Àngel Llàcer ha tornat a TV3 amb un concurs que vol posar a prova la catalanitat de 100 persones. Habitants de Catalunya que volen endur-se un premi de 20.000 euros que demostri que són la persona que més en sap del país. A través de diversos programes eliminatoris, el grup de participants anirà reduint-se, fins que només en quedi una. En els dos primers episodis, van passar de 100 concursants a 25. Aquest dimecres, els presentadors han canviat de dinàmica en una jornada que ha posat a prova el nivell de coneixements dels dialectes i la gastronomia del territori.
Nova dinàmica per repartir els concursants
En els primers capítols, van dividir els concursants en dos equips. Un dia van ser Seny i Rauxa, i l’altre, els Tonis i els Cruanyes. Com ara només en queden 25, la dinàmica ha canviat i han organitzat els equips en cinc grups de cinc persones. I quin nom han triat? Els noms de diversos vents del país: Xaloc, Tramuntana, Garbí, Migjorn i Mestral. La primera prova, que és d’avantatge, ha exposat diversos subdialectes i els concursants havien d’esbrinar quina població de la llista no el parla. La segona prova relacionada amb les llengües ha estat endevinar d’entre quatre paraules que signifiquen el mateix en diversos subdialectes, quina és la falsa. Un cop superada aquesta tanda de preguntes, han hagut d’endevinar de quin poble estaven parlant els presentadors només amb l’ajuda d’unes pistes.

Un repte culinari amb cares reconegudes de la gastronomia
Soc i seré divideix el programa en dues tandes, i la segona, ha estat centrada en el món culinari. La gastronomia catalana forma part de la identitat del territori. Plats diversos dels receptaris que fa dècades que passen de generació en generació i és difícil trobar-les en altres llocs del món. Cada equip ha hagut de preparar una recepta molt coneguda: mandonguilles amb sípia, fricandó, bacallà amb samfaina, trinxat de la Cerdanya i canelons de rostit. En una mena de Joc de cartes amateur, els concursants han posat a prova la seva traça davant els fogons. A més a més, per complicar encara més la prova, han sumat les postres, una crema catalana per equip. El jurat, però, ha estat d’excel·lència.

D’una banda, el xef del programa Cuines de TV3, Arnau París ha tastat els plats dels participants. La pressió afegida ha vingut de bracet amb dos cuiners d’alt estànding: Eduard Xatruch del restaurant Disfrutar i la xef Martina Puigvert de Les Cols. I quin ha estat el resultat final? L’equip que millor ha fet el seu particular menú ha estat el Mestral, els concursants que portaven dessuadores de color violeta.

Per darrere ha quedat el Garbí, el Xaloc, el Migjorn i finalment, els eliminats del programa han estat els cinc components de Tramuntana, que han dit adeu a les seves possibilitats de guanyar el concurs. Ara per ara, només queden 20 persones en el joc. Quina sorpresa els hauran preparat per a la pròxima setmana? Només queda esperar per veure com van caient eliminats fins que un d’ells pugui hissar la senyera com a vencedor.