MónEconomia
La mala execució d’obra pública frena el ciment català
  • CA

La indústria cimentera catalana tanca el 2022 “sota mínims”. L’estancament continua, doncs, a un sector que, segons la principal associació empresarial, l’Agrupació de Fabricants de Ciment de Catalunya (Ciment Català), fa 11 anys que no registra creixements significatius. Com constaten els empresaris, el mercat català fa servir la mateixa quantitat de ciment ara que el 2012 tot i l’important creixement del PIB, proper al 20%. Amb tot, les expectatives per al 2023 no són positives; de fet, expliquen, s’espera una baixada de l’activitat.

En un recent comunicat, Ciment Català apunta a la manca d’execució d’obra pública com a principal àncora del sector del ciment català. El president de la patronal, Salvador Fernández Capo, lamenta que tot i el 25% de creixement en el volum de licitacions d’obra, “la manca d’execució per la falta de diligència de les diferents administracions”, entre altres factors, ha “mantingut en cota baixa l’activitat del sector”.

Així, el ciment català manté una tendència negativa d’ençà del rècord productiu registrat l’any 2007, quan es van produir 10 milions de tones. En els últims anys, declaren els empresaris, ha oscil·lat entre els 2 i els 3 milions, amb un consum anual per càpita a Catalunya d’uns 300 kg, molt per sota dels 400 que registra la UE de mitjana. “La conclusió és òbvia: aquest menor consum de ciment s’explica per la manca d’inversió en infraestructures”, subratlla Fernández Capo.

Infraestructures frenades

Des de Ciment Català assenyalen a la lenta execució de moltes obres que consideren necessàries per al país, com ara els accessos ferroviaris als ports de Barcelona i Tarragona, com a obres pendents que alenteixen el consum al sector. Revertir la situació, defensen, reclamaria “inversions que ajudin a mantenir el teixit industrial” per part de l’executiu català; així com un increment de taxes a l’abocament residus que afavoreixin l’aprofitament material i energètic.

La inflació, a la contra

Com altres indústries electrointensives del país, el ciment ha patit especialment l’alça dels preus de l’energia. La crisi inflacionista, asseguren, “ha afectat molt negativament els marges del negoci de ciment i formigó”. Les perspectives econòmiques, tot i que millors que les del darrer curs, no canvien la percepció de la xarxa empresarial, que es confirma “pessimista” davant les seves possibilitats durant el 2023.

Més notícies
El president rus Vladimir Putin / ACN
La UE inclou Rússia a la llista de paradisos fiscals
Notícia: La UE inclou Rússia a la llista de paradisos fiscals
Comparteix
El trencament de les converses en matèria fiscal entre Moscou i Brussel·les col·loca la federació al nivell de les Bahames o Trinitat i Tobago
Imatge de la seu del BCE / Europa Press
L’eurozona esquiva la recessió creixent un 0,1% del PIB per tancar 2022
Notícia: L’eurozona esquiva la recessió creixent un 0,1% del PIB per tancar 2022
Comparteix
A Espanya el PIB va créixer un 0,2% durant el quart trimestre del 2022 respecte als tres mesos anteriors
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, reunida amb els sindicats / EP
Moncloa es desempallega de la patronal amb una nova pujada de l’SMI
Notícia: Moncloa es desempallega de la patronal amb una nova pujada de l’SMI
Comparteix
El govern espanyol elevarà el mínim retributiu a 1.080 euros, lleugerament per sota de les demandes sindicals
Les marques internacionals tornen a apostar per Barcelona / ACN
El comerç internacional torna a apostar pels carrers clau de Barcelona
Notícia: El comerç internacional torna a apostar pels carrers clau de Barcelona
Comparteix
Les operacions de lloguer d'espais dedicats al retail creixen un 18% a la ciutat amb especial protagonisme de grans marques estrangeres

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a febrer 14, 2023 | 17:52
    JordiP febrer 14, 2023 | 17:52
    Home, igual la causa del menor nombre de kg de ciment per càpita a Espanya podria ser que aquí hi posen més sorra que a Europa, no?
  2. Icona del comentari de: Pep a febrer 14, 2023 | 21:09
    Pep febrer 14, 2023 | 21:09
    Ja ho sabem tots que el govern espanyol no inverteix en infrastructures a Catalunya, no és pas res de nou.
  3. Icona del comentari de: Sostenibilitat a febrer 15, 2023 | 11:10
    Sostenibilitat febrer 15, 2023 | 11:10
    És una bona notítica l'estancament de la producció de ciment, i ho seria molt més un decreixement. Molt millor per a tothom.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa