Va ser amb la porta tancada o no? Un detall fonamental de l’escridassada del diputat de Junts Francesc de Dalmases a una periodista de l’equip del programa FAQS, de TV3, continua sent motiu de controvèrsia. Dalmases i el que va ser director del programa, Pere Mas, han donat versions contràries dels fets en una compareixença a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) del Parlament aquest divendres.

Segons el diputat, la porta de la sala va quedar oberta mentre es produïa una “discussió encesa” entre ell i la periodista amb qui havia acordat el format de l’entrevista a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en què se li va preguntar per detalls del cas judicial del qual està pendent. En canvi, Pere Mas ha assegurat que la porta es va tancar i que se li va impedir el pas a una altra persona de l’equip que hi va acudir quan va sentir crits.

L'exdirector del 'FAQS', Pere Mas., a la comissió de control de la CCMA al Parlament en què s'ha tractat el cas de Francesc de Dalmases / Parlament de Catalunya
L’exdirector del ‘FAQS’, Pere Mas., a la comissió de control de la CCMA al Parlament en què s’ha tractat el cas de Francesc de Dalmases / Parlament de Catalunya

El grau d’intimidació en la discussió, al centre de la controvèrsia

El detall de si la porta estava oberta o no ha centrat part de debat perquè és clau en el relat de la intimidació que l’equip del FAQS descriu. “La informació va córrer pels passadissos. Em va venir a buscar la persona de producció a qui no havien deixat entrar tremolant, nerviosa i alterada i m’ho va explicar”, ha assegurat Pere Mas. “Hi havia una situació de vulnerabilitat laboral pel futur de tothom”, ha argumentat, ja que era el penúltim programa i ja se sabia que no tornaria a la graella de TV3 i que l’equip, la majoria contractats per la productora El Terrat. Aquesta situació que va fer que la persona afectada per l’escridassada no volgués denunciar-ho per “por”, segons Mas.

En canvi, segons Dalmases, no hi va haver cap tipus d’amenaça. “Quin sentit tindria un cop acabat el programa d’un espai que acabava”, ha preguntat.

“No podia callar”, al·lega Dalmases

Seguint el seu relat, un cop acabada l’entrevista, de la qual Dalmases considerava que no havia respost al que havia acordat amb la subdirectora del programa, que coneix des de fa anys per raons professionals, va pensar que “no podia callar” i va mantenir una discussió amb ella al trenet, que és com se’n diu en l’argot de TV3 de les saletes on convidats i col·laboradors esperen el torn per entrar al platí. I ha assegurat que les portes estaven “obertes”. “Aquelles persones que m’havien recomanat no fer l’entrevista tenien raó. Jo havia donat la cara i m’havia equivocat”, ha al·legat per explicar l’origen de la seva indignació.

El que sí que ha admès el diputat és que aquesta situació, tot i relatar-la d’una manera diferent que Pere Mas, “no s’hauria d’haver produït en aquell lloc i en aquell moment”, i ha demanat disculpes. Però ha negat que mai s’hagin produït “orientacions” ni “coaccions” a periodistes. En canvi, Mas ha lamentat la “intimidació inacceptable” que hi va haver i ha retret també a Dalmases que l’endemà es podria haver disculpat i que inicialment, quan es va fer públic, va negar els fets.

La comissió de control de la CCMA al Parlament, durant la compareixença de Francesc de Dalmases per la discussió del 'FAQS' / Parlament de Catalunya
La comissió de control de la CCMA al Parlament, durant la compareixença de Francesc de Dalmases per la discussió del ‘FAQS’ / Parlament de Catalunya
Més notícies
Borràs amb Dalmases surten a saludar els concentrats davant del Parlament / EP

El grup de periodistes Ramon Barnils expulsa Dalmases per l’incident al FAQs

Notícia: El grup de periodistes Ramon Barnils expulsa Dalmases per l’incident al FAQs
Comparteix
La junta de l’entitat considera, per unanimitat, que ha vulnerat greument els objectius fundacionals del GPRB
Notícia: El grup de periodistes Ramon Barnils expulsa Dalmases per l’incident al FAQs - Mobile
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, durant l'entrevista al 'FAQS' del 9 de juliol del 2022 / TV3

“Francesc, prou”: Borràs va intentar aturar Dalmases al ‘FAQS’, segons TV3

Notícia: “Francesc, prou”: Borràs va intentar aturar Dalmases al ‘FAQS’, segons TV3
Comparteix
Un informe de la cadena recull els detalls de l'incident que es va viure després de l'entrevista amb la presidenta suspesa
Notícia: “Francesc, prou”: Borràs va intentar aturar Dalmases al ‘FAQS’, segons TV3 - Mobile
Francesc de Dalmases / EP

Dalmases, absent de la comissió que posa el focus en l’afer del ‘FAQS’

Notícia: Dalmases, absent de la comissió que posa el focus en l’afer del ‘FAQS’
Comparteix
La CUP es queixa perquè si la compareixença té lloc d'aquí a dos mesos "no tindrà sentit"
Notícia: Dalmases, absent de la comissió que posa el focus en l’afer del ‘FAQS’ - Mobile
Francesc de Dalmases / EP

Front d’ERC, PSC, Comuns i CUP per forçar Borràs a investigar Dalmases

Notícia: Front d’ERC, PSC, Comuns i CUP per forçar Borràs a investigar Dalmases
Comparteix
Els quatre grups insten la presidenta a prendre mesures contra el diputat si es confirma la violació del codi de conducta
Notícia: Front d’ERC, PSC, Comuns i CUP per forçar Borràs a investigar Dalmases - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: toni a setembre 16, 2022 | 20:13
  toni setembre 16, 2022 | 20:13
  El Pere Mas li ha perdut la por als neoconvergents ( ja era hora ), i molts mes que tambe li perdran a la tot poderosa Borras.
 2. Icona del comentari de: Què es pot esperar d'un macarra? a setembre 16, 2022 | 20:29
  Què es pot esperar d'un macarra? setembre 16, 2022 | 20:29
  Que defensi a la seva xoni.
 3. Icona del comentari de: Quina casualitat a setembre 17, 2022 | 11:19
  Quina casualitat setembre 17, 2022 | 11:19
  A dia d'avui, la periodista de la SER que va actuar gairebé com a fiscal en l'entrevisa a L.B. i va ser un dels detonants de la picabaralla entre Mas i Dalmases ha estat contractada com a subdirecora del diari Ara, gràcies a la milionària subvenció per projectes que aquest diari ha rebut del Departament de Presidència.
  • Icona del comentari de: Quina casualitat que canviïs els noms i els fets a setembre 17, 2022 | 13:11
   Quina casualitat que canviïs els noms i els fets setembre 17, 2022 | 13:11
   No va haver-hi cap baralla, va ser una bronca de Dalmases a Cristina Puig perquè no li va agradar que la periodista fes bé la seva feina, preguntés de tot, era una entrevista periodística, no una promoció de la xoni.
 4. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 17, 2022 | 13:22
  Doctor Strangelove setembre 17, 2022 | 13:22
  Dalmases=pinocho? Doc.
 5. Icona del comentari de: Bisbe Berkeley a setembre 17, 2022 | 21:30
  Bisbe Berkeley setembre 17, 2022 | 21:30
  Un diu que sí, l'altre diu que no i jo no sé què va passar, però per la olor que fa tot això, jo aquest Dalmases preferiria tenir-lo lluny.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa