El PIB espanyol torna a créixer amb un augment del 2,8% en el segon trimestre

La variació interanual s'enfila un 19,8% amb relació al mateix període de 2020, amb el confinament domiciliari en vigor

L’economia espanyola va créixer un 2,8% en el segon trimestre del 2021 coincidint amb la fi de l’estat d’alarma i l’aixecament de restriccions, respecte als tres primers mesos de l’any, segons les dades avançades del Producte Interior Brut (PIB) que ha fet públiques aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). D’aquesta manera, el PIB torna a créixer després del retrocés del 0,4% del primer trimestre.

La variació anual s’ha disparat un 19,8%, marcada pel fort descens del segon trimestre de l’any anterior, amb el confinament domiciliari en vigor. La contribució de la demanda interna al creixement interanual del PIB va ser de 20,3 punts, és a dir, 22 punts més que la del primer trimestre. Per la seva banda, la demanda externa va presentar una aportació de -0,5 punts, 1,1 dècimes més que el trimestre passat.

En la demanda interna, la despesa en consum final va enfilar-se un 20,8% en relació al mateix trimestre del 2020, xifra que representa un increment de 23,1 punts a la dels últims tres mesos de l’any passat. La despesa en consum final de les llars va experimentar una taxa interanual del 29,5%, un increment de 33,7 punts més que el trimestre anterior, mentre que la despesa final en consum de les administracions públiques va créixer un 3,4%, dues dècimes més que en els primers tres mesos del 2021.

Pel que fa a la demanda externa, l’exportació de béns i serveis va presentar una variació del 34,1% respecte al segon trimestre del 2020, xifra que suposa 43,8 punts més que en el trimestre anterior. L’acceleració es va produir per un increment de les taxes interanuals de les exportacions de béns, del 3,1% al 34,1%, i de les exportacions de serveis, del -40,3% al 34,4%.

Nou comentari