El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament Europeu reprèn Algèria per la situació de drets humans
  • CA

Una setmana després de la visita de l’Alt Representant de la Unió Europea per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, a Algèria per enfortir llaços comercials i estratègics, alguns eurodiputats han mostrat la seva preocupació pel que consideren reculades democràtiques i el deteriorament dels drets humans al país nord-africà.

En una audiència pública de la Subcomissió parlamentària de Drets Humans alguns intervinents s’han referit al que consideren un increment de la repressió contra l’oposició, activistes i periodistes que viu Algèria des del 2019.

No és la primera vegada que l’Eurocambra aborda aquesta qüestió, ja que el novembre del 2020 va aprovar una resolució contra el règim d’Alger per les constants restriccions democràtiques i violacions de drets humans.

Durant la sessió parlamentària, experts com Saïd Salhi, vicepresident a l’exili de la Lliga Algeriana de la defensa dels Drets Humans, organització il·legalitzada pel règim d’Alger, ha denunciat l’absència de separació de poders al règim algerià. Segons Salhi, des del 2019 Algèria implementa mesures legislatives orientades a retallar la democràcia i a criminalitzar l’oposició, que justifiquen detencions arbitràries i il·legalització d’organitzacions civils de promoció de la democràcia i els drets humans, com a la qual pertany.

En aquest context, són diversos els eurodiputats que han manifestat la inquietud per la deriva autoritària d’Algèria. Així, l’eurodiputada liberal francesa Salima Yenbou s’ha mostrat molt preocupada per la situació de les més de tres-centes persones preses per haver participat en les manifestacions del moviment prodemocràtic de l’Hiraq. Yenbou també s’ha mostrat “alarmada” pel tancament governamental de mitjans de comunicació no afins al règim.

L’eurodiputat neerlandès Peter Van Dalen s’ha mostrat molt preocupat “pel tancament d’esglésies i repressió a minories religioses que es viu a Algèria” i ha afirmat que a Algèria “no hi ha cap llibertat religiosa”. Per part seva, l’eurodiputat català Jordi Solé, ha alertat de la repressió que viu la regió de la Cabília, on denuncien que la violació de drets humans per part del règim d’Alger és constant contra una comunitat que, diuen, fa dècades que està marginada i oblidada. En aquest sentit, Solé ha lamentat la il·legalització del Moviment d’Alliberament de la Cabília, que reivindica la sobirania d’aquesta regió menyspreada per Alger.

Els eurodiputats han coincidit que la Unió Europea ha de fer valer l’acord d’associació amb Algèria, l’article 2 de la qual sent com a base del partenariat la defensa i la promoció de la democràcia i dels drets humans. El neerlandès Van Dalen, en aquest sentit, ha fet un pas més enllà i ha sol·licitat la suspensió de les relacions econòmiques amb Algèria fins que el país nord-africà respecti els drets humans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa