L’Estat pagarà aquest any menys de la meitat del deute de l’addicional tercera

L'acord de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat queda lluny dels 559 milions pendents

La Comissió Bilateral Estat-Generalitat celebrada aquest dilluns a Madrid s’ha tancat amb alguns acords en matèria d’inversions i traspassos, tot i que han sigut “insuficients”, segons han subratllat amb insistència la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró. La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Isabel Rodríguez ha fet una valoració de la trobada molt més entusiasta. “La reunió ha sigut molt fàcil perquè s’hi ha arribat amb els temes molt treballats”, ha especificat amb un somriure que no s’ha tret de la cara en tota la roda de premsa.

La mateixa Rodríguez ha anunciat un acord per “donar compliment a la disposició addicional tercera de l’Estatut” amb una inversió de 200 milions d’euros, dels quals 100 es transferiran al Govern “de forma imminent” i la resta –en dos pagaments de 50 milions– abans de finals d’any. La reclamació s’arrossega des de fa anys i la Generalitat recorda que l’Estat deu per aquest concepte 559 milions, més del doble de la quantitat desbloquejada. L’Estat té un deute reconegut amb la Generalitat corresponent a aquesta disposició estatutària, que estableix que la inversió de l’Estat a Catalunya en infraestructures s’ha d’equiparar al seu producte interior brut (PIB).

Pel que fa a les beques universitàries, una demanda “històrica” del Govern, s’ha decidit tancar-ho a la tardor amb “la previsió que entri en vigor pel curs 2022/23”, segons ha dit la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que ha liderat la delegació catalana a la Bilateral amb el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, i el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró. Un altres grup de treball que es posarà en marxa és el que han d’abordar el traspàs de l’ingrés mínim vital (IMV).

També s’ha parlat de la cessió de la comissaria que la Policia Nacional té a la Via Laietana de Barcelona, una reclamació que han fet tant la Generalitat com l’Ajuntament de la ciutat. Tot i això, Vilagrà no n’ha detallat avenços.

Rodalies, en estudi

La ministra de Política Territorial i la consellera de Presidència també han concretat un calendari de reunions el segon semestre de 2021, amb “almenys una cita de treball al mes”. Al setembre, a banda de la taula de diàleg, hi haurà una reunió d’un grup de treball “per fer efectiva” la transferència de recursos de Rodalies, ha dit Rodríguez.

Vilagrà ha afegit que a l’octubre hi haurà una nova trobada per abordar els 56 “traspassos pendents que l’Estat ha acceptat”. Aquest grup de treball analitzarà altres possibles transferències d’aquells àmbits “susceptibles de ser-ho”, com la formació professional (FP) o salvament marítim, entre altres. Al novembre es reunirà la comissió d’inversions en infraestructures, “conforme a la Disposició Addicional Tercera”, i al desembre la comissió mixta d’afers econòmics i fiscals.

A finals de gener o principis de febrer, la Comissió Bilateral es tornarà a reunir per analitzar el compliment dels cinc àmbits acordats, han confirmat Vilagrà i Rodríguez. La reunió tindrà lloc previsiblement a Barcelona. La ministra ha destacat que, entre els acords, també s’ha pactat cercar “reduir la conflictivitat” entre administracions i intentar prioritzar el diàleg en lloc de dur els conflictes al Tribunal Constitucional.

El Govern també ha posat sobre la taula la situació del cos de Mossos d’Esquadra, que vol ampliar a 22.000 agents i per al qual demana la possibilitat de permetre jubilacions anticipades. Segons Vilagrà, ambdós executius s’han “emplaçat a abordar-ho en una segona Bilateral”.

Comentaris

  uno que vive en Tabarnia 02/08/2021 9:58 pm
  i esperat assentat si pagant la meitad
  Espectador 03/08/2021 12:49 am
  Complir el pactat d'una llei orgànica com és l'Estatut, es veu que és complicat, quan són diners. Ja no diem altres lleis, com la de dependència. De totes formes se suposa que ara hauríem d'estar contents, que ens paguin una part del deute, és clar que sí. O es que algú de debò esperava un compromís amb dates perquè abonessin el total del que diu la llei? Home, aquests independentistes, sempre tan exigents...En quant a això de treure 22.000 places dels Mossos, si no canvien les condicions i la forma de fer estem pagant d'una altra manera la Policia Nacional. En fi, tants anys criticant al Pujol i resulta que estem en el mateix marc. Pitjor de fet, Pujol a part d'altres coses va aconseguir eliminar la mili!, i els governadors civils! M'agradarà veure què obtenen d'aquesta comissió bilateral. De moment tiren endavant (i com és important ja ho fan al marge de la comissió) l'ampliació del Prat, però resulta que és el que exigia AENA. Esperem però amb ànsia la taula de diàleg.
  toni 03/08/2021 6:24 am
  Un Estado en putrefacció i endeutat fins al 120% del seu PIB és el que hi hà. I amb poca capacitat de recaptar ingressos €€€€€€€€€€ i rebent en contagotas i tard las almoinas de Europa.

Nou comentari