El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La calorada porta les temperatures a un nou màxim al maig a Catalunya
  • CA

La calorada que ha rostit mitja Catalunya aquests dies s’ha volgut acomiadar amb un rècord de temperatura màxima en un mes de maig. Abans del canvi de temps i l’arribada de la pluja, els termòmetres han superat els 38ºC en alguns punts del país, que ha patit una nova jornada calorosa sobretot a la Catalunya Central, el Vallès, Ponent, el Prepirineu i l’interior del Camp de Tarragona.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, a Anglès (Selva) i Castellbisbal (Vallès Occidental) els termòmetres han arribat als 38,5ºC, rècord absolut per un mes de maig. L’anterior marca la tenia Vinebre (Ribera d’Ebre), que el 2012 va arribar als 38,2ºC. De fet, el rècord de Vinebre passa a ser ara el cinquè en l’històric del país, ja que ha estat superat aquest diumenge per les altes temperatures al Pantà de Siurana (Priorat) i Baldomar (Noguera), amb 38,4ºC, i Caldes de Montbui (Vallès Oriental), amb 38,3ºC.

Els 38,2ºC de Vilanova del Vallès i d’Artés (Bages), els 38,1ºC de Santa Coloma de Farners (Selva) i els 38,0ºC de Sant Salvador de Guardiola (Bages) també mereixen una menció especial en aquesta classificació tan tòrrida. Dissabte ja es van batre rècords a 57 de les 152 estacions de la xarxa del Meteocat, que han registrat els valors més alts dels 10 anys que porten registrant la temperatura. En 41 d’aquestes estacions s’ha batut la marca dels últims 20 anys.

Barcelona també bat rècords de temperatura abans de la pluja

A Barcelona les temperatures màximes s’han situat per sobre dels 33ºC a bona part de la ciutat, amb 33,8ºC al Zoo i 33,4ºC al Raval. Però la màxima temperatura s’ha registrat a l’Observatori Fabra, al Tibidabo, on el termòmetre de l’estació meteorològica ha marcat 34,2ºC. Això també suposa un rècord en els 109 anys d’història de registres meteorològics de l’observatori. L’anterior marca es va establir el 31 de maig del 2001 amb 33,4ºC.

Dues persones sota un para-sol a la platja de Salou. Foto del 6 de juliol de 2021 / ACN
Dues persones sota un para-sol a la platja de Salou / ACN

A bona part de la costa, en canvi, el temps ha estat més benigne i les temperatures s’han mantingut per sota dels 30ºC, tot i que la sensació de xafogor s’ha deixat notar. L’entrada de marinada a comarques com l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Baix Ebre, el Montsià, el Baix Camp, el Tarragonès i el Maresme ha disparat la humitat i ha mantingut les temperatures entre els 23ºC i els 28ºC.

Aquest diumenge fins a 17 comarques estaven en avís per altes temperatures: el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme, la Selva, el Gironès, l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Pla de l’Estany, la Garrotxa, el Ripollès, el Segrià, la Noguera, les Garrigues, el Pla d’Urgell, l’Urgell i la Segarra.

Alerta méteo: marxa la calor i tornen pluges

Després de molts dies de calorada, el Meteocat preveu una baixa progressiva de les temperatures i la calor extrema deixarà pas a les pluges els pròxims dies. A partir de dimarts Catalunya podrà tornar a treure els paraigües. “Després d’aquesta calorada de rècord per un mes de maig a molts punts, la temperatura baixarà notablement entre dilluns i dimarts, amb l’arribada d’una pertorbació que també portarà alguns xàfecs“, diuen des del Meteocat.

El canvi de posició de l’anticicló que ha portat temperatures estiuenques a Catalunya expulsarà l’aire calent i farà que el temps torni a la normalitat d’un mes de maig qualsevol. El dilluns hi haurà els primers ruixats al Pirineu i el Prepirineu i la pluja generalitzada està prevista per dimarts. Els meteoròlegs auguren pluges moderades, tot i que tampoc es descarta alguna tempesta.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gironí. a maig 27, 2022 | 08:16
    Gironí. maig 27, 2022 | 08:16
    Mentida, l'any 2003, a finals de maig, s'ultrapassaren els 40º en alguns llocs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa