Luis Miguel va fer servir una ‘offshore’ per a amagar el seu iot privat

Els ‘Papers de Pandora’ destapen que el cantant va usar una companyia fantasma per a registrar la seva embarcació al Carib

Luis Miguel va usar una offshore per a amagar el seu iot privat: ‘Sky’ no estava a Miami, sinó a les Illes Verges Britàniques. Així consta en els ‘Papers de Pandora’ i han anunciat La Sexta i el diari El País. Els ‘Papers de Pandora’ són milions de documents que es van filtrar aquest diumenge i que revelen els secrets financers de líders mundials, multimilionaris i famosos que han fet servir paradisos fiscals. Entre aquests hi figuren el català Pep Guardiola i la cantant Shakira. Però la llista de persones que apareixen en aquesta filtració inclou 600 noms, entre els que hi ha 35 líders internacionals, com ara l’exprimer ministre britànic Tony Blair o el president ucraïnès Volodymyr Zelenskyy.

Era el mes de juny de l’any 2020 quan es va donar la notícia: el cantant d’origen porto-riqueny acabava de vendre el seu icònic iot ‘Sky’, famós per allotjar les seves grans festes, reunions, alguna cita amorosa i el seu lloc de repòs durant la pandèmia. L’embarcació va ser venuda per gairebé tres milions de dòlars i, gràcies a aquesta venda, es va conèixer part del seu interior. Ara, i gràcies als ‘Pandora Papers’, es coneixen més dades: Luis Miguel va usar una empresa ‘offshore’ a les Illes Verges Britàniques per a amagar el seu vaixell.

De disseny italià, amb quatre cabines amb capacitat per a vuit passatgers, 25 metres d’eslora… el ‘Sky’, com Luis Miguel anomenava al seu iot Azimut Flybridge, va ser comprat pel cantant a mitjans del 2013 gràcies a una empresa opaca en l’esmentat paradís fiscal. Una operació en la qual va ser essencial el seu germà, Alejandro Gallego Basteri, i Joe Madera, que va ser el seu assistent i mà dreta. Així s’ha descobert en la investigació periodística, coordinada pel Consorci Internacional de Periodisme de Recerca (ICIJ, en anglès). Aquest cas en concret ha estat investigat per dos mitjans mexicans: Proceso i Univisión.

D’acord amb la documentació a la qual s’ha accedit gràcies als ‘Pandora Papers’, els germans Gallego Basteri van constituir la companyia Skyfall Marini Limited amb ajuda del despatx Trident, situat a les Illes Verges Britàniques. Luis Miguel apareix, amb 50.000 accions, com l’únic propietari de l’empresa, segons un certificat d’accions datat el 13 de juny de 2013. Alejandro Gallego és el secretari i director de la companyia, com es pot veure en una declaració signada pel germà del cantant.

Luis Miguel, de concert - Europa Press
Luis Miguel, de concert – Europa Press

Els problemes econòmics de Luis Miguel també es reflecteixen en els documents dels ‘Papers de Pandora’. Un intercanvi de correus electrònics a mitjans de 2018 entre Madera i els agents de Trident donen compte que Skyfall Marini no va cobrir les seves quotes anuals de 2016 i 2017 davant les autoritats d’Illes Verges Britàniques. Això va obligar al fet que l’assistent hagués de pagar gairebé 7.000 dòlars per a restablir la companyia i poder renovar el registre de l’embarcació. A més, se li va imposar una multa de 5.000 dòlars per no completar el registre de directors de la companyia. Al novembre de l’any passat, ja sense actius, Skyfall Marini va ser dissolta, segons el registre d’Illes Verges Britàniques.

Els comptes offshore sovint s’utilitzen per gestionar i moure en secret grans quantitats de diners per amagar la veritable riquesa d’una persona. El primer nom a conèixer-se aquest diumenge va ser el de Guardiola, qui va ser titular, segons aquesta investigació, d’un compte en una entitat bancària d’Andorra mentre dirigia el F.C. Barcelona i fins a 2012, quan va decidir acollir-se a l’amnistia fiscal promoguda pel Govern de Mariano Rajoy.

Nou comentari