El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’escriptora mallorquina Antònia Vicens, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes
  • CA

L’escriptora mallorquina Antònia Vicens i Picronell (Santanyí, 1941) és la guanyadora del 54è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural. Vicens és autora de novel·les, contes i poemes, i va rebre el Premi Sant Jordi l’any 1967 per la novel·la ’39º a l’ombra’, que la va situar com a referent en el panorama literari català. L’escriptora també ha rebut la Creu de Sant Jordi, el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat, la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Santanyí, la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Palma i el Premi Josep M. Llompart de l’Obra Cultural Balear.

Aquest premi d’Òmnium que recollirà el pròxim mes de juny està dotat amb 20.000 euros per prosseguir amb la seva obra literària en català. La prolífica escriptora, autora dels poemaris ‘Lovely’, ‘Fred als ulls’, ‘Tots els cavalls’ i ‘Sota el paraigua el crit’, ha estat guardonada “per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans”.

“Una de les trajectòries més sorprenents de la literatura catalana”

A més, Òmnium ha valorat la “solidesa de la seva obra literària i la innovació en la recerca d’una veu narrativa” i el seu “compromís amb la llengua i el seu activisme, que es veu en l’inconformisme que passa per treballar la veu literària al llarg de la vida, i també en la capacitat de cultivar la llengua en edats tardanes des de diferents gèneres, fet que ha generat com a resultat una de les trajectòries més sorprenents de la nostra literatura”. El jurat també ha subratllat la “creació d’una veu en constant experimentació” en la qual “es reconeixen les generacions més joves de poetes”.

L’acte de lliurament del guardó tindrà lloc la primera quinzena de juny del 2022 en una localització que encara no s’ha triat, ja que s’ha de fer conjuntament amb la persona premiada.

L’any passat la guanyadora va ser l’escriptora Maria Barbal, que va recollir el seu premi el 10 de juny del 2021 en un acte al Palau de la Música Catalana. Maria Barbal es va convertir en la setena dona que guanya el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i per tant, Antònia Vicens serà la vuitena.

L'escriptora Maria Barbal amb el 53è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Imatge del 10 de juny del 2021. (Horitzontal)
L’escriptora Maria Barbal amb el 53è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Imatge del 10 de juny del 2021. (Horitzontal)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa