MónEconomia
La UE triplica la inflació fins al 9,2% el 2022, la més alta de la història
  • CA

La inflació es va triplicar durant el 2022 a Europa. Així ho demostren les últimes dades publicades per Eurostat, que mostren que com durant l’any passat la inflació mitjana registrada a la Unió Europea va ser del 9,2%. Aquesta dada, a part de ser la més alta de la història, triplica la del 2021, quan el club comunitari va registrar una alça dels preus del 2,9%.

Segons les dades, l’alça dels preus es va donar per culpa de l’encariment de l’habitatge i de l’energia per a ús domèstic (+18%) i dels vehicles i carburants (+12,1%). Dins dels principals causants de la crisi de preus a Europa també destaquen els aliments i les begudes no alcohòliques, que al llarg del 2022 van encarir-se un 11,9% de mitjana. L’únic sector on els preus van tendir a la baixa va ser el de les telecomunicacions, amb una taxa interanual del -0,1%.

Pel que fa a la resta de categories, els preus a hotels i restaurants van créixer un 8,1%, mentre que en els equipaments de la llar van incrementar-se un 7,2%. En la cultura la taxa va ser del 4,9%, mentre que en els articles de roba i calçat la variació es va situar en el 2,9%. Finalment, els preus al sector de la salut van experimentar una alça del 2,4% i a l’educació del 2%.

En comparació amb les grans d’economies, la inflació al conjunt de la Unió Europea també es va situar per sobre la resta. Segons les dades que recull l’Eurostat, l’increment de preus als vint-i-set és superior al registrat als Estats Units (+8,7%), el Japó (+2,5%) i la Xina (+2%).

La inflació a la Xina cau a l’1% al febrer

De fet, l’última potència mundial que ha publicat les seves dades d’inflació ha estat la Xina, que segons les fonts governamentals, l’augment dels preus es va situar, durant aquest últim febrer, en l’1%, la qual cosa suposa una moderació substancial respecte de la pujada dels preus del 2,1% al gener. No obstant això, el responsable de l’àrea d’Estadística d’Oficina Nacional d’Estadística xinesa, Donj Lijuan, ha advertit que l’impacte sobre la inflació de febrer arriba per factors estacionals com la disminució de la demanda dels consumidors després de les celebracions de l’Any Nou Xinès.

Al febrer, els preus dels aliments, el tabac i l’alcohol van pujar un 2,1% interanual. En concret, el preu de la fruita fresca va pujar un 8,5%, els cereals un 2,7% i la carn un 1,9%, incloent-hi un encariment de la carn de porc del 3,9%. Del seu costat, en el segon mes de 2023 els preus de producció industrial de la Xina es van mantenir en deflació, ampliant la seva baixada interanual a l’1,4% des de la caiguda del 0,8% de gener i molt lluny de la pujada del 0,5% observada el febrer de 2022.

Més notícies
Imatge d'arxiu de l'Eixample de Barcelona / Europa Press
Catalunya va captar 6.400 milions d’euros d’inversió estrangera el 2022
Notícia: Catalunya va captar 6.400 milions d’euros d’inversió estrangera el 2022
Comparteix
Durant el 2022 es van anunciar 229 projectes d’inversió que suposaran la creació de fins a 19.500 llocs de treball
La bretxa salarial entre home i dones encara és una realitat empresarial / Pixabay
Catalunya va crear quasi 2.000 noves empreses al gener
Notícia: Catalunya va crear quasi 2.000 noves empreses al gener
Comparteix
La creació neta d'empreses a Catalunya durant el primer mes de 2023 va ser de 1595 empreses, la millor dada de tot l'estat en aquest apartat
Imatge d'arxiu d'una oficina / pixabay
Els unicorns es construeixen des de la teulada
Notícia: Els unicorns es construeixen des de la teulada
Comparteix
L'ecosistema emergent català coincideix amb un recent estudi que apunta que el 10% de les start-ups més exitoses gaudeix d'un 80% d'efectivitat al lideratge
Manifestants amb cartells reivindicatius recorren els carrers del centre de la ciutat de Tarragona durant la protesta organitzada per la Plataforma 8-M del Camp / ACN
UGT i CCOO es desmarquen de la vaga feminista però criden a la mobilització
Notícia: UGT i CCOO es desmarquen de la vaga feminista però criden a la mobilització
Comparteix
Comissions nega que el moviment feminista estigui "dividit" i recalca que el "context" a Catalunya és "diferent" de Madrid

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa