Fa vuit temporades que la colla de l’institut Reina Sibil·la va començar a formar part de la vida dels espectadors de TV3. Un grup de boomers que torna a connectar vint-i-cinc anys després pel funeral d’un amic. Tot plegat, sembla fins i tot sinistre, però res més allunyat de realitat. Els protagonistes de Com si fos ahir han aconseguit una bona base de seguidors fidels que esperen les seves trames de dilluns a divendres. En aquests vuit anys de culebron, els personatges han participat en tota mena de situacions: conflictes, bodes, ruptures, negocis fallits, estafadors, parelles tòxiques…
Entre els ingredients que formen part de l’èxit de la ficció catalana, el menjar n’és un clar protagonista. Temporada rere temporada, els personatges han anat demostrant la seva afició gastronòmica, convertint plats del dia a dia en referències i acudits interns entre ells. Aquests són els plats mítics convertits en una senya d’identitat dels personatges Com si fos ahir.
La Mari Carmen, la dona dels mil tàpers i l’empanada del deixeble Joel
Si algú ha demostrat els seus dots culinaris, aquesta és la Mari Carmen (Teresa Urroz). La mare de la Noe (Elena Gadel) és la cuinera estrella de La iaia i els espectadors habituals ja saben que els seus plats triomfen entre els personatges de la sèrie de TV3. D’una banda, les seves mítiques mandonguilles, que cada cop que algun personatge està malalt, la Mari Carmen apareix amb una vintena de tàpers sota el braç. Quines altres receptes triomfen? Un dels plats preferits del seu protegit, el Joel (Gerard Navarro), que devora les croquetes. Ara bé, el seu receptari és extens: el mític cocido, la truita de patates, l’empanada… De fet, ara el Joel ja li segueix les passes i, com a deixeble, ja fa la seva pròpia empanada.

La Joana i el seu plat ‘estrella’
Un altre dels personatges que intenta demostrar la seva traça davant els fogons és la Joana (Marta Angelat), ara bé, no se n’acaba de sortir gaire. Des dels inicis de la ficció catalana ha preparat un plat que fins i tot el seu fill Andreu (Marc Cartes) rebutja. Cada cop que queden per dinar, la dona prepara uns macarrons que s’han convertit en una broma recurrent perquè mai li queden bons.

La Sílvia, una ‘minixef’ en pràctiques
Hi ha qui té més sort que d’altres. En el cas de la Sílvia (Montse Germán), ha intentat innovar les seves receptes i des que va començar la seva etapa al Comsi, els espectadors l’han pogut veure cuinant tota mena de plats. Un dels espais més recurrents del seu pis és la cuina, lloc en què es distreu i sovint hi ha les converses més interessants de les seves trames. De fet, fa uns anys va intentar muntar un negoci amb les seves mítiques magdalenes que, per cert, van acabar convertides en l’objecte d’una baralla de menjar amb la Gemma (Àurea Márquez), en un moment en què la seva amistat estava molt ressentida per un seguit de traïcions. Ara que està emparellada amb el Francesc (Eduard Buch), és habitual veure’ls compartint sopars temàtics i nous plats.

En aquesta darrera temporada, la incorporació d’una gran xef ha permès sumar noves receptes d’alt estànding. La Itzíar (Mar Ulldemolins) va presentar-se a la sèrie diària que lidera els migdies amb un somni sota el braç. Venia d’un restaurant d’estrella Michelin a Suècia i ara, ha convertit la Barnateca en el local de moda del barri. Cada dia presenta el plat de la xef, amb combinacions estrambòtiques que triomfen entre els membres de la colla.

Anècdotes gastronòmiques
Més enllà dels protagonistes que saben cuinar o reproduir plats destacats, hi ha anècdotes surrealistes protagonitzades per menjar. El Marc (Marco H. Medina), un dels actors que ha dit adeu a Com si fos ahir aquesta temporada, va passar per una època rebel quan treballava a l’antic restaurant que hi havia al local de La iaia. Una hamburgueseria de moda que feia servei a domicili i que ell va convertir en un cau de tràfic de marihuana. I com podien fer el seu encàrrec especial? Demanant una hamburguesa amb guacamole.

Ara bé, el seu pare, el Quim (Jordi Rico), també té històries amb un aliment, o més ben dit, amb una beguda. El Quim tenia una addicció molt clara per cafè, però va ser capaç de fer una promesa: deixaria la beguda si aconseguia que el Marc s’allunyés del món de les drogues. Malgrat que el seu noi va reconduir-se, ell va patir anys i panys per controlar la seva afició per la cafeïna. Sigui com sigui, els detalls més insignificants, com els àpats, sovint tenen un sentit dins aquesta ficció que triomfa diàriament a TV3.