El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sanitat detecta vuit possibles casos de la verola del mico
  • CA

El ministeri de Sanitat ha detectat de vuit casos sospitosos de verola del mico a Espanya, segons ha informat fonts del departament que lidera Carolina Darias. Malgrat que tots els casos presenten una simptomatologia compatible amb la malaltia, el diagnòstic s’haurà de confirmar amb una analítica. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha assegurat que “no és probable” que hi hagi una “transmissió important” de casos, però que no es pot “descartar”.

La verola del mico és una malaltia que no es considera “particularment contagiosa entre persones” i que la seva transmissió entre humans és “limitada”. El quadre clínic inclou febre, mal de cap, dolor muscular, inflamació dels ganglis i cansament. Uns quants dies després es desenvolupa una erupció a la pell de color rosat que acostuma a sorgir primer a la cara i després s’estén cap a altres parts del cos.

Tot i que la majoria de pacients es recuperen passades un parell de setmanes, en alguns casos s’ha desenvolupat una forma greu de la malaltia. Actualment, no existeix cap vacuna ni tractament específic contra la verola del mico. L’únic tractament que es pot receptar és per alleugerir els símptomes. Al Regne Unit s’han detectat quatre casos en persones que no tenien historial de viatge a zones de risc i a Portugal n’hi ha tres de confirmats, dos pendents d’analítica i 15 en investigació. Simón ha assegurat que la prioritat és detectar l’origen de la infecció, que molt probablement ha arribat d’Àfrica.

D’on surt la verola del mico?

La verola del mico és una malaltia viral poc freqüent que es transmet d’animals a persones. Els primers casos es van detectar a la dècada dels 70 a la República Democràtica del Congo i des de llavors s’ha anat estenent a altres països de l’Àfrica. Els principals responsables de la seva propagació són els ratolins silvestres, tot i que també es pot agafar amb el contacte amb mones i esquirols.

La transmissió secundària s’acostuma a produir perquè una persona entra en contacte amb secrecions de les vies respiratòries o lesions cutànies d’un infectat. Algunes investigacions apunten que es podria contagiar a través d’objectes contaminats, com la roba de llit. Una de les particularitats de la malaltia és que no acostuma a afectar a majors de 50 anys, ja que la majoria estan vacunats contra la verola, que es va declarar oficialment erradicada el 1979.

Més notícies
Una noia amb una mascareta / Pixabay
La Covid guanya terreny en nombre de casos però baixen al mínim els crítics
Notícia: La Covid guanya terreny en nombre de casos però baixen al mínim els crítics
Comparteix
Salut i la gran majoria d'experts mantenen l'aposta per normalitzar la malaltia
La mà d'una sanitària amb una xeringa a punt de punxar una participant en l'assaig clínic d'una vacuna, en una imatge d'arxiu / ACN
Catalunya, en el ‘top 10’ mundial en assajos clínics
Notícia: Catalunya, en el ‘top 10’ mundial en assajos clínics
Comparteix
El territori queda en sisena posició a Europa amb 1.200 assajos clínics
Les persones grans perden immunitat i Salut es planteja posar una quarta dosi / ACN
Salut preveu administrar la quarta dosi als majors de 80 anys a la tardor
Notícia: Salut preveu administrar la quarta dosi als majors de 80 anys a la tardor
Comparteix
Argimon avança que de moment només s'està plantejant posar una dosi de reforç a la gent gran, però Sanitat ha de donar el vistiplau
Salut també vacunarà contra el virus del papil·loma els nois d’11 i 12 anys
Notícia: Salut també vacunarà contra el virus del papil·loma els nois d’11 i 12 anys
Comparteix
Fins ara només es vacunava les noies d'un virus que també pateixen els homes -normalment portadors- i que es transmet en els intercanvis sexuals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa