El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Moncloa aprova un pla de xoc per abaratir la llum
  • CA

El Consell de Ministres celebrat aquest dimarts ha aprovat un pla de xoc urgent per abaratir la factura de la llum i reduir els beneficis de les companyies elèctriques per l’evolució del preu del gas. Com va anunciar ahir el president del govern espanyol Pedro Sánchez, el govern espanyol retallarà 2.600 milions d’euros de beneficis extraordinaris a les elèctriques. Aquests milions repercutiran en la factura domèstica i l’abaratiran.

La limitació estarà en vigor fins al març del 2022, ja que el govern espanyol preveu que la pujada en el preu del gas durarà fins llavors. El govern espanyol preveu una rebaixa mensual del 22% en la factura dels consumidors, amb la qual cosa pretenen que aquest any els ciutadans hagin pagat, de mitjana, un import similar al 2018. La rebaixa de l’IVA de la llum del 21 al 10% seguirà en vigor, ja que ja estava prevista fins a finals d’any quan es va aprovar fa uns mesos. El paquet de mesures també redueix del 5,1% al 0,5% l’impost especial de l’electricitat i allarga fins a finals d’any la suspensió de l’impost sobre el valor de producció d’energia elèctrica (7%).

Segons ha anunciat la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, el decret també limita el creixement del preu del gas -entre un 4,4 i un 5%- en la factura per als pròxims sis mesos. La intenció del govern espanyol és crear un mecanisme per reduir l’excés de retribució que tenen ara les companyies elèctriques, que s’aprofiten de l’alça en el preu del gas.

A banda, el decret modifica la llei d’aigües amb l’obligació de fixar un mínim i màxim de cabals mensuals que es puguin desembassar. Ribera ha dit que pretenen “evitar episodis que ens han fet vergonya”, en referència al buidatge de pantans que han fet algunes companyies aprofitant la pujada de preus de la llum.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa