El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els EUA i Europa volcats en el diàleg per resoldre el conflicte a Ucraïna
  • CA

Ucraïna i Rússia continuen en una tensió constant. L’OTAN i els Estats Units han mogut les primeres fitxes per apropar-se al govern rus i intentar solucionar la situació des de la vesant més diplomàtica. El Secretari d’Estat dels Estats Units, Anthony Blinken, ha confirmat aquest dimecres que tant Washington com l’OTAN han entregat a Rússia documents per intentar resoldre la crisi amb Ucraïna. Blinken ha explicat que la carta aporta iniciatives que poden interessar al país i dona la oportunitat de diàleg a Rússia, però també assegura que ha de ser un camí dimplomàtic “seriós”.

No només els Estats Units ha entrat a participar en aquest conflicte sinó que les potències occidentals estan prenent posicions i enviant advertiments a Rússia, però el Kremlin nega qualsevol intenció d’atac, mentre observa com una amenaça el suport de l’OTAN a Ucraïna, que inclou subministrament d’armes i entrenament militar. Tot i la tensió palpable, els ciutadans ucrainesos “no veuen provable una invasió russa”, han afirmat en unes declaracions a TV3.

Per evitar aquesta escalada, el document presentat pels nord-americans dona “idees per avançar en la seguretat col·lectiva”, que poden interessar tant als Aliats com a Rússia, tal com ha explicat Blinken en un comunicat. A més, ha afegit que hi ha dos camins possibles, el de la diplomàcia i la defensa, i els Estats Units confia en fer funcionar la primera opció, però no descarta qualsevol escenari.

Llum verda a les ajudes a Ucraïna

Al mateix temps que els Estats Units intenten buscar el camí de la diplomàcia amb Rússia, la Comissió Europea ha aprovat aquest dimecres una nova línia d’ajudes per valor de 600 milions d’euros que podria estar activa “en les pròxime setmanes”, segons un comunicat de Brussel·les.

Com a mesura preventiva, el Parlament Europeu també ha decidit enviar aquest diumenge una missió per “observar la situació sobre el terreny” i demostrar la “solidaritat” de la cambra amb el poble ucraïnès. En un comunicat, l’Eurocambra ha assegurat que el viatge de la seva delegació parlamentària forma part dels “amplis esforços diplomàtics per desescalar la situació” i evitar “una possible guerra” a Ucraïna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa