El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Setmana Santa evidencia la falta de personal al sector del turisme

La Setmana Santa ha estat la primera vegada que el turisme ha pogut parlar de recuperació pràcticament al complet després de dos anys de pandèmia. Tot i les xifres rècord, aquesta tornada ha accentuat problemes que podrien afectar el sector de cara a la temporada d’estiu. La manca de personal en relació a la quantitat de turistes internacionals que s’espera a l’estiu posa en alerta l’hostaleria que, després de dos anys sense poder obrir, ha perdut gran part del seu personal: “La falta de vocació fa que cada vegada hi hagi menys gent en el sector turisme”, explica Daniel Brasé, gerent de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT).

Dos turistes de Sitges al balcó de la seva habitació d'hotel / ACN
Dos turistes de Sitges al balcó de la seva habitació d’hotel / ACN

Molts treballadors del turisme no han tornat després dels ERTOs

La crisi de la Covid-19 ha provocat que moltes persones haguessin de reorganitzar la seva vida laborals i els seus negocis. El cas de la restauració, l’hostaleria i el turisme han sigut els exemples més clars d’aquesta reorganització, ja que molta gent ha hagut de buscar-se una altra feina o bé s’ha passat gairebé dos anys en ERTO. “La migració a altres sectors per culpa de la pandèmia és un fet real i fa perillar les vacances”, assegura Brasé. En aquest sentit, hi ha un sensació generalitzada de la necessitat de trobar personal qualificat per substituir el personal que va deixar el sector durant la pandèmia.

“El problema no és trobar gent, almenys en el meu sector, sinó trobar gent qualificada”, afegeix Alejandro Sanahuja, xef del restaurant O’Peregrino de Barcelona. Ell recorda que no li ha estat complicat trobar gent per suplir les places que es van perdre durant la pandèmia, però també diu que el més complicat ha sigut trobar gent qualificada. “No és una falta de treballadors, és una falta de professionals”, especifica. Una opinió que comparteix el gerent de la FIHRT, que també revela que “hi ha una davallada en les matriculacions en escoles del sector“.

Sous baixos i manca de vocació en el sector de l’hostaleria

Una de les principals raons per les quals la gent ha marxat del sector del turisme i l’hostaleria, tal com afirma Brasé, és “la manca de vocació”. En aquest aspecte, assegura que és una feina molt sacrificada i amb uns sous que en certa manera no compensen les pèrdues: “A ningú li agrada treballar mentre els altres estan de vacances”. I és que no és cap secret que el sector turisme sempre ha tingut l’estigma d’esclavitud.

Per aquest motiu, el gerent de la FIHRT diu que les escoles de turisme han notat una caiguda de les matriculacions i per això costa trobar professionals al mercat. “Treballar moltes hores, molts dies i sense bons sous no és bona combinació”, lamenta. Aquesta visió, també lliga amb la de Sanahuja, que assegura que, tot i que ells no han tingut cap problema, sembla que “el mercat té menys gent preparada ara que abans de la crisi”.

La tornada dels turistes internacionals

Mentre la manca de personal segueix preocupant part del sector, el turisme recupera els esperats turistes. Setmana Santa era la prèvia del partit que es jugarà a l’estiu. Mentre que les vacances de l’abril han estat marcades pel turista de l’estat, la incertesa volta entorn els turistes internacionals. Pablo Díaz, expert en turisme de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), afirma que la incertesa de la guerra d’Ucraïna posa en risc l’arribada de turistes internacionals. “El turista americà, per exemple, segueix tenint una mica de por a venir a Europa, ja que ho veu massa a prop de la guerra”.

Dos turistes es fan una 'selfie' davant la Sagrada Família / ACN
Dos turistes es fan una ‘selfie’ davant la Sagrada Família / ACN

També Brasé recorda que s’ha impulsat molt més el turisme estatal que l’internacional. D’aquesta manera, explica que per Setmana Santa hi ha hagut molts turistes de l’estat espanyol, francesos i holandesos, però “molt pocs d’internacionals d’altres països i pràcticament cap de països asiàtics”. Tot i això, no descarta que tornin els turistes d’arreu: “La temporada d’estiu serà la prova de foc”, assegura.

Tot i les previsions, el professor de la UOC també afirma que és molt complicat fer prediccions sense saber com avançarà la guerra. I és que no només té efectes sobre la quantitat de turistes que viatjaran, sinó també “sobre els diners que es gastaran”. “La situació és complicada i la guerra fa que la gent no vulgui gastar tants diners o bé prefereixi viatjar més a prop”, afegeix el gerent de la FIHRT. Amb tot, la temporada d’estiu està per escriure i, tot i que la Setmana Santa ha fet pujar, els ànims, el sector no abaixa la guàrdia.

Més notícies

La Turistada

Notícia: La Turistada
Comparteix
"La normalitat que celebrem ara és molt semblant a l’anormalitat de fa uns anys, que ens va fer dubtar seriosament del model turístic i econòmic que estàvem potenciant"
Turistes passegen per la Rambla per Setmana Santa / ACN

El turisme es catapulta a l’èxit aquesta Setmana Santa

Notícia: El turisme es catapulta a l’èxit aquesta Setmana Santa
Comparteix
La pujada de preus a causa de la crisi d'Ucraïna no han fet que els turistes escatimessin en despeses
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, atenent els mitjans de comunicació / ACN

Salut aposta per reobrir l’oci nocturn abans del Mobile

Notícia: Salut aposta per reobrir l’oci nocturn abans del Mobile
Comparteix
Argimon reafirma l'11 de febrer com a possible data per a la fi de l'última restricció en vigor
El secretari general de la UGT-FICA de les Terres de Lleida; Xavier Perelló, i la responsable del sector agroalimentari de la UGT-FICA de Catalunya, Alícia Buil / ACN

UGT vol participar en l’elaboració de la nova llei de turisme de Catalunya

Notícia: UGT vol participar en l’elaboració de la nova llei de turisme de Catalunya
Comparteix
El sindicat assegura que la llei afecta de "manera directa" als treballadors

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Cal dir-ho a abril 29, 2022 | 21:34
  Cal dir-ho abril 29, 2022 | 21:34
  Cal aconseguir que el turisme no sigui el pal de paller del l'economia catalana, malgrat les facilitats que dona l'estat espanyol als "empresaris" d'aquest sector per a que el turisme esdevingui monocultiu econòmic. En un país com cal el turisme no pot ésser monocultiu de l'economia, per dignitat, per conservar el teixit social, el patrimoni cultural, natural i urbà, per tenir uns sous dignes (tot el contrari dels del turisme cambrers, kelis...), per a què els nostres barris i municipis no esdevinguin parcs temàtics, per a no facilitar que els habitatges es facin servir com a actius financers... Per tot això i més, diguem no, no al turisme exagerat o com a monocultiu de l'economia.
 2. Icona del comentari de: Ramonet a abril 29, 2022 | 22:32
  Ramonet abril 29, 2022 | 22:32
  Paguen una merda per treballar un feix d'hores diarias i sense cap dret laboral.
 3. Icona del comentari de: Fse a abril 30, 2022 | 12:39
  Fse abril 30, 2022 | 12:39
  La misèria que paguen i la sobreexplotació no compensa. Que es fotin. Turisme menys esbojarrat i millors condicions laborals
 4. Icona del comentari de: A en Ramonet i en Fse a abril 30, 2022 | 20:03
  A en Ramonet i en Fse abril 30, 2022 | 20:03
  Sí, paguem una misèria per a que als "empresaris" del sector turístic empesos per les facilitats que en dona sempre l'estat espanyol, es dediquin a "oferir" preus "competitius" per a ells és clar, a costa de salaris baixos que no son suficients per a viure. El que costa de capir és que els mitjans de comunicació i sectors econòmics donin sempre tanta "importància" a un sector que a curt termini enriqueix qui "munta" un hotel o "apartaments" turístics o porta molts de turistes de cop... però a mig i llarg termini aquest sector perjudica la població que viu en barris i municipis afectats pel fet que els especuladors en fan dels habitatges d'aquestes zones "actius financers", desplacen la població que sempre hi ha viscut i en fan dels nostres barris autèntics parcs temàtics, perjudiquen el teixit social i comercial, perjudiquen el patrimoni urbà, paisatgístic i natural... El balanç del turisme a "l'espanyola" que inclou el català a mig i llarg termini provoca més perjudicis que beneficis a la població, per la qual cosa és un suïcidi seguir així. El turisme hauria, com a molt, d'ésser com un complement de l'economia d'un país com cal, cal prioritzar sector econòmics que creen riquesa repartida, salaris com cal i respecten i fomenten el teixit social i el benestar col·lectiu de la gent que viu tot l'any en un territori o municipis.
 5. Icona del comentari de: Observador a abril 30, 2022 | 20:12
  Observador abril 30, 2022 | 20:12
  Una curiositat, perquè els municipis que es dediquen al monocultiu turístic, i molts d'altres que els imiten, planten tantes i tantes palmeres ? Per a fer creure als "turistes" que son en un país tropical ? S'avancen al canvi climàtic i volen donar la sensació als seus clients de més sequera i més desertització ? Les palmeres son més econòmiques que altres espècies autòctones mediterrànies europees ? No ho he comprés mai, si us plau, algú ens pot respondre i fer-nos-en cinc cèntims ? Darrerament per televisió he arribat a veure fins i tot palmeres plantades en plena platja de sorra o en carrers molt a prop de la mar, tot i que les llevantades s'encarreguen d'arrancar-les... (?!)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa