Ciberseguretat comença a contenir el ciberatac a la xarxa pública catalana

Cop cibernètic al Govern de la Generalitat. Part la xarxa pública de la Generalitat ha caigut aquest divendres a conseqüència d’un ciberatac, el que ja va succeir ara fa una setmana amb el web de Salut. Un atac de denegació de servei com el que s’ha produït aquest divendres consisteix en molts ordinadors intentant connectar-se alhora, el que acaba provocant que el servidor no en pugui acceptar més. “És un atac com el que vam patir el 9-N multiplicat per quatre”, relaten a El Món tècnics de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ubicada al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, a l’Hospitalet del Llobregat. De fet, l’atac durant la consulta sobiranista va ser de 90 gigabytes i ara estan mantenint una intensitat de 350 en el moment. L’atac se centra contra “el nus de les telecomunicacions”. “De moment, no podem quantificar la gravetat de les conseqüències”, emfatitzen. “És un atac molt fort però no sabem quant de temps podran aguantar-lo”, comenten. Tot i que no fan cap pronòstic i cap a les onze l’han començat a contenir i han pogut remetre bona part de l’escomesa, el Govern espera tenir controlada la situació en poques hores però alerten de la “vilurència de l’atac”.

“No en sabem encara l’abast ni la seva gravetat”, remarquen amb neguit des de Polítiques Digitals. De tota manera, s’han activat tots els resorts per contenir l’atac i els tallafocs per restablir els serveis el més aviat possible. “Estem en fase de contramesures i control de danys”, alerten les mateixes fonts. La prioritat ara és continuar per la recuperació total del servei i protegir la informació de la que disposa el Govern. “Estem treballant per resoldre la incidència i recuperar el servei total”, insisteixen però fins demà al matí no tindran una avaluació complerta.

S’han activat les contramesures per part de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ja que l’atac està afectant el nus de comunicacions de la Generalitat i les aplicacions que en depenen. De fet, no és la primera vegada que reben un atac d’aquesta magnitud, ja pel procés participatiu del 9-N també van rebre un atac massiu per denegació de servei que va afectar sobretot els sistemes de Salut. Durant el Primer d’Octubre també es van activar els tallafocs contra constants atacs que provenien de diversos servidors que per saturació bloquejaven la xarxa.

Així, actualment ni TV3 ni Catalunya Ràdio poden publicar continguts als seus respectius portals web ni a les apps. TV3 ha emès un comunicat en què assegura que seguirà informant a través dels canals de TV3, les emissores de Catalunya Ràdio i els perfils de les xarxes socials. Precisament aquesta setmana s’han celebrat les XV Jornades STIC del Centre Criptològic Nacional, el braç informàtic del Centre Nacional d’Intel·ligència. Amb el títol Ciberseguridad 360º. Identidad y control del dato”, el CCN alertava ja de la vulnerabilitat dels sistemes davant el cibercrim i el ciberterrorisme. D’aquí que una de les conclusions hagi estat la col·laboració a nivell europeu entre diverses agències de seguretat pr compartir informació de defensa i prevenció.

La setmana passada va haver-hi una crida dels antivacunes a fer caure la web de ‘La Meva Salut’ i evitar la implantació del passaport Covid. Per aconseguir-ho, van difondre instruccions molt detallades, el que ells anomenen un “tutorial” per evitar que Salut els enviï “directament a camps de concentració”. Experts informàtics consultats pel diari El Món asseguren que es tracta d’una crida a fer el que s’anomena “atac de denegació de servei”, però puntualitzen que en el cas es tracta de quelcom “molt casolà”, ja que normalment aquest tipus d’atacs es fan amb robots. La caiguda d’aquest divendres podria haver-se fet amb robots. La web per verificar el certificat Covid, VerificaCovid, funciona amb normalitat en el dia de la seva estrena als bars, restaurants, equipaments esportius i residències de gent gran després que s’hagués d’ajornar per l’allau de peticions a l’aplicació per descarregar el document.

Comentaris

  Gonzalo Desembre 04, 2021 | 01:12
  Toma republikita digital.....y aquí, nadie dimite.
   Joan T A Desembre 04, 2021 | 12:03
   Gonzalo, ets bastant imbècil, no?
  Juli Desembre 04, 2021 | 03:05
  Segur que espanya hi té algo a veure, com tots els mals de catalunya. Puta espanya sempre
  Oscar Desembre 06, 2021 | 04:20
  Puta catalunya

Nou comentari