El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La vacuna catalana protegeix contra totes les variants de la Covid-19
  • CA

Els resultats dels primers assajos de la vacuna fabricada per la farmacèutica catalana Hipra mostren que el vaccí ofereix un alt nivell de protecció contra totes les variants de la Covid-19. El director de la divisió de Salut Humana d’Hipra, Carles Fàbrega, ha assegurat en una entrevista a TV3 que la tecnologia que hi ha darrere de la vacuna permet adaptar-la en “tres o quatre mesos” a les noves variants que puguin aparèixer en cas que escapessin a la immunització que proporciona el vaccí.

Aquest dimarts l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha donat llum verda a la tercera fase de l’assaig clínic de la nova vacuna, que es durà a terme en 3.000 voluntaris en una vintena d’hospitals d’Espanya, Portugal i Itàlia. L’objectiu d’aquesta última fase és corroborar els resultats obtinguts en els primers assajos, que mostren una “gran resposta immunitària” contra totes les variants actuals, inclosa l’Òmicron, i uns efectes secundaris “mínims”, segons Fàbrega.

Al mercat abans de l’estiu

La farmacèutica catalana calcula que si la fase III de l’assaig conclou amb èxit, la vacuna podria estar al mercat a finals de maig o principis de juny. La vacuna d’Hipra està pensada per ser utilitzada com a dosi de reforç i és compatible amb totes les vacunes que hi ha al mercat. La companyia ha afirmat que ara mateix té capacitat per fabricar uns 50 milions de dosis mensuals, tot i que ha avançat que de cara al 2023 podria doblar la producció.

El director de la divisió de Salut Humana d’Hipra ha explicat que tenen moltes esperances que la nova vacuna pugui adaptar-se a les noves variants perquè el disseny original es basava únicament en les variants Alpha i Beta i posteriorment s’ha comprovat que ofereix una gran resposta contra la Delta i l’Òmicron. La tecnologia usada per la farmacèutica, basada en una proteïna molt refinada, és “molt segura” i ofereix una gran versatilitat per ajustar-la a les característiques de les variants futures.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa