El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Crims’ torna a TV3 amb Carles Porta en un programa inèdit molt diferent
  • CA

Crims sembla que tingui una vareta màgica que fa que funcioni en tots els seus àmbits”, diuen els seus creadors. Ràdio, televisió, llibres i una exposició: parlem d’un producte multiplataforma que triomfa i que dilluns vinent torna a TV3 amb una nova temporada que tindrà sis capítols, tres d’ells pertanyents al cas Comas, sobre l’assassinat de l’empresari Jordi Comas. El primer, però, serà el cas de Marina Ruiz.

N’han donat detalls en una roda de premsa en què han avançat que l’any vinent arriban 10 episodis més. Pel que fa a aquesta en concret, innovaran amb un primer programa amb un format nou en què Carles Porta sortirà de l’estudi de ràdio per primera vegada per entrevistar la dona de la víctima, amb qui van xerrar durant més de cinc hores a la casa familiar en una conversa que han titllat d’al·lucinant.

En un dels casos, han trobat una persona molt important per al cas del que no podia veure’s la seva cara. És per això que, per primera vegada, han comptat amb l’ajuda d’un il·lustrador que ha fet un dibuix animat a partir de la seva imatge. També hi haurà el cas Cervilla i l’últim serà del 1985, un de molt potent a nivell d’arxiu.

Així va néixer Crims, un fenomen que ha fet història

Els seus creadors han recordat els orígens d’aquest fenomen, el que ha fet història amb una sèrie que ha tingut una quota de pantalla amb un increment progressiu al llarg de les cinc temporades. La seva exposició al Palau Robert, per exemple, ha aconseguit ser la més visitada amb més de 140.000 persones. Un èxit sense precedents que va néixer a Catalunya Ràdio el 2018 i que s’ha convertit en “un fenomen de tots”.

Santi Faro, el director de continguts de Catalunya Ràdio, reconeix que no confiaven que triomfés tantíssim: “No sabíem si funcionaria el true crime en format pòdcast, però vam prendre la decisió d’apostar-hi perquè sabíem que el gènere era potent i consolidat i que podíem tenir un producte top a les mans”.

Crims engegarà nova temporada i aplaueixen el seu èxit - Mireia Comas
Crims engegarà nova temporada i aplaudeixen el seu èxit | Mireia Comas

“Teníem un contingut molt bo que podia quedar desvirtuat per culpa d’escollir malament el format. Mai no s’havia fet una cosa així i va funcionar molt bé perquè ens va permetre desenvolupar la forma des d’una perspectiva més acurada i creativa. Volíem buscar el factor de la dramatització en format àudio, el que era molt innovador”, ha afegit.

Carles Porta, clau de l’èxit del programa

Tots ells tenen clar que la clau d’aquest èxit és la figura del Carles PortaAnna Punsí, directora de continguts de True Crime Factory, ho ha deixat clar: “Carles Porta s’ha convertit en una icona pop. Es va plantar una llavor i tot el gran equip som l’hòstia, però l’ànima de tot això és ell. Si ell no hagués estat un bon narrador, tot això no hauria funcionat. Quan el Carles t’explica les històries, t’arriben molt perquè t’encomana el seu rigor. Ell va veure que fora de les nostres fronteres, el true crime tenia molt bona acollida i a Catalunya ell va ser-ne el pioner. Ell mateix vol veure els guions sempre i té una visió àmplia que ens ajuda”. 

Des de la productora del Crims de TV3, Guille Cascante ha reconegut que passar l’àudio a televisió era un pas “bèstia i atrevit” per a TV3: “Mai de la vida imaginàvem que passaria tot això. El primer capítol un 23 i el segon, un 26% de share! I a partir d’aquí, tot això que estem vivint. Una experiència molt potent que va començar amb Tor, de la que farem una sèrie que s’està acabant enguany”.

Els creadors de Crims aplaudeixen l'èxit - Mireia Comas
Els creadors de Crims aplaudeixen l’èxit | Mireia Comas

També ha parlat Carles Ortet, el CEO de Zoopa, l’agència que ha organitzat l’exposició al Palau Robert: “Estem acostumats a treballar en la foscor, a la ràdio i a la televisió no vèiem els teleespectadors de l’altra banda. El millor de l’exposició és que hem pogut veure la gent que forma part dels fans de Crims. Ens hem adonat que heu creat una comunitat que el considera seu i que té lligams amb el programa”. 

Com s’escullen els casos per a Crims?

Anna Punsí ha explicat com escullen els casos, una elecció darrere de la qual hi ha moltes variables: “Volem fer una representació territorial de tota Catalunya, expliquem casos i crims que ens toquen a la vora i això fa que ens arribi molt com a societat. També volem una representació policial amb diferents cossos. A Catalunya hi ha uns 60 casos d’homicidis anualment, més o menys, i nosaltres intentem socialitzar el dolor i tenim les famílies cada vegada més a prop. En aquest programa entretenim, però no fem entreteniment amb el dolor”.

Crims torna a TV3 el pròxim dilluns | Mireia Comas
Crims torna a TV3 el pròxim dilluns | Mireia Comas

Respecte cap a les víctimes, el rigor i el ritme narratiu són les claus de Crims. Tots els membres d’aquest gran equip han coincidit en què quan parlen de Crims, els elements que expliquen el seu èxit és “el rigor malaltís del Carles Porta” que és preventiu perquè tracten amb material “molt sensible”. A més a més, creuen que gràcies a aquesta fórmula és molt fàcil aconseguir que un producte sigui multiplataforma “perquè la base és molt i molt sòlida”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Desconnectem de TV3 48 h. tan punt aparegui algun contingut (anuncis inclosos) en la llengua dels castellans a març 15, 2023 | 19:59
    Desconnectem de TV3 48 h. tan punt aparegui algun contingut (anuncis inclosos) en la llengua dels castellans març 15, 2023 | 19:59
    Cada cop que volgut veure un capítol de "Crims" he hagut de desconnectar al cap de poca estona perquè ha aparegut algun paio garlant en la llengua dels castellans, sense subtitular en català

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa