Un dels sectors més afectats a causa de la pandèmia de la covid-19 va ser el turisme. Durant els dos últims anys aquest sector va viure del turisme nacional i estatal. Ara bé, en un context on el sector ja s’està recuperant s’està tornant a fer evident que el model de turisme existent a Catalunya, i també a Barcelona, no acaba de funcionar perquè genera que una gran majoria del turisme que ens visita vegi només una ínfima part del que podem oferir. Davant d’aquesta circumstància ha sorgit una possible solució, Diskover, una start-up catalana, que busca potenciar i descentralitzar el turisme a través d’esdevenir la xarxa social del turisme arreu del món.
Aquesta és una aplicació creada i desenvolupada a Catalunya que reuneix en un sol lloc tot el que pot voler un turista quan va de viatge, des d’una agenda cultural, comerços, restaurants, monuments o llocs a visitar i fins i tot hotels on allotjar-se. A més, el CEO de l’empresa, Julià Sánchez, explica que tots els actors dins del sector turístic poden tenir un rol actiu dins de l’aplicació, fet que, considera, que és el que els diferencia davant de possibles competidors.
Com entrar a Diskover?
En aquesta línia, Sánchez explica al TOT Economia que des de fa anys diverses que administracions públiques com ajuntaments o consellers comarcals, així com comerços o entitats estan desenvolupament pàgines web, aplicacions o d’altres maneres de fer arribar als seus potencials visitants tot el que poden oferir en l’àmbit turístic. Ara bé, aquestes maneres, però, generalment no acaben de ser del tot amigables i poc pràctiques pel turista, ja que a cada lloc on van necessiten buscar a un lloc diferent. És en aquest punt que Sánchez recorda que si qualsevol entitat, administració pública o comerç vol entrar a formar part de Diskover només ha de contractar els seus serveis i en dues setmanes aproximadament, tota la seva informació bolcada a l’aplicació estalviant-se el desenvolupament d’una aplicació.

Ús d’intel·ligència artificial
A part del que podem veure a l’aplicació, Diskover ha adoptat una tecnologia específica basada en intel·ligència artificial i bases de dades de Graaff a través dels telèfons mòbils, que permet analitzar comportaments de l’usuari, sempre respectant la seva privacitat, i treure les estadístiques més rellevants per al sector turístic. Per exemple, permet saber quins són els llocs d’un municipi més visitats entre setmana, quines festes majors són més populars, quina tipologia de comerç és la que més interès suscita entre els visitants, com ha centrifugat el turisme d’estiu a dins d’una comarca… Tot plegat permet saber tant a l’empresa com als clients de la mateixa conèixer una sèrie de dades que els permeten millorar través del knowledge base generat per Diskover. Tot plegat permet a l’empresa disposar del seu propi Data Studio, un panell amb més tecnologia i intel·ligència artificial que proporciona dades dels llocs on estan presents.
Aquesta empresa es va fundar a finals del 2021 i en poc més d’un any ja han aconseguit més de 54.000 descàrregues amb més de 18.000 usuaris actius. A més, en aquest temps ja tenen més de 20.000 punts d’interès disponibles a la plataforma que han rebut més de 5,3 milions de visualitzacions. Per últim, els posts que hi ha a l’aplicació han tingut més de 150.000 visites amb més de 40.000 interaccions. És per tot això que Sánchez assegura que tot i no ser enormes dades d’audiències comencen a ser prou rellevants i són els que els ha permès crear el seu Data Studio.
Internacionalització del projecte
Com tota start-up, Diskover també té per objectiu anar més enllà de les fronteres catalanes i ja estan pensant a començar el seu procés d’expansió. Aquest procés estarà enfocat principalment a l’estat i Amèrica Llatina. A més, per captar el màxim nombre d’usuaris l’aplicació ja està disponible en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. Ara bé, qualsevol persona que no tingui el mòbil en algun d’aquests idiomes han desenvolupat una eina per poder traduir els textos a qualsevol idioma, exactament la mateixa funcionalitat que té Twitter.
Pel que fa al finançament, Sánchez assegura que de cara a finals d’any volen tancar la seva tercera ronda amb un doble objectiu, desenvolupar noves funcionalitats per l’aplicació i impulsar la internacionalització.