El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vaga pels interins al sector públic: aquests són els serveis mínims
  • CA

Aquest dimarts hi ha vaga dels sector públic a Catalunya. Ha estat convocada per la Taula Sindical i la Intersindical-CSC –per separat– i no hi participen els sindicats majoritaris, la UGT i CCOO. La protesta és en defensa dels interins que sostenen en gran part el funcionament dels serveis públics i que fa anys que estan en aquesta situació, i contra el decret que s’està preparant al Congrés de Diputats i les esmenes d’ERC que es votaran aquesta setmana.

Tant la Taula Sindical –formada per CGT, CNT, la coordinadora Intersindical Alternativa (IAC), COS, Solidaritat Obrera i Co.bas– com la Intersindical-CSC, malgrat que han convocat per separat per les tensions que mantenen, estan d’acord que el concurs de mèrits que el decret embastat ofereix als interins ha de ser per a tots els que fa tres anys o més estan en la situació actual, i no només per als que porten al seu lloc de treball més de cinc anys. També alerten que s’ha de perfilar aquest concurs de manera que no sigui una oposició encoberta, sinó un concurs de mèrits restringit encarat a consolidar els llocs de treball que estan “en abús de temporalitat”.

Segons la portaveu d’Ustec –sindicat de l’ensenyament que forma part de la coordinadora IAC–, Iolanda Segura, s’espera que tant els interins com els funcionaris amb plaça segueixin la vaga. “Per als funcionaris també és important, no només per solidaritat, sinó perquè si el concurs de mèrits es fa com està previst es perdran molts llocs de feina i afectarà tot el servei”, adverteix en declaracions a El Món.

La jornada a les escoles

Davant d’aquest escenari, el Govern ha fixat una sèrie de serveis mínims. Pel que fa a les escoles, per exemple, hi haurà d’haver dos docents per cada quatre classes a educació infantil i primària, i dos professors per cada 6 grups. Pel que fa a l’educació especial, llars d’infants, menjadors i activitats complementàries, hi haurà d’haver almenys la meitat de la plantilla en funcionament.

La vaga, als transports

El Departament d’Empresa i Treball també ha decidit que totes les operadores de transport (Renfe, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han d’oferir un mínim del 85% del servei aquest 30 de novembre.

Centres sanitaris

Per altra banda, el sistema sanitari ha rebut l’ordre del Govern de garantir que les urgències funcionin amb normalitat, així com les unitats especials (com les UCI o les sales de parts), el circuit assistencial Covid-19 a l’atenció primària i la campanya de vacunació contra aquest virus. També s’insta a atendre l’activitat quirúrgica “inajornable” i garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia “en situacions urgents i de necessitat vital”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa