El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Caos a la frontera russa amb Ucraïna després d’una incursió llampec
  • CA

Caos a la frontera russa amb Ucraïna després que dos grups de milicians hagin atacat aquest dilluns diversos poblets de la regió de Belgorod en una incursió llampec des de territori ucraïnès. Almenys una dona ha mort i vuit persones més han resultat ferides, segons les autoritats regionals. El Kremlin ha acusat Ucraïna d’organitzar una operació de “sabotatge” en territori rus per desviar l’atenció del front oriental, on els mercenaris del grup Wagner i les tropes regulars russes han capturat la pràctica totalitat de la ciutat de Bakhmut. Enmig de l’evacuació de centenars de civils de la regió, l’exèrcit rus ha organitzat una “operació antiterrorista” per eliminar els insurgents.

El governador de Belgorod, Vyacheslav Gladkov, ha confirmat aquest dimarts que la situació encara no està sota control al districte de Grayvoron, que fa frontera amb la regió ucraïnesa de Sumi. “Continua la neteja del territori per part del Ministeri de Defensa i les forces de seguretat”, ha dit en un missatge a Telegram. “Quan sigui segur tornar, avisarem immediatament els residents”. Diversos analistes, com l’Institut per l’Estudi de la Guerra (ISW), asseguren que la incursió ha agafat per sorpresa l’exèrcit rus i que el moviment pot ser una estratègia per tensar encara més les tropes russes i obligar Moscou a repartir els seus soldats per protegir la frontera sud del país.

Kíiv es fa l’orni i diu no saber ser de l’atac

Kíiv ha negat estar darrere de l’atac, que ha generat molta confusió i nerviosisme entre les autoritats russes. Els serveis d’intel·ligència britànica han confirmat els incidents, però han matisat que desconeixen la identitat dels atacants. El govern ucraïnès ha atribuït la incursió a dos grups de milicians russos que lluiten juntament amb l’exèrcit ucraïnès –el Cos de Voluntaris Russos i la Legió Llibertat de Rússia–. Amb tot, el cert és que Kíiv ha alimentat la confusió al voltant de l’incident, ja que a les imatges de la incursió difoses a les xarxes es poden veure vehicles blindats donats per països de l’OTAN que participen dels combats. Tampoc hi ha hagut una condemna dels fets perquè, en realitat, és una maniobra que juga a favor seu. 

Tropes russes a la regió de Belgorod es dirigeixen a la frontera amb Ucraïna el febrer del 2022 / Sputnik/ContactoPhoto

“Volen desmilitaritzar aquella part de Rússia”, ha dit Yuriy Sak, un assessor del Ministeri de Defensa ucraïnès. El govern de Volodímir Zelenski ha aprofitat l’incident per repetir les excuses que el Kremlin va utilitzar durant la invasió de Crimea el 2014, quan van fingir que l’entrada de tancs i blindats a la regió ucraïnesa era part d’un moviment d’alliberament local. “Ucraïna segueix de prop els esdeveniments a la regió de Belgorod amb interès i estudia la situació, però no hi té res a veure”, deia aquest dilluns Mykhailo Podolyak, assessor de l’oficina de Zelenski. “Com sabeu, a qualsevol botiga militar russa es poden comprar tancs i els grups de milicians estan formats per ciutadans russos”. 

La incursió, a més de ser un cop dur a la política de seguretat de Rússia i de Vladímir Putin, és un moviment estratègic que, més enllà del grau de participació de l’exèrcit ucraïnès o dels seus serveis d’intel·ligència, ajuda Kíiv en la contraofensiva que fa mesos que prepara. Els experts asseguren que l’èxit d’un atac a gran escala depèn de la capacitat de l’exèrcit ucraïnès de saber crear prou distraccions i maniobres falses al llarg de tot el front per obligar Rússia a defensar cada vegada més kilòmetres de territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa