Tornem a ser un niu d’atracció internacional. Aquesta Setmana Santa ens ha demostrat que el turisme, a Barcelona i al país en general, s’està recuperant amb força. Fins al punt que la remuntada ha estat millor del que s’esperava. Qualsevol persona que hagi passejat per la Rambla, les platges o els indrets més freqüentats ho ha pogut comprovar. El ple absolut ja es va anunciar el dia del partit entre el Barça i l’Eintracht de Frankfurt, dia que serà sempre recordat com aquell dia que vam viure, i perdre, en alemany. I el ple ha continuat al llarg de la Pasqua, a mar i a muntanya. Els responsables de l’hoteleria han declarat satisfets que el nivell torna a ser el d’abans del virus.

Totes les regions han tingut xifres rècord, netament de pre-pandèmia. Al Pirineu, el sector turístic ha viscut ocupacions estimades del 90%, coincidint amb els darrers dies de la temporada d’esquí. També ha fregat el ple absolut la Costa Brava, mentre que a la costa central s’assolia entre el 60% i el 90% d’ocupació, en funció de la zona; i a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre arribaven al 90%. Per la seva banda, les cases de turisme rural de les Comarques Centrals s’omplien i a Barcelona ciutat hi ha hagut una ocupació al voltant del 80%. Els establiments que no havien tancat i liquidat aquests darrers anys han pogut començar a refer-se de la clatellada.

Hi havia tanta fam de turistes, i sobretot d’ocupació i negoci, que de moment les protestes són mínimes. Els veïns de les zones més visitades han començat a rondinar de nou, però res a veure amb la indignació que s’havia viscut anys enrere, incloses les pintades de Tourist go home i les alarmes de les associacions de veïns i els governs municipals, tant de Barcelona com d’altres poblacions saturades. Els hotels complets, les cues a les carreteres i les multituds als carrers ens han semblat, si no desitjables, com a mínim tolerables, davant de la magnitud de la tragèdia que hem viscut durant més de dos anys. El comentari general, un pèl resignat i un pèl condescendent, ha estat que tornem a la normalitat.

La normalitat d’abans

Tenim un problema, i no és menor. La normalitat que celebrem ara és molt semblant a l’anormalitat de fa uns anys, que ens va fer dubtar seriosament del model turístic i econòmic que estàvem potenciant. Segur que, si fem un petit esforç de memòria, ho recordarem prou bé. Ens queixàvem de l’anomenat turisme de borratxera, de la massificació dels vols low-cost, de la proliferació d’hotels i apartaments turístics…. Els diaris anaven plens d’escenes lamentables de joves i no tan joves, passats de voltes, i oferint una imatge del seu grau de civilització molt lluny del que resultava edificant. Els creuers contaminaven una barbaritat i eren el dimoni, els hotels semblaven caus de lladres i activitats com el top manta eren, en última instància, fenòmens d’explotació laboral derivats del turisme. Les revistes de viatges alertaven sobre la creixent turismofòbia dels catalans.

Tot va canviar una mica amb els atemptats del 17 d’agost del 2017, perquè l’horror de les víctimes –la majoria de les quals eren visitants estrangers- va obligar a congraciar-nos amb els turistes potencials, no fos cas que se’ns espantessin més del compte. I la pandèmia ha acabat d’ajudar a rectificar els esquemes, atès que ha quedat clar fins a quin punt la nostra supervivència, i la nostra enyorada normalitat, depenia dels turistes. Hem entès que l’afluència de gent de fora no era en sí un fracàs, sinó una mesura d’èxit. Fins i tot ens ha sabut greu que la saturació d’abans del COVID encara no s’hagi assolit. I estem esperant el moment de poder proclamar que La Sagrada Família és el monument més visitat de mig planeta, seguit del museu del Barça i de les platges més poblades de la Mediterrània.

El problema no és, per descomptat, que la gent tingui feina, que les empreses rutllin i que siguem tan atractius que tothom vulgui venir. Això, insisteixo, són indicadors d’èxit. El problema és que, tal i com vam poder comprovar fa uns anys, l’èxit té uns peatges considerables. La massificació, l’abaratiment dels serveis i dels salaris, la degradació de la convivència, l’especulació urbana i l’encariment de l’habitatge… res de tot això és nou, i és aquesta normalitat la que sens dubte tornarà, o ja està tornant, amb les vaques grasses. I aquests peatges de l’èxit formaran part, no hi ha cap dubte, d’aquesta renovada normalitat que ja comença a treure el nas. És a dir; passada la pandèmia, tornem a ser allà on érem. No hem après res, i sobretot, no hem aprofitat aquests dos anys de vaques magres.

No s’han fet els deures

Les crisis són, en el seu sentit més clàssic, canvis profunds. I constitueixen, per tant, la millor oportunitat per tal de rectificar. Quan tot va de fàbula, i els negocis prosperen, és molt complicat tocar res; els actors implicats volen que no hi hagi interferències. Però quan hi ha una ensorrada general, és aleshores quan cal aprofitar l’avinentesa per introduir canvis estructurals. Els ajuts al sector turístic es podien haver condicionat a millores, a descongestionar, a moderar la concessió de permisos, fins i tot a tancar o a deslocalitzar certes activitats (com ara les llicències de pisos turístics). Moltes de les activitats que van tancar per la pandèmia es podien haver reorientat cap a altres negocis o sectors, per exemple. I res d’això no s’ha fet.

Ja no ens val que des de l’administració ens arribin lamentacions sobre el model turístic, sobre els que no van fer bé les coses fa no sé quantes dècades, i sermons sobre si els Jocs Olímpics van fomentar el model equivocat. Els que han tingut la responsabilitat d’aplicar polítiques públiques els darrers anys, i que podien haver aprofitat la crisi de la pandèmia per canviar les coses, no ho han fet. I arribats a aquest punt, si més no, que siguin discrets. Hi havia una oportunitat per redreçar el model de societat i d’economia, i no s’ha aconseguit quasi res. I mireu què us dic; no em molesta tant que s’hagi fracassat, com que ni tan sols s’hagi intentat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ç a abril 18, 2022 | 21:42
    ç abril 18, 2022 | 21:42
    El turisme és un càncer que mata els territoris.
  2. Icona del comentari de: Cal dir-ho a abril 18, 2022 | 22:04
    Cal dir-ho abril 18, 2022 | 22:04
    El monocultiu del turisme com a motor de l'economia d'un país, és la ruïna i la deslocalització social i nacional a mig i llarg termini, per això l'estat espanyol dona tantes facilitats a qui vulgui "dedicar-se" al turisme. Sembla mentida que hi hagi tants de catalans que cauen en el parany espanyol, fins i tot els mitjans nostrats cada temporada fan el paperot fen les "estadístiques" sobre el turisme i "l'ocupació", què pensen fer quan no hi càpiguen més turistes i els habitants de barris i municipis siguin foragitats per a fer veritables "parcs temàtics" a costa del teixit urbà i els paratges naturals?
  3. Icona del comentari de: Límits a abril 19, 2022 | 09:55
    Límits abril 19, 2022 | 09:55
    El nostre país enamora Tothom ho sap i vol venir i tornar. El que s'ha de fer és posar condicions de protecció i fer-les complir. Volguem o no el turisme vindrà. Doncs hem de ser previsors de disbarats de comportament. i establir límits i sancions.
    • Icona del comentari de: Els Límits, la Jonquera a abril 19, 2022 | 11:26
      Els Límits, la Jonquera abril 19, 2022 | 11:26
      Sembles molt innocent, els països que viuen principalment del turisme, diuen el mateix. Us auto-enganyeu. Escriure que vulguem o no el turisme vindrà, és una aixecada de camisa i una bajanada molt gran. En el nostre cas vindrà si l'estat espanyol que és qui mana, ho vol, ho permet i ho regula. Altrament es poden potenciar altres activitats econòmiques més solidàries, més essencials, més respectuoses i alhora no foragitar les persones que viuen tot l'any i és clar no fer concentracions de persones allà on no n'hi caben més, que solament son comparables a països com l'Índia...
  4. Icona del comentari de: Narcís a abril 19, 2022 | 10:12
    Narcís abril 19, 2022 | 10:12
    Ras i curt : el turisme fa bo .. dóna gust .. veure nostra terra cosmopolita amb estrangers de països democràtics, civilitzats, avançats .. àdhuc de ciutadans ben formats malgrat puguin ser de països políticament no europeus . . . ! PD : pel que fa a les inconveniències que hi hagi .. no hi són nostres polítics per posar-hi ordre, lògica, seny i mateix respecte a la ciutadania i a la geografia ? Nota : o només podem tenir necessitats, il·legals, aturats i delinqüència a dojo ensems amb migració del mateix estat forçant nostra nació a extensió de la seva ? Anotació al marge : o avui, ara i ací, volem una Catalunya lúgubre, trista, bandejada, oblidada, empobrida i arrebossada de misèria .. mentres esperem una llibertat que ens dugui a ser allò que Catalunya mereix políticament, laboral, social i econòmica ? Incidència : en l' endemig .. molts de nostres conciutadans, sí fent turisme i mateix cercant-hi eixides laborals defora, a l' estranger !
  5. Icona del comentari de: Jaume a abril 19, 2022 | 11:18
    Jaume abril 19, 2022 | 11:18
    El turisme en un país normal ha d'ésser un complement de l'economia, no pas el pal de paller ni el monocultiu "mimat" i intocable. El turisme és el sector que els informatius nostrats ens informen cada "temporada" de l'ocupació i del "creixement infinit... per què no fan el mateix amb el nombre de sabateries o d'altres "negocis" ? Considerar el turisme de manera exagerada com fan al nostre malaurat país és un error que paguem i pagarem molt car. Les ciutats, els municipis son per a viure, si es fan infraestructures i activitats per a la gent que hi viu i que també son atractives per persones d'altres llocs, benvinguts, però fer disbarats expressament i únicament per a atreure més i més "turistes" és d'una manca de sentit comú com una casa. Expulsar la gent de barris sencers i de municipis per a convertir-los en parcs temàtics, destrossar patrimoni cultural, urbà i paisatgístic per a benefici d'uns pocs "empresaris" és un bunyol que, cal repetir, paguem i pagarem molt car. A més a més son ridícules fer "marques" de ciutats o territoris per a viure o creure que el turisme és per "sempre" quan hom es cansi triaran altres indrets més de "moda" i tota la "infraestructura" del nostre país serà un llast insuportable i res es podrà reconstruir. Tampoc no costa gaire d'adonar-se que els llocs de treball "turístics" són d'una "qualitat" molt baixa, de forma que els desocupats de casa nostra no els volen i fomenta l'arribada de més gent que després els que ne tenen fòbia no els voldran (?!). I no cal parlar de l'explotació per exemple de les anomenades Quelis per part dels "hotelers" que rebenten preus per a fer-los "atractius" a ciutadans de països més rics, a costa de "rebentar" salaris els quals no son suficients per a viure amb dignitat, i "subcontractar" i subconstractar"... A sobre l'estat espanyol dona sempre moltes "facilitats" per a invertir en turisme, és a dir per a disgregar i difuminar els país, no son babaus els espanyols. Seguim ? Ens cal més dignitat i sentit d'estat.
    • Icona del comentari de: elMon Musk a abril 19, 2022 | 13:08
      elMon Musk abril 19, 2022 | 13:08
      Totalment d'acord.
      • Icona del comentari de: Jaume a abril 19, 2022 | 18:45
        Jaume abril 19, 2022 | 18:45
        Moltes gràcies Musk. L'esperança és que molta de gent se n'adoni i reaccioni, és tard, però, sempre val més millor tard que mai.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa