Per primera vegada aquest 2022 el preu del gas al mercat ibèric (Mibgas) es troba a un preu més barat que el mercat europeu, guiat pel TTF holandès. Segons ha detallat aquest dilluns la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) en un comunicat, això es deu a la menor dependència d’Espanya del gas procedent de Rússia.

Tal com recorda l’organisme, el 2021 els preus van convergir a escala continental. D’aquesta manera, els preus del gas van marcar màxims històrics a Espanya a l’hivern del 2021-2022 (183 €/MWh al desembre), per la incertesa del subministrament rus i la forta competència pels carregaments de gas liquat a nivell mundial.

La Comissió Europea vol reduir el consum de gas

Aquesta dada arriba en un context en el qual la Comissió Europea ha proposat de reduir el consum del gas arreu de la Unió Europea un 15% per deixar de dependre del gas rus. Es tracta d’una mesura voluntària, proposada a tots als estats que formen part de la Unió Europea. Tot i això, si la situació energètica empitjora dràsticament, la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leye, ja va anunciar que podria convertir la mesura en obligatòria.

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, durant una roda de premsa per anunciar el límit al preu del gas / ACN
La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, durant una roda de premsa per anunciar el límit al preu del gas / ACN

El govern espanyol vol incrementar l’exportació

En aquest sentit, el govern espanyol s’hi va pronunciar en contra i ha proposat d’augmentar l’exportació de gas europeu. L’objectiu d’Espanya és actuar sobre l’oferta, mentre que la Unió Europea vol actuar sobre la demanda. El govern espanyol vol reivindicar les estructures espanyoles, en un context en el qual s’ha obert el debat d’obrir el gasoducte del midcat per connectar el gas algerià arreu d’Europa, amb l’objectiu de deixar de dependre del gas rus. De fet, el midcat transcorre tota la costa de la península fins a Hostalric, on s’atura la connexió. Es tracta conducte variant del Medgaz.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa