El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Consell General d’Economistes rebaixa una dècima la previsió de creixement del PIB per al 2021
  • CA

El Consell General d’Economistes ha rebaixat una dècima la previsió de creixement del PIB per al 2021, fins al 5,6%, després de les dades del 2020 publicades per l’INE la setmana passada i que tot i que fixava el retrocés de l’economia espanyola en el 10,8% -dues dècimes menys del previst- també establia que en el quart trimestre es va mantenir estable davant les estimacions del +0,4%. L’organisme ho atribueix a la quarta onada i l’endarreriment de les vacunacions i dels plans europeus i diu que les esperances de recuperació de l’economia per Setmana Santa “s’han esfumat”. També afirma que l’objectiu ara ja és l’estiu, tenint en compte que a l’Estat el 67,8% del PIB prové del sector serveis i d’aquest més del 12% correspon al turisme.

Amb tot, el CGE calcula que si aquest estiu, ja en ple tercer trimestre, es recupera la mobilitat en sincronia amb Europa i s’assoleix almenys el 40% de l’activitat turística del 2019 l’economia espanyola podria mostrar signes de creixement. Sobre l’evolució prevista per a aquest 2021, el CGE argumenta que les dades dels dos primers mesos de l’any com l’índex de producció industrial, que al gener va tenir una variació del -0,7% respecte a desembre i del -2,2% respecte l’any anterior; i el comerç minorista, amb un índex que recula un 7,6% intermensual al gener respecte al desembre. Tot i que al febrer ha mostrat una recuperació del 4,6% respecte al gener, les taxes interanuals encara són negatives.

Caiguda d’entre tres i sis dècimes al primer trimestre

D’altra banda, al febrer s’ha registrat una destrucció de l’ocupació –la xifra s’ha incrementat en 44.436 persones- i una caiguda del nombre d’empreses, juntament amb un descens en la matriculació dels vehicles del 38,4%. Per tot plegat, els economistes calculen un retrocés de l’economia espanyola d’entre el 0,3% i el 0,6% en aquest trimestre.

D’altra banda, els economistes han elevat la previsió de creixement fins al 5,4% el 2022 quan les ajudes europees ja comencin a materialitzar-se. Pel que fa al dèficit, els economistes el situen al voltant del 10%, tot i que l’objectiu del govern espanyol se situï per sota el 7% mentre que l’estimació del deute públic se situï entre el 119% i el 121% el PIB per al 2021. Les previsions d’atur, per la seva banda, quedarien en una forquilla d’entre el 16,5% i el 17,5%, tenint en compte que els ERTO es mantinguin fins a final d’any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa