MónEconomia
Els economistes eleven la previsió de creixement del PIB espanyol al 1,8%

El Consell General d’Economistes (CGE) ha elevat des del 1,5% al 1,8% la seva previsió de creixement del Producte Interior Brut (PIB) espanyol pel 2023. Segons les seves explicacions, l’economia de l’Estat ha tingut un bon comportament els dos primers trimestres de l’any, el que fa pensar que aquestes bones xifres continuaran el que queda de 2023. A més, relacionen les bones dades amb el creixement de les exportacions i del turisme, la menor pressió inflacionista, la disminució dels problemes amb les cadenes de subministraments i la gradual aplicació dels fons vinculats al programa Next Generation EU.

Els economistes han advertit aquest dimarts que -tot i les bones xifres- existeixen unes certes incògnites per al segon semestre d’aquest any degut, entre altres motius, a la reducció de la bossa d’estalvi de les famílies i la caiguda de la demanda interna, el possible fre del turisme, les conseqüències de la sequera i l’increment del preu del diner amb la seva incidència directa en el sector immobiliari i de la construcció. Segons ha recordat l’organisme que presideix Valentín Pich en el seu informe Observatori Financer del primer quadrimestre de l’any -remès per Europa Press– tant el Fons Monetari Internacional (FMI) com el Banc d’Espanya ha elevat les seves previsions de creixement per a l’economia espanyola per sobre del 1,5% enguany.

A més, el president del Consell General d’Economistes d’Espanya, Valentín Pich, ha recordat que l’economia espanyola continua sent l’única de les quatre grans economies de l’eurozona que no ha recuperat els nivells previs a la pandèmia. No obstant això, Pich ha augurat que la dada de creixement del segon trimestre probablement col·locarà ja el nivell de PIB per sobre de l’anterior a la pandèmia. “Si realment volem que ser un país capdavanter dins i fora d’Europa, necessitem continuar parant esment a l’aplicació eficient i transparent dels fons Next Generation“, ha dit.

Dubtes amb el creixement de l’ocupació

Els economistes apunten al fet que tant les xifres de comptabilitat nacional com les de l’Enquesta de Població activa (EPA) relatives al primer trimestre reflecteixen una certa desacceleració de l’ocupació, repuntant la taxa d’atur al 13,3%. No obstant això, a l’abril l’atur s’ha situat en 2.788.370 aturats, un 2,58% menys que el mes de març i un 7,75% menys que a l’abril del 2022, mentre que els afiliats a la seguretat social superen els 20,6 milions d’afiliats per primera vegada. Amb aquest escenari, el Consell General d’Economistes ha decidit reduir la taxa d’atur estimada per al conjunt d’enguany des de l’entorn del 13% de l’anterior previsió publicada a l’abril, al 12,7%.

El deute creix fins al 113%

Pel que fa a l’endeutament de l’economia espanyola, el CGE ha assenyalat que la seva tendència decreixent. Considerant que el creixement del deute continua creixent, 5,58% en taxa interanual al març, els economistes han revisat les seves estimacions per a la ràtio de deute públic sobre PIB en 2023 fins al 113%, des del 111%. El Consell General d’Economistes considera que el dèficit, del seu costat, tancarà l’any en el 4,4%, mentre que les estimacions de l’Executiu el situen en el 3,9%. Cal esmentar el compromís del Govern d’Espanya perquè, a la fi de 2024, el dèficit públic es redueixi al 3% d’acord amb el nou Programa d’Estabilitat 2023-2026 remès el mes d’abril passat a Brussel·les.

Més notícies
Façana del Banc d'Espanya / Carlos Luján - Europa Press
El Banc d’Espanya apropa el creixement del PIB a les previsions de Calviño
Notícia: El Banc d’Espanya apropa el creixement del PIB a les previsions de Calviño
Comparteix
L'informe anual del regulador bancari espanyol eleva l'economia de l'Estat un 2% i en lloa la "resiliència"
Imatge d'arxiu d'una terrassa de Barcelona / David Zorrakino - Europa Press
El PIB català va créixer quasi un 4% el primer trimestre
Notícia: El PIB català va créixer quasi un 4% el primer trimestre
Comparteix
Respecte a l'últim trimestre del 2022 Catalunya també mostra un comportament favorable amb un augment del 0,5%
Bitllets euros / Pixabay
Cau un punt i mig el deute públic de l’eurozona, fins al 91,6% del PIB
Notícia: Cau un punt i mig el deute públic de l’eurozona, fins al 91,6% del PIB
Comparteix
Els països també aconsegueixen reduir el dèficit públic fins al 3,6% del PIB, per sota el 5,3% registrat el 2021
La línia de producció d'Activa a la fàbrica de Danone de Parets del Vallès / ACN
El baix consum provoca la primera caiguda del PIB de l’eurozona en 2 anys
Notícia: El baix consum provoca la primera caiguda del PIB de l’eurozona en 2 anys
Comparteix
El Producte Interior Brut europeu baixa i se situa en el 0,2% el quart trimestre del 2022

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa