El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Brussel·les tanca la porta a regular el preu de la llum
  • CA

Brussel·les ha tornat a insistir en què la solució a la crisi energètica passa per donar suport a les llars més vulnerables i reduir els impostos a les empreses. L’eurocomissària d’Energia, Kadri Simson, ha admès que el sistema elèctric està “sota debat”, però ha reiterat que “cap alternativa amb preus regulats pot donar millors preus i inversions verdes”. Així, Brussel·les tanca la porta a regular els preus del mercat elèctric en considerar que no abarateix les tarifes.

En una compareixença al comitè d’Energia de l’Eurocambra, Simson ha explicat que al desembre presentaran una proposta per incrementar la vigilància en el mercat europeu i evitar “accions especulatives”. L’especulació amb els drets d’emissió de CO₂ és un dels problemes que contribueixen a incrementar el preu de l’energia. Així ho assenyalen els experts consultats per El Món, que auguren que l’especulació anirà a més perquè “cada vegada seran més necessaris” en haver-se “accelerat” la transició d’energies contaminants a sostenibles.

El director general de l’Institut d’Estudis Financers, Josep Soler, i el professor de Finances, Banca i Comptabilitat a la UPF Barcelona School of Management Joan Anton Ros consideren que l’Estat podria subhastar més títols per així rebaixar la factura mentre la Comissió Europea no aprovi mesures conjuntes dels vint-i-set.

Brussel·les refreda les expectatives de Sánchez

De fet, Brussel·les ja ha tancat la porta a la compra conjunta del gas, la principal esperança de l’executiu de Pedro Sánchez per reduir el preu de l’energia, que s’espera que continui disparat fins al març. La Comissió Europea ha promès accions a curt termini al desembre, però es limitaran a recomanar als estats que donin ajudes o ajornaments de les factures als més vulnerables, així com també reduccions temporals d’impostos o suport a empreses.

La compra conjunta, per tant, és una mesura possible en el futur, però no es preveu a curt termini i la Comissió l’haurà d’estudiar abans de fer passos endavant. La Comissió presentarà una proposta de reforma del mercat del gas al desembre per fer front a la crisi energètica basada en la creació d’una reserva estratègica. “La transició a una energia neta és la millor garantia contra els xocs en els preus en el futur”, diu el document presentat avui. 

Sánchez recula

La pressió de les elèctriques ha pogut amb el govern de Pedro Sánchez, que s’ha vist obligat a matitzar una de les mesures més polèmiques que va plantejar en el seu pla de xoc per abaratir la llum. De fet, la Moncloa ha hagut de minimitzar l’impacte de la mesura que aspirava a retallar 2.600 milions de “beneficis extraordinaris” de les companyies. Les reunions mantingudes aquest dimecres pel president de Naturgy, Francisco Reynés, i el d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, han acabat amb un acord perquè moltes de les companyies elèctriques no es vegin perjudicades per les mesures.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa