El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rússia reforça la seva capacitat nuclear quan es compleix un any de guerra

El president rus, Vladímir Putin, ha assegurat que Rússia reforçarà les seves capacitats nuclears hores abans que es compleixi el primer any des de l’inici de la invasió d’Ucraïna. El Kremlin ha emès un comunicat aquest dijous en què Putin ha avisat que el país continuarà fomentant la producció “massiva” de míssils hipersònics i reforçarà les instal·lacions en terra, mar i aire. Sobre això, el president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden, no creu que l’amenaça del dirigent rus sigui real ni que Rússia tingui la intenció d’utilitzar armes nuclears en el conflicte.

La matinada d’aquest divendres es compleixen 12 mesos des de l’inici de la guerra a Ucraïna. I, aquest dijous, en plena vigília, Putin ha anunciat que, “com fins ara”, Rússia prendrà “especial atenció a reforçar la nostra tríada nuclear”. Tot i aquest avís, Biden ha assegurat que no hi ha “indicis” que el Kremlin tingui pensat “fer servir armes nuclears o qualsevol artefacte similar”.

Biden i Zelenski a Kíiv / ZUMA Press Wire/DPA

De fet, des dels EUA estan convençuts que darrere el discurs de Putin hi ha un únic motiu: que no ha pogut celebrar una gran victòria al camp de batalla. En la mateixa línia va, segons els nord-americans, la decisió de Moscou de suspendre la seva participació dins l’últim tractat de desarmament nuclear signat amb els EUA.

El viatge de Sánchez a Kíiv

Aquest dijous, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha viatjat fins a Kíiv per reunir-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. A més, Sánchez aprofitarà per visitar algunes de les ciutats atacades per Rússia a l’inici de la invasió del país. “Torno a Kíiv un any després de l’inici de la guerra. Serem al costat d’Ucraïna i de la seva gent fins que la pau torni a Europa”, ha escrit Sánchez en un missatge a Twitter. L’abril de 2022, Sánchez i la primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen, van desplaçar-se fins a la capital ucraïnesa en un viatge llampec.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Junts pel Sou & ErkiBotiflers & Corruptgents Procés News ✍️??️ a febrer 23, 2023 | 23:01
    Junts pel Sou & ErkiBotiflers & Corruptgents Procés News ✍️??️ febrer 23, 2023 | 23:01
    ?️ Mentre el bufó espanyol Sánchez viatja a la nazilàndia exsoviètica pagant tots els ciutadans espanyols, també els catalans, a fer la gara-gara al nou Hitler, que en aquestes beceroles del gran conflicte —que si algú no hi posa seny s'acabarà molt malament i cal recordar que Rússia ja va derrotar gairebé ella soleta el nazisme una vegada— aquest occident tronat encapçalat pels EUA protegeix i incentiva pel propi interès que tothom coneix, Putin segueix el seu camí i l'objectiu primari de fa un any de tallar d'arrel tota nazificació i els seus efectes col·laterals que pugui arribar a perjudicar la seva nació, més si la té a la porta de casa. Des del cop d'estat del Maidan dels nazis ucraïnesos el 2014, en que fins a inicis de la guerra actual van assassinar més d'onze mil persones russòfones al Donbass, que Rússia va aguantar aquestes arbitrarietats i altres per part dels partidaris del nacionalisme agressiu ucraïnès, i que l'entrada armada dels russos a la zona dels seus compatriotes russòfons va ser l'absoluta defensa d'aquestes persones d'uns territoris, que, molts anys abans, havien format part de Rússia com ho va ser Crimea fins que Khrusxov, en una "alcaldada", els va regalar a Ucraïna. Naturalment que Rússia no tirarà enrere, perquè això, a més, també forma part de l'objectiu d'altres països com la Xina, el Paquistan, Sudàfrica i altres amb ganes que el món deixi de ser unipolar i perpètuament comandat pels EUA i el dòlar. Perquè la geopolítica mundial no és tan simple com per reduir-la a una guerra, de moment petita pel que segurament podria arribar a ser. Trump era el què era, però mai no va muntar cap guerra ni ens va perjudicar com a tercers demanant diners i armes. "Ningú està impulsant més aquesta guerra que la subsecretària d'Estat per a Assumptes Polítics dels EUA, Victoria Nuland", escrivia ahir Elon Musk a twitter, comentant un article de Newsweek, en què se cita l'alta funcionària, què va expressar que els EUA recolzen la idea que Kíev llanci atacs contra objectius militars a Crimea, ja que són "objectius legítims". O sigui que, fins i tot, les crítiques plouen l'executiu Biden des de dins mateix del seu país. I mentre, el majordom Sánchez llepant esfínters, el seu escuder penjant la bandereta d'Ucraïna al Palau de la Generalitat i els catalans empassant-se diàriament l'escòria manipuladora de la CCMA, pagant el gas, la llum i la benzina a preu d'or, igual que els aliments. A veure si Putin se'n surt d'una vegada i tothom pot tornar a respirar de nou. També els seus enemics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa