l’aeròdrom d’Hostomel, a només algunes desenes de kilòmetres de la capital d’Ucraïna i una infraestructura clau pel cos militar del país.

A hores d’ara els líders europeus també prohibiran les exportacions, restringiran visats i transports i aplicaran noves sancions financeres més dures. De fet, seran les més fortes que s’han aplicat mai.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha assegurat que l’impacte contra l’economia russa serà “dur” perquè impediran el creixement econòmic del país, augmentaran la inflació i destruiran la base industrial del país. La Unió Europea descarta mesures sobre el subministrament energètic, ja que la prioritat és donar una resposta més immediata al Kremlin.

Diferències entre els vint-i-set

Dintre del bloc europeu hi havia algunes diferències sobre les sancions que s’havien d’aplicar perquè alguns apostaven per accions immediates i altres per una resposta gradual segons els esdeveniments que es vagin produint. Un dels països més durs contra Rússia és Bèlgica. El primer ministre, Alexander De Croo, assegurava abans de la cimera que el temps de les sancions graduals “ha acabat” i advertia que si la UE no actua “Putin no es detindrà un cop Ucraïna estigui sota el seu control”.

Els líders europeus també sancionaran Bielorrússia, perquè ha permès l’entrada de tropes russes a Ucraïna des del seu territori. No s’esperen sancions aquesta nit, però els líders europeus estudien un paquet de sancions també per a Minsk.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Maria a febrer 24, 2022 | 20:11
    Maria febrer 24, 2022 | 20:11
    Encara em sembla poc.
  2. Icona del comentari de: Observador a febrer 25, 2022 | 08:00
    Observador febrer 25, 2022 | 08:00
    Doncs a veure qui rebrà més; Russia té infinitat de mitjans i recurssos, en canvi nosaltres depenem d'ells en moltes coses. , entre elles el gas. I els turistes russos?. A veure qui en surt perdent més.
  3. Icona del comentari de: Tano a febrer 25, 2022 | 08:41
    Tano febrer 25, 2022 | 08:41
    En aquest fill de la gran puta de Putin, ni aigua.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa