Sturgeon arrasa i frega la majoria absoluta independentista a Escòcia

Sturgeon afirma que "el poble d'Escòcia ha de tenir el dret a decidir el seu propi futur"

El Partit Nacionalista Escocès de Nicola Sturgeon s’està aproximant a aconseguir la majoria segons es va completant el recompte de les eleccions legislatives a Escòcia, un resultat que obriria la possibilitat d’un nou referèndum d’independència per les discrepàncies obertes amb Londres sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Ara mateix, el SNP té 63 escons, amb la mirada posada en els 65 que li concedirien la majoria –amb el suport dels Verds, si no pogués aconseguir-la de manera directa– amb diverses circumscripcions encara baix recompte, i el resultat del qual probablement es coneixerà al llarg de demà. També falten per comptar les anomenades llistes regionals, que podrien incrementar significativament les possibilitats del SNP per a obtenir la majoria parlamentària.

Sturgeon, que aquest divendres descartava la majoria directa, ha promès tornar a posar sobre la taula la qüestió de la independència d’Escòcia a pesar que el primer ministre britànic, Boris Johnson, reiterava avui mateix que el tema estava fora de tota discussió. “Seria irresponsable i temerari”, va assegurar Johnson al Daily Telegraph. Des del Govern britànic es té a més la postura legal que ha de ser Londres qui aprovi un referèndum a Escòcia sobre la secessió del Regne Unit. El plebiscit previ, celebrat en 2014, va llançar una victòria dels partidaris de la permanència, 55 a 45 per cent. No obstant això, Sturgeon esgrimeix que el rebuig dels escocesos al Brexit expressa una gran disconformitat de la població amb les polítiques del Govern britànic, impulsor de la sortida del país del bloc europeu.

La pròpia Sturgeon ha destacat en les seves primeres declaracions després de l’inici de l’anunci dels resultats que “absolutament ningú hauria predit l’escala i la naturalesa històrica de la victòria (del SNP) en aquestes eleccions”, segons ha recollit la cadena de televisió britànica BBC. “Abans de res vull donar les gràcies al poble d’Escòcia per posar la seva confiança en mi i en el SNP una altra vegada. Treballarem per a retornar aquesta confiança cada dia”, ha sostingut, abans de ressaltar que “sense importar d’on siguin, l’edat, l’historial o a qui hagin votat, el govern del SNP està decidit a treballar per ells”. Així mateix, ha incidit en què “el poble d’Escòcia ha de tenir el dret a decidir el seu propi futur una vegada hagi acabat la crisi de la COVID-19”, en referència a un referèndum d’independència, que ha descrit com “un assumpte d’un principi democràtic fonamental”.

“Tant el SNP com els Verds han mostrat un compromís clar amb un referèndum d’independència durant el pròxim mandat parlamentari. Tots dos hem deixat clar que el moment en el qual tingui lloc el referèndum ha de ser decidit per una majoria simple dels parlamentaris en el Parlament escocès”, ha arguït. D’aquesta manera, ha posat l’accent que “no hi ha justificació democràtica de cap mena” perquè Johnson bloquegi la celebració d’aquest referèndum i ha dit que, en cas que aquest sigui el cas, els ‘tories’ “es posarien en oposició directa a la voluntat del poble escocès”. “Demostrarien de manera concloent que el Regne Unit no és una associació d’iguals i sorprenentment que Westminster no ho veu ja com una unió voluntària de nacions. Això, en si mateix, seria l’argument més poderós perquè Escòcia es converteixi en un país independent”, ha resolt.

Comentaris

  Cal dir-ho 10/05/2021 10:42 am
  Algú ha de recordar que Scottish Green Party és un partit independentista escocès i la suma amb el SNP, situa l'independentisme majoritari a Escòcia.
  FUERA LA OLIGOCRACIA 09/05/2021 10:30 am
  En serio no veis la diferncia entre Escocia y CATALUÑA. ESCOCIA ya es un estado reconocido y hay una lei que puede separarse de INGLATERRA otro estado reconocido, ellos si que tienen derecho a decidir. Y CATALUÑA no es ningun ESTADO RECONOCIDO, ni tiene ninguna lei con ESPAÑA que le permita el DERECHO A DECIDIR. QUE EL DERECHO A DECIDIR ES UN EUFEMISMO DEL DERECJO DE AUTODETERMINACION.
  Felipebabá y los cuarenta Oligarcas. 09/05/2021 5:40 am
  "La realitat és aquesta": El Regne unit és una Democràcia imperfecta però en constant evolució, mentre que Espanyistan és una cova de lladres en constant depredació.
  La realitat és aquesta 09/05/2021 12:13 am
  Alex Salmond, amb la seva proposta unilateral no ha obtingut representació. Sembla que a Escòcia són més intel·ligents que alguns ximples catalans.
  Pedro 08/05/2021 10:46 pm
  Pues la reina de Escocia no consigue la mayoria. Queda pa´ la proxima. Os recuerdo que Escocia fué un país, cutreluña nunca.
   Gali Boadella Montserrat 09/05/2021 5:23 pm
   Pedro ets un Ignorant, desconeixes la historia ¡¡¡
  Ramon 08/05/2021 10:09 pm
  Si els escocesos volen independitzar-se, bé. I si no, també. Jo quasi que preferiria que continuessin junts: total, Escòcia no està ni colonitzada, ni espoliada, ni se li nega la condició de nació ni el dret d'autodeterminació. A més, els nostres enemics, és a dir, els espanyols, anglòfobs de mena, serien feliços amb el trencament del Regne Unit i ja només per això se me'n treuen les ganes. No volem cent mil independències. Volem la nostra.
   Ramon 09/05/2021 12:37 am
   Mostrar-nos al món com hooligans de cent mil independències és estupidíssim. Per això ho fan els independentistes catalans estupidíssims.
  Pajaritu 08/05/2021 9:14 pm
  Votaremos tantas veces como sea necesario hasta que salga nuestra opción.. Això va de democràcia... ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... !!!
   lluna plena 08/05/2021 10:03 pm
   que n'ets de soca!
   Moixó 08/05/2021 9:56 pm
   Amb el cantar es coneix l'ocell i amb l'escriure el cervell.

Nou comentari