Joc de cartes visitarà Madrid aquesta nit en un programa especial que buscarà el millor restaurant de calçotada de la capital espanyola. Aquesta no és una idea nova i ni tan sols antiga, tenint en compte que repetiran el programa de la temporada passada. Era novembre del 2022 quan s’emetia aquest mateixa emissió del Marc Ribas, que va acabar molt decebut perquè només van trobar-se calçots cremats, plens de sorra i salsa avinagrada.
Quin és el millor restaurant madrileny per anar de calçotada? Qui n’és el millor ambaixador? El concurs de 3Cat va seleccionar-ne quatre restauradors que oferien aquest plat estrella de la cuina catalana fora de les nostres fronteres.
Quins restaurants de Madrid ofereixen calçots en la seva carta?
El primer local que visitaran és el del català Xavier Saludes, que va obrir una taberna allà fa 25 anys en la qual pots posar-te el pitet i gaudir de la salsa romesco. S’anomena Matritum i es promociona online com un lloc on tastar bon vi i poder gaudir d’un menú de calçotada en temporada amb el producte vingut “directament des de Lleida“.
Posteriorment, l’andalús Antonio Melgar demostrarà que s’ha deixat captivar pels calçots i els plats tradicionals de la nostra terra. Prova d’això? Que ofereix plats d’aquí a El Olivo, una opció amb moltes ressenyes negatives que es queixen dels preus excessius. Caldrà esperar a l’emissió d’aquesta nit per esbrinar si realment val la pena pagar tant.

El programa de TV3 també mostrarà com és per dins el restaurant Saffron de la Maribel Gutiérrez, una dona tarragonina que presumeix públicament de fer la millor salsa de calçots casolana de Madrid. A la seva web, visiblement molt atractiva, es venen molt bé: “Aquí oferim una degustació de plats que et transporten a un lloc del Mediterrani quan tanquis els ulls”. A la seva carta també trobem cargols i botifarra amb mongetes.
L’última visita serà a El Calsot, així escrit, que té el barceloní David Suriol al seu capdavant. Diu que s’ha dedicat a la cuina del calçot des de fa més de 20 anys, quan encara veia un munt de gent menjant-lo “amb forquilla i ganivet”. A la seva web, curiosament, el primer que fan és especificar que hi ha una falta en el seu nom: “En realitat s’escriu calçot i és de la família de la ceba, una ceba que et fa somriure”. Aquí sí que ofereixen el menú típic amb torrades i embotits, graellada de verdures i carn a la brasa per acompanyar un ingredient clau.