El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern diu que el ciberatac està “controlat”
  • CA

El ciberatac que va afectar aquest divendres la xarxa pública catalana, deixant sense serveis webs i aplicacions de la Generalitat i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), està ja “controlat”. Així ho ha manifestat aproximadament la mitjanit d’aquest divendres el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró. En una piulada a Twitter, Puigneró ha explicat que el ciberatac encara persistia “amb alts i baixos”, però això no impedia que el Govern considerés que la situació estava ja sota control amb els “serveis restablerts”. El vicepresident manifestava, tot i així, que no s’abaixaria la guàrdia durant tota la nit. En un comunicat el Govern ha dit aquest matí que es va recuperar el control del sistema en tres hores. El ciberatac va afectar més de 2.000 aplicacions informàtiques.

Puigneró ha pogut confirmar finalment que la situació que s’ha produït es pot descriure com “el ciberatac més potent dels darrers anys a Catalunya amb diferència”. Quan s’ha detectat l’atac s’han posat en marxa un conjunt de contramesures activades des de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Al voltant de les 22.30 hores de divendres, el mateix Puigneró afirmava que es tractava d’un ciberatac del tipus de denegació de servei i que era “quatre vegades més potent que l’històric ciberatac del 9-N del 2014”. Un dels principals damnificats, “amb especial virulència”, han estat algunes aplicacions de l’ecosistema digital de la Generalitat i les pàgines de TV3 i Catalunya Ràdio, que han hagut de recórrer a les xarxes socials per informar.

Les anàlisis preliminars que es van fer van evidenciar que des del primer moment que s’estava produint un atac de denegació que va fer arribar tràfic d’uns 350 Gbps (més de 100 vegades el tràfic habitual a la mateixa franja horària) dirigits contra els sistemes d’informació de la Generalitat.

La primera vegada que la xarxa de la Generalitat va rebre un atac d’aquesta magnitud va ser durant pel procés participatiu del 9-N. Es va rebre un atac massiu per denegació de servei que va afectar sobretot els sistemes de Salut. Durant el Primer d’Octubre també es van activar els tallafocs contra constants atacs que provenien de diversos servidors que per saturació bloquejaven la xarxa. La setmana passada problemes tècnics van fer caure l’aplicació La Meva Salut. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va admetre que havien rebut connexions malicioses, però va explicar que no havia arribat a ser un ciberatac. Argimon va dir que el sistema caigut, sinó que la lentitud s’associava als protocols de seguretat que s’havien activat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa